• Casillero Del Diablo Sauvignon Blanc 2007

  Pin it!
  IMG_9282_resize

  Casillero Del Diablo Sauvignon Blanc 2007
  Droge wijn 100% uit sauvignondruiven. Briljant lichtgeel. Fris aroma van citrus met tonen van perzik en kruisbes.Elegant, ronde en volle smaak. Evenwichtige frisse aciditeit.
  Lekker bij vis, schaaldieren en voorgerechten of als aperitief
  Temperatuur: 8° tot 10°
  Prijs: €6,79
  Waar: Delhaize

  Andere wijnen van Casillero del Diabolo zijn trouwens ook een aanrader.

 • Moestuinnieuws van eind april

  Pin it!
  IMG_9275_resize

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  De eerste bewoners - de uien - slaan goed aan. Vandaag heb ik gezaaid, van elk een rijtje:
  * Radijs French Breakfast: een mooie halflange radijs met roodwitte kleur. Geschikt voor vollegrondsteelt.
  * Rucola Coltivata: ook wel mosterdkruid of roquette genoemd. Snelgroeiende kruisbloemige, die als raapsteel wordt gegeten en rauw gemengd in salades. De smaak is vrij scherp, wat nootachtig. Vooral bekend rond de Middellandse Zee en Azië.
  * Lollo Bionda: het groenbladige 'blonde zusje' van de in Nederland meer bekende Lollo Rossa. Lollo Bionda is een van oorsprong Italiaanse sla met een losse krop en krullerige bladeren. Deze slasoort is uiterst geschikt voor decoratie en komt goed tot zijn recht in gemengde salades. Knapperig, heerlijk zachte smaak met een zoetig aroma.
  * Pluksla Blackseeded Simpson: een snelgroeiende, losse sla met grote, gekrulde, geelgroene bladeren.

 • Aperitief met mini groenten en trio van houmous

  Pin it!
  IMG_9273_resize

  Nodig: Mini groenten: maïs, wortelen, courgettes, tomaten. Verder houmous. Dit trio met olijven, tomaten en sesam is verkrijgbaar in dendelhais. U kan hem natuurlijk ook zelf maken (indien u het verkiest: pesto, tapenade... het kan ook); Verder: grisinni.

  Zo gemaakt: stoom de mini groenten. Reken voor maïs op 15minuten, wortelen 12 en courgettes 5minuten. Laat ze schrikken in water met ijsblokjes. Giet voorzichtig af. Laat uitlekken en schik op een schotel rond de houmous. Meng kerstomaten met olijven, kruid met peper en fleur de sel.  Serveer met grisinni (ciabatta, brood...)

  Je kan natuurlijk ook de grote variant van deze groenten gebruiken in gesneden versie. Voordeel van deze mini groenten is hun uitgesproken smaak, hun schil is zo dun dat schillen niet hoeft en ze zijn erg snel klaar. Ipv je groenten te stomen, kan je ze natuurlijk om een traditionele manier klaarmaken. Bloemkool, asperges, paprika, selder, radijs... je kan er alle kanten mee uit. Kortom: een gezond kleurrijk en lekker aperitief! Zeker met deze erbij.

 • Pommery Brut Rosé

  Pin it!
  Pommery Rosé Brut

  Roze gouden brut gemaakt uit 1/3 Chardonnay, 2/3 Pinot Noir en Pinot Meunier druiven.
  Neus van wilde aardbeien en cinnamon.
  Prijs: +-€20
  Waar: betere wijnhandelaar

 • Voor u getest: zaaien in een zakske deel 2

  Pin it!
  IMG_9262_resize

  IMG_9263_resize

  Het verloopt prima volgens de deno-methode. Twee gele courgettezaden en één groen courgettezaad hebben al gekiemd, amper drie dagen na het zaaien in een zakske. Ze zijn overgebracht in zaaigrond (naast de patisson) . Snel? Zeer snel !

  IMG_9264_resize

   

 • Het cliché van roze en blauw

  Pin it!
  IMG_9258_resize

  Roze voor meisjes en blauw voor jongens. Of is het net omgekeerd ? 't Is in elk geval ooit anders geweest.

 • Stoomoven kookatelier

  Pin it!
  stoomoven_resize

  Bij dit merk ging ik vandaag naar het kookatelier over onze nieuwe stoomoven.

  Het kookatelier onder de leiding van de ervaren chef Maurice Heutz ('De Pingerhof' Nuth NL) duurde 3 uur. Door het veelvuldig gebruik ervan, was ik al wat wijzer geworden, maar ik heb er toch een aantal zaken opgestoken. De hapjes, asperges à la flamande, zalmtaart en appelstüdel waren fantastisch. Of dat aan de kok of aan de oven lag, laat ik in het midden. Een leuke ervaring - tussen de gepensioneerden- en 2 geperforeerde stoomschalen rijker, ging ik naar huis.

 • Wok van aardappelen en peultjes

  Pin it!

  Nodig voor 2 personen: 400gr peultjes, wat aardappelen in de schil, hittebestendige olie, peper, eventueel wat groentenbouillon om te blussen.

  IMG_9253_resize

  Zo gemaakt: kook of stoom aardappelen beetgaar, snij ze in partjes. Verhit de olie in de wok, voeg peultjes toe en roerbak een vijftal minuten. Voeg de aardappelen toe, roerbak nog een vijftal minuten zodat de peultjes al dente zijn. Blus met wat groentenbouillon, kruid met flink wat peper.

  Lekker met: spek (begin dan met dat eerst te wokken), gestoomde zalm,...

  IMG_9255_resize

   

 • Voor u getest: zaaien in een zakske

  Pin it!

  Vanaf vandaag test ik de deno-methode: 'zaaien in een zakje' met groene en gele courgette, pastinaak en pompoen.

  Even kort samengevat. Veel heb je niet nodig: zaad (uiteraard), koffiefilters, schaar, zakjes (recycleer!), stift, bakje met water.
  Zo gemaakt: Knip zijkanten en onderzijde van filter. Neem er 1 flap van en doop in water, schudt uit en leg op harde ondergrond. Deel de filter in 3, leg in midden zaadjes en plooi dicht. Zakje in en naam opschrijven. Leg de zakjes in doos in licht/donker/... afhankelijk van wat je zaait. Hou de zakjes elke dag tegen het licht en eens een teken van leven breng je ze over in zaaigrond
  Voordelen: kiemt vlot, geen stekgrond, over het algemeen geen schimmels en snel...Nadelen: wat prutswerk.

  IMG_9247_resize

   

 • Beeldhouwer van mijn afwijking

  Pin it!

  De beeldhouwer van mijn afwijking heeft nu ook een site. 'Alle beelden worden  vervaardigd in gereconstrueerde steen, met behoud van de mooie beitelstructuur. Een verouderde patine wordt met de hand opgezet. Dit secure, arbeidsintensieve proces zorgt ervoor dat de productie van ieder model zeer gelimiteerd is.'

  Je kan ze verkrijgen op de betere tuinbeurs (agenda op hun site) of via deze site. Onderstaande beelden hebben wij staan. De foto's komen van de laatste site, behalve de gans. Hun namen: Fripoen, Boke, Flibidus (waarmee het begon), Moeske, Parfum, Patat, Poemba, Prei, Zulle en Akka

  Fripoen

  l_Boke%202-800
  l_Flibidus%202
  l_Moeske%201
  l_Parfum
  l_Patat%201
  l_Poemba%202

  l_Zulle%202

  gans_resize

 • Oor knipt schaar deel 2

  Pin it!
  IMG_9232_resize

  't Ziet er al bij al veel minder erg uit dan het klonk. Vrijdagavond trouwens nog terug bij dokter geweest want Drama Queen had strip eraf getrokken. Ze kreeg een grote plakker in de plaats. Vandaag heb ik die er Drama Queen-gewijs afgedaan. Niets beter dan aan de lucht genezen.


   

 • Sier- en fruittuin eind april

  Pin it!
  IMG_9228_resize

  IMG_9229_resize

  IMG_9230_resize

  IMG_9237_resize

  IMG_9223_resize

  IMG_9227_resize

  IMG_9238_resize

  IMG_9239_resize

  IMG_9236_resize

  Van boven naar beneden

  Een verzameling huislook (sempervivum)
  Hoogstam Acer Platanoides Globossum
  De geënte Ginkgo Biloba
  De haag in Fagus Sylvatica (beuk) wisselt zijn oude bladeren voor nieuwe. (2x)

  Beweging aan de druivelaar

 • Bloemenwaterval

  Pin it!
  IMG_9220_resize

  Het idee komt uit Engeland, maar bij ons zijn ze inmiddels net zo populair: de hanging baskets. Gevuld met groenblijvende planten, lentebollen of weelderig bloeiende planten, zijn ze het hele jaar door een lust voor het oog. Ze kunnen er het hele jaar door prachtig uitzien.  Voor de zomer erg mooi in hanging baskets: Fuchsia, Bidens, Diascia, geranium (Pelargonium), Kaapse margriet (Osteospermum), Begonia, Lobelia, Oost-Indische kers (Tropaeolum), Petunia, Scaevola, viooltjes,
  vlijtig liesje (Impatiens), IJzerhard (Verbena). Voor najaar en winter houden we het op Gaultheria, Skimmia, klimop, winterheide en winterviolen. Voor het voorjaar bloeiende bollen (o.a. hyacint, narcis, krokus, blauw druifje), madelief (Bellis), Primula en viool. De hanging basket leent zich ook goed voor aardbeien, kruiden en trostomaatjes.Ik heb alvast eentje cadeau gekregen met viooltjes en u ?

 • Met het hoofdje boven de grond

  Pin it!

  staan momenteel al de peterselie, de basilicum, de kerstomaten en erg prille patisson. Voor de rest is het nog even geduld.

  IMG_9218_resize

  IMG_9219_resize

   


 • Moestuinbloemen & bladluistips

  Pin it!
  zonnebloemen_resize
  oostind
  afrikaantjes

   

   

   

   

   

   

   

  Vandaag heb ik geplant
  * zonnebloemen
  * Oost Indische kers
  * Afrikaantjes

  de twee laatste in het kader van het bestrijden van bladluizen.

  Oost Indische Kers plaats ik in de moestuin en de (zwarte) bladluizen gaan ernaartoe. Enkel af en toe onder de bladeren kijken weghalen als ze vol luizen zitten of lelijk worden. De geur van Afrikaantjes trekt zweefvliegen aan die graag bladluizen eten.

  Nu de planten jonge scheuten en frisse blaadjes krijgen, zijn ze dus in aantocht: de bladluizen. Je hebt ze in allerlei soorten, maten en kleuren: groen, bruin, geel of zwart… welkom zijn ze meestal niet. Hoe krijg je op nog andere manieren op een milieuvriendelijke manier je tuin uit?

  Water: veel luizen verdwijnen door de planten (onder de kraan) gewoon met water schoon te spoelen, je sproeit ze met honderden en soms duizenden tegelijk van je plant af.

  Natuurzeep: een oplossing met natuurzeep helpt enkele dagen.

  Insecten die bladluizen eten zoals Lieveheersbeestjes (vooral de larven),
  Galmuggen en Roofkevers bestel je gewoon in een doosje bij het tuincentrum.

  Uien via het recept: een pond uien in parten een half uurtje in een halve liter water laten staan en met het aftreksel de planten besproeien. Niet alleen door bladluizen maar ook door ander ongedierte niet erg gewaardeerd. Handig als je niets anders bij de hand hebt.

  Een bananenschil tussen je planten leggen is een gek gezicht, maar het helpt echt. Briljant!

 • Château Le Peyrat 2005

  Pin it!
  IMG_9217_resize

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Grand Vin de Bordeaux, een witte Appelation Graves Controlée
  Zeer droog, fris, geparfumeerd en nerveus met pittige afdronk.
  Lekker bij vis, schaaldieren en voorgerechten
  Temperatuur: gekoeld schenken
  Prijs: €3,79
  Waar: Colruyt

 • Oor knipt schaar

  Pin it!
  IMG_9202_resize

  Ofte 'Het leven zoals het is: de schade na één week op school'. Drama Queen wordt in oor geknipt door klasgenootje/ex-crèchegenootje.

  Is er al sprake van jaloezie omwille van een jongen ? Of wil Drama Queen gewoon Stoere Vent evenaren ? Ik gok op 't eerste want 't tweede is (godzijdank) mislukt...

  Even geweend maar flink bij de dokter. Verdict: niet té diep dus een strip erop - die ze er al half heeft afgetrokken - en woensdag op controle. Nadien weer haar eigen farse ik en oh ja: 'pop Sofie ook iets aan oor'.

  IMG_9210_resize

  IMG_9213_resize

   

 • Pasta met kip en tomatensaus

  Pin it!
  IMG_9199_resize

  Nodig voor 2personen: een ui, in blokjes gesneden en reeds gestoomde/gebakken/... - u kiest - maar kipfilet naar wens, 1 doos Elvea tomatenblokjes (met groenten), een handvol kerstomaten, olie, kruiden naar wens, parmezaan.
  Zo gemaakt: fruit de ui in wat olie, voeg Elvea tomaten toe, kip erbij, kruiden en op het einde kerstomaten. Serveer met al dente volkorenpasta en parmezaan.

  IMG_9201_resize

   

 • Drama Queens schoolfrans

  Pin it!

  Tussen crèchefrans en schoolfrans is blijkbaar een verschil. Crèchefrans klonkt braaf met zinnen en woordjes als: je veux une tartine choco ou fromage, jouer, manger, dormir...  Schoolfrans klinkt blijkbaar heel anders. Na de eerste halve schooldag trakteerde ze me al op 'tu es méchante'. Vandaag kende ze al meteen de befaamde 'collation' (snack, maw tienuurtje) en de juf zegt 'tu es gentille'. En blijkbaar is ze dat ook op school onze Drama Queen. Voorlopig toch.

 • Mini serre

  Pin it!
  14042008(001)_resize

  Deze lonkte eenzaam vanop het rek in Denhema (naast een zelfde én ander groen exemplaar... maar dat vertellen we er natuurlijk niet bij)

 • Amopotver deel 7

  Pin it!
  Hoe zit het met dit vervolgverhaal vraagt u zich af?
  Wel, na mijn laatste 'vruchtbare politionele' contacten, heb ik enkel nog recht op zijn prachtig uitgestoken dikke middenvinger wanneer hij voorbij rijdt. Maar me aankijken, oh neen. 'LL', 'liever laf'. Als hij me tegenkomt, loopt hij weg. Op het perron pist hij bijna in zijn broek als ik op 1m van hem ga staan en stapt gauw verder.
  'Negeren' pleit de supernanny en dat doe ik dan ook. Af en toe kriebelt het om spontaan te zwaaien of kusjes te gooien. 'Negeren, negeren, negeren'.
  Doch moest ik vandaag spontaan aan hem denken bij het aanschouwen van deze trol in het tuincentrum. De gelijkenis is meer dan treffend.12042008_resize

   

 • Ecologische moestuin deel 4: de eerste 'bewoners'

  Pin it!

  13042008(001)_resize

  Het pad is nu ook een feit. Het ligt gezellig los en 'bol. Noem het gerust losbol. Ik zoek nog een alternatief voor het pad in betonklinkers. Hebt u een idee?

  Het originele plan is wat 'veranderd', de perken zijn herschoven.

  moestuinplan1_resize

  Vandaag heb ik alvast plantui gezet. In twee soorten: Sturon en Stuttgarter. Van elke 3 rijen; hiertussen komen nadien late wortelen. Oogsten doen we in juli-augustus. Voordien kunnen ze als jonge lente-uitjes met het loof in hun geheel worden geoogst. Lekker in slaatjes of met een boterham met plattekaas.

  Op het perk van de vruchtgewassen ligt een biologisch afbreekbare mulchfilm, een folie om onkruid tegen te gaan. Bovendien helpt de folie tegen het opspatten van de grond. Interesse hierin ?

  Verder hebben we gezaaid onder glas: gekrulde peterselie en lavas. Deze krijgen later een plaats in de kruidentuin.

   

 • 50000

  Pin it!

  Een 'beke' geschiedenis
  21/5/2007: start blog
  04/12/2007: 20.000 bezoekers
  04/01/2008: 25.000 bezoekers
  24/01/2008: 30.000 bezoekers
  13/03/2008: 40.000 bezoekers
  Vandaag: 50.000 en nummer 1 van de 1350 skynetblogs over Kids

  Dank u ! Ja jij daar !
   

 • Eerste school'week' van Drama Queen zit erop

  Pin it!

  De afwas: twee brooddozen en twee flessen. Het voelt nog steeds raar aan. IMG_9172_resize

  Na de eerste halve dag op woensdag, is haar eerste hele dag op school gisteren ook goed verlopen. Het waren fritjes op 't menu. Wat had je gedacht ? Ze weende enkel als ze gescheiden werd van Stoere Vent maar ook dat was vandaag volkomen verleden tijd.
  Vanmorgen wat mokken maar niet geweend (ik had ze een attentie beloofd, vandaar?!). Ik heb ze voor 't eerst niet vergezeld naar de klas. De harde aanpak: de vraag is voor wie...
  Nog steeds zit ze "niet in de klas van de 'Petit Poussins'" maar verkondigt dat juf N van Stoere Vent ook haar juf is.
  Gisteren heeft ze nog 2,5 uur geravot in de tuin met Stoere Vent. Moe van school ? Niet echt dus. "Tu es méchante" komt eruit, awel merci.

  Behalve mijn tranen een meer dan succesvolle start!

 • Dumbo goes Africa

  Pin it!
  dumbo gone

  29 september 2007 ruilden we onze Dumbo in voor Bonavonture. Vandaag vernemen we dat Dumbo - eindelijk - verkocht is en naar Afrika vertrekt. Op safari ? Het ga je goed 'oude' copain.

   

 • Slaatje met geitenkaas en appel

  Pin it!
  IMG_9170_resize

  Nodig pp: een dikke snee volkorenbrood, een appel, 1/2 geitenkaas (Le Petit Rondin van ChèvrArdennes bv. van dendelhais, géén Chavroux toestanden), sla, tomaat, honing, peper.

  Zo gemaakt: sla en tomaten op bord. Snij appel en boterham in blokjes, bak ze aan in pan. Kieper over de sla en de tomaten, geitenkaas erbij en eindig met honing en peper. Kan het nog makkelijker ?

 • Let it grow, let it grow

  Pin it!

  Let it blossom, let it flow.
  In the sun, the rain, the snow,
  Love is lovely, let it grow.

  Eric Clapton

  IMG_9162_resize
  IMG_9168_resize

  Beide Esdoornen (laag- en hoogstam Acer Platanoides Globossum)

  IMG_9169_resize
  De geënte Ginkgo Biloba
  IMG_9163_resize
  IMG_9164_resize

  De frambozen- en bosbessenstruik