14-03-09

Brood in de oven

Natuurlijk maak je lekker brood in de oven, maar wachten op rijzen, kneden, opnieuw rijzen, oven aan, wachten,... ik ben liever niet gebonden aan dat ongezellig wachten aan mijn fornuis dus maak ik meestal mijn brood met ongezellig gat vanonder in de broodbakmachine. Maar vandaag had ik eens wat meer tijd en goesting en geduld. Onder mijn recept.

Nodig: 7gr gist, 500gr donkere bloem (vandaag: Foret Noir), 300ml lauw water, 1 EL olijfolie, 6gr zout.
Zo gemaakt: doe gist en bloem in mixer met platte menghaak (u dacht toch niet dat ik mijn handen of dough only programma van broodbakmachine zou gebruiken?), laat even doorroeren. Vervang de platte menghaak door de deeghaak. Voeg nu langzaam het water en de olie toe, nadien het zout. Dek de kom af met een handdoek en zet een uur weg om een warme tochtvrije plaats. Kneed nog even door met de deeghaak. Indien het deeg teveel zou plakken, wat bloem bij. Indien te droog wat water. Logisch.
IMG_2743_resize

Vet een vorm in en farineer. Leg deeg erin en zet opnieuw een uur weg onder handdoek. Verwarm de oven op 230gr. Maak wat inkepingen in het brood en strooi er wat bloem over. IMG_2745_resize

Doe een deksel op de kom (of koop een gelijkaardige kom en gebruik die als deksel). Plaats zo 30 minuten in de oven op 230gr. Haal het deksel eraf en laat nog een 15tal minuten bakken. Het brood is klaar als het hol klinkt. Laat afkoelen op een rooster.IMG_2754_resize

 

17:19 Gepost in Keuken | Commentaren (0) | Tags: brood, kitchenaid |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.