01-11-08

Kaasfondue 'half en half' bis

Gisteren 'mocht' Man kiezen wat hij liefst at en dat werd een eerste kaasfondue van 2008. Ongetwijfeld hét nationale gerecht van Zwitserland. Geen wonder: het brengt je in een vrolijke stemming en zorgt voor een samenhorigheidsgevoel.  Het is een echte gezelligheidsmaaltijd, die ontstaan is tijdens de strenge winters in de Alpen en die wordt gedeeld met familie of vrienden. Het verrukkelijke recept is van een zeldzame eenvoudigheid: brood, wijn, kaas!
Al wat je nodig hebt is een fonduestelletje met regelbare vlam & een pannetje van aardewerk en….lange vorkjes.

Het geheim van goede kaasfondue?

De kaas : reken 200 gr per persoon
Gruyère natuurlijk. De Zwitsers combineren vaak ook verschillende kazen. Enkele voorbeelden: half om half Gruyère en Emmental in de streek van Neufchâtel, Gruyère met Appenzeller, Tilsit of Sbrinz in Duits-Zwitserland, maar wij gaan voor de lekkerste : half om half Vacherin Fribourgeois en Gruyère. Kies in elk geval rijpe kaas (ongeveer 200 g per persoon), dan wordt de fondue romig en smakelijk.

De wijn : Fendant du Valais uiteraard! Witte wijn, die een beetje zuur moet zijn, dan bindt hij goed met de kaas. IMG_1828_resize

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het brood:  Een donker meergranen frans brood in blokjes gesneden

Het traditionele basisrecept voor 2 personen (er zijn talloze varianten met oa champagne ipv wijn)
Wrijf de wanden van het fonduepannetje eerst in met geplette look, neem 150ml Fendant wijn met 2 KL maïzena. Breng tot kookpunt. Voeg geleidelijk de geraspte kaas toe,
dyn010_original_533_400_pjpeg_2596869_7ed1f778c7d72121d02315a0ce57187e_resize

meng onder voortdurend roeren op een klein vuurtje zodat wijn en kaas één worden. Voeg een KL of 2 échte Zwitserse Kirsch toe en nootmuskaat en peper naar smaak.  dyn010_original_533_400_pjpeg_2596869_071a801b47c6dcc40191d4f867ea5fe8_resize

Serveer de fondue met augurkjes & uitjes. Eventueel met wat Viande de Grison, een natuurlijk product, gemaakt van de magerste stukken vlees van de dij van de koe, op smaak gebracht met kruiden en aan de lucht gedroogd in de valleien van Grisons, het grootste kanton van Zwitserland.

Aan tafel : Ga met uw stukje brood over de bodem van het pannetje: dan kleeft de kaas er niet aan (hoewel... dat zorgt voor een goddelijke croute).

Doe er naar believen peper van de molen over. Drink halfweg de maaltijd een (klein) glaasje alcohol (kirsch): drink het in één teug leeg, dat bevordert de vertering! IMG_1827_resize

 

De commentaren zijn gesloten.