09-04-09

Over kruiden

Juist, daar ging ik het nog eens over hebben en na de mooie uitleg in de Culinaire Ambiance van april gelezen te hebben volgt hier wat in mijn kruidenhoek staat.

IMG_3185_resize

Lavas: Of maggikruid, hoewel het geen ingrediënt is van het originele recept van Maggi. Zowel de bladeren als de zaden worden gebruikt in de keuken en hebben een selderachtige smaak. Bladeren worden gebruikt in stoofpotten, salades, sauzen en soepen. Het zaad wordt gebruikt om brood smaak te geven. Lavas kan gebruikt worden als smaakversterker in soep.Het gebruik tijdens de zwangerschap wordt door sommigen afgeraden. Lavas verlicht spijsverteringsproblemen.

IMG_3184_resize

Oregano of wilde marjolein: of palingkruid. De plant kan zich door middel van uitlopers sterk vermeerderen. In België en Nederland is de soort onder meer bekend uit de Italiaanse keuken. Hij groeit in gematigde klimaten, maar de hoeveelheid zon heeft een directe invloed op de smaak van de plant. Het heeft een kruidige, licht zoete smaak en sterke geur. Eén van de belangrijkste bestanddelen van pizzakruiden. In Mexico is het samen met chilipoeder een van de belangrijkste bestanddelen van chili con carne-kruiden.

IMG_3186_resize

Gewone bieslook: met zijn zachte uiensmaak onmiskenbaar familie van de ui en past dus in alle gerechten waarin ook ui wordt gebruikt. Kook het niet mee maar voeg op het einde van de bereiding toe. Er bestaan verschillende soorten zowel fijnere als grovere. Lekker in combinatie met sjalotten, kappertjes, peterselie en verse munt. Gebruik het in een omelet, kwark, aardappelsalade, tartaarsteak, bij champignons, in vinaigrette...

IMG_3187_resize

Chinese bieslook: iets grovere soort

IMG_3188_resize

 

 

 

 

 

 

 

 

T(h)ijm: met zijn intens en aantrekkelijk warm aroma valt het eigenlijk met alles te combineren: vlees, vis, gevogelte; tomaten, peulvruchten, paddenstoelen, knoflook en olijven. Parfumeer er soepen en slaatjes mee, kruidenazijn- en -boter.

IMG_3189_resize

Laurier: wordt gebruikt in stoofpotten en soepen, waarbij het langere tijd moet meestoven om de smaak tot zijn recht te laten komen. Het blad kan niet opgegeten worden, want het blijft hard. Laurier wordt ook gebruikt in laurierdrop waarin de sterke lauriersmaak naar voren komt.

IMG_3190_resize

Platte peterselie: komt het best tot zijn recht in combinatie met aardappelen, eieren, vis, salades en in koude en warme sauzen (met look, sjalot, tijm, laurier en bieslook).

IMG_3191_resize

Wortelpeterselie: een variëteit van de peterselie, die hoofdzakelijk voor zijn tot 15 cm lange, witte penwortel wordt gekweekt. De wortel lijkt op een kleine uitvoering van de pastinaak. De smaak lijkt op pastinaak en knolselderij. Het blad kan op dezelfde manier als bladpeterselie worden gebruikt. De plant kan van maart tot juli worden gezaaid. Er kan vanaf oktober worden geoogst.

IMG_3192_resize

Citroenmelisse: met zijn sterk naar citroen geurende blaadjes fijngehakt lekker in salades, bereidingen met en saus voor vis, in zuurkool, bij gevogelte en varkensvlees, bij fruitsla, in pudding, in azijnmengsels en marinades. Combineert goed met dragon. Laat het echter nooit meekoken maar voeg op het einde van de bereiding toe.

IMG_3193_resize

Komkommerkruid: de plant groeit zonder problemen, en zaait zich jaarlijks terug uit. Je hoeft ze dus niet opnieuw te zaaien want eenmaal in de tuin, altijd in de tuin! Zowel de bladeren als de bloemen  worden in de keuken gebruikt. De bladeren kunnen samen met koolbladeren (2 delen kool en 1 deel komkommerkruid) gekookt worden. Ook kan men de zuivere blaadjes gebruiken en klaarmaken zoals spinazie.Gehakte bladeren worden op het einde van het kookproces zowel aan soep als aan hutsepot toegevoegd. In salades en bij zachte kaas is komkommerkruid een delicatesse. Door zijn licht zoute smaak is  het ook een vervanger en smaakmaker bij  zoutloos dieet. Opgelet: komkommerkruid dient steeds vers gebruikt te worden. De blauwe bloemen zijn zeer gewaardeerd in de moderne keuken en hebben een hoge decoratieve waarde. Alcoholische dranken op basis van jenever of gin  kan men versieren met enkele bloempjes (succes gegarandeerd). Ook in komkommersoep kan men zich aan enkele bloempjes wagen (origineel). Geglaceerd  als decoratie voor cake zijn ze pas helemaal speciaal ! Gedroogde bloemen worden gebruikt in potpourri. Komkommerkruid is een ideale metgezel voor tomaten en maakt hun smaak voller. Ook pompoenen en aardbeien leven harmonieus samen met deze plant en komt hun smaak ten goede.

IMG_3194_resize

Dragon: met zijn bitterzoet, peperig aroma en warme kruidige smaak heeft het als voordeel dat het probleemloos kan meekoken. Op zijn best in béarnaise, tartaarsaus, soep of voor de inmaak van azijn. Combineert goed met mosterd, munt, peterselie en sjalot. Wrijf het vlees ermee in voor het bakken of gebruik het bij kreeft, langoust, konijn, kip en paling, bij bloemkool, komkommer, tomaten of eierbereidingen.

IMG_1563_resize

Rozemarijn: met zijn uitgesproken rijke en zoete aroma's het kruid bij uitstek voor Provencaalse, Spaanse en Italiaanse geroosterde gerechten met bv lams-, kalfs- of varkensveel, wild en gevogelte. Het combineert goed met andere kruiden en specerijen als basilicum, bonenkruid, koriander, laurier, tijm, kruidnagel, nootmuskaat en witte peper. Je kan het bijvoegen aan een kruidentuiltje, aan marinades voor vlees, vis en gevogelte, aan eier- en kaasgerechten, aan ratatouille en ragouts. Strooi er wat samen met tijm op de bbq en laat de buren mee genieten.

IMG_1562_resize

Munt: bestaat in meer dan 600 variëteiten. Met een verkoelend en verfrissend aroma kan je het gebruiken bij erwten, wortelen en kool, aardappelen, lamsvlees, Indiase gerechten, soepen, vullingen, dipsausjes met look en kwark, fruitsla en chocolade... en natuurlijk in Mojito. Gebruik spaarzaam want overheerst snel.

IMG_9364_resize

Basilicum: één van de meest aromatische kruiden dat met zijn peperachtige smaak en zoete aroma uitstekend combineert met tomaten en andere vruchtgewassen zoals aubergines en paprila. Kleinbladige is de meest aromatische. Het basiskruid om pesto te maken en op zijn best bij knoflook, witte kool, koolrabi, peulvruchten, vlees, vis, gevogelte, pasta, parmezaan en mozarella. Rozemarijn en bonenkruid versterken de smaak van basilicum. Thaise basilicum met zijn meer uitgesproken smaak met een duidelijke hint van anijs en dragon behoudt beter zijn smaak in warme gerechten.

10:00 Gepost in (Moes)Tuin | Commentaren (4) | Tags: kruiden |  Facebook |

Commentaren

Tof, Zo al die kruiden! Ik vind die bordjes bij die kruiden echt tof!
Nog een prettige week en alvast veel Paasplezier!

Gepost door: Zonnebloempje | 09-04-09

Interessant !! Dat wordt een bookmark.

Gepost door: Geert | 09-04-09

bordjes bij de kruiden hallo,
ik ben al lang op zoek naar leuke bordjes om bij mijn kruiden te zetten, waar heb jij deze gehaald? ik vind ze prachtig!
groetjes

Gepost door: maaike | 05-08-09

Hey Maaike, bedankt ! Deze komen van Nature & Discoveries.

Gepost door: one life | 06-08-09

De commentaren zijn gesloten.