• Parkeren

  Pin it!

  Cliché 'vrouwen kunnen niet parkeren' ontkracht. In den achteruit, zonder sensor maar gewoon op 't gevoel: hiesé.

  27082009_resize

   

 • Zumba !

  Pin it!

  Volgens Wikipedia is het een fitnessprogramma gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dans. Het is opgezet door Alberto 'Beto' Perez, een Colombiaanse danser en choreograaf uit Miami. Bij zumba doe je fitness-oefeningen op muziek, vergelijkbaar met aerobics. De naam zumba komt uit het Colombiaans-Spaans, waar het zoveel betekent als snel bewegen en lol hebben.
  Volgens mij is het 100% fun en zweten (ik die zelfs niet zweet in sauna van 100 graden), 3x per week Salsa, Merengue, Cumbia, Reggaeton en Samba. Hype, geldklopperij,...? Je noemt het hoe je het wil. Maar alles is beter dan hele avond achter pc zitten.
  Zumba-leren-salsa-dansen_resize

   

 • Sluikreclame

  Pin it!

  voor Mexicaanse griep én mijn blog ?  Hier heb ik niets mee te maken.

  reclame_resize

   

 • In search of perfection

  Pin it!

  Vanaf vanavond 25 augustus 2009 op Canvas

  Zesdelige reeks waarin Heston Blumenthal op ongewone, wetenschappelijke wijze gewone gerechten onderzoekt, analyseert en perfectioneert. In zijn zoektocht naar de perfecte steak, spaghetti bolognaise of fish & chips reist hij naar de bakermat van die gerechten en pendelt hij tussen boerderij en universiteit, om vervolgens in zijn eigen keukenlabo de ultieme versie te bereiden. Culinaire alchemie en moleculaire gastronomie gaan hand in hand in deze wonderlijke kookreeks.
  Heston Blumenthal (1966) is een selfmade kok, maar niet de eerste de beste: hij runt The Fat Duck (drie Michelin-sterren) in het dorpje Bray aan de Thames in Oxfordshire. Zijn restaurant werd in 2001 door Michelin vekozen tot restaurant van het jaar en in 2005 tot het beste ter wereld door Restaurant Magazine. Blumenthal heeft veel succes met zijn ‘wetenschappelijke’ culinaire methodes en zijn gerechten en menu’s die de grenzen van de traditionele ‘goede smaak’ verleggen.
  In deze serie onderwerpt hij zes doodgewone, klassieke gerechten aan een doorgedreven onderzoek: kersentaart, steak & salade, fish & chips, pizza, gebakken kip en spaghetti bolognaise.
  In deze eerste aflevering krijgt de kersentaart uit het Zwarte woud de ‘full Blumenthal’-behandeling. De zoektocht naar de perfecte taart begint in Baden Baden, de bakermat van de Schwarzwalder Kirschtorte. In het 250 jaar oude café König gaat meesterbakker Volker Gmeiner er prat op dat de Kirschtorte daar is uitgevonden. Een essentieel ingrediënt van de taart is de Kirsch. Er zijn zo’n 14.000 branderijen in het Zwarte Woud, dus het is niet eenvoudig om er de beste uit te kiezen. In zijn eigen ‘keukenlabo’ in Groot-Brittannië experimenteert Blumenthal met een vacuümzuiger om de topping op de taart te perfectioneren. En verder gaat hij het gebak onder meer te lijf met een verfpistool (weliswaar gevuld met een chocoladesausje).

  Bron: Canvasinsearchofperfection_2_resize

   

   

   

 • Seedless white

  Pin it!

  Twee druivenranken bracht ik mee van bij Ecoflora en ze brachten dit seizoen toch wel zeker evenveel trossen op. Niet veel maar wel lekker en zoet.

  IMG_5213_resize

 • In de serie : geef mij heden mijn...

  Pin it!
   ... dagelijks brood. En hoe donkerder hoe liever. Een lekker zelfgemaakt brood gemaakt volgens deze methode en Foret Noir bloem van hier bestrooid met sesampitten (deeg natmaken, pitten erover strooien en ze met nat hand er wat in indrukken voor het de oven ingaat). Niets of toch weinig kan hieraan tippen dan... een volgend en volgend en...
  IMG_5185_resize

 • Gevaarlijke plant: pastinaak

  Pin it!

  In de serie gevaarlijk planten ... Pastinaken zijn, zoals je al weet en anders weet je het nu, één van mijn favoriete groenten. Dat ze ook gevaarlijk zijn, weten we sinds het uithalen van de uien en sjalotten die in rijen tussen de pastinaken groeiden.
  En hier een lijstje van andere fototoxische planten die na aanraking van de huid in combinatie met zonlicht verbranding kunnen veroorzaken (maar minder hevig als de reuzenberenklauw) zijn: 
  Ailanthus glandulosa - Hemelboom
  Arum maculatum - Gevlekte aronskelk
  Ammi - Akkerscherm
  Pastinaca sativa subsp. urens - (Brand)pastinaak *
  Apium graveolens - Selderij  *
  Dille, Kervel. *
  Petroselinum crispum - Peterselie  *
  Levisticum officinale - Lavas *
  Ruta graveolens - wijnruit
  Hypericum perforatum - Sint-Janskruid
  Chelidonium majus - Stinkende gouwe
  Clematis vitalba - Bosrank
  Euphorbia sp. - Wolfsmelksoorten
  Ginkgo biloba - Ginkgo, Japanse notenboom *
  Ranunculus - Boterbloemsoorten
  Een gewaarschuwde vrouw is er twee waard, Man nu het viervoudige met 2de graads brandwonden op armen en benen ...vanaf nu is het hier oppassen voor die met een sterretje achter.
  IMG_5182_resize

  IMG_5183_resize

   


 • 3xsoep

  Pin it!

  En de vruchtgewassen belanden hier onder andere in de soep en diepvriezer als herfstvoorraad. Het was er wel het weer voor gisteren...Gelukkig is het altijd fris in mijn keuken.

  Voor links: witte courgettensoep met ui, aardappel en kippenbouillon in
  Achter links: patissonsoep met ui, aardappel en kippenbouillon in
  Achter rechts: pompoensoep met ui, aardappel en kippenbouillon in

  IMG_5180_resize

   

   

   

 • Moestuin eind augustus

  Pin it!

  In volgorde
  Vruchtgewassenoogst: grote witte courgette, courgette de Nice en Haikido pompoenen
  Een nog wachtende Butternut pompoen
  Tomaten
  Aardpeerhaag
  IMG_5176_resize

  IMG_5178_resize
  IMG_5179_resize
  IMG_5177_resize

   

 • 300.000

  Pin it!

  Een 'beke' geschiedenis
  21/05/2007: start blog
  04/12/2007: 20.000 bezoekers
  04/01/2008: 25.000 bezoekers
  24/01/2008: 30.000 bezoekers
  13/03/2008: 40.000 bezoekers
  12/04/2008: 50.000 bezoekers
  13/06/2008: 80.000 bezoekers
  14/07/2008: 90.000 bezoekers
  12/08/2008: 100.000 bezoekers
  15/03/2009: 200.000 bezoekers
  05/06/2009: 250.000 bezoekers

  Deze week ergens: stillekes over de grens van de 300.000 gesprongen. Bedankt aan héél trouwe, trouwe en minder trouwe bezoekers!

 • Uien en sjalotten

  Pin it!

  Tiens ik ben precies iets later dan vorig jaar. Wel dezelfde techniek voor drogen van uien, sjalot en look gebruikt.

  IMG_5166_resize

  IMG_5168_resize

   


 • Banana-nutella yoghurt ijs

  Pin it!

  Basisrecept met honing ipv suiker en druivensuiker (eigenlijk niet nodig). Erbij vijf gepureerde rijpe bananen en 1 EL nutella chocoIMG_5164_resize

   


 • I love Nice

  Pin it!

  of toch zeker de courgettes de Nice. Heel dankbaar en productief. De kleine gebruik ik om te vullen en de grotere - dat komt ervan als je 2 dagen de moestuin niet in de gaten kan houden - belanden in de soep. IMG_5153i_resize

 • Gemarineerde haringfilet met tomaat en een mayonaise van wasabi

  Pin it!

  Bij lekkere, vette en gezonde vis denken we veeleer aan zalm, heilbot, makreel maar haring kan ze zeker bij aansluiten. Neptune (verkrijgbaar in Delhaize) legt deze heerlijke vis ambachtelijk op. Ik gebruikte hem in een gerechtje gebaseerd op een recept van Paul Hendrickx uit de Culinaire Ambiance van juli 2009 dat me al een tijd intrigeert. Een makkelijk voorgerecht dat je op voorhand kan klaarmaken en enkel moet dresseren net voor je het serveert. 

   

  Nodig voor 4 personen:
  200gr gemarineerde haringfilet Neptune
  4 grote vleestomaten bv. Coeur de Boeuf
  1 EL witte basamicoazijn
  1 EL tomatenpuree
  1 EL notenolie
  een paar druppels tabasco
  2 EL mayonaise
  1 KL wasabicrème
  wat bieslook en een paar wasabi nootjes (of wasabi green peas als je ze kan vinden) voor de afwerking
  peper en zout van de molen

   

  Zo gemaakt:
  Snijd de haring en ui van in de bokaal en voeg wat fijngesneden biesblook toe. Kruid met peper. Pel de tomaten, snijd het vruchtvlees en mix. Haal door een zeef en voeg de balsamico, notenolie, tabasco en tomatenpuree toe. Breng op smaak met peper en zout.
  Meng de mayonaise met de wasabi. Dresseer in een glaasje: begin met de haring, nadien de tomaten en tenslotte de wasabi-nootjes en nog wat bieslook.

  IMG_5150_resize

   


 • Provençaalse gratin met courgettes en geitenkaas

  Pin it!

  Even in de berging, de koelkast en de moestuin kijken en dit was het resultaat.

  Nodig: 1 grote (witte) courgette, 500gr aardappelen, 4 kleine geitenkaasjes (type Lou Perac), teentje look, olijfolie, herbes de provence, fleur de sel en peper van de molen.
  Zo gemaakt: verwarm de oven voor op 180gr. Schaaf de aardappelen en courgette fijn (dank u KitchenAid). Pers het teentje look in een ovenschaal en giet er wat olijfolie bij. Leg een laag courgettes, kruid, ga zo verder met aardappelen... leg voor de laatste laag de in de lengte gesneden geitenkaasjes op de schotel en eindig met een laag courgettes/aardappelen. Besprenkel met olijfolie. Zet zeker 30 à 40minuten in de oven. Kijk met een vork of de aardappelen gaar zijn.
  IMG_5147_resize

   


 • Variatie

  Pin it!

  De 4 tomatensoorten going strong in wijzerszin: Coeur de Boeuf, Alaskan Fancy, Tiny Tin en Prune Noir.IMG_5031_resize

   


 • Broodje met geitenkaas en honing

  Pin it!

  Niet steeds Nutella en zeker nooit Samsonsossies, maar liever iets zoals de 'grote mensen' op de boterham.

  Nodig:
  6 bio time volkorenbroodjes
  1 geitenkaas (aub geen chavroux en toestanden)
  honing (hier lavendelhoning)

  Zo gemaakt:
  Bak de broodjes af in de oven. Snij ze warm open en leg de in plakjes gesneden geitenkaas erop. Bestrijk met wat honing. De kaas zal door de warmte van de broodjes verder uitsmelten. Opeten voor hij helemaal weggelopen is.

  Commentaar: 'mmmm dat ruikt naar de stal' IMG_5035_resize

   

 • Diner bij Maison Bru **

  Pin it!

  11 december 2008 reserveerde we een tafel Chez Bru Bistrot d'Eygalières en 17 juli kwamen we terecht in Maison Bru.

  Een enorme evolutie heeft deze jonge chef Wout Bru gemaakt. Eygalières was nu niet bepaald een wereldberoemd dorp om een restaurant te vestigen. Er wonen nog geen 2000 mensen, maar tijdens het toeristisch seizoen verblijven er bijna 10000. Velen raadden Wout af iets te beginnen in dit hol van Pluto, maar er was een kruidenierswinkel te koop, en hij wilde het samen met zijn echtgenote Suzy proberen.
  De naam zei trouwens alles: Le Bistrot d’Eygalières. Ze zijn niet met een restaurant gestart, maar met een bistro.  De kaart was beperkt maar verzorgd. Na een tijdje werd de kaart uitgebreid en groeiden ze bijna automatisch van bistro naar restaurant.
  De eerste Michelin-ster kwam er al snel. Niet alleen was Wout de jongste kok (25!) die een ster kreeg, hij was ook de enige buitenlander. Begin 2005 kreeg Wout zijn tweede Michelinster. Omdat Wout Bru niet alleen voor de rijkere Fransman of toerist wil koken, opende hij aan de overkant van de straat nog een restaurantje dat een beetje eenvoudiger en goedkoper was: “Le petit Bru”.
  Begonnen met niets is Wout Bru momenteel eigenaar van een olijven- en wijnwinkel 'La Cave' én twee restaurants waarvan één mét hotel. Wijlen Dré Steemans alias Félicé zei het ooit: 'Chez Bru : de poolster onder alle sterren van de Provence ! '

  Ons culinair hoogtepunt van de reis naar de Provence dan. Vanuit de mas is het een half uurtje rijden naar Eygalières. De heuvels in, midden de schoonheid van de Provence. In de driekhoek St-Rémy de Provence, Salons-de-Provence en Arles vind je na heel wat bochtenwerk door de  wondermooie Alpilles, de wijn- en olijfboomgaarden en adembenemende (verlaten) landschappen en indrukwekkende rotsformaties het restaurant. 
  Het nieuwe Maison Bru is een mix van oud en nieuw, steekt af tegen het typisch provençaalse uitzicht maar is er ook perfect in geïntegreerd.

  IMG_0159_resize
  IMG_0160_resize
  We parkeren onze 'tank' tussen de Porches en dikke BMW's. 't Voordeel van
  Bonavonture is dat je er overal mee kan aankomen.
  Maison Bru is nog in afwerking maar voor 95% klaar om gasten te ontvangen. Bij ons bezoek zijn ze amper een tiental dagen geleden verhuisd op 24 uur tijd. Een hele prestatie die de nog zichtbare stroomgroepen aan de keuken in het niets doen verdwijnen. In de Provence gaat het leven nu eenmaal iets langzamer dan in het jachtige Belgenland.
  We worden vriendelijk doch wat chaotisch ontvangen door een dame in het Nederlands. Onze naam prijkt zo hoog op de lijst van de agenda - nummer één, vroege reservering - dat hij even onvindbaar is. Niet echt professioneel maar goed. We krijgen een tafel toegewezen. Binnen, ook een primeur in het korte bestaan van Maison Bru. Een onweer maakt buiten eten onmogelijk en we schuiven dus allen iets dichter bij elkaar binnen.

  IMG_0161_resizeIMG_0164_resize
  Het personeel is jong, allen in het zwart gekleed, en de meesten spreken ook, jawel... Nederlands. De gastvrouw komt vrij laat aan. Zij houdt discreet het restaurant in de gaten en ik merk vrij weinig interactie met de gasten. Tenzij met de vaste? De bediening was niet altijd 100% op 2 sterreniveau. De dame naast ons kreeg een totaal verkeerd hoofdgerecht geserveerd, al had ze het pas door als ze het op had (roloog). 'Beginners'stress, een communicatieprobleem? 
  Het is duidelijk een restaurant dat vooral in de zomer periode bezocht wordt door vele....vele Belgen. Bekende Belgen en minder bekende Belgen, maar 't zijn allemaal Belgen...enfin genieters ! Maar vooral ook veel
  BCBJ's

  Maar we komen vooral voor de keuken. De keuken van Wout Bru is best te omschrijven als een subtiel evenwicht tussen koud-warm en zout-zoet en een zoektocht naar ongekende smaken. De keuken van Wout Bru staat bol van de smaak. Bru kookt op het ritme van de seizoenen, zoals het hoort.
  De prijzen van de menu's vallen eerlijk gezegd erg mee: degustatiemenu aan €95 en menu surprise aan €120 zonder wijnen uiteraard. In de mooie à la carte gerechten kan iedereen zeker zijn gading kan vinden: van duif over heerlijk lamsvlees tot zeebaars, langoustines tot varkensvlees, truffelsausjes, zeevruchten,... van €22 tot €100.

  We beginnen de avond met het aperitief maison - een champagne met campari en vers sinaasappelsap - en de aperitiefhapjes - grissini, tapenade, ham, olijven. Het stelt wat teleur voor een tweesterren: van het aperitief verwacht je iets origineler. De hapjes kwalitatief superieure streekproducten maar weinig creatief gepresenteerd. De olijfolie komt van Château Estoublon. We krijgen de keuze uit drie broodsoorten.

  IMG_0162i_resizeIMG_0169_resize

  We kozen het menu surprise van de chef. Er wordt ons gevraagd of we niet allergisch zijn aan bepaalde voedingsmiddelen en/of sommige dingen liever niet eten, niet dus.
  Ook de wijnen vallen erg mee voor een tweesterren eetgelegenheid. Een 'bijbel' van een wijnkaart. Zo dik als het boek van Sinterklaas. Ook hier: wijnen voor elke beurs. De jonge sommelier stelt onmiddellijk en zeer uitgebreid een breed gamma bijpassende wijnen voor.

  Het eerste voorgerecht is een aangenaam mosselsoepje met saffraan en een gepocheerd ei met dennenpitolie en zure room. Een mooie combinatie tussen koud en warm.

  IMG_0165_resize

  Het tweede is de heerlijk gemarineerde tonijn met avocadopuree, sorbet van wasabi en basilicum, Japanse algen en sojavinairette. Gewaagd maar de smaken lopen fantastisch in mekaar over.

  IMG_0166_resize

  Het derde voorgerecht was een in olijfolie gebakken langoustines met soja-vinaigrette, tartaar van tomaten en citroen-espuma. Mijn absolute favoriet van de avond. Heel zuiders frisse en pure ingrediënten. 

  IMG_0167_resize

  Zeeoren op de 4 wijzen van de chef. De 'wijzen' waren heerlijk maar om heel eerlijk te zijn, ik vind de zeeoor niet echt een lekkernij. Het is vrij taai, doet denken aan taaie inktvis en het heeft zeker geen uitgesproken wauw smaak. Het is goed dat ze gekweekt worden in Japan, maar laat de wilde exemplaren rustig hun leventje leven in de Bretoense wateren en luisteren naar wat de zee hun te vertellen heeft. Daarvoor heten ze zeeoor !

  IMG_0168_resize

  Het laatste voorgerecht was King Crab met mousse van aardappels en truffels, spinaziescheuten en oesters van Marennes.

  IMG_0171_resize

  Het hoofdgerecht was een krokantje van melkvarken met porto en boschampignons, melkmousse geparfumeerd met rozemarijn. Duidelijk dat Wout zijn afkomst niet vergeet. Hij houdt van varkensvlees en dat merk je ook aan zijn kaart. In Frankrijk wordt dat geapprecieerd terwijl wij Belgen dat eerder thuis eten. Het kan dus zeer verfijnd en dat was zeker te merken.

  IMG_0172_resize

  Kaastafel met keuze uit een teveel heerlijke lokale (geiten)kazen. kaasi_resize

  Dessert degustatie van mousse van ananas met rhum op Bretoense 'zand', zijn vanillemousse en appelsienijs

  IMG_0173_resize

  Koffie met versnaperingen

   IMG_0174_resize

  De wijn Gigognan Chateauneuf-du-Pape 2006 was uit de streek en vorstelijk lekker. 

  Wout Bru is een sympathieke down to earth man. Anders dan veel van het volk dat er zat. Hij kwam - zoals het hoort - na de service aan elke tafel een babbeltje slaan. Op mijn vraag legde in geuren en kleuren de moeilijk bereiding van oorschelpen uit. Op de foto, zeer graag.

   IMG_0181 cens_resize

  Maison Bru is een domein van 2,5 ha met zeven kamers waarvan twee suites, een tenniscourt, zwembad van 25 op 6 meter, schaduwrijk park, bar binnen én buiten, een schitterend terras maar vooral een toprestaurant.
  Na een fantastisch diner, reden we rond middernacht langs de donkere landwegjes tussen wijn- en olijfboomgaarden terug naar de mas. Een culinair moment rijker en een 400tal euro armer.

  De dag nadien trokken we naar Eygalières zelf. Op zoek naar de ruïnes van 'Le Bistrot d’Eygalières' euh sorry de ruines van kasteel d'Aquilis (begin 13de eeuw) en genietend van de sfeer van dit mooie - zonder de 'Bistrot des Eygalières' opnieuw iets meer - authentieke provençaalse dorpje.

   IMG_4541_resizeIMG_4535_resize
  IMG_4536_resize
  Maison Bru, route d'Orgon, 13810 Eygalières

  Noot: In maart 2011 verloor Maison Bru één van zijn twee sterren.

  ps: doe aub iets aan dat oude reclamebord

  IMG_0183_resize

  IMG_0182_resize

 • Rabarberconfituur

  Pin it!

  Iedereen is hier verzot op confituur. En nooit ben ik erop gekomen deze zelf te maken. Een regelrechte schande. Want veel simpeler dan confituur maken kan niet.

  Makkelijk als je enkel de tuin in moet lopen achter de ingrediënten. Het voordeel van confituur maken is dat je hem lang kan bewaren en daardoor ook in het najaar nog kunt genieten van zomers fruit.
  Het is wel belangrijk dat je hem bewaart in schone potten. Wat voor een soort potten je gebruikt, maakt niet uit, als je ze maar luchtdicht kunt afsluiten. Weckpotten zijn het makkelijkst omdat die te koop zijn met een handige afsluitring van rubber en deksel.
  Je kunt echter ook potten met schroefdeksel gebruiken. Het luchtdicht afsluiten doe je in dat geval door de gevulde pot af te dekken met een stuk licht bevochtigd cellofaan en een elastiek. De deksel schroef je er vervolgens bovenop. Bewaar de confituur op een koele en donkere plaats. Met een normaal suikergehalte en verpakt in een schone pot is hij buiten de koelkast zeker 6 à 12 maanden houdbaar. Eens de pot geopend, kan je hem best in de koelkast bewaren.

  Nodig:
  1 kg fruit. Ik plunderde de rabarberplant, gooide er wat aardbeien en frambozen bij
  1 kg confituursuiker

  Zo gemaakt: de rabarber enkel wassen, niet schillen (de schil helpt om de confituur te laten indikken) en in stukjes snijden. Gooi de rest van het fruit erbij tot je 1 kg hebt.
  Doe alles in een kom en doe de suiker erover. Laat een nachtje trekken, tot alle suiker gesmolten is met de sappen van het fruit. Maak dan de confituur volgens de bereidingswijze op de verpakking van de suiker. Laat goed doorkoken. De confituur is klaar als je een lepel op een bordje doet, even laat staan en er dan een streepje intrekt. Blijft de streep open dan is de confituur klaar. Eventueel mixen als je liever geen stukjes hebt.
  Vul de potten als de confituur nog warm is - tot even onder de rand - en sluit ze vervolgens goed af. Zet ze daarna op hun kop. De hitte duwt de overtollige lucht uit de pot. Dit komt de houdbaarheid ten goede. Na 5 minuten mogen de potten weer rechtop staan en kan de jam rustig afkoelen.
  IMG_5025_resizeIMG_5029_resize

   

   

   

   

 • Uitleg...

  Pin it!

  Misschien ook eens uitleggen aan die slummekes dat wagens met niet genoeg voldoende opgepompte banden meer verbruiken en dus ook meer vervuilen... Ik zou bijna zeggen : 'pendons les ecolos tant qu'il y a encore des arbres... '

 • KitchenAid accessoires

  Pin it!

  Na de ijsmaker keek ik al een tijdje uit naar deze accessoires:
  * een set dat bestaat uit een vleesmolen, een zeef voor groenten en fruit en een snijder/cilindervormige rasp. Zo kan ik mijn eigen gehakt maken, snijden, puree maken, filteren, raspen en in plakjes snijden.
  * een citruspers met het concept dat je de pers met en hand stabiliseert en met de andere de vrucht in de pers duwt. Een speciale filter houdt de pitten en het vruchtvlees tegen.
  Vandaag aangekomen. En wat ga ik nu doen ? Ze uitpakken tiens.

  ka kit_3_accessoires_resize
  ka JE_juicer_Artisan_white_presse%20agrumes_resize

 • Ice Age 3 ijs

  Pin it!

  Deze week genoten ze niet enkel van hun eerste bioskoopervaring maar onmiddellijk ook van hun eerste 3D ervaring: 'Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs' . Hooguit 20 personen in de zaal, dat is het voordeel van naar een originele versie te gaan met kinderen die Engels spreken LOL. Een hylarische film voor jong en oud. 

  Deze digitale animatiefilm werd opnieuw gerealiseerd door Blue Sky Studio, een filiaal van 20th Century Fox, en die Hollywoodstudio heeft blijkbaar zoveel vertrouwen in dit trequel dat ze hem niet in de lente (zoals het geval was bij 'Ice Age' in 2002 en 'Ice Age: the Meltdown' in 2006), maar in de zomer wereldwijd in roulatie brengen en dus ook in de Amerikaanse bioscopen, waar de concurrentie in deze periode bikkelhard kan zijn.
  Het scenario van 'Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs' ontwikkelt zich vanuit een specifiek en welgekozen uitgangspunt: het mammoetkoppel Manny en Ellie verwacht een baby. Toekomstige vader Manny is uiteraard nerveus, maar het verhaal heeft ook aandacht voor de reacties van de andere personages op dat heuglijke nieuws. Die blijken zich veeleer zorgen te maken. Sabeltandtijger Diego vraagt zich af of hij niet al te soft dreigt te worden en luiaard Sid voelt de noodzaak knagen om voor zichzelf toch ook een eigen gezinnetje te zoeken.
  Het feit dat Sid daarvoor drie grote, blijkbaar achtergelaten eieren wil gebruiken, is duidelijk niet het beste idee dat hij ooit gehad heeft. Want zoals de titel al doet vermoeden, betreft het hier de eieren van een reusachtige Tyrannosaurus Rex. Die ontsteekt natuurlijk in een prehistorische woede als blijkt dat er iemand met haar kroost aan de haal dreigt te gaan. Het levert haar ook de bijnaam Mamazilla op.
  Dino's in de ijstijd? Moet kunnen! En de scenaristen doen sowieso de moeite om dit anachronisme te ontzenuwen door één van de personages terloops te laten opmerken: I thought these guys were extinct!. Hun biotoop blijkt zich trouwens onder de ijsvlakte te bevinden en dat geeft de makers meteen ook de kans om een kleurrijke jungle-omgeving à la 'King Kong' of 'Jurassic Park' uit hun computers te toveren, met de bijbehorende extravagante flora en fauna. Zoals dat squadron pterosauriërs dat zich in een regelrecht luchtgevecht lanceert.
  In die jungle duikt ook de wezel Buck op, een nieuw personage dat duidelijk knipoogt (ook al draagt hij een ooglapje) naar Captain Jack Sparrow van Johnny Depp uit de 'Pirates of the Caribbean'-films. En, last but not least, is er ook nog de hilarische eekhoorn Scrat, die net als in de vorige films van begin tot einde door het verhaal rent en nog altijd problemen heeft om die ene eikel als voedselvoorraad in verzekerde bewaring te houden. Dit keer krijgt hij trouwens stevige concurrentie van Scratte, een vrouwelijke eekhoorn met een verleidelijke oogopslag en dito pluimstaart.
  Het resultaat van al dit fraais is dus een sequel, die met de nodige inventiviteit voor voldoende verrassingen en vernieuwingen zorgt, zonder daarbij het (aangename) gevoel van herkenning (onder meer bij de toch wel superieure voice-casting) te hypothekeren. Actie, avontuur, humor en een vleugje romantiek buitelen over elkaar heen en wie dat wil, mag er ook nog de boodschap in zien dat het toch wel een goed gevoel kan geven als men zich in koude of barre tijden kan warmen aan de gloed van een wedersamengestelde familie.
  Dat het hier de derde editie van hun lucratieve franchise betreft, kwam de filmmakers goed uit aangezien 'Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs' ook in 3D-versie zal worden vertoond. Maar de brilletjesloze 2D-versie (die wij te zien kregen) biedt hoe dan ook voldoende visuele opwinding, zodat we het moeiteloos zonder een hier en daar uitstekende snuit of klauw konden stellen. (Jan Temmerman)
  bron: De Morgen

  En tijdens ons verlof kregen we ergens Manny ijsmallen dus moest er Ice Age ijs gemaakt worden natuurlijk. 'Bruin' yoghurtijs verkregen door aardbeien en chocolade toe te voegen. De tanden zijn gewoon yoghurt. Je bent jong en je wil wat. 28072009_resize

  IMG_5011_resize

   

 • Geconfijte courgettes en tomaten

  Pin it!

  Uit : Cuisine provençale d'hier en d'aujourd'hui

  Een super gerechtje om snel (enfin) wat tomaten en courgettes in kwijt te geraken. Makkelijker kan niet, zalig zomers eten en koud en warm lekker. Wat wil je nog meer ?
  Nodig:
  6 kleine courgettes van elke 100 à 150 gr: zo zijn ze het best,
  1kg mooie rijpe tomaten: ik neem Coeur de Boeuf vanwege het stevige vruchtvlees en lage pitgehalte,
  1 teentje look,
  thym
  fleur de sel,
  peper van de molen,
  goede olijfolie.
  Zo gemaakt: verwarm de oven voor op 120gr. Ontvel de tomaten. Die Coeur de Boeuf zijn zo stevig dat je ze met de dunschiller kan ontvellen. Haal de pitjes eruit en laat ze uitlekken. Snij de courgettes in rondjes van 1 cm dik. Pers de look in een ovenschotel, rits er thym over. Schik de tomaten en courgettes in de schotel, eindig met wat zout en peper en overgiet gul met olijfolie (+-halfvol). Zet 3 à 4 uur in de oven en druk regelmatig aan.
  IMG_5008_resize 

   

   

 • Tapenade

  Pin it!

  Uit: Cuisine provençale d'hier en d'aujourd'hui

  Je kan ze natuurlijk ook maken met zwarte olijven. Hier de groene basisversie. Voeg er look, stukjes tomaat, basilicum,... aan toe voor variatie.
  Nodig voor 6 à 8 personen:
  200gr olijven (pitloos)
  50gr anchovisfilets
  50gr tonijn op olie
  100gr kappertjes
  1 à 2 EL goede olijfolie
  Zo gemaakt: stamp alles fijn met een vijzel of mix lichtjes en voeg er op het einde de olijfolie aan toe. Meng goed. Heerlijk op een stuk brood met wat verse geitenkaas.
  IMG_4990_resize

   

  IMG_4992_resize

   

   

   

 • Brood met olijven, kerstomaten en kruiden

  Pin it!

  Gebaseerd op een recept uit dit boek . Zo krijg je een foccaccio-achtig brood. Niet in de pot bakken maar gewoon op een bakplaat.

  Nodig:
  800gr witte bloem (bah!)
  30gr verse gist
  400ml lauw water
  1 KL suiker
  1 EL zout
  125ml olijfolie
  12 zongedroogde tomaten
  handvol groene olijven
  24tal kerstomaten
  veel kruiden: verse thym, oregano, rozemarijn, basilicum
  grof zeezout en wat olijfolie voor de afwerking

  Zo gemaakt: meng de gist met het water en voeg de suiker toe. Laat 10 minuten staan tot het begint te schuimen. Voeg nadien de olie toe. Meng ondertussen de bloem met het zout. Voeg het gist/olie mengsel langzaam toe en kneed (dank u KitchenAid). Laat anderhalfuur rijzen onder een vochtige handdoek of tot het verdubbeld is in volume. Snij de zongedroogde tomaten en olijven. Voeg ze toe samen met de kruiden en meng. Deel het deeg in twee, duw er de kerstomaten in en laat opnieuw een 30tal minuten rijzen. verwarm de oven voor op 200gr, druppel er nog wat olijfolie over en strooi er wat gros zout over. Bak de broodjes 20 à 25 minuten tot ze hol klinken. Test of ze niet te vochtig zijn met een satéstokje.

  IMG_4997_resize

   

  IMG_5001_resize

 • Cuisine provençale d'hier en d'aujourd'hui

  Pin it!

  Een klassieker van Christian Etienne met onlosmakelijk met de Provence verbonden recepten en weetjes van de courgettecrème met pistou tot de bouillabaisse, via de venkelsortbet. Op de kop getikt in de Abbaye Notre-Dame de Sénanque. Recepten gebaseerd op typische provençaalse producten: olijven, basilicum, aubergines, courgettes, lavendel... De provençaalse keuken is één van de beste modeste keukens ter wereld. Aan de voet van de Méditerannée, als grens met Italië, met veel invloeden van buitenaf maar vooral met veel karakter, smaak en geur. Met gerechten die zijn als de bloemen, zon en azuurblauwe hemel.IMG_5015_resizeIMG_5018_resizeIMG_5019_resizeIMG_5020_resize 

   

   

   

   

 • Provençaalse laatste avondmaal

  Pin it!

  Op de laatste 'mooi' weer zaterdag van Man zijn verlof maakte ik een provençaalse maaltijd zoals we die daar zo dikwijls nuttigden.
  Op het menu:
  brood met olijven, kerstomaten en kruiden
  groene tapenade
  groene tapenade met basilicum en look
  geconfijte courgettes en tomaten
  geitenkaas
  en heerlijke rosé van 2008
  En toch smaakte het niet zoals ginder. Logisch niet ? De recepten volgen.
  IMG_5014_resize

   

 • Domaine de Valdition 2008 rosé

  Pin it!

  Het domein
  VAL
  DIT
  ION
  is gesitueerd in het hart van de Alpilles op de route d'Eygalières in Orgon en produceert op zijn 240ha grote domein wijn en olijfolie.
  De wijngaard van 75ha heeft niet minder dan 18 verschillende cépages verbouwd zonder chemische producten. Een prachtige landwijn die al
  menig maal bekroond werd. 

  * CLASSIQUE Vin de Pays des Alpilles: de fuitige en aromatische Domaine de Valdition blanc 2008, Domaine de Valdition rosé 2008 en Domaine de Valdition rouge 2007
  * EXCEPTION Vin de Pays des Alpilles: finesse en harmonie met de  Cuvée des Filles blanc 2008 en de  Cuvée du Bâtonnier rosé 2008.
  * VALLON DES ANGES PRESTIGE AOC Coteaux d'Aix en Provence: elegantie en karakter met Vallon des Anges blanc 2007, Vallon des Anges rosé 2008 en Vallon des Anges rouge 2008.
  * PRESTIGE Vin de Pays des Alpilles charme en sterkte Ludovic Dacla blanc 2007, Ludovic Dacla rosé 2008 en Ludovic Dacla rouge 2006
  Verder maken ze twee soorten heerlijke olijfolie:
  * de mono-variétale: gehaald uit een gelimiteerde productie olijven, de Bouteillan. De vroeg geoogste nog groene olijven gaan als eerste naar de molen. De verkregen olie is smeuïg, kruidig én fruitig.
  * de AOC Vallée de Baux de Provence verkregen uit de traditionele olijven van de vallei Baux de Provence: Aglandan, Grossane, Solenenque en Verdale des Bouchée du Rhone. Met zijn warme en complexe smaak zet ze de smaak van vis, groenten of kazen of alle gerechten waarbij je ze gebruikt in de verf. Deze is bekroond met de Medaille d'Or - Concours des AOC Nyons 2009.
  Wij brachten van dit domein mee: Domaine de Valdition 2008 rosé 2008
  Uit Grenache - cinsault druiven. Mooi bleekroos getint, rijk en expressief in de neus, mooi gefruit met tonen van perzik, abrikoos en een beetje violette. In de mond zeer aangenaam en een frisse noot van vers fruit in de afdronk. Deze kreeg de Médaille d'Or  op de Concours des Vignerons Indépendants 2009. Kort houdbaar (2 jaar)

  Prijs: € 6,50IMG_4564_resize

  IMG_4567_resize
  IMG_5013_resize