22-05-17

Salade met komkommer, groene appel, feta en gerookte forel

Heerlijk recept met de aangekondigde temperaturen ! Radijzen vervangen door Granny Smith.

for.jpg

09:34 Gepost in Keuken | Commentaren (0) | Tags: forel, komkommer, feta, appel |  Facebook |

30-11-16

1st ultra trail Olne-Spa-Olne 2016 73,06km 2350D+

 

Voor alles, aan mijn kinderen: beëindig waaraan je begint en vooral als het over het realiseren van je dromen gaat. Die vele kilometers samen, de ‘ga maar mama we bijven wel even alleen’ trainingen en al die momenten van steun vaak zonder veel woorden – zoals jullie handen op mijn schouders vanop de achterbank toen ik in tranen huiswaarts reed en wanhoopte na de Trail des Hautes Fagnes - hebben me vandaag zoveel kracht en vleugels gegeven.

Aan mijn man ‘always and anywhere’ bedankt voor je geduld - want met mij is dat meer dan nodig - je steun, nederig en zonder teveel woorden, om sinds maanden voorrang te geven aan mijn trainingen, terwijl je zelf binnen drie weken een ultra hebt van … 160km. Sport drijft ons vaak mentaal en fysiek kilometers uit mekaar... maar brengt ook ook samen. We verliezen mekaar in onze passies en vinden mekaar er ook in terug. Wij zijn echt wel  'partners in crime'...

Aan mijn familie, de moedigste van allemaal mijn mama en haar vriend, mijn broer en schoonzus,… gewoon: bedankt om er te zijn, vooral in de aanloop van deze ultra. Aan jullie twee die ik enorm mis: Bolle en Pepe… ik ben er zeker van dat jullie gedurende die hele periode altijd bij me waren… Aan mijn vriendin N.… onmogelijk zonder je vriendschap…

Aan de Darth Vadors: bedankt voor jullie vriendschap en aanmoedigingen. In het bijzonder aan S. en A. om dit geweldige universum van trail en jullie goede raad, twijfels en vragen met mij te hebben gedeeld, in de makkelijke maar vooral in de moeilijkste momenten. Jullie zijn… net als ik echte machos ;-)

Bedankt G. om zo tevreden te zeggen ‘amai er is werk aan vandaag’ toen ik vaak nog met haken en ogen aanéén hing. Je bent niet enkel een uitzonderlijk osteopaat die mijn *** lijf elke keer herstelde maar je hebt ook de gave mijn mentale batterijen op te laden door te luisteren, te motiveren en nederig onder de indruk te zijn van alle zottigheid die ik uithaal met mijn lijf.

Bedankt E. van Watermolensport in Overijse voor het super schoenen advies. Je bent ongelofelijk.

Ik kan mijn omgeving - mijn team - NOOIT voldoende bedanken. Zonder jullie is doen wat ik doe onmogelijk. Voor mijn familie en vrienden, bedankt voor de steun, het geduld, omdat jullie me moesten ‘verdragen’ in real life of in de virtuele wereld en vooral probeerden om mijn obsessieve tijdsbesteding naar dit doel te begrijpen. Weet dat het voor mij - tijdens de twee voorbije jaren dat ik deze ultra voorbereidde - vaak een moeilijke zoektocht was in het vinden van een balans tussen de honderden momenten met familie of vrienden die ik moest opofferen, de cosy zetel of het bed tot 9u… en het behouden van mijn focus.

Vanaf het prille begin dat mijn twee Krav Maga coaches en vrienden S. en M. het hadden over die ultra-trail Olne-Spa-Olne heeft die me niet meer losgelaten. Ik hou simpelweg niet van ‘makkelijk’… ik had even goed van een marathon naar een trail van 45 of 50 km kunnen gaan maar neen… ik wou een objectief dat me de schrik aanjoeg en er zeker van zijn dat ik mijn biertje en actieve recuperatie bij de aankomst echt wel verdiend had ;-)

Mijn fysieke maar vooral mijn mentale reserves onder nul na de marathon van Antwerpen was het moeilijkste om mijn resterende doel voor 2015 te herzien: proberen de marathon van Berlijn tot een goed einde te brengen en die ultra verzetten van 2015 naar 2016. En toen was het plots 29 november 2015… mijn marathonman ging zijn eerste ultratrail lopen… dé OSO 2015 zonder - behalve een trail van 33km - specifieke voorbereiding. Hij - die lopen in de modder haatte - finishte de 67,88km na 9h15min in de gutsende regen: nederig en vastberaden in alles wat hij onderneemt.

En toen was het mijn beurt… ik ging mijn doel niet enkel bereiken aan de finishlijn van OSO 2016. De schoon- en moeilijkheid en de beloning lagen op de weg van de eerste trainingen tot aan de finish.  Leren wie ik ben en waartoe ik in staat was. En er was serieus wat werk aan de winkel. 

Ik en vooral mijn benen hadden nood aan kilometers en kilometers. Dit mocht niet al teveel problemen opleveren gezien ik sinds december 2013 van het ene marathonschema in het andere rol…

Ik moest switchen van beton naar bospaden, eenzaamheid en natuur… dan weer naar beton en massa’s voor zoon  zijn eerste 20km van Brussel, mijn vierde 42,195km tijdens de Great Breweries Marathon de week nadien en de trainingen met dochter voor haar 20km in 2017… om nadien tijdens de zomer zoveel mogelijk te herbronnen in de bossen… .

Ik had nood aan specifieke trail trainingen, hoogtemeters en de jacht op mijn demonen en angst voor knieblessures in de afdalingen was definitief geopend…

Ik had nood aan trails en nog meer trails… de modderige Z’Amoureux, als stand-in voor mijn gekwetste vriend A. tijdens de Bosses, de bevestigende helft van wat S. en mij te wachten stond Spa-Olne op 4u10, de Fantômes 33km die te technisch twijfel zaaide gedurende 7u28, de Hautes Fagnes 39km 6u35 waar ik amper zelfvertrouwen uit haalde, en de laatste test de 28km van Brussel met daags ervoor 22km die me een enorme mentale boost gaven …

Ik moest leren doseren op een heel andere manier als tijdens een marathon, durven stappen wanneer noodzakelijk en lopen als het weer kon.

Ik moest vooral mijn minst ontwikkelde spier trainen: mijn mentale spier…'Was het moeilijk?’ Oh ja, ik heb verschillende keren gefaald, en dan nog ? Je behaalt geen enkel doel met de twee vingers in de neus: ik ben bang geweest van die 70km, ben het kotsbeu geweest, ik heb gehuild, getierd, ik heb getwijfeld, ik heb in tranen gewanhoopt, ik heb angsten overwonnen en kritieken over traagheid, excessen, fanatiek enthousiasme naast me neer moeten leggen… Nul-tolerantie tegenover immer negatieve mensen, de energievreters,… die hun ‘twijfeldieven’ in mijn hoofd deden jagen op mijn dromen. Ze hebben verschillende maskers ‘engel en duivel’, proberen je als een virus te verdelgen en je te veranderen in een incompetente twijfelaar. Ik heb volgehouden zonder hen en zeer bewust de keuze gemaakt in welke pijn ik wou voelen: die om mijn doel te bereiken zonder angst voor mislukking en niet de pijn die me ging achtervolgen met de spijt van het niet te doen. Proberen geen spijt te hebben van de zaken die we niet doen, maar vooral geen spijt hebben van wat we niet durven doen, de risico’s die we niet durven nemen, de dromen die we niet achtervolgen… je ging me nooit horen zeggen ‘had ik maar’… gelijk in welke fysieke of mentale toestand ik vaak was…

Maar die droom overmeesterde me al sinds veel te lange tijd om hem te laten vallen…Ik ben er trouwens van overtuigd dat het lopen van een ultra geen keuze was maar dat deze droom…dit doel… mij gekozen heeft.

En toen brak dé dag aan…

De nacht in B&B Xhawirs was gevuld met slapeloosheid.

7 uur… Richting Hall Omnisport te Froidbermont waar S. en ik als twee gepensioneerden ;-) in april nog met een bus van de TEC naar Spa werden gebracht om… al lopend terug te komen.

Olne-Spa-Olne is zonder enige twijfel de referentie op vlak van Belgische trails met bovendien een hartelijke organisatie. Je raakt als het ware aan de geschiedenis van trail. Net als het verhaal van de kip en het ei of Olne-Spa-Olne en trail weet je niet goed wie eerste was...

De 31ste editie… Vandaag geen bus maar een vertrek voorzien om 8u, fris (4 graden), mist, miezer en grijze hemel. Mijn man en de kinderen waren er. Tijd voor een laatste dikke knuffel met tranen in mijn en hun ogen. En dan naar de start waar ik me heel erg eenzaam voelde naast S., A., A., P. en in die massa. Alleen met mijn mentale spier en mijn fysieke reserves. De start van de muziek greep me op onbeschrijfelijke manier naar de keel. In gedachten bij mijn familie en vrienden en dan probeerde ik me te concertreren en het gehoopte verloop van deze lange dag te overlopen.

Het aftellen begon… En dan na het startsignaal en ‘bonne chance à tous’ vertrok ik om mijn zintuigen te testen, te geven wat ik te geven had, zonder onderhandelen en vooral zonder me te sparen. Een rustige start, rustig maar enthousiast. De start was bevrijdend, alle opgestapelde verwachtingen en angsten verdwenen als sneeuw voor de zon waar mijn fysieke en mentale toestand nog ten top waren.

Aan de eerste bevoorrading in Banneux aan de 15de kilometer na een pikante helling ('daar molo' had coach gezegd) verschikkelijk last van rechter hamstring en achillespees.

Kilometers volgden mekaar op maar leken niet meer op mekaar. Nadien volgden de uren mekaar op maar leken niet meer op mekaar. Een landschap dat niet anders deed dan stijgen en dalen en stijgen… 

Aan de tweede bevoorrading rond km 33 stonden mijn man en kinderen. Én mijn mama, haar vriend én Marcel als verrassing. Tranen in de ogen! De opwarming zat erop. De boost die ze me halverwege gaven zou me de volgende kilometers dragen tot de 3de (48) en 4de (63) bevoorrading.

Na km 45 begon mijn lichaam te protesteren… verkrampt, naar adem snakkend eiste het te stoppen… mijn mentale spier zag wat er reste maar nooit het einde….  Ik sleepte mijn verleden in stilte verder met slechts één doel: aankomen… S.  ik herhaalde tijdens de allermoeilijkste momenten enkel: ‘in 2016 ben je een jaar sterker'.  De breuk met het eerste deel van de trail was brutaal. Het woord ultra vervulde zijn betekenis in alle opzichten.

Maar in mijn hoofd was de overgang gemaakt: zal deze ultra voor mij een prachtige veldslag zijn tegen mezelf waar barrières zullen sneuvelen over wat mogelijk is? Waarom? Hoe? Al deze vragen bleven reeds veel te lang zonder antwoord. Of zal deze trail enkel moeite en veel pijn kosten, een enkele reis naar het diepste van mezelf waar ik me had gezworen nooit meer heen te gaan ? Maar doorgaan en lopen in de voetsporen van mijn vrienden en mijn man ...

Aan bevoorrading nr 3 (km 48) in Onneux zat het hoofd weer super want ik wist dat er 'maar' 22km overbleven. Niet te lang gebleven: beetje cola, water en eten aanvullen en nog een dame overtuigen verder te gaan. Ook dat is trail. 

En dan… de zonsondergang bewonderen vooraleer in de eenzame nacht te duiken. Nog vele uren gaan in Petzl modus en... verloren lopen in de nacht: niet zo fijn maar gelukkig was er Topo Gps. Lange pijnlijke helling af en weer op en weer in af. Maakt er deel van uit.  Mijn Garmin roept vanaf km 60 'batterij bijna leeg' (teveel van ene scherm naar andere - maar houdt tot km 67... verder met Endomondo)

De laatste bevoorrading rond km 63 werd open gehouden door mijn team en Philip een super gast van de organisatie. Daar had ik mezelf een slok bier beloofd. La Céleste gemengd met cola. Een engeltje dat op je tong plast. Daar ook snel weer vertrekken vergezeld door zoon voor de laatste 7km.

Ik heb momenten gekend van intense vreugde toen ik de vrijwilligers, onbekenden en vooral mijn supporters zag tijdens het lange parcours, in mijn hoofd weergalmden hun aanmoedigingen als strijdkreten voor wat nog moest volgen, ik heb me al lopend vrij en leeg gevoeld;  ik heb die kleine comfortabele momenten gekoesterd van een zalig nederig gevoel in mijn hoofd, de behulpzaamheid van andere traillopers, een feestelijke bevoorrading met een ‘lekkere’ gel, een Tuc…., en natuurlijk meer dan ooit afgezien tijdens zeer zeer moeilijke momenten van pijn, diep in mijn reserves gravend,…. maar het zijn enkel zij die tot op de bodem gaan die de som ervan gepresenteerd krijgen aan de finish. 

Op 500 meter van de finish hoorden zoon en ik in het midden van de velden een micro in de verte ‘kijk daar twee lampen, maar neen dat is een auto, maar neen heb jij al eens een auto zo zien lopen, allééééé, encore,…‘ Magisch! 

Aan die finish werd ik na vele vele uren en 73km (verloren lopen heeft zo zijn voordelen) opgewacht door mijn team… de finish overlopen samen met mijn kinderen… op 'You Never Walk Alone' versie 3 Tenoren (een andere CD wou Spotify de hele dag niet spelen)... tranen van geluk en trots, vermengd met een overweldigende vermoeidheid, boordevol onverklaarbare emoties maar begrepen door zij die hetzelfde deden en doen als ik: verder gaan dan ze ooit dachten te kunnen gaan. Er zijn vele momenten geweest die al lopend waren zoals de metafoor van het leven, psychisch onder nul en toch verder gaan, zelfs na 8 uur lopen en nog 5 uur te gaan…mentale veerkracht… geweldig! 

15232250_10211364277562324_8135657109177181077_n.jpg

Bedankt aan iedereen van de organisatie Courir Pour Le Plaisir! Proficiat aan alle deelnemers want aan de start staan van een ultra is al magisch, laat staan aan de finish. Mega respect voor mijn vrienden. 

Én 4 UTMB punten zijn de onze lol. 433 finishers op 620 aan de start dus jammer genoeg hebben velen moeten opgeven. 

En toen de nacht viel over Olne overviel de leegte me, vol ongelofelijke herinneringen en hun levenslessen. De terugweg werd zeer emotioneel.

Ik besefte plots door vandaag het risico te nemen té ver te gaan, ik nu weet hoe ver ik kan gaan. En zij die me waarschuwden dat ‘trop teveel is’ en ik teveel op het spel zette door zo diep in mijn reserves te graven en over mijn limieten te gaan door 'extreme' sport te beoefenen, bevestig ik graag dat hun argumenten gefundeerd waren, en kan ik niet verwijten dat ze ergens wel gelijk hadden… indien ze zouden begrijpen wat een geweldige inspiratiebron en verrijking op fysiek en vooral mentaal vlak deze ultra en sport in het algemeen is voor mij. De eerste minuut die ik met Start to Run aan één trek kon lopen op 14 juni 2012 maakte van mij een loper, mijn eerste marathon op 5 oktober 2014 te Brussel maakte van mij een ‘marathonner’ en Olne-Spa-Olne 2016 maakt van mij een ‘ultra-trailer’. Die holle 'titels' betekenen niets voor mij... Maar die onvergetelijke momenten en de bijhorende emoties zal ik mijn hele leven meedragen. Lange afstanden lopen heeft me geleerd door te gaan, ook op de moeilijkste momenten, stap per stap, zonder bang te zijn voor een nieuwe start. Ik kan je verzekeren dat als je iets over jezelf wil te weten komen je dat zeker zal doen door te trainen voor en het lopen van… 1 minuut, 5km, 10km, 20km, een marathon of een ultratrail. Want, gelijk de afstand die je loopt, gelijk aan welke snelheid, het is altijd de kortste weg naar jezelf, zonder ook maar énige plaats te laten voor een uitgesproken ego.  

 

Coach… ‘een jaar sterker’… zalig ! 

Een jaar geleden was er veel anders (om dan maar te zwijgen over vijf jaar geleden). Als ik erop terugkijk ben ik verbaasd hoe dat jaar me veranderd heeft. 2016…Een ongelofelijk mooi jaar is bijna ten einde… rest me mijn man te steunen voor zijn 160km Bello Gallico en een maand actieve recuperatie en dan… volgende doelen. Het belangrijkste zal het begeleiden van onze dochter zijn voor de 20km van Brussel. 

Om te eindigen waarmee ik begonnen ben…. Het allerbelangrijkste… Als je je kinderen graag ziet, neem je ze zoals ze zijn, met al hun eigenaardigheden… Ze leren me dat het omgekeerde ook geldt. Ze vinden het ‘geweldig cool en normaal’ een ‘bizarre zotte niet zoals de anderen’ mama te hebben die zulke dingen onderneemt. Ze zeggen dat je gedurende heel je leven je hart moet volgen en jezelf moet zijn… Op adem komen… een traan wegslikken, glimlachen…. en tegen jezelf zeggen dat je op de goede weg bent. 

Ik zie jullie graag.

Een kleine anekdote van de dag na de ultra.  Tijdens het avondeten vertelt  zoon me schoorvoetend… denkende dat ik me ging kwaad maken: “mama weet je nog aan km 67 toen de batterij van je Garmin de geest gaf , je Endomondo opzette en je iPhone in je zak stak… dat je op een bepaald moment vroeg ‘zeg hoeveel kilometers nog, check eens op je Garmin?’ en dat ik geantwoord heb ‘oeps ik weet het niet ze staat in miles’ maar dat was gelogen… ik wou niet dat je wist dat het nog lang was met de extra 3 km die je gedaan had” … goed wetende dat ik op dat moment al niet meer in kilometers kon tellen, laat staan in miles heb ik nadien niet meer gevraagd hoe lang nog… Mijn ket is ongelofelijk: hij heeft nu al begrepen dat alles in het hoofd zit…

09:45 Gepost in Bougeren | Commentaren (0) |  Facebook |

23-11-16

Polenta met spinazie en eitjes

 

Een energierijk recept gebaseerd op Food2Run. Net wat ik nodig heb!

15218373_10211316192160219_1676841131_n.jpg

Nodig voor 4 personen:

300gr polenta 

1 liter bouillon naar keuze 

1 kg spinazie 

Teentje look

4 eieren

Wat parmezaanse kaas

Peper en zout van de molen

Olijfolie

 

Zo gemaakt:

Verwarm de oven voor op 170gr. 

Roer de polenta met de bouillon los met de garde in een ovenschotel en voeg ook een scheut olijfolie toe. 

Zet in de oven gedurende 15 minuten en roer geregeld. De polenta zal dikker worden.

Stoof ondertussen de spinazie met de look en peper in wat olijfolie. Bedek er de polenta mee. Verdeel er wat kaas over.

Breek de eieren over de spinazie. Kruid met peper en zout en zet opnieuw 15 à 20 minuten in de oven. 

 

19-11-16

Ovenschotel witlof met ham en kaas revisé

Je kan natuurlijk ook 'gewoon' de meesterlijke klassieker volgens Peter Goossens maken maar mijn mama maakte een tijd geleden dit recept als voorgerecht. Ik baseerde me erop voor deze ovenschotel. 

witlof, ham, reblochon, ovenschotel

witlof, ham, reblochon, ovenschotel

Nodig voor 4 personen:

10 stronken grondwitlof

4 dikke plakken beenham

2 sneetjes brood (huisgemaakt hier en mét korsten)

1 stengel lente-uitjes fijngehakt

1/2 Reblochonkaas (Vacherin kan ook)

boter

peper, zout en nootmuskaat

 

Zo gemaakt:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd het witlof in reepjes en stoof het kort aan in boter. Kruid met peper, nootmuskaat en zout.

Snijd de gekookte ham en de sneetjes brood in blokjes. Bak de broodcroutons goudbruin in boter.

Verdeel het witlof over een ovenschotel. Verdeel er de kaas over en zet gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden zodat de kaas mooi kan smelten.

Haal de potjes uit de oven en werk ze af met de broodcroutons en de blokjes gekookte ham et zet nog 5 minuutjes in de oven. 

Verdeel er de lente-ui over en serveer meteen.

Je kan er eventeel nog puree bij serveren.  

19:26 Gepost in Keuken | Commentaren (0) | Tags: witlof, ham, reblochon, ovenschotel |  Facebook |

Al ragu!

Neen geen bolognaise maar ragù… Een heerlijke geurige vlezige saus na urenlang pruttelen. Altijd handig om een portie in de diepvriezer te hebben. 

15027978_10211250982570020_330762072633123504_n.jpg

Nodig voor 4 personen:

500gr rundsgehakt (kippengehakt, quorn kan uiteraard ook)

100gr pancetta

600 gr spaghettigroenten fijngesneden naar smaak : wortelen, selder, uien, paprika …

1 rode chilipeper fijngesnipperd

2 teentjes look

400gr tomatenstukjes, liefst vers of blik

80gr tomatenpuree

400ml passata

500ml rode wijn

olijfolie

bouquet garni van rozemarijn, tijm en laurier

peper en zout

facultatief een scheut madeira 

 

Zo gemaakt:

Bak in een grote kookpot de pancetta in olijfolie en voeg het gehakt toe. Kruid met peper en wat zout en kleur aan. Schep het vlees uit de pot.

Snipper de uien en plet de look. Snij alle groenten. Stoof ze enkele minuten in de pot van het vlees. Voeg opnieuw het vlees toe. 

Roer de tomatenpuree erbij en laat kort meebakken. Giet er de wijn, de passata en de tomatenblokjes bij. Bouquet garni erbij, eventueel nog een scheutje madeira en klaar om een uur of twee te sudderen (met deksel) in een oven op 140 graden of op een heel zacht vuurtje. 

Heerlijk met een portie pasta en vers geraspte parmezaanse kaas !

04:19 Gepost in Keuken | Commentaren (0) | Tags: ragu, pasta, saus |  Facebook |

10-11-16

Home made granola

Zo simpel, zo lekker bij een yoghurt of fruit of gewoon zomaar.

15037214_10211190787705186_3885976289204611526_n.jpg

Nodig:

3 koppen noten en zaden (mix van wat je lekker vind: hier walnoten, pompoenpitten, amandelnoten, wat rozijnen)

3 koppen havermout 

5 EL kokosolie (of -vet even smelten) 

facultatief 2 EL honing

 

Zo gemaakt :

Alles mengen in een ovenschaal en 15 à 20min in voorverwarmde oven op 180gr. 

Om de 5 minuten eens omroeren en de granola is klaar als noten en haver bruingeroosterd zijn. 

Laten afkoelen en in een pot gieten. Bewaart makkelijk een week maar ik heb de indruk dat dat niet zo lang zal duren.

16-10-16

Kabeljauwhaasje en pastinaak met een crumble van hazelnoten

Een herfstversie van dit hier in huis geliefde recept.

14686191_10210918625341297_1630538287_n.jpg

Nodig voor 4 personen:

1 kg kabeljauwhaasje

4 pastinaken 

120 gr bloem

80 gr geraspte parmezaanse kaas

4 EL paneermeel of beter panko (bij Delhaize in rek van de Aziatische produkten)

100 gr boter

60 gr hazelnoten

olijfolie

peper van de molen

handvol peterselie

 

Zo gemaakt:

Verwarm de oven voor op 180°

Snij de pastinaken in blokjes en fruit ze in een pan in de olie op een matig vuur gedurende 10tal minuten.

Hak de parmezaanse kaas en de hazelnoten fijn in de blender. Meng er onder de bloem, paneermeel/panko, peper en doe de in blokjes gesneden boter erbij. Meng met de vingers tot je fijne kruimels krijgt. 

Leg de vis op de pastinaken in een ovenschotek en bedek alles met de crumble. 

14657462_10210907272697488_6344619774716482386_n.jpg

Zet 20 à 30 minuten in de oven op 180° afhankelijk van de dikte van de vis en de laatste minuten onder de grill als het even kan.

Wat peterselie over,

14689869_10210918624981288_52874018_o.jpg

de schotel op tafel en genieten. 

15-10-16

La Paix* 2016 vierde bezoek

15 jaar huwelijk, dan ga je al eens lekker eten en ZONDER de kinderen ;-) 

champ.png

Amuse

Mousse patrijs / knolselder / zuurdesem

14681733_10210881358129640_2089237493984117207_n.jpg

Amuse

Gegratineerde oester / boschampignons / waterkers uit de Koninklijke serres

14642045_10210881359129665_2344146009149752238_n.jpg

Voorgerecht

Tempura van petit gris van de Ferme de l'Ourchet, boter, brood, look en peterselie 

14725695_10210881362529750_8405597791552909951_n.jpg

14680610_10210881364009787_8917488003771737932_n.jpg

14713526_10210881364129790_5186866988601464670_n.jpg

Voorgerecht

100% varken - krokante Baskische varkenspoten, terrine van varkensoren, mousse van ham, buikspek

14718771_10210881359809682_381011004232111716_n.jpg

14642263_10210881360969711_6531407574470493660_n.jpg

14656257_10210881361649728_3609632713639203080_n-1.jpg

Hoofdgerecht

Kabeljauw van de lijn gevangen / champignons / kool uit de houtskooloven

14666146_10210881367009862_4960895563788439829_n.jpg

14705725_10210881368929910_8669824901570620987_n.jpg

Hoofdgerecht

Zeekat uit de houtskooloven / taart kool / miso

14590238_10210881369289919_6077320945471334288_n.jpg

Aangepaste bieren bij hoofdgerechten

Oude Geuze 3 Fonteinen bij zeekat en Zenne Bir bij de kabeljauw

14695436_10210881235366571_2924715058709756802_n.jpg

Pré nagerecht  

Kweepeer / chocolade / sabayon La Trappe

14725734_10210881377770131_762750515811886794_n.jpg

Nagerecht:

Soufflé van chocolade met ijs van honing

14670743_10210881382250243_7492824251364894103_n.jpg

14720440_10210881383090264_1866469985736412211_n.jpg

 

Koffie en zoetigheden

14725507_10210881385170316_4602890589505249171_n.jpg

met onder andere deze heerlijke taart met chocolade en pompoen (kijk maar eens naar dit recept)

14725628_10210881386770356_7974229251896754676_n.jpg

 

02-10-16

Risotto met gelakt buikspek en geroosterde Hokkaido pompoen

Risotto maken ? Kinderspel ! Kijk maar naar deze link. 

Deze keer een heerlijk herfstrecept van de voorbije week dat hier vanaf nu weer geregeld op tafel zal komen!

Makkelijk als je gasten hebt. Je kan de pompoen en het spek op voorhand klaarmaken en je bent zo klaar met de risotto. Je kan het spek ook vervangen door geitenkaas. Laat dan de parmezaanse kaas maar in de koelkast. 

14448869_10210780543529338_8542198741107606830_n.jpg

Nodig

1 kleine hokkaido pompoen (of maak 1 grote en hou de andere helft voor deze soep

2 takken tijm

2 takken rozemarijn

een paar blaadjes salie

400 gr arborio rijst

1 fijngesnipperde sjalot of rode ui

200 ml droge witte wijn

800 ml gevogelte- of groetenbouillon

300 gr bio (buik)spek

1 EL sojasaus

1 EL honing

1 1/2 EL mosterd 

100 gr geraspte parmezaanse kaas

een handvol platte peterselie

olijfolie

peper van de molen

 

Zo gemaakt:

Voor de geroosterde pompoen: verwarm de oven op 180 graden. Snij de pompen in kleine stukken met een groot en scherp mes. Schillen is niet nodig.

14528212_10210781141064276_691908604_n.jpg

Gebruik een lepel om de pitten eruit te halen. Zet in een ovenschaal en leg er de tijm, rozemarijn en salie bij. Overgiet met +-3 EL olijfolie, kruid met peper en meng goed.

14543398_10210781141104277_802694678_n.jpg

Zet 45 minuten op 180 graden in oven. Meng geregeld. Hou apart (zonder de kruiden) 

Voor het gelakt buikspek: meng honing met sojasaus en mosterd. Bak het spek in een antikleefpan (geen vetstof nodig) en voeg na 2 minuten de lak toe. Laat rustig indikken tot het spek krokant gebakken is. Snij in hapklare porties en hou apart. 

Voor de risotto: fruit de sjalot in de olie, voeg de rijst toe en laat een paar minuten zacht bakken tot hij glazig wordt. Giet de wijn erbij en laat even inkoken. Giet de fond bij de rijst en laat 10 minuten koken onder deksel (!). Check regelmatig zonder roeren. Voeg na 10 minuten de pompoen en het spek toe en roer nog 3 minuten om. Voeg op het allerlaatste moment nog de parmezaanse kaas toe en wat platte peterselie. 

30-09-16

Speltpasta met sardines, spinazie en tuinbonen

De voorraadkast in en een bokaal sardines op olie, een blik tuinbonen en speltpasta eruit. Verder een zak verse spinazie. Meer is het niet. Snel én gezond. 

14513783_10210752407465954_1723285244_o.jpg

Nodig voor 4 personen:
Een bokaal sardines in olijfolie (200gr)
Een pak spelt
Een zak spinazie (diepvries kan ook)
Een blikje tuinbonen
Een teen look
Peper van de molen

Zo gemaakt:
Giet 1/2 van de olie van de sardines in een kookpot, stoof er de spinazie in met een teen look en kruid met peper.
Doe de tuinbonen in een grote kom en voeg de in stukjes gesneden sardines toe.
Giet de spinazie af en ontdoe van het eventuele overtollige vocht, laat afkoelen en voeg bij de salade.
Kook de spelt en giet af. Alles samen doorroeren en laten afkoelen.


28-09-16

Appelconfituur met vanille en gember

Ja confituur maak ik hier nog steeds zelf. Je kan deze ook gewoon compote noemen: maar dat is iets waar ik warm niet warm van loop... 

14518538_10210743159034749_1406194564_n.jpg

Nodig:

1 kg appelen (mix van Gala* en Cox)

1/2 kg suiker (half huisgemaakte vanillesuiker / half gewone kristalsuiker), kan ook met minder

een stukje gember fijngesneden

sap en zeste van 2 bio citroenen

peper van de molen

1 zakje Pec Plus voor confituur en gelei met weinig of geen suiker of met een zoetstof. 

 

Zo gemaakt:

Haal de zeste van de citroen (vermijd absoluut het wit) en voeg samen met het sap in een grote kookpot.

Schil de appelen, ontdoe ze van hun klokhuis en snij ze in stukken. Voeg onmiddellijk bij het citroensap en roer geregeld om. Voeg ook gember naar smaak toe, in kleine stukjes of desnoods in poedervorm. Geef het fruit ook een draai van de pepermolen. Voeg de 1/2 kg suiker toe. Roer om en laat een nacht afgedekt staan.

De volgende dag hebben de appels al veel vocht afgegeven. Zet ze op een vuur en laat koken tot de appels zacht zijn. Zet er de mixer in. 

Voeg de Pec Pus toe, laat nog even opkoken en schep in brandschone potten. Draai de deksels goed dicht en laat ze omgekeerd afkoelen.

 

* deze bevatten veel pectine en je confituur zal dus goed en snel indikken. Kan je ook makkelijk bijvoegen bij een andere confituur. 

 

 

 

26-09-16

Witte pizza : Peer doyenné/Bleu d'Auvergne

Ideale recup food na een trail van 39km in de Hoge Venen ? Neen niet echt, maar wel erg lekker.

Blauwe kaas, ik hou er dan ook enkel van in warme versie. Ik zag het idee hier passeren en paste er een mouw aan.

14459848_10210723113173615_792870115_n.jpg

Nodig voor 4 personen:

2 kant en klare pizzabodems

4 peren (Doyenné bij voorbeeld)

150 gr Bleu d'Auvergne of een andere blauwe kaas

sap van 1 citroen

olijfolie

peper van de molen

rucola of gemengde sla voor de afwerking

 

Zo gemaakt:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Rol de pizzabodems uit op hun bakpapier.

Pers de citroen uit. Schil de peren, ontdoe ze van hun klokhuis en snij in dunne plakken. Leg ze in het citroensap.

Borstel de bodem lichtjes in met wat olijfolie. Leg er de peren op, borstel deze ook nog licht in met olie en verkruimel er de kaas over. Een flinke draai van de pepermolen en de oven in gedurende zéker 12 minuten op 200 graden.

Serveer met rucola.

24-09-16

Koude speltpasta met spinazie, getomateerde saus en gegrilde halloumi

Koolhydraten moeten stapelen vorige week maar dat wil niet zeggen dat we niet mogen genieten. Aan dat radicale gedoe - alleen 'witte pasta' voor een marathon of een lage trail - doe ik niet aan mee. Ik ben dan ook geen pro.

Het recept is dan ook gebaseerd op dit idee van Jeroen

14393192_10210685186785479_1456687373_o.jpg

Nodig:

500 gr speltpasta

300 gr spinazie

2 eieren

1 EL mosterd

teentje look

olijfolie

ketchup

200 gr halloumi

peper en zout

 

Zo gemaakt:

Kook de pasta volgens de verpakking, giet af, spoel met koud water. 

Voor de saus scheid je de eieren en doe je de dooiers in een hoge mengbeker (eiwit heb je niet nodig) samen met de mosterd en de look. Voeg een klein scheutje water toe. Zet de staafmixer in de pot en beweeg op en neer. Voeg langzaam de olie toe tot de saus gebonden in. Voeg ook ketchup toe naar smaak en wat zout. *

Grill de in dikke plakken gesneden en met olie ingestreken halloumi in de pan.

Was en bak de spinazie in wat olijfolie.

Voeg de saus bij de pasta, meng er ook de spinazie en 1/2 van de kaas onder. Kruid naar smaak en werk af met de rest van de kaas.

 

* noot aan mezelf: 1 ei en 1 KL mosterd waren ruim voldoende geweest. Jeroen toch azoveel saus ;-) 

22-09-16

Speltsalade met tomaten, spinazie en geroosterde halloumi

Deze volkoren spelt - die ik ontdekte bij Delhaize - is makkelijk verteerbaar en heeft een volle iets zoete smaak. Qua structuur hebben de korrels iets weg van pasta wat dit graan hier zeker tot een gezinsfavoriet maakt. 

spelt, salade, tomaten, olijven, halloumi, spinazie

Nodig voor 4 personen

1 pakje spelt 

1 groentenbouillonblokje

250 gr halloumi (Cypriotische kaas), al dan niet die met pepers in. 

Bakje kerstomaten

Handvol olijven

300 gr spinazie

Look

Sap van 1/2 citroen

Olijfolie

 

Zo gemaakt:

Kook de spelt 25 minuten in water met een bouillonblokje. 

Snij de halloumi in plakken van +- 1 cm. 

Verhit de grillpan. Strijk de halloumi in met olijfolie en grill. Laat afkoelen.

Snij de tomaten in twee en de olijven in ringen. 

Bak de spinazie kort in een pan met wat olijfolie en look. Giet het vocht af. 

Giet de granen af, laat afkoelen en meng met de groenten. Kruid met peper en zout. 

Voeg ook de gegrilde halloumi toe.

spelt, salade, tomaten, olijven, halloumi, spinazie

 

 

21-09-16

La Paix* 2016 derde bezoek

Deze had je nog te goed. Op één van de heetste zomerdagen - met de complimenten van de chef - 

full .png

ging zoon werken,

14051729_10210413376350388_2783847272149240505_n.jpg

de lunch voor het personeel maken

14117975_10210413924724097_4002167699526934796_n.jpg

en wij lunchen. We kozen voor de vijfgangen. Het werden er uiteindelijk iets meer ;-) 

Aperitief:

14079465_10210413426471641_46030157776720231_n.jpg

Amuse

Mosselen / aubergine /selder

14021706_10210413427311662_5950928543048298868_n.jpg

Amuse: 

Huisgerookte paling / rode biet / kersen / geitenkaas

14040111_10210413443032055_3952206638449429440_n.jpg

Amuse:

Sardine

14046052_10210413427991679_8217055520097180752_n.jpg

Voorgerecht: 

Rond gedroogde tomaten

14055202_10210413428351688_325056448115944043_n.jpg

14068092_10210413428431690_5845308005347478153_n.jpg

Voorgerecht:

Dé klassieker cheesecake La Paix*

14095952_10210413428711697_6937460624128619_n.jpg

Voorgerecht:

Kalf uit de Corrèze

14067518_10210413428831700_3313084126063870338_n.jpg

Voorgerecht:

King Krab van Noorwegen uit aquarium La Paix*

King krab/ avocado/ zwarte sesam/oesterblad

14034689_10210413429231710_3599222838417286516_n.jpg

Flan King Crab 

14089054_10210413429551718_5897242293823217104_n.jpg 

Voorgerecht:

Kaassouflé, renversé 

 14054213_10210413435391864_1575125326987379079_n.jpg

Hoofdgerecht:

Melklam uit Aveyron, aardappel gevuld met gebraiseerde schouder en Avola amandel & side dish 

14088663_10210413436311887_1822109379228760294_n.jpg

14055041_10210413437071906_6626585110946904636_n.jpg

Bier bij het hoofdgerecht:

een Amerikaanse trappist

14067477_10210413429911727_390815142531456765_n.jpg

Nagerecht

Abrikozen / amandelbiscuit / ijs van rozemarijn en honing

14022152_10210413438951953_5777837630679858068_n.jpg

Koffie en zoetigheden

14102173_10210413439591969_1999334271989815961_n.jpg

Eén woord ? TOP 

Frittata met courgette, feta en basilicum

Even in de pan bakken, en de oven doet de rest! Of de pan ?

Je kan hier zowat elke seizoensgroente in kwijt. Wil je weten welke kruiden passen bij welke groenten, kijk dan even hier.

fritatta,omelet,courgette,feta,kruiden

Nodig (voor 4 personen)

10 eieren

1 courgette in blokjes gesneden

1 rode ui fijngesnipperd

1 KL mosterd (oeps vergeten)

Basilicum

Peper van de molen

1 EL olijfolie

200 gr fetakaas

Zo gemaakt:

Kluts de eieren met de garde. Voeg de courgetteblokjes, de kruiden en de mosterd toe. Kruid en meng. Snij de feta in blokjes en doe de helft bij het eiermengsel. Meng nog eens goed door. 

Verwarm de olijfolie in de pan. Fruit de uien en voeg het courgette/eiermengsel toe. 

Laat 10 minuten garen op een zacht vuurtje. Verdeel er de rest van de feta over en laat verder garen (reken op nog eens 10 minuten) of zet nog 8 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

 

20-09-16

Groenten in de oven met feta

Voor een man als de mijne was dit niet ‘stevig’ genoeg. 'Het fritkot is nog open…' was het antwoord van de kinderen.

Gebaseerd op een recept van Pascale Naessens. Geen nood, wij zijn even goed fan van een goed klont boter in de pattaten op zijn Jeroens, dus onze kinderen zullen geen eetstoornissen ontwikkelen!

pascale n.jpg

 

Nodig:

10 tomaten

2 rode uien

20 à 30 olijven zonder pit

Look, oregano, tijm, rozemarijn, peper

200gr feta

Een paar gegrilde aubergines

Sap van ½ citroen

 

Zo gemaakt:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij de tomaten in blokjes en de uien en olijven in ringen. Leg dit alles in een ovenschotel.

Voeg de look, het citroensap en kruiden toe naar smaak en meng goed.

Dek af met een bakpapier en zet in de oven gedurende 10 minuten op 180 graden.

Snij ondertussen de feta in blokjes.

Haal de schotel uit de oven en haal het bakpapier eraf.

Verdeel er de feta over en zet opnieuw 10 à 15 minuten in de oven, eindig eventueel even onder de grill.

Lekker met stokbrood.

19-09-16

Chocolade ontbijttaart met havermout en banaan

Dochter werd 11 en kreeg deze als ontbijt. Energie voor een hele dag !

14344148_10210620087878047_2646978755456947593_n.jpg

En was die wel blij met zo een gezonde taart ? Oordeel zelf maar! 

taart, havermout, noten, banaan

 

16:10 Gepost in Keuken | Commentaren (0) | Tags: taart, havermout, noten, banaan |  Facebook |

18-09-16

Vegetarisch groentengehaktbrood

 

Inspiratie bij David maar dan eens een vegetarische versie...   

Het werd tijd zal u denken maar One Life bereidt een ultra trail van 70km en 2200 hoogtemeters...    

david martin, david bonheur, quorn , gehakt, gehaktbrood, veggie

Nodig:

400gr quorn gehakt  

2 rode uien  

1 courgette  

1 teentje look  

2 eigelen  

150 gr brood  

melk  

peterselie  

 

Zo gemaakt:

Verwarm de oven voor op 200gr.   

Hak de rode uien, de look, de courgette en de peterselie grof in de keukenrobot (maak er geen papje van)  

Giet de melk over het brood en laat intrekken.  

Voeg het groentenmengsel bij de eigelen en quorn en voeg ook het uitgeknepen brood erbij. Kruid naar believen. Meng met de robot of je handen (indien je het wat te droog vind, voeg dan een mengsel van wat bouillon met olie toe)

Stort het in een cakevorm en bak minstens 15 min in een oven van 200gr en dan nog 15 minuten op 175 graden.

 

29-04-16

Varkenswangen met Chimay Rouge

 

De winter blijft wat hangen en dus nog nét het ideale weer om lekker stoofvlees te maken. En dat bereiden wij altijd met varkenswangen. En bier. Deze keer met donkere roodbruine Chimay Rouge. vergis je niet: dit is géén zoet fruitbier. Het  geurt eerder bitter, naar vijgen met een zweem van gerookt vlees. Het is heel lichtzoet en moutig met een lichte bitterheid.

13076991_10209403194736479_7315613832717796339_n.jpg

Nodig voor 8 personen

24 varkenswangen 

2,5 flesjes Chimay Rouge (op kamertemperatuur)

6 uien

3 plakjes peperkoek

mosterd

2 EL bloem

kruiden: kaneelstok, laurier, steranijs, thijm

peper en zout van de molen

boter

 

Zo gemaakt:

Ontvlies de varkenswangen. Snij ze in stukken of laat ze heel, aan jou de keuze.

Snij de uien.  

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Korst de varkenswangen aan in flink wat boter boter. Kruid met peper en zout. Haal ze uit de pot. 

Bak de uien glazig in dezelfde pot en voeg eventueel wat extra boter toe.

Voeg 1 EL bloem toe en zet het vuur iets zachter. De bloem zal zorgen voor de binding van je saus. 

Voeg de wangen opnieuw toe. Giet het bier erover en voeg ook de kruiden en de met mosterd besmeerde peperkoek toe. 

13076665_10209403359660602_1997981405785801603_n.jpg

Zet twee uur in de oven op 170 graden. 

Laat liefst een nachtje rusten en warm dan zachtjes weer op. 

Morgen knal ik dit na een lange duurloop op tafel met polenta. 

Op zoek naar een ander recept met varkenswangen ? Klik en kijk dan zeker eens hier

 

13-04-16

La Paix* 2016 tweede bezoek

 

Absoluut zalig schoolverlof. Na een week op de latten keek Zoon al reikhalzend uit naar zijn stage en naar dé King Crabs van chef David. 

Na ons vorige bezoek trok hij naar Noorwegen om deze fantastische krabben levend en optimaal te kunnen overbrengen naar zijn restaurant in Anderlecht waar ze zouden terechtkomen in een aquarium van 5 graden. Indrukwekkend (lekker) ! 

12524137_10209233679778711_1917253304490516841_n.jpg

12920353_10209233680978741_1048476916051959131_n.jpg

12963772_10209233680418727_6216574253981442225_n.jpg

12938082_10209233701139245_4919198280803584705_n.jpg

12938287_10209233702419277_1639979460395208559_n.jpg

Amuse:

Burrata/champignons de Paris/pompelmoes/augurk

12512642_10209233634297574_5545218708850784666_n.jpg

Voorgerecht:

King krab van Noorwegen uit aquarium La Paix*

King krab/ avocado/ zwarte sesam/ sorrenta citroen 

King krab/ flan dashi/ algen 

King krab bisque

Japanse rijst/algen

12961453_10209233635257598_5709524180449778779_n.jpg

12512337_10209233635337600_876819061713813049_n.jpg

12919833_10209233681018742_2410373898521736134_n.jpg

12963714_10209233635737610_1969030910805898619_n.jpg

Voorgerecht:

Polenta/ pata negra/parmezan in peperkorst

12987026_10209233636857638_6341164676312904454_n.jpg

12923336_10209233637257648_5840724146033090677_n.jpg

Voorgerecht:

Inktvis op houtvuur/aubergines/miso

12985362_10209233637897664_7119435781550616125_n.jpg

Hoofdgerecht

Bresse kip AOC ‘Shio-Koji’ uit houtskooloven / snijbiet / emulsie aardappelen algen

12928132_10209233638577681_7812720287629827185_n.jpg

12985547_10209233637937665_2650691483052374857_n.jpg

Nagerecht

Chocolade / Pistache/  Gariguette aardbeien

11959999_10209233639257698_9163520193541441161_n.jpg

Koffie, thee en zoetigheden

Ananas van Bénin en Baskische taart met zwarte kersen

944983_10209233639657708_6712186815590190522_n.jpg

En uiteraard... dé klassieker

12961525_10209233640777736_6089230536047743830_n.jpg

 

20-03-16

Lunch in het Hof Van Cleve*** 2016

Om 12 uur stipt ging de poort van de culinaire hemel open. Voor het vijfde jaar op rij reden we er samen met onze zoon en dochter door om zijn 12de verjaardag bij één van zijn favoriete chefs te vieren. 

Elke keer opnieuw weggeblazen van de rust en de sereniteit die er heerst. Zó welkom en op je gemak vanaf de ontvangst tot bij het verlaten. De gastvrouw mevrouw Goossens, de maître, de sommerlier en het hele zaalteam: nooit onderdanig, nooit opdringerig, nooit hautain, nooit verveeld. Geen enkel moment van onbehagen, drukte, voelen vergeten te zijn of iets nodig te hebben. Stijlvol, ongelooflijk hulpvaardig en tactvol, helemaal niet afstandelijk of net opdringerig. Zij becommentariëren élk gerecht en elke wijn vol passie, verstaanbaar, niet op een afgerammelende vanbuiten geleerde herhalend stemmetje, en vooral zonder de wenkbrauwen te fronsen als iemand weer iets niets verstond of een ingrediënt niet kende. En dat heb ik - echt waar - nog nooit elders meegemaakt. De aperitiefhapjes en het menu waren uitgebalanceerd, niet te uitgesproken of vergezochte combinaties en aroma’s, zonder te veel getover en zonder overdadig te zijn. Alsof je bij een vriend op bezoek bent die voor jou enkel de allerbeste gerechten wil serveren en de allerbeste wijn wil opentrekken. Bedankt aan het hele keuken- en zaalteam en tot binnenkort! En omdat beelden vaak meer zeggen dan mooie woorden... 

595_10208987546545534_7588572389603388252_n.jpg

Aperitief: Champagne Bollinger Special Cuvée & GT Raw

12115827_10208987531865167_1142454634731800392_n.jpg

Happy Bday my boy 

12803078_10208987534665237_8131929932390068281_n.jpg

ps: it's a small world: de sympathieke dame op de achtergrond herkende de kinderen van deze blog ;-) Zo fijn !  

1618675_10208987600946894_2470394555011791676_n.jpg

Brood

Spelt 100%

Rogge - trappist van Westmalle

Tarwe - olijfolie

Camp Rémy - Baguette

1934478_10208987538025321_6299339428615787317_n.jpg

Amuse

Pompelmoes / wortel / peper 'timut' 

995340_10208987527305053_8089207787305134225_n.jpg

Amuse:

Mossel / zuring / vadouvan 

10400063_10208987529505108_7334723504416422425_n.jpg

Amuses

Kerrie/kropsla/mimolette

Algen/zeekat/paprika

1914653_10208987534865242_3630562612396713399_n.jpg

12376321_10208987534745239_4732653238121989567_n.jpg

Amuse:

Wagyu/ basilic/ geitenkaas 

561428_10208987537585310_4270591757185669047_n.jpg

Amuse:

Kippenlever/rode biet/schaaldier

754_10208987543305453_6041214426915062365_n.jpg

Amuse:

Naamse slak/look/fregola 

10416624_10208987548665587_798267902095618255_n.jpg

Menu ‘Frisheid van de Natuur’ met op algemeen verzoek van zoon: duif als hoofdgerecht.

Eerste voorgerecht:

Zeebaars 'met de lijn gevangen' / miso / koolrabi / groene appel 

1455040_10208987551145649_8304473126046912992_n.jpg

Begeleidende wijnen eerste voorgerecht

1914780_10208987548785590_1640078575449298952_n.jpg

260499_10208987549385605_9134310836576372946_n.jpg

Tweede voorgerecht:

Wilde tarbot / artisjok/spinazie/bouillabaisse

12804867_10208987525625011_527991898908420028_n.jpg

Begeleidende wijn tweede voorgerecht

71461_10208987551745664_3921998063635367578_n.jpg

Dan weet je de duif op komst is... 

10592642_10208987535185250_7383447720974367058_n.jpg

'of zou ze gaan vliegen zijn mama?' Hoe rijkhalzend kunnen kinderen uitkijken naar een gerecht uit de culinaire hemel van chef Peter Goossens. 

 feest, hof van cleve, verjaardag, peter goossens

Hoofdgerecht:

Jonge duif 'anjou' / moriel / spitskool / groene asperges

1466052_10208987539025346_7633935764736144194_n.jpg

10435700_10208987538385330_609092375441955325_n.jpg

734686_10208987539745364_631944435090889266_n.jpg

944342_10208987540825391_4876815985203930207_n.jpg

Begeleidende wijn hoofdgerecht

1914640_10208987529785115_7902931048605598842_n.jpg

Need no more words... 

11694146_10208987541945419_5388164040874257879_n.jpg

Nagerechten:

Chocolade Fleur de Cao 70% / caramel / hazelnoot/cheesecake

1236476_10208987550465632_7236525639696620513_n.jpg

10352784_10208987543665462_2986400174483845255_n.jpg

Nagerecht zonder toegevoegde suikers

10342496_10208987547185550_6537093362306610916_n.jpg

Thee, koffie en zoetigheden

12400981_10208987538505333_9030429661138483418_n.jpg

1528534_10208987538865342_5635869462648752784_n.jpg

1914666_10208987542185425_2008768206959604428_n.jpg

10348390_10208987544465482_6414187853262391678_n.jpg

1743445_10208987543985470_6738153427192502310_n.jpg

1914666_10208987539425356_3390785650829879455_n.jpg

1656181_10208987547785565_8427916328544403088_n.jpg

12027793_10208987548025571_748348429921629153_n.jpg

Digestief

10340159_10208987552745689_5061212553526813920_n.jpg

12802774_10208987552905693_5246834821040734928_n.jpg

En toen ... 

12274588_10208987552505683_6208063202719131846_n.jpg

564452_10208987581626411_802065085352310487_n.jpg

10348220_10208987582506433_5516464320778260709_n.jpg

Vijf jaar tussen deze twee foto's... 

1913577_10208988527370054_3686919249730396412_n.jpg

En bij deze is ons record op restaurant 'zitten' verbeterd met 5 minuten

995376_10208987607387055_239018215147703675_n.jpg

En aan hun gezichten te zien vonden ze het erg saai... Een buitengewoon fantastische namiddag ! 

 feest, hof van cleve, verjaardag, peter goossens

'Frietje steken nadien in Kruishoutem?' Ik dacht het niet ;-) 

1001086_10208987608347079_7098380606423014424_n.jpg

 

05-03-16

Home-made hamburger met pulled pork

Op zoek naar een lekkere lunch? Ga dan eens voor de nieuwigheid bij Delhaize: pulled pork of pulled beef.

Deze hype komt vanuit de VS overgewaaid en is bij ons al onder de aandacht gebracht door de onvermijdelijke Jeroen Meus: hij veranderde een stevige varkensschouder na enkele uren oventijd en een beetje handenarbeid in pluksels kruidig vlees om tussen een broodje te serveren. De ‘rub’ van specerijen waarmee je het vlees hebt ingewreven zorgt voor een opmerkelijke smaak. Bij Delhaize kan je deze in de 'snellere' slow cook versie kopen.

Leg het vlees in een ovenschaal (en bak gelijk ook meergranenbroodjes af) 

12821956_10208845363671051_1523936879_n.jpg

Maak ondertussen een salade. 

Trek na 40 minuten op 200 graden het vlees uit mekaar, 

12784717_10208845361270991_404798801_n.jpg

roer er de bijgeleverde BBQ saus door, 

12825369_10208845360950983_1939053542_n.jpg

nog even de oven in en je kan beginnen aan de opbouw van je hamburgers. En dan de afbouw ;-) niet té zoet, lekker mals vlees: een aanrader en nét voldoende voor 4 hamburgers. 

12804091_10208845362111012_304913384_n.jpg

24-01-16

Pasta met spruiten en pancetta

Spruiten, ze zouden ze bij wet moeten verbieden ! Spruiten, jammergenoeg één van de favoriete groenten van de kinderen… de appel is hier wel zeer ver van de boom gevallen. 

Volhardend geef ik deze stinkbommen elke winter toch een eerlijke kans. In dit gehaktbrood vielen ze al bij al goed mee. 

Deze keer ging ik voor dit recept van Peggy’s Pastime. Tevergeefs Peggy… Ook al waren ze met veel liefde gesneden en klaargemaakt door onze dochter met het boze commentaar ‘mama als je er zoveel ingrediënten bijgooit ga je straks de spruiten niet meer proeven hoor’. Zoveel lekkere dingen samen maar een spruit blijft voor eens en altijd een: stinkbom ! 

Nodig voor 4 personen

1 kg spruiten

200 gr pancetta

400 gr (spelt)pasta

1 teen knoflook, fijngesnipperd

2 rode uien, fijngesnipperd

200 ml room

zeste van een citroen + sap van 1/2

parmezaanse kaas vers geraspt 

boter

olijfolie

peper van de molen

 

Zo gemaakt:

Maak de spruitjes schoon. Verwijder de buitenste blaadjes, snij het onderste stukje een beetje weg en verdeel ze in 4.

12565518_10208515487824361_2358018112593972141_n.jpg

Snij en bak de pancetta in een anti aanbakpan tot hij lichtjes kleurt. Leg opzij op wat keukenpapier. 

Doe in dezelfde pan als waarin je de panchetta bakte, een klontje boter en wat olijfolie. Fruit hierin de uien en look.  Voeg dan de spruitjes toe en bak een 4 minuten terwijl je regelmatig alles even omroert.Kruid met peper. 

12642853_10208515487944364_1996423453950448696_n.jpg

Kook de pasta volgens de aanwijzingen (min anderhalve minuut) op de verpakking. (Hou een half tasje kookwater apart), giet de pasta af, doe terug in de pot met het restje kookwater. Voeg de spruiten toe. Ondertussen verkruimel je de gebakken pancetta. Verdeel deze over de pasta. Doe er tenslotte 200 ml volle room bij, samen met de zeste en het sap van 1/2 citroen en de pasta. Meng goed door elkaar en laat kort nog een minuutje warmen.

Werk af met vers geraspte parmezaan.

12645140_10208517137385599_1641604696079953604_n.jpg

12573753_10208517137545603_7270061520108112884_n.jpg

Oh ja… er bleef GELUKKIG géén restje over voor mij ;-) 

17-01-16

Risotto met gelakt buikspek en gebakken pastinaak

 

Om risotto te maken is hij de eerste… en ook de beste hier in huis ! Een lekkere winterse combinatie. 

Nodig

400gr arborio- of carnarolirijst

2 kleine rode uien fijngesnipperd

200 ml droge witte wijn

800 ml kalfsfond (of half groenten half kalf)

100 gr parmezaanse kaas

6 grote pastinaken

300 gr buikspek

1 EL sojasaus

1 EL honing

1 1/2 EL mosterd

olijfolie

peper van de molen

 

Zo gemaakt

Snij de pastinaak in blokjes en kook half gaar (+- 5 min in kokend water). Giet af in een vergiet, laat ze wat afkoelen en bak in wat olijfolie. Zet apart.

risotto, pastinaak, buikspek

Meng de sojasaus met de honing en de mosterd. Bak het spek in een antikleefpan (vetstof niet nodig) en voeg na 2 minuten de lak toe. Laat rustig verder bakken, de saus zal mooi indikken.

risotto, pastinaak, buikspek

Voor de risotto fruit je de ui in olijfolie. Voeg de rijst toe en roer goed door. Vervolgens blus je met de wijn en laat je deze even inkoken. Voeg ook de bouillon bij en kruid met peper van de molen. Zet het deksel op de pot en laat zachtjes koken gedurende 10 minuten zonder roeren.

Na tien minuten resten je nog 3 minuten: voeg je de pastinaak toe, roer goed door en ook het spek. 

Serveer met de vers geraspte parmezaanse kaas.

risotto, pastinaak, buikspek

13-01-16

La Paix* 2016 eerste bezoek

 

Een pedagogische studiedag of schoolverlof zijn onlosmakelijk verbonden met een bezoek aan … inderdaad La Paix.

12509769_10208426734125574_2739569877389201678_n.jpg

Zoon draait een voormiddag mee in de keuken en we nemen aansluitend een fantastische lunch. Een vroege verjaardagstractatie dus gingen voor we voor het vijf gangen verrassingsmenu. 

Het interieur van het restaurant is in reconversie. Een prachtig kunstwerk met meer dan 1000 vogels in de vorm van een halve perfect uitgerekende halve bol siert het hoge witte plafond. De vogels zijn door de luchterplaatsing constant in beweging, voor mij persoonlijk een mooie verwijzing naar de steeds veranderende kaart van de chef. Nieuwe messen, sobere tafelschikking,... maar nog steeds een blijvend zalig brasseriegevoel. 

11205038_10208426734445582_2849934883409748824_n.jpg

12417609_10208426733205551_3580220286147976121_n.jpg

Amuse

Risotto butternut, emulsie geitenkaas, quinoa

12509366_10208426733085548_9168727350274983961_n.jpg

Voorgerecht

Cheese cake parmezaan/geitenkaas/gelei van eekhoorntjesbrood met seizoensgroenten en ricotta

12523160_10208426735885618_4622794766741211835_n.jpg

Voorgerecht

Crème van pollenta met pata negra en geraspte Zwitserse kaas geaffineerd met peper

12540546_10208426736645637_2922491152094042420_n.jpg

Voorgerecht

Inktvis uit Biarritz uit de houtskooloven met taartje van knolselder en miso met daikon

12509524_10208426737325654_6488274714495974529_n.jpg

12548989_10208426738805691_7710883515587840323_n.jpg

Ambachtelijk gebrouwen bier uit Buizingen: Den Herberg, perfect bij het hoofdgerecht. Een licht bier met een alcoholgehalte van 5,5 % vol. Goudblond, pittig en fijn gehopt met een forse schuimkraag.

12507141_10208426737565660_8440052269054998254_n.jpg

Hoofdgerecht

Natuurlijk gevet melklam van Aveyron uit de houtskooloven met cantharellen, crème van aardpeer, peer, aardappel gevuld met Brusselse waterkers uit de koninklijke serres, zwarte truffel uit de Pèrigord

12512824_10208426738965695_7120211927382075495_n.jpg

12509230_10208426739245702_4112256011309524035_n.jpg

12509015_10208426739725714_3944610359652445082_n.jpg

Nagerecht

Appeltaart '1000 pommes' met ijs van rozemarijn en honing ijs en zoute karamel met sinaasappelsap (gemaakt door Zoon)

12509280_10208426741165750_684386907974340135_n.jpg

What Else ? Bij de Nespresso ambassadeur ! 

10653350_10208426742805791_796788451522802693_n.jpg

12552590_10208426742405781_3716712402566042119_n.jpg

Stageschrift laten ondertekenen

12565593_10208426742285778_1225638411068110607_n.jpg

Zalm met olijven-pistache-tapenade en kerstomaten

Helemaal fout en zo ‘niet’ met de seizoenen kokend mee maar euh… als de seizoenen niet meer consequent zijn, moet ik dat dan ook altijd zijn?  

Zo makkelijk en lekker kan gezond eten zijn. Een recept geïnspireerd door deze dame.

Nodig

Zalmfilet (één groot stuk of per portie in schotel, 180 g per persoon)
150 gr groene olijven zonder pit
75 gr ongezoute pistachenoten
Kerstomaatjes met kroontje

Olijfolie
Gedroogde tijm

Peper en zout van de molen

Eventueel wat verse dille

Zo gemaakt :
Mix de olijven met de pistachenoten en een scheut olijfolie. Snijd de zalm in stukken en leg deze in een ovenschaal. Schik de tapenade tussen de zalmstukken. Kruid de tomaten met peper, zout en wat gedroogde tijm en giet er wat olijfolie over. Leg de tomaatjes in dezelfde of een andere ovenschaal.

12528327_10208418667123904_2039126624_o.jpg

Zet samen 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Werk eventueel af met wat dille. 

 

28-12-15

Gelakt buikspek met pompoenstoemp en picles

Zoon bleef maar zagen en aandringen om dit recept te maken. Onze allerlaatste Hokkaido pompoen uit de moestuin kreeg hierin zijn laatste rustplaats... 

Nodig voor 4 personen

De pompoenstoemp

500 g aardappelen (loskokend)

1200 g pompoenen

4 uien

1 teentje knoflook

2 blaadjes laurier

3 takjes tijm

klontje boter

peper

zout

nootmuskaat

Gelakt buikspek

700 g gepekeld buikspek

1 eetlepel honing

1 1⁄2 eetlepels mosterd

1 eetlepel sojasaus

klontje boter

peper

Afwerken en serveren

Belgische pickels

 

Zo gemaakt 

De pompoenstoemp

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Snijd de pompoen in stukken.

Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Smelt een klont boter in een grote pan en stoof de uien tot ze zacht en goudbruin zijn. Doe er de laurier en de tijm bij.

Pel, kneus en plet de knoflook en doe hem bij de uien.

buikspek,spek,pompoen,hokkaido,stoemp,sojasaus,tierenteyn

Doe de aardappelen en de pompoen in de pan en giet er een scheutje water bij. Laat garen onder deksel op een zacht vuur.

Gelakt buikspek

Meng de honing met de mosterd en de sojasaus tot ‘lak’.

Snijd het buikspek in grote stukken en kruid met peper.

Verhit een klont boter in een pan en bak het spek krokant aan beide kanten.

Bestrijk elk stuk spek aan beide kanten met ongeveer 1 eetlepel ‘lak’. Let op dat het vlees niet verbrandt. Zet het vuur zachter en haal de pan eventueel even van het vuur.

Afwerken en serveren

Neem de aardappelen met pompoen van het vuur. Het vocht moet grotendeels verdampt zijn. Haal de laurier en de tijm uit de pan. Roer de groenten of stoemper met een houten lepel tot stoemp en kruid met peper, zout en nootmuskaat.

buikspek,spek,pompoen,hokkaido,stoemp,sojasaus,tierenteyn

Door de stoemp op deze manier te bereiden, heb je in principe geen boter nodig om hem smeuïg te maken. Je mag er natuurlijk boter bij doen om de stoemp rijker te maken.

Serveer het gelakte buikspek met pompoenstoemp en een stevige lepel Belgische pickles. Tierenteyn ! What else ?!

buikspek,spek,pompoen,hokkaido,stoemp,sojasaus,tierenteyn

27-12-15

Wildgehaktbrood met knolselderpuree en crumble van pistachenoten

jeroen meus,dagelijkse kost,gehakt,wild,hert,hinde,everzwijn,pistache,abrikozen,knolselder

Dit recept had ik vorig jaar al opgemerkt en werd de inspiratie voor ons kerstdiner. Wildgehakt vond ik niet onmiddellijk dus draaide ik het zelf met de KitchenAid in de verhouding 500 gr stoofvlees van hert met 400gr everzwijn stoofvlees en 100 gr gerookt spek. Een uur in de oven was perfect ! 

Nodig voor 4 personen

Voor het gehaktbrood

1 kg gemengd wildgehakt (bv. hert/hinde & everzwijn)
100 g gedroogde abrikozen
75 g pistachenoten (ongezouten)
1 ui
1 teentje look
scheutje cognac of Calvados (Poire William ging ook)
3 eieren
3 sneetjes wit brood
snuifje steranijspoeder
snuifje kaneelpoeder
boter
zout
peper
Voor de knolselderpuree
1⁄2 knolselder
500 gr bintjes
1 ui
1 teentje look
5 cl room
klontje boter
peper
voor de crumble: panko en 50 gr gehakte pistachenoten

 

Zo gemaakt:

Het gehaktbrood

Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Hak de pistachenoten en de droge abrikozen in fijne maar ‘herkenbare’ stukjes.

Snipper de ui fijn, plet de lookteen tot pulp. 

Smelt wat boter in een pan en bak de uisnippers met look zachtbruin. Blus de pan met een scheut cognac of calvados. Flambeer de pan voorzichtig of laat de meeste alcohol verdampen. Roer de aanbaksels los.

Doe het wildgehakt in een mengschaal, voeg de noten, de abrikozen, de gebakken uisnippers en het broodpapje toe. Meng alles zorgvuldig.

12376756_10208280067499000_3711780725523191630_n.jpg

Kruid het vleesmengsel met een snuifje gemalen steranijs, wat kaneelpoeder, peper van de molen en zout. Doseer de winterse kruiden, zodat ze de smaak niet overheersen.

12376715_10208280067458999_4959741117977166607_n.jpg

Leg een bakmatje of een vel bakpapier op de vlakke ovenschaal, of wrijf een braadslee in met een klontje boter. Bol het vleesmengsel tot een egaal gehaktbrood en leg het op of in - één of twee - schaal of schalen. Maak je handen nat om het vleesbroodjes met het grootste gemak een bolle en gladde vorm te geven. Smelt een beetje boter en strijk er het gehaktbrood mee in. 

12373209_10208280068219018_7990457348033811209_n.jpg

Schuif het vlees in de oven onder een hete grill, tot het een korstje krijgt. Zet de grill uit, stel de oven in op 180°C en bak het vleesbrood 1 uur. 

De knolselderpuree

Schil de knolselder en snij het deel dat je nodig hebt in dobbelstenen. Doe hetzelfde me de aardappelen Snipper de ui en plet de look tot pulp.

Smelt een klontje boter in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de uien en roer er de lookpulp doorheen. Laat de snippers ui gerust een beetje bakken. Voeg aansluitend de stukken knolselder en aardappelen toe en laat ze ruim 5 minuten bakken. Roer af en toe. Geef de blokjes selder kleur, zonder dat de snippers ui en de look verbranden.

Schenk water in de pot, tot de inhoud voor 1/3 onder staat. Stoof de knolselder gaar en ‘plat’. Reken hiervoor zo’n 20 minuten.

TIP: Voor een gladde puree kan je de knolselder stampen of mixen.

Voeg een scheutje room toe aan de gare groenten. 

Proef de knolselderpuree en breng hem op smaak met wat peper en zout.

Stort in een serveerschaal of individuele potjes en zet apart. Schuif nog een 10tal minuten mee in de oven met het vlees om de puree op te warmen en verdeel er de laatste 5 minuten de crumble over.

 

12-12-15

Aperitiefkoekjes met Roquefort en noten

Zandkoekjes hoeven niet altijd zoet te zijn. Hartig kan ook. En geef toe... noten en kaas: onlosmakelijk verbonden. Deze makkelijke koekjes zijn heerlijk als aperitief of bij een stevige soep.

Nodig voor een twintigtal koekjes:

150 gr zelfrijzende bloem

80 gr ongezouten boter 

piment d’Espelette (te vinden bij Delhaize) of peper

150 gr Roquefort of andere halfzachte of harde kaas 

een paar noten, fijngehakt

 Zo gemaakt:

Meng alle ingrediënten behalve de noten en piment in de KitchenAid of met de hand. 

12366580_10208193602777436_1382996865_n.jpg

Vorm een worst van maximum 5 cm diameter. Rol de worst door de piment.

12355149_10208193602977441_163157105_n.jpg

Wikkel in huishoudfolie en zet minstens 1 uur weg tot ze hard wordt. 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij schijfjes van maximum 1 cm uit de worst. Leg ze op een bakpapier of siliconen mat, bestrooi met wat fijngehakte noten

12380117_10208193603497454_1087686066_n.jpg

Bak ze 10 à 15 minuten op 180 graden. Laat afkoelen op een rooster.

Je kan ze twee à drie dagen bewaren in een koekjestrommel. 

12380280_10208193604337475_815957756_n.jpg

Net een kaasdiner gehad? Ideaal om de restjes in te verwerken. 

Je kan 'de worst' ook invriezen om onverwacht bezoek te verrassen met een lekker aperitiefkoekje.

Ik probeer zeker een versie met geitenkaas met olijfjes, zongedroogde tomaatjes,... . Hoe zou jij ze maken ?

15:14 Gepost in Keuken | Commentaren (0) | Tags: koekjes, aperitief, roquefort, noten |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende