• Ondertussen in het zwembad

    Pin it!

     

    Zwemmen ze beiden al met veel gemak 25 meter rugslag en meer. Schoolslag begint ook prima te gaan. Wordt wekelijks onderhouden en vervolgd.

     

  • Aardbeien vieruurtje

    Pin it!

    We zitten echt wel op de seizoenengrens. Aardbeien op de voorgrond, pompoenen op de achtergrond. Nodig: aardbeien en melk

    Zo gemaakt: steeltjes van de aardbeien halen en mixen met de melk. Doe daar nu aub geen suiker bij...Hoe simpel én lekker kan het leven zijn.

    IMG_5609_resize
    IMG_5612_resize
    IMG_5614_resize

     

  • Moestuin eind september bis

    Pin it!

    Er blijft maar geen einde aan te komen aan de aardbeien Mara Des Bois en de tomaten.IMG_5617_resize

    IMG_5620_resize

    IMG_5621_resize

    Ondertussen zijn er ook aardpeerbloemen. Ze hebben wat weg van gele margrieten maar dan veel mooier. Gezien ik een ladder nodig heb om ze van dichtbij te fotograferen - 2,5 à 3 meter hoog* - moeten jullie het met een close-up van hier doen.IMG_5619_resize

    IMG_5616_resize

    Aardpeerbloem_76262_resize

     * elke dag wel moet ik het uitleggen aan een buur/bezoeker: 'hebben jullie een nieuwe haag gezet?' 'neen dat zijn aardperen' 'wat is dat?' ....


     

  • Dé balletjes in tomatensaus van Peter Goossens

    Pin it!

    Meestal volg ik recepten niet. Voor dit maakte ik graag een uitzondering. Exclusief voor 'De Beste Hobbykok van Vlaanderen' gaf Peter Goossens zijn driesterrenkeuken geheime recept voor balletjes in tomatensaus met 27 ingrediënten prijs.IMG_5595_resizeNodig voor 4 personen (en een stevige portie voor de diepvriezer)
    Voor de tomatensaus:
    25g boter
    1 ui/140g
    1 wortel/115g
    3 teentjes look
    300g trostomaten/3st
    1kl kristalsuiker
    75g bleekselder
    20g bloem
    1 takje tym
    1 takje rozemarijn
    1 takje marjolein
    5blaadjes basilicum
    1 blaadje laurier
    1 takje dragon
    1,1kg bliktomaten
    25g geconcentreerde tomaat
    1 dl madeira (jawel)

     

    Voor de balletjes:
    1kg rund,-varkensgehakt
    2 eieren
    1dl melk
    50g chapelure
    100g boter

    Voor de garnituur voor de saus:
    1 bot peterselie
    2 bakjes parijse champignons
    zout
    zwarte peper

    Zo gemaakt:
    Tomatensaus:
    - de ui,look,wortel,selder aanstoven in de boter
    - waneer goed aangestoofd de geconcentreerde tomaat toevoegen alsook de verse tomaten,licht bestrooien met de bloem en bliktomaten toevoegen
    - kruiden met peper,zout en suiker
    - de madeira 2/3 inkoken en samen met alle fijngesneden kruiden toevoegen aan de saus,deze een uur zacht laten pruttelen
    - vervolgens mixen en passeren door een puntzeef
    Balletjes:
    - het gehakt mengen met eieren,chapelure en melk en er daarna balletjes van draaien
    - de balletjes licht bakken in de boter en aan de saus toevoegen

    IMG_5598_resize

     

    Garnituur:
    - de champignons in 4 snijden,kruiden met peper en zout en bakken in de boter

    - peterselie fijn hakken en op laatste moment toevoegenLekker met pasta, brood, fritjes,... gewoon goddelijk.

    IMG_5606_resize

     

  • Moestuin eind september

    Pin it!

    Buiten aardpeer, winterprei, pastinaken, nog wat butternutpompoenen, en jawel nog steeds aardbeien valt er nog maar weinig te beleven binnen de kastanjehouten omheining van de moestuin.
    Deze zijn een echt succes. Zongerijpte tomaten: Coeur de Boeuf, Tiny Tin, Prune Noir en Alaskan Fancy. De eerste 3 soorten zijn overweldigend, de laatste iets minder dus valt af via sms voting voor het volgende seizoen.

    IMG_5497_resize

     

  • Pompoencrumble met reblochon

    Pin it!

    Bon, wordt er nog gekookt het huize One Life? Jawel buiten de verjaardagstaarten waar ik nu echt wel mijn buik van vol heb, doen we uiteraard verder aan seizoenskoken. Vandaag een simpele en gezellige schotel die ik zo plukte uit De Leeuw.

     

    Nodig voor 4 personen:
    150gr zelfrijzende bloem
    100gr boter of bakken en braden
    80gr geraspte pecorino of parmezaan
    750 gr schoongemaakt pompoenvruchtvlees (kwam exact overeen met deze
    Butternut)

    2 fijngesneden uien
    5 verse salieblaadjes of 1 KL gedroogde
    100 à 150 gr english breakfast bacon of katenspek
    100gr reblochon zonder korst
    2 EL verse room die ik verving door melk
    peper en zout van de molen

    Zo gemaakt:
    vermeng met de vingertoppen de bloem, boter en pecorino/parmezaan tot een kruimelig mengsel en zet in de koelkast. Snij de pompoen in blokjes, voeg de uien, de salie en 15cl water toe. Kruid en zet minstens 30 minuten in voorverwarmde oven op 180gr tot de pompoen mooi zacht is. Snijd ondertussen de reblochon en spek in blokjes en voeg toe aan de grof gepureerde pompoen samen met de room. Meng en verdeel er de crumble over. Je kan ook werken met individuele ovenschaaltjes maar één is veel gezelliger. Laat 15minuten goudbruin bakken in de oven op 180gr en eindig met 5 minuutjes grill.
    Heerlijk met knapperige ijsbergsalade en een vinaigrette.

    IMG_5501_resize

     

     

  • Roze woensdag

    Pin it!

    Je merkte het al, nà roze zondag was het tijd voor roze woensdag, dé dag. Een jarige dochter dat is:

    * de obligate heilige foto's nemen

    * snel nog een taart bakken voor op school morgen (fruitdag niet geboycot)

    * het door haar gekozen menu op een bord kappen (shame on her, dochter van een hobbykok...)

    * Barbie brol en nog hopen kleren overhandigen

    Bon, zijn we er nu voor een jaar vanaf, lol? 

    IMG_5444_resize
    IMG_5445_resize
    IMG_5457_resize
    IMG_5466_resize
    IMG_5467_resize
    IMG_5442_resize
    IMG_5476_resize
    IMG_5487_resize
    IMG_5495_resize
    IMG_5492_resize

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  • Geboorteverhaal Drama Queen

    Pin it!

    Drama Queen: puur natuur (lees: geluk) ! Nooit gedacht...Man en ik hadden 23 februari 2005 een afspraak in CRG van Jette om na hun verlof in juni 2005 met een behandeling te starten voor een broertje of zusje voor Stoere Vent. Begin 2005 was ik al enige tijd moe en misselijk. Ik dacht aan het K-woord, nooit aan zwangerschap. Een zwangerschap hadden we nooit verwacht gezien er maar 5% kans was op de 'gewone manier'. 24 januari 2005: twijfel brengt me bij de apotheker. Ik haal Stoere Vent op van de kribbe, zet hem even in zijn park, doe de test die niet loog: zwanger ! Zijn gezichtje toen...

    geb v 1

    15-09-2005, 18:34 schrijf ik: hier dus nog steeds niets, lichte harde buiken.
    Man suggereert nog eens 'boem boem' te doen, misschien helpt dat ?

    En ja dat helpt!

    Vrijdag 16 september om 5u30 denk ik dat mijn water gebroken is. Veel is het niet dus twijfel alom. Man gaat snel met Uncas wandelen terwijl ik Stoere Vent uit zijn bedje haal en aankleed. Perfect om tijd voor de files komen we om 6u30 aan aan de parking van de spoedgevallen van het AZ Jette.  Onderweg heb ik niets van weeën gehad. Raar. M., de zus van mijn mama (die op verlof is), komt Stoere Vent oppikken en na een dikke kus & knuffel, gaan we binnen via spoed. Daar bieden ze me een rolstoel aan, waarvoor ik vriendelijk bedank. Zwangerschap is geen ziekte hé, haha. Op het verlofkwartier aangekomen zetten ze me een uur aan de monitoring. Geen weeën te bespeuren.  Na een ferme controle zien ze dan toch een spoor van vruchtwater. Blijkbaar was het gewoon een scheurtje in de vruchtzak.
    Om 10uur breken ze de vliezen. De gyn geeft me 1 uur om weeën te maken. Ik heb dan 4cm ontsluiting. Man gaat nog een wandeling maken met Uncas, die trouw wacht in de koffer van Dumbo. Om 11 uur nog niets en dan krijg ik een infuus met weeënopwekkers. Pas als het echt op de maximum staat, beginnen ze stilaan en de centimeters vorderen enorm. Ik ga in het megagrote en zalige bad waar ik de weeën erg goed kan opvangen. Pijnlijk kan ik ze niet noemen. Om 12uur al een 8tal centimeter. Geen epidurale en ik was superblij. Ze bellen de gyn en hopen dat die om 13uur op tijd zal zijn. Er volgen een paar pijnlijke draagbare weeën. Eens de persdrang er is, ga ik het bad uit. Dan heb ik 9,5cm dus klaar om te bevallen.
    Het laatste randje vraagt nog een 10tal  weeën. Gyn komt binnen om 13uur. Hij heeft enkel de tijd zijn handschoenen aan te doen. De ontsluiting is volledig en 'we' kunnen eraan beginnen. Man zegt ‘gewoon een beetje duwen’ en dat was het eigenlijk wel. Ik ging volledig op in de persweeën. Ik had nog wel ’t verstand tegen Man te zeggen ‘zet het digitaal toestel op ‘sport-mode’ want dat gaat hier snel gaan’. Hoofdje kwam eerst, dan schoudertje, andere schoudertje en om 13u32 was de baby er. Ze leggen de baby op mij en pas na een paar minuten vraag ik ‘wat is het nu?’. ‘Ah kijk dan’ zegt de vroedvrouw. Drama Queen was er! Man en ik dolgelukkig.

    geb v 2

    Een droom komt uit

    een wens vervuld

    een lege plek

    is nu gevuld

    Drama Queen, 16 september 2005, 13u32: puur geluk, zo klein verpakt: 3kg670 en 51,7cm

    decoration

     decoration

    decoration

    De borstvoeding ging meteen erg vlot en dinsdag 20 september waren we thuis. Een jongen Stoere Vent en een meisje Drama Queen: dat is GEEN koningswens. Een gezonde peuter en een gezonde baby, dat is een koningswens. Het geslacht is van geen belang.

    Voor onze lieve coole roze farse kamikaze Drama Queen. We zien je zo graag. Vandaag is het jouw dag ! Je vierde verjaardag en meteen een extra minuut time-out erbij indien nodig LOL. Ja... voor ons blijf je altijd klein ...

  • 4 en geen enkele reden

    Pin it!

    om vandaag niet naar school te moeten gaan. Klastaart wordt uitgesteld tot morgen gezien het fruitdag is vandaag (hoe? elke dag is toch fruitdag?)IMG_5437blog i_resize

     

  • Roze zondag

    Pin it!
    Naar analogie van roze zaterdag was het vandaag familiefeest voor Drama Queens vierde verjaardag D-4. De BBQ was te riskant met het wisselvallige weer en als je niet kan buiten eten is 't helemaal not done. Drama Queen koos resoluut voor uiteraard home made spaghetti bolognaise op het menu. En uiteraard was er taart. Dé roze citroentaart en een chocoladetaart voor de liefhebbers van iets ander.

    IMG_5434_resize

    IMG_5429_resize
    IMG_5273_resize
    IMG_5277_resize
    IMG_5291_resize
    IMG_5284_resize
    IMG_5285_resize
    IMG_5331_resize
    IMG_5349i_resize
    IMG_5365_resize
    IMG_5366_resize
    IMG_5367_resize
    IMG_5369_resize
    IMG_5374_resize

    En zo gingen wij de feestweek in.  In deze reeks volgen nog:

    roze woensdag

    roze zaterdag kidsparty

  • Roze bis

    Pin it!

    Dochter wil dus een roze citroentaart op haar verjaardag. Het 'probeersel' was deze. Gewoon 3/4 van citroensap vervangen door het sap van aardbeien (dank u KitchenAid fruitpers). Dit was het resultaat. Lekker maar té zoet en toplaag was niet roze genoeg. Bon, hoe krijg ik die '^%*ç' citroentaart roze?

    IMG_5264_resize

     

  • De dorstige kreeft

    Pin it!

    Man gaat met Drama Queen achter mosselen, bij Marchant, een fantastische viswinkel waar ik een ingangsverbod heb. De man voor Man bestelt twee kreeften waarvan één niet in de doos wil. Drama Queen kijkt toe en zegt: 'ah neen die wil nog drinken in haar bokaal'.
    Een paar dagen nadien hadden we pas door van waar haar hersenkronkel kwam... En dat voor een kind dat amper tv kijkt...


     

  • These boots are made for...

    Pin it!

    walking, and that's just what they'll do. One of these days these boots are gonna walk all over you...

    Ze hebben hier na de vorige schoenenjachten niet blootvoets gelopen... Ondertussen de maten? 27 & 29

    IMG_5267_resize

     

  • Mosseltijd bis

    Pin it!

    En ze bleven maar de oren van mijn kop zagen...dus deden we deze nog eens over.

    IMG_5262_resize
    IMG_5263_resize

     

  • Van a één, van a twee,...

    Pin it!

    en van a drie. Voor de derde keer is Man ingeschreven voor de Croisière Blanche editie 2010 die doorgaat van 26 tot 29 januari 2010. Jammer genoeg kan ik wegens geen opvang voor de kinderen niet mee. Andere keer beter ?

    De Croisière Blanche... Vanuit heel Europa komen de gepassioneerde 4x4 rijders naar de Hautes-Alpes om aan deze mythische tocht deel te nemen.  Een tocht die zoveel meer is dat een sportieve uitdaging. Méér dan de handen uit de mouwen steken, je degoutant maken en vooral koud hebben. Dit jaar kiezen ze voor de Xtrem editie. Het heeft 2 edities gekost vooraleer hij zijn co-piloot ad interim kon overtuigen hiervoor te kiezen.

    Een beetje geschiedenis
    Van 1977 tot 1981. In het begin was de Croisière Blanche een winterse raid uitsluitend voor moto's door de Alpen.
    Van 1982 tot 1984. De Croisière verstigt zich in de Vercors, in Villard de Lans, vooraleer te migreren naar de Hautes-Alpes.
    Van 1985 tot nu. De Croisière heeft zijn thuisbasis gevonden in de valleien van Champsaur en de Valgaudemar in het skistation Orcières Merlette. De raid is één van de meest gerenomeerde van Frankrijk.
    En vandaag... bestaat de Croisière uit 4 dagen. De eerste dag is een verplichte administratieve en technische controle, bestickering van de voertuigen
    en een proloog om er een beetje in te komen. De dag eindigt met een briefing waarin de reglementen en rijetiquette nogmaals worden uit de doeken gedaan. De volgend drie dagen zijn er 3 prachtige circuits telkens vertrekkende vanuit een ander dorp. De symbolische prijsuitreiking van de 'Esprit Grands Randonneurs' vindt de laatste dag plaats.

    Posts van de vorige edities:
    2008

    2009

    decoration

     

     

     

  • Roze

    Pin it!

    Jawel er komt weer een roze feestdag aan...

    IMG_5247i_resize

    IMG_5246_resize

    wordt vervolgd...

  • Seizoenengrens

    Pin it!

    IMG_5254i_resize

     

    Het weer was weer wat minder maar wordt weer wat beter... etc; Stoere Vent die anders weinig ziek is zit al met een keelonsteking na 3,5 dagen school; en de moestuin ziet er alweer heel anders uit. De herfst is nog ver weg maar toch dichtbij. Tijd om even terug te blikken...
    En ik blik tot nu terug op een tevreden moestuinjaar. Alles groeide goed tot zelfs beter dan vorig jaar, ondanks de droogte op sommige momenten. Toppers waren de spinazie, de tomaten in alle soorten, doorlevende aardbeien, frambozen en eigenlijk alle vruchtgewassen, zelfs wel 2 rode pepertjes, ben ik iets vergeten ? En hoe zat het in jouw moestuin ?

  • Moes- en kruidentuin begin september

    Pin it!

    Tomaten
    Butternut pompoenen
    Pastinaken van de
    brandwondenheks
    Aardpeer
    Aardbeien 'Mara Des Bois'
    Kruidenhoek

    IMG_5257_resize
    IMG_5255_resize
    IMG_5256_resize
    IMG_5259_resize
    IMG_5258_resize
    IMG_5260_resize

     

  • Oud Sluis

    Pin it!

    Bij Sluis denk jij waarschijnlijk niet aan eten (aan wat dan wel?). Ik wel vanwege Oud Sluis en zijn chef Sergio Herman(37 jaar, 3 Michelinsterren). Hij is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de nieuwe lichting chef-koks in Europa. Zijn culinaire hoogvliegerij is gebaseerd op vakkennis, gevoeligheid, de mooiste Zeeuwse producten en de laatste keukentechnieken.

    En wij hebben een tafel vast voor... maart 2010 én een verblijf in hun guesthouse Chico Y Luna. sergio_herman_resize

     

  • The Grasshopper

    Pin it!

    Spotted in de tuin. En hoewel dat een delicatesse zou zijn, heb ik er me niet aan gewaagd, niet !

    IMG_5237_resize
    IMG_5238_resize

     

  • 'Wat eten we straks?'

    Pin it!

    Een vraag die hier wel 3x per dag wordt gesteld. Altijd honger die klein mannen en vrouwen. Wat is er dan handiger dan een moestuin waarin je in 1-2-3 de basisingrediënten kan vinden voor... een snelle bolognaise maison die maar 3 uur heeft staan pruttelen. 

    IMG_5242_resize
    IMG_5244_resize

     

  • Beste Hobbykok van Vlaanderen

    Pin it!

    Rond 1 september gaan niet melig beginnen doen over de eerste schooldag. Hier - wat had je gedacht - geen tranen en een vlotte start. Stoere Vent in de 3de kleuterklas. Het wordt iets serieuzer nu het 50%-50% Frans-Nederlands is en al een paar taakjes per week. Drama Queen gaat naar de 2de kleuterklas.
    1 september was vooral de start van ...
    Beste Hobbykok van Vlaanderen. Ik was - jawel -ingeschreven en uitgenodigd voor een gesprek maar door onze vakantie is mijn mogelijke selectie in de jus gegaan... Dzu ! Volgende keer beter zeker.
    Fantastisch te zien dat er zoveel 'gewone' mensen net als ik de passie voor het koken in zich hebben. En hoe nerveus ze wel waren tov de 2 kookgoden van de Benelux, samen goed voor 6 sterren. Peter en Sergio waren hun sympathieke zelve. Uit 100 hobbykoks maakten ze een selectie van 30. In de volgende aflevering (8/9) zullen ze de smaak- en productkennis van de kandidaten testen. Ze zullen 13 personen selecteren die de eer zullen hebben mee te gaan naar hun trainingskeuken. Whoeha ! I wanna go.
    Dinsdag wordt vanaf nu een culinaire tv avond met én Beste Hobbykok van Vlaanderen en
    In Search of Perfection.

    hobbyk_resizefoto: vtm