30-06-07

De fuuuuuer

Kermis ('fuuuuuer' in het Brussels) in ons dorp... dus voelden we ons moreel verplicht onze kindjes hierin in te wijden door met hen er de allereerste keer naartoe te gaan. En ze vonden het jammergenoeg... leuk, wie had dat verwacht of gedacht... Geen enkel(e) dorp, gehucht of stad mét kermis kunnen we nog voorbij zonder stoppen. Gedaan met zeggen 'dat is voor grote mensen'.
Ze hebben 2x op molentje gezeten en uiteraard eendjes gevangen. 11 eendjes ... ocharme die beestjes, Gaia had het moeten zien.  Smoutebollen en fritten hebben we nog nét kunnen ontwijken. 'Dat mag niet van Sonja ! ' (alles mag van Sonja)

29-06-07

The English Patient !

Vandaag hebben we een belangrijke beslissing genomen. Neen, we gaan niét deze dvd halen; en neen, er is hier niemand ziek. E gaat vanaf vandaag Engels praten met de kindjes. Hij is er vandaag mee begonnen en het is echt verwonderend hoe snel T al woorden herhaald en zegt. Engels is niet zijn moedertaal maar hij beheerst ze perfect.

Drie talen kán. Kinderen kunnen drie talen probleemloos aan. Meestal zal er echter sprake zijn van een of twee "beste" talen tegenover een of twee "zwakkere" talen. Van verschillende talen naast elkaar leren is geweten dat het geen probleem vormt, mits duidelijkheid voor het kind. Duidelijkheid is bij ons: Frans op school/in kribbe, Nederlands met mij - hetgeen altijd zo geweest is - en Engels met papa E. In de praktijk werken OPOL (One Parent One Language), OTOL (One Teacher One Language) of OSOL (One Situation One Language) het eenvoudigst. Betreffende twee- of meertaligheid gebruikt een kind in een eerste fase beide woorden willekeurig door elkaar en wisselt het binnen één zin woorden van beide talen af, alsof het om één taal gaat. Daarna volgt een periode waarin het kind een verschil in taal begint te maken, naar gelang de situatie of de persoon met wie het praat. Typisch voor deze fase is dat er fouten kunnen ontstaan doordat een woord in de ene taal een bredere betekenis heeft dan in de andere. In de derde fase ten slotte beschikt het kind over twee gescheiden woordenschatten. Tegen de vierde verjaardag lijkt het de meeste kinderen wel te lukken. Vervoegingen en verbuigingen zorgen vaak voor meer problemen. Die worden in de verschillende talen tegelijk geleerd. Op punten waar de regels verschillen, beheerst het kind de makkelijkste taal het eerst. Deze regels past het kind dan vaak ook toe op de andere taal. Wanneer een kind bijvoorbeeld Nederlands en Engels leert, kan het de volgende uitspraak doen: “Ik ben koking soep.” Het gebruikt de Engelse vervoeging in een Nederlandse zin. De grammatica van de tweede taal zal een kind dan ook vaak later beheersen dan de eentalige kinderen uit die taal. Zowel voor de woordenschat als voor de grammatica is het voor een kind makkelijker om de twee talen uit elkaar te houden, als het gebruik van de twee talen duidelijk gescheiden is. Op het internet kan je veel interessante lectuur vinden hierover http://taalschrift.org/reportage/000196.html 

Laat de positieve én negatieve reacties maar komen... Wij gaan ervoor ! We verwachten dat onze twee pateekes zich ontwikkelen tot gebalanceerd Nederlands-Franse tweetaligen, met als bonus een aardige beheersing van het Engels.

Sonja, we zijn goed bezig !

Dinsdag naar BodyAttack geweest na een bijna 3 weken durende stop door kniepijn. Deed supergoed. Gisteren +-8km gaan stappen met buurvrouw M. (dat glaasje Monbazzillac achteraf durfde ik niet weigeren maar 't was de moeite)

En nu ga ik mijn 1,5l fles water vullen, nu ! Sonja, we zijn goed bezig ! Alé redelijk goed.

De laatste dag

De nacht had iets leuks in petto… om 3u hoor ik C wat ‘zagen’. Ik ga kijken… bed ondergek*tst, haar haarkes vol… en ’t was geen ‘verse’ dus ze had wat teruggegeven door hoest en was gewoon terug in slaap gevallen. Bweikes! Bedje ververst, wasmachien opgezet. Papa C in badje gezet. En leuk dat het was dat badje, maar met kleine oogjes. Gelukkig sliep ze direct nadien weer…  Dit was het aankondigen van een nieuwe verse dag met propere lakens, frisgewassen gezichten, dé laatste dag  * school van T* creche van C- beiden 2 maand thuis - * werkdag van E: aller aller aller eerste maand ouderschapsverlof + 2 weken verlof

28-06-07

Wat eten we vandaag ?

Iets snel, makkelijk, gezond & swing: Couscous (koud) met feta, tomaten, verse basilicum en pompoenpitten.
Cous_resize

Close up tuin nieuws

De mini-gingkgo doet het prima buiten. Binnen een maand of drie mag hij verpot.
De moestuin is vruchtbaar met veel pluksla, rucola, pijpajuinen - die eerder op bieten gaat lijken - en lollo rosso. Tomatenplant doet het goed, tomaten zullen voor volgende seizoen zijn.Sla_resize

18:25 Gepost in (Moes)Tuin | Commentaren (0) |  Facebook |

27-06-07

Derde huwelijk

Ik ben momenteel in blijde verwachting van ‘een derde trouwring’. Neen niet de mijne, geen nieuwe, geen derde huwelijk… maar de derde trouwring van E, opnieuw ‘in de maak’ bij de juwelier. Een copie van een copie van de originele. Originele ligt ergens onder de fundering van ons terras. Copie ligt ergens in de tuin/dakgoot/god weet waar… na 2 à 3 maand ‘naarstig’ zoeken dan toch opnieuw één laten maken. Hoe lang de copie van de copie zal meegaan ?

21:49 Gepost in Zegdatniwaarisé | Commentaren (1) | Tags: tuin |  Facebook |

Amopover deel 2

Na nog een intimidatie dmv een ferme duw op zijn gaspedaal - met verschikkelijke gevolgen voor het milieu - toen hij in juiste richting reed, is hij tot op de dag van vandaag deze richting blijven aanhouden. Zal ik ook voor hem met een beloningssysteem van Cars beginnen ?

18:16 Gepost in Amopotver | Commentaren (1) | Tags: streken, supernanny |  Facebook |

Verdomde Cars stickers

Een échte man kan vaak geen 2 dingen gelijk en dat is bij een kleine échte man niet anders. Spelen én op tijd en stond pipi op potje doen is voor T nog steeds een 'issue', spreek niet van probleem maar van opportuniteit... . CarsWe zijn dus met een beloningssysteem - dat de koelkast behangt - begonnen met… jawel alweer stickers van die verdomde Cars. Elk toiletbezoek inclusief droge broek levert ½ sticker op, een rijtje vol staat gelijk met een presentje.      

18:06 Gepost in Kids | Commentaren (0) | Tags: stickers, stoere vent, supernanny |  Facebook |

26-06-07

Natte vuile voeten, koel hoofd en warme poep

Verstand komt met de jaren zeggen ze. E is vandaag met Dumbo voor een check naar garage en heeft dan toch airco laten bijvoegen op de bestelbon van de nieuwe defender. Levering trouwens voorzien midden september ipv eind september, wat een extra op een bestelbon al niet kan teweegbrengen.

Wat een fantastisch nieuws. We zullen natte vuile voeten hebben als we duikboot gaan spelen, een koel hoofd dankzij de airco én een warme poep dankzij de zeer 'noodzakelijke' verwarmde voorzetels (in pack met verwarmde voorruit, iéts nuttiger volgens mijn bescheiden mening).

Airco impliceert uiteraard ook een andere winch en winchbumper gezien de grille verder naar voor komt. Oh oh wat jammer... dan moeten we toch uitkijken voor een andere...

Het leven zoals het is: blinde liefde voor de Defender.

10:11 Gepost in Land Rover | Commentaren (1) | Tags: land rover, defender, winch |  Facebook |