Kaasfondue 'half en half'

Pin it!

Vandaag viel de eerste sneeuw in België en deze winterse maaltijd is dan ook meer dan gepast: kaasfondue. Ongetwijfeld hét nationale gerecht van Zwitserland. Geen wonder: hij brengt je in een vrolijke stemming en zorgt voor een samenhorigheidsgevoel.  Het is een echte gezelligheidsmaaltijd, die ontstaan is tijdens de strenge winters in de Alpen en die wordt gedeeld met familie of vrienden.
Het verrukkelijke recept is van een zeldzame eenvoudigheid: brood, wijn, kaas!
Al wat je nodig hebt is een fonduestelletje met regelbare vlam & een pannetje van aardewerk en….lange vorkjes.

Het geheim van goede kaasfondue?

De kaas : reken 200 gr per persoon
Gruyère natuurlijk. De Zwitsers combineren vaak ook verschillende kazen. Enkele voorbeelden: half om half Gruyère en Emmental in de streek van Neufchâtel, Gruyère met Appenzeller, Tilsit of Sbrinz in Duits-Zwitserland, maar wij gaan voor de lekkerste : half om half Vacherin Fribourgeois en Gruyère. Kies in elk geval rijpe kaas (ongeveer 200 g per persoon), dan wordt de fondue romig en smakelijk.

09112007(003)_resizeDe wijn : Fendant du Valais uiteraard! Witte wijn, die een beetje zuur moet zijn, dan bindt hij goed met de kaas.

Het brood:  Een donker meergranen frans brood in blokjes gesneden

09112007(001)_resize09112007(004)_resize09112007(008)_resizeHet traditionele basisrecept voor 2 personen (er zijn talloze varianten met oa champagne ipv wijn)
Wrijf de wanden van het fonduepannetje eerst in met geplette look, neem 150ml Fendant wijn met 2 KL maïzena. Breng tot kookpunt. Voeg geleidelijk de geraspte kaas toe, meng onder voortdurend roeren op een klein vuurtje zodat wijn en kaas één worden. Voeg een KL of 2 échte Zwitserse Kirch toe en nootmuskaat en peper naar smaak.  Serveer de fondue met augurkjes & uitjes. Eventueel met wat Viande de Grison, een natuurlijk product, gemaakt van de magerste stukken vlees van de dij van de koe, op smaak gebracht met kruiden en aan de lucht gedroogd in de valleien van Grisons, het grootste kanton van Zwitserland.

Aan tafel : Ga met uw stukje brood over de bodem van het pannetje: dan kleeft de kaas er niet aan. Doe er naar believen peper van de molen over. Drink halfweg de maaltijd een (klein) glaasje alcohol (kirsch): drink het in één teug leeg, dat bevordert de vertering! Hebt uw stukje brood in de fondue laten vallen? Dan wordt u gestraft! Voor de heren: een fles wijn, een rondje kirsch, of de volgende fondue organiseren. Voor de dames: een rondje...kussen. Voor de kinderen: zij moeten iets in pand geven, dat ze terug krijgen in ruil voor een liedje, een gedicht of een stukje muziek…

Commentaren

  • wat de kaasfondue betreft heb je natuurlijk hondert procent gelijk, alhoewel ik niet zeker ben of dat Het nationaal gerecht bij uitstek is, het zou ook raclette of Rösti of Käseschnitte kunnen zijn. In ieder geval het grootste kanton van CH is zeker en vast Graubünden, vanwaar de specialiteit Grisons afkomstig is.

  • Ontdek de veelzijdige keuken en de edele wijnen van Zwitserland. Want waar vier talen en culturen elkaar ontmoeten, zorgt elke regio voor zijn eigen "nationale gerecht". Er is een keuken met Waadtlandse saucisson en lookgroente. Een keuken met ribelmais uit St. Gallen en meerforel uit het Bodenmeer. Wallis is beroemd om zijn raclette, het Bündnerland om zijn Capuns, Zürich om zijn geschnetzeltes en Ticino om zijn polenta.

De commentaren zijn gesloten.