06-11-09

Koekjes

Ik wou vandaag - met de belofte als 'beste dag van de week' - eigenlijk aan de winterschoonmaak van tuin en moestuin beginnen. Tot na een uur - net voldoende voor het opruimen van het tomatenperceel - de hemelsluizen weer open gingen. Ik zocht dus maar een andere bezigheid en geef toe: wat is er gezelliger dan koekjes bakken ?

Nodig voorongeveer 60 koekjes
175 g rietsuiker
110 g suiker
225 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
2 eieren, losgeklopt
1 kl vanille-extract
450 g zelfrijzende bloem
1 kl bakpoeder
½ kl baksoda (natriumbicarbonaat)
50 ml melk
zout
versiering naar keuze: nootjes, stukjes chocolade,…

Zo gemaakt:
Klop met de mixer de suiker en de boter tot een witte, luchtige massa. Roer er de eieren en het vanille-extract door.
Zeef de bloem met het bakpoeder, de baksoda en ½ kl zout boven de kom en roer ze door het boter-eimengsel terwijl u er de melk in een straaltje bij giet. Kneed tot een zacht deeg dat niet aan de handen plakt. Voeg eventueel wat bloem toe.
Verdeel het deeg in twee delen en rol ze elk tot een worst of een platte worst zoals bij mij van zo'n 30 cm lang. Wikkel in huishoudfolie en laat 2 uur hard worden in de koelkast of vries een portie in*
Verwarm de oven voor op 200gr. Haal het deeg uit de koelkast, verwijder de folie en snij het in plakjes van 1/2 cm dik. Leg ze op de bakplaat, iets van elkaar af want ze zakken een beetje uit in de oven. Werk af naar keuze. Ik deed er wat amandelpoeder en nog wat rietsuiker op voor een krokante bite.
Bak de koekjes 6 à 8 minuten in de oven. Laat ze 2 minuten afkoelen op de bakplaat en dan verder op een rooster. IMG_5807_resize

* Het deeg voor deze koekjes blijft 4 dagen goed in de koelkast, zodat je elke dag een portie verse koekjes voor bij de koffie of thee of voor 't plezier kan afbakken. In de diepvriezer kan je het deeg een maand bewaren.

16:41 Gepost in Keuken | Commentaren (3) | Tags: koekjes |  Facebook |

Commentaren

lekker dit wil ik wel eens proberen, maar wat bedoel je met vanille-extract en baksoda? en waar haal je het? gewoon in de winkel?
ik kom hier telkens leuke en lekkere gerechtjes tegen, fijn hoor!
heb me net aangesloten bij Velt, zo gaat mijn tuin volgend jaar hopelijk ook de goeie toer op!
groetjes,maaike

Gepost door: maaike | 06-11-09

Reageren op dit commentaar

Maaike, vanille extract kan je vinden bij oa delhaize in zo een flesje of neem anders 1 of 2 zakjes vanillesuiker erbij. Baksoda is natriumbicarbonaat ook bij delhaize te vinden bij bloem etc. Ook bij drogist te vinden. En ze zijn heel lekker en snel klaar.
Leuk dat je bij VELT hebt aangesloten. Kijk al uit naar foto's van je tuin.

Gepost door: one life | 06-11-09

Reageren op dit commentaar

hmmmmm ziet er heel lekker uit
ga ik van de week ook eens proberen tijdens mijn verlof

Gepost door: nancy | 09-11-09

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.