• Bulgur met feta

  Pin it!

  Afb033_resize250gr bulgur (waarvan een paar scheppen voor T en C morgen), 200gr griekse feta en 2 tomaten in kleine blokjes, wat olijfen, dolce vita kruiden met look, veel look. Lekker met wat verse sla.

  Speciale opmerking voor Viva La Vida Turca (mijn laatste pak bulgur is op dus het wordt hogen tijd dat het maandag 3/9 is)

 • VELT!

  Pin it!

  logoveltkleur[1]_resizeDaar heb ik me vandaag lid van gemaakt. VELT vzw staat voor Vereniging voor Ecologische Leef- en Teelwijze. Voor amper €20 zijn er acht voordelen (en zoveel meer!): je krijgt een Velt-lidkaart waarmee je kortingen krijgt op biologische of ecologische producten (ook bij Ecoflora! Yée); nieuwe leden ontvangen een leuke t-shirt en een pakje biologische zaden; zes maal per jaar valt het tijdschrift Seizoenen in je bus; je geniet een mooie korting op de Veltpublicaties; je bent lid van Velt als organisatie én van je lokale afdeling; van je lokale afdeling krijg je uitnodigingen voor leerrijke activiteiten; je kan al je vragen over o.a. ecologisch tuinieren en koken; dankzij jouw lidgeld kan Velt werk maken van een milieuvriendelijke wereld.

 • 2,5 cube

  Pin it!

  IMG_7407_resizeDat ligt er tussen de haag die met schone naam Fagus Sylvatica, zeg maar beuk. Wat gezwoeg vandaag, niets overdreven. Ik had meer werk met poort dicht en open te doen met sleutel om te vermijden dat de 2 'helpers' de straat opliepen dan met het op en aan rijden met de kruiwagen. Het resultaat: 't is schoon effenaf. Behalve die mottige plastieken rand die mijn ogen uitsteekt maar die zal geen lang leven beschoren zijn. Als E er een paar keer met de kantenmaaier tegen zit en barst hij. Zo ben ik er binnen de korste keren vanaf (van de rand uiteraard wat dacht u?!) en komt er een ecologische vervanger... . Soit, het onkruid maakt iets minder dan geen schijn van kans. De rest van de schors vliegt in de would be to be done kruidentuin en wat dan overblijft zal belanden tussen de buxushagen alwaar de schors versleten is.

  IMG_7401_resizeVerder tuinnieuws? De olijfboom staat schoon en de munt schiet na een voze beestenziekte weer door.  

  IMG_7400_resize

 • Week 35 vrijdag

  Pin it!

  Vandaag op programma van de poetsgodinnen: afstoffen en de inkomhal. Inkomhal wil ik gerust een beurt geven straks, maar 't blinkt er nog... . Maar afstoffen dagen nadat je gekuist hebt ? Ik stof af de dag die voorafgaat aan de 'kuis'. Hiesé!

 • Hell's Kitchen: nieuwe reeks

  Pin it!

  hk_resizeOh ja... deze was weer geweldig gisterenavond. Op 5TV iets na 22u, elke woensdag. Zo brutaal, zo zichzelf gewoon Gordon Ramsey. Chef-kok, wat zeg ik? Absolute topkok, eigenaar van meerdere restaurants en in het bezit van maar liefst 7 (zeven!) Michelinsterren. Voor zijn carrière als Chef-kok was hij bij het grote publiek vooral bekend als profvoetballer bij de Glasgow Rangers. Nu wordt hij door velen verguisd omwille van de meedogenloze wijze waarop hij zijn personeel aanpakt. Ramsay scheldt ze de huid vol, beledigt ze, ontslaat ze voor een kleine misstap op staande voet en is onvermurwbaar.

  De bekende en vooral beruchte chef-kok, Gordon Ramsay, maakt in het VIJFtv-programma “Keukenrellen” voor de derde keer de oversteek naar de VS op zoek naar jong kooktalent. Twaalf jonge mensen, die elk een carrière als topchef ambiëren, wagen het om met Gordon Ramsay in zee te gaan. Elk hebben ze er al één of andere culinaire carrière opzitten. Hetzij als afwasser, hetzij als hulpje in een hamburgertent of als barbecuespecialist. Maar als leerling van Gordon Ramsay zullen ze uit een ander vaatje moeten tappen. Gordon duldt geen fouten, blaft iedereen af en gooit je er onverbiddelijk uit bij de minste vergissing. Hij heeft immers slecht één doel voor ogen: de beste chef-kok vinden die zijn exclusief restaurant mag runnen in de Green Valley Ranch resort and spa in Nevada, vlakbij Las Vegas. Wekelijks beslist Gordon zelf wie er moet afvallen en wie er kan blijven tot er nog één iemand overblijft.

  Gisteren dan... Klinkende ruzie, een liter tranen, een stevige scheut hypocrisie én een handvol chaos: dat was het vrouwenteam. En bij de mannen: ook tranen van een Chineze cowboy en voor de rest: de mannen... die waren gewoon man. Oh wat zou ik graag eens in HK werken. Al is het maar om eens even hard te brullen als Gordon!
 • Week 35 donderdag

  Pin it!

  Zo, we starten met week 35 in de poetskalender. En wat staat er op programma ? Vloer schoonmaken. Jammer toch dat dat pas dinsdag gedaan is. En had ik een vinylvloer gehad, had ik een scheut wasverzachter moeten bijvoegen in water voor extra glans, jammer en gelukkig maar: ook geen vinylvloer in huis... Dat is alvast een fijne poetsstart !

  Afb025_resizeDeze week besteden we extra aandacht aan de afstandsbediening(en). Wrijf ze in met een uitgewrongen doekje dat je gedept heb ik een sopje met warm water en allesreiniger. 't Eerste wat ik vasthad was keukenrol en dreft, resultaat, zeg zelf: spic en span. Voor de echte 'vetzakken' onder de lezers: restjes vuil pruts je ervantussen met een wattenstaafje.

 • 1,5 cube

  Pin it!

  Afb023_resize1,5 cube al verwerkt. Tuurlijk, zoals u dacht: boomschors. De helft ligt al op zijn plaats tussen de helft van de haag.

 • Sien en Maria, dé twee poetsgodinnen !

  Pin it!

  Afb024_resizeDe perfecte poetsplanner van Sien en Maria, dé twee poetsgodinnen, zat vandaag bij ‘Destoriiii’. Normaliter lees ik ‘Destoriiii’ enkel in de wachtzaal van de dokter of tijdens de middag op bureau, geleend van een lieve collega, maar deze keer kon ik me niet inhouden en vloog hij – ongeacht de ‘spannende’ cover -  poetsplanner inclusief mijn winkelkar in.

  Ideale vrouwen werken met een vast schema en volgens de poetsgodinnen Sien en Maria ziet dat er alsvolgt uit:
  Maandag-> Badkamer poetsen
  Dinsdag -> Afstoffen én toilet
  Woensdag -> Keuken
  Donderdag -> Vloer schoonmaken
  Vrijdag -> Afstoffen én het bankstel én de inkomhal
  Zaterdag -> Lakens én kinder- en tienerkamer
  Zondag -> Rustdag

  Met dagelijks

  -Ramen elke dag 15 minuten open + bed openleggen.
  -Sanitair onderhouden
  -Opruimen
  -Was in de mand gooien
  -Afwassen

  Ik heb dus nog veel aan te passen aan hun schema…. Qua weekschema: hier maar 1 all in one poetsdag per week voorafgegaan door een avond stof afdoen. Lakens vliegen zondagmorgen voor ’t ontbijt de wasmachine in. Qua dagelijkse routine. Ramen staan altijd open en ook bedden liggen van ’s morgens tot ’s avonds open. Sanitair ligt er altijd proper bij met één zindelijke zoon die ook op ‘tgroot twoealet’ wil. Opruimen, wat is dat ? Zelfs de kinderen doen het hier en ik krijg vaak het commentaar dat ik in een spic en span kijkwoning woon. De was ligt altijd in de juiste mand, ook hierin zijn T en C al in ‘gedrild’. Afwassen ? Dat doet Marie, de afwasmachine. Enkel de zwarte zware duivels van een Le Creuset kookpotten en pannen worden manueel onder handen genomen.

  Alles is voor verbetering vatbaar, zelfs ik want ‘goed is nog niet goed genoeg’. Alle tips en tricks vinden jullie vanaf nu in de aparte categorie ‘Poetsgodinnen’

   

 • Supernanny-systeem à la Cars deel 2

  Pin it!

  Afb022_resizeFeedback geven: ook op een blog niet onbelangrijk.

  Het leverde toch al één en ander op. Voor ons: een superbrave T met af en toe een stickerloze dag. Voor T: 1 nieuwe boekentas, 1 surprise (uitstap) en morgen: fritjes eten. Voor C: niets, haar drama queen gehalte is weer hoger dan ooit.

  Opvoeden ? Supersimpel... . Wat moet je kunnen om deze 'opvoedingsmethode' toe te passen: kunnen tellen tot drie dus 'één, twee, drie' en indien geen 'respons' van tegenpartij deze een time out geven gekoppeld aan géén sticker 's avonds. Oh ja... je moet beter kunnen tellen dan tot drie én je moet ook kunnen vermenigvuldigen vermits de time out = leeftijd in jaren x 1 minuut.

 • Drie cube

  Pin it!

  Afb021_resizevan dit ligt op onze oprit. Onkruid, ga alvast maar naar andere oorden.

 • De bijna perfecte Cappuccino

  Pin it!

  Afb017_resizeArpeggio, 40 ml volle melk, cacaopoeder. De bijna perfecte want: niet de juiste tas en 't kan altijd nog beter

 • Coming soon: Olifanten en bizons

  Pin it!

  planPark_resizeDankzij ons abonnement vertoeven we wel eens een dagje in Paradisio. Amper 15min van hier, mooie natuur, veel dieren en natuurlijk een hele grote nieuwe speeltuin. Meer hebben de kindjes niet nodig. En wij trouwens ook niet.

  Vandaag was weer zo'n dagje samen met vriendin B en kindjes K en T. C en T hebben geweldig genoten en stonden om 9u al te trappelen van ongeduld om te vertrekken... hun geduld werd beloond en na een fijne dag was de terugrit iets te kort voor een middagdut. Moe ? Neen, ze ravotten alweer in de tuin.

  Aan de achterzijde is het park wel een bouwwerf maar 't zal de moeite lonen. Volgend seizoen komen er olifanten en bizons bij. Iets om naar uit te kijken.

 • Zalm met kaasmosterdsaus

  Pin it!

  Lekker en gezond. Voor 2 personen. Verwarm oven op 175gr. Bind een Afb016_resizevisbouillonblokje met 300ml water, verwarm even in microgolf. Doe er wat maïzena bij om in te dikken, 2EL gewone mosterd en 2 EL graanmosterd en wat citroensap voor een frisse toets. Leg 2 zalmmoten (kan eigenlijk met eender welke vis) in ovenschotel, doe er 250gr reeds gebakken champignons bij, kruid, overgiet met de 'saus' (en eventueel wat grijze garnalen) en doe er wat parmezaan over. 20min in de oven.  Ik geef toe: het ziet er niet echt smakelijk uit maar is het wel. Lekker met puree, vandaag met aardappel id schil.

 • Balloeeeeeeeeeeen & 'BMBubbleyou'

  Pin it!

  C riep vrijdag naar E 'papa balloeeeeeeeen' toen we terugkwamen van de dendeleis. Ook zei is blijkbaar goed weg met de Engelse woordjes. T heeft het nu over een 'BMBubbleyou' (BMW dus).

  C heeft verder het prachtige woord 'klebbeba' overgenomen van T. 'Klettenbak' dus, alles wat 4x4 is en non-LR  Gelukkig zegt ze nog niet 'Johnnybak' maar ook dat zal niet verder uitblijven.

 • Moestuinplan

  Pin it!

  plan moestuin blog

  Het plan. Ik ben gestart vanuit boekje 'ecologisch tuinieren voor beginners' van VELT. Het wordt een moestuin volgens dit principe maar zonder aardappelen en zonder peulgewassen. Dus blijft over +-5m50 op 4m, wat ik ruim voldoende vind. Vier percelen van ongeveer 1m10 op 3m40. Er komt waarschijnlijk nog een perceel op het Zuiden (poortje) bij met kleinfruit: frambozen, bessen, druivelaar,... .  omheining_resize

  De 4 percelen dan en wat ik er zeker op zou willen:

  * koolgewassen: Rode, Witte en Chinese kool en radijs

  * bladgewassen: sla in allerlei soorten, spinazie, knolselder en warmoes

  * vruchtgewassen: courgette, pompoen en tomaten (afh van succes van huidige)

  * wortelgewassen: ui, rode biet, venkel en pastinaak

  Voor het zaad en de kastanje-houten omheining en poortje heb ik al een goed bio adres http://www.ecoflora.be/

 • 'Wij willen zon'

  Pin it!

  : roepen de tomaten in de moestuin. Ze zien - zelf in close-up - er allesbehalve rood en blozend uit. Of ze een succes zullen worden, zal de toekomst uitwijzen.

  Afb017_resizeIk start vandaag met het plan voor nieuwe grotere moestuin, compleet mét omheining want 'sjottende', 'constant met de schop spelende', 'graag in de aarde ploeterende kinderen' zijn niet zo gezond voor de moestuin als vice versa.  'Mama, helpen!' noemen ze dat dan. 'Helpende handen welkom, als ik erin bezig ben' bestaan er niet zo'n bordjes ?

 • Twee zwarte dozen deel 2

  Pin it!

  Afb014_resizeDe inhoud: goed voor 250 tassen koffie in 12 soorten.

  Eerste tas loopt door: jum!

  Afb013_resize

 • Bonavonture, een stukje Brussel

  Pin it!

  Afb009_resizeGezien ik Brusselse roots heb (mijn overgrootvader was chocolatier in Brussel), moeten we natuurlijk ook eens stukje authentiek Brussel in huis hebben. Voor wie het niet zou herkennen: een pop van Toone. Eigenlijk is het één van de 3 Musketiers (edit: 't zou een Spaanse soldaat zijn. Bij Toone noemen ze hem 'Zwette Blinkduus') maar soit wij noemen hem 'gewuun' Bonavonture.

 • Spaghetti Carbonara 'Light' versie

  Pin it!

  Afb003_resizeVoor 2 personen: snij 100gr ham (1/2magere ham + 1/2 bayonneham) en bak aan op bakvel, voeg gesneden champignons bij en wat look. Bak nog +-5min aan. Kook ondertussen 120gr volkorenspaghetti (voor mij nooit meer witte pasta, bah!). Giet pasta af, doe opnieuw in de pot, voeg mengsel toe bestaande uit 2 eitjes, een EL of 2 light room, basilicum en evenveel gemalen parmezaan. Ham en champignons erbij, roeren en klaar.

 • Momakunst

  Pin it!

  Al 2 jaar volgt Moma aquarelcursus, hier twee van mijn favorieten die ze maakte.  

  paard en visser_resizekerk _resize

 • Twee zwarte dozen deel 1

  Pin it!

  Afb009_resizeTwee zwarte dozen - één kartonnen en één houten-vandaag niet uit vliegtuig gevallen maar door NPE aan de deur gebracht. Een vooruitziende vrouw is er minstens twee waard. Wordt vervolgd...

 • Denemel

  Pin it!

  Afb009_resizeTwee maanden weg uit de crèche vraagt af en toe om een 'bonjourke' te gaan zeggen. Onderweg kwamen T, C en ik een dode muis tegen. Ik doe de uitleg van 'de muis is dood en is nu in denemel'. 'Ah ja?' vraagt T 'bij opa B. en Uncas en Simba?'. Ik antwoord bevestigend. 'Maar mama die muis is niet in de hemel want die is nog daar' en hij wijst ernaar.  We zijn maar doorgestapt, 't beestje ligt er nog... tussen aarde, hemel of hellevuur... en ik ben aan T is nog een deftige uitleg verschuldigd.

 • Vereist: stevig doch gezond ontbijt

  Pin it!

  Afb010_resizeMet twee kleine energieke gastjes is een stevig doch gezond ontbijt onontbeerlijk. Vanmorgen was 't een foto waard vond ik. Zoals op de menukaart zou staan: 'een waaier van bio muesli, rozijntjes en banaan vergezegd magere frambozenyoghurt'

 • Zomerse witloof in oven

  Pin it!

  Afb003_resizeGezien het prachtweer van vandaag en de winterse stemming, kwam deze klassieker op tafel. Een favoriet van E maar aangepast maw zonder die voze witte saus.

  Stoom de witloofstronken met groentenbouillon. Maak ondertussen de 'bruine' saus: 3 EL alphro bakken & braden met 3 EL 10granenbloem opwarmen en eens goed kleverig melk erbij tot vrij dikke saus. Hierbij het vocht van de witloof. Kruiden naar smaak: peper en nootmuskaat. Witloof in beenham of bayonneham rollen, in ovenschotel en overgieten met de saus. Wat parmezaan over. 25min in op 200gr voorverwarmde oven. Lekker met: volkorenboterham.

 • 'Ja speelground is in het English'

  Pin it!

  Zoals ik reeds schreef betreffende meertalig opvoeden gebruikt een kind het woord dat hij het makkelijkst vind, ongeacht de taal.

  T vond vandaag een nieuw woord uit toen hij keek naar zijn stickerblad en de volgende beloning erop: 'mama dan gaan we naar de speelground'. Toen ik hem het correcte woord aangaf zei hij: 'ja speelground is in het English' ...

  'Zwart' bestaat ook niet meer maar wordt vervangen door 'black' als hij Nederlands praat, waarschijnlijk makkelijker qua uitspraak. Net als 'zoals' vervangen wordt door 'comme'.

  Als E hem vraagt 'can you say that in English?' en hij weet het niet, vraagt hij 'gaan we dat dan samen zeggen?' en hij herhaalt E zijn zin woord voor woord en dan als zin. Verbazend hoe ze met taal omgaan zonder het te beseffen.

   

   

 • Gekke '*****' clown

  Pin it!

  bumbaC is helemaal gek van die gekke '*****' clown.  Voor haar 2de verjaardagsfeestje gaan deze dan maar morgen de bus op. Ze weet wat ze wil... nu al.

 • De waarheid komt uit de kindermond

  Pin it!

  Allen ingestapt klaar om op zondagse uitstap te gaan met Dumbo zegt T heel spontaan en eerlijk tegen E: 'papa, ik heb liever dat mama aan het stuur zit'... Zoon een mamaskindje ? Neen. Gewoon eerlijk en spontaan ;-)

 • Alweer artisanale beurs

  Pin it!

  hoves_resizeDeze keer trokken we naar één van de grotere van de streek. Dit jaar de 23ste editie. Demos van oude ambachten, leuke kraampjes met glasblazers, schilders,... De culinaire oogst was beperkt gezien de kast nog goed vol stak: 2 potten van 'Fines Saveurs du Pays des Collines' één met frambozen en één met 4 vruchten, beide zonder suiker. Gezien T 'sossies' wou heeft E maar een bizonworst gekocht. Bah. conf_resize

 • Quiche met geitenkaas

  Pin it!

  Afb040_resizeBasis: 3 (of 4) eieren, 3 (of 4) EL melk, 3 (of 4) EL bloem, ik neem hiervoor 10granenbloem van brood

  Verder groenten en vulling naar keuze.
  Bereiding. Oven op 180°C voorverwamen. Vandaag: blokjes courgette, schijfjes geitenkaas en honing/mosterdkruid. 20 à 25min in oven en klaar. Zonder bladerdeeg dus.

 • 'S(ch)oenen' jacht

  Pin it!

  Afb041_resizeEen schoenenjacht voor de eerste school/crèche-dag leverde dit ongewone paar op. Een stoere stevige 25 en een kleine 23 met bloemetjes (Marjan, jawel weer met turquoise ...).