Mnu:Box 6 sterren op onze tafel

Pin it!

Mnu:Box is dé oplossing voor wie met de feestdagen de deur niet uit wil of kan, maar op topniveau van een gastronomische tête-à-tête of familiediner wil genieten. Ik kook graag zelf maar was wel benieuwd wat Sergio Herman, Peter Goossens en Roger Van Damme thuis zouden afleveren. Deze combinatie zou toch het allerbeste moeten zijn wat België te bieden heeft. Een leuk eindejaarsdiner ontwikkeld door een trio sterrenchefs, zonder dat je je huis uit moet: wie droomt daar niet van?IMG_6159i_resize

De zwarte box ter grootte van een flinke reiskoffer box werd mooi om 10uur geleverd door een vriendelijke courrier. Ik ritste het zwarte omhulsel van de box open en vond meteen de menukaart om op tafel te zetten en een summier Ikea-achtig instructieboekje. In het piepschuimen omhulsel zitten drie lades waarin de kartonnen doosjes met de ingrediënten voor de bereidingen zaten. Alles zat erin, tot en met brood van het Vlaamsch Broodhuys, dat ik meteen afbakte in de oven.IMG_6165_resize

IMG_6161_resize

IMG_6162_resize

IMG_6163_resize

De toon werd meteen gezet door Sergio Herman, drie sterren bij Michelin en 20 op 20 bij GaultMillau. Bij het aperitief kiezen we onze huischampagne en serveren we per persoon twee porseleinen kommetjes:

IMG_6168_resize
Het eerste zijn couscous-parels met kreeft, venkelgelei en emulsie van slaharten. De parels zijn een groffe variant van de fijne couscous en zijn fris aangemaakt met kreeft. Zeer aromatisch met munt en koriander. De venkelgelei geeft een mooir structuur. De fijne emulise van slaharten is fris, zuiver en crémeux van smaak.
Het tweede is een ganzenleverganache met truffel en chiboust van granny smith. Een rijkelijker amuse met een zachte fluweelachtige crème met onderin truffel en frisse luchtige mousse van granny smith.
Geen werk aan, gewoon opdienen uitlepelen.

Het voorgerecht door Sergio Herman. Hierbij dronken we een Sancerre Vignoble de Bué 1999. Een Pouilly Fumé kan ook.

IMG_6180_resize
Voor de licht gepekelde zalm, shiso en krab, groene-currycrème en dashivinaigrette enkel de rolletjes voorzichtig uit de doos naar een bord overhevelen, wat zakjes en potjes openen en shisoblaadjes knippen en schikken. Een smaaksensatie. Dit voorgerecht is hemels. Het bestaat uit:
Rolletjes Schotse zalm die in zout en suiker werden gepekeld en dit geeft een vaste structuur. Erin het frisse aromatische shiso blad uit de Japanse keuken en een groene currycreme met kokos, gember, limoen, koriander, munt en piment
Rolletjes met summier krab met verder een dashi vinaigrette uit Japanse keuken - gedroogde tonijn geinfuseerd met zeewier
Rondjes komkommer
Zoutflackes met brons aangekleurd
Crumble zuurdesembrood voor een lekker mondgevoel
Een zuurzoete gelei van citrus en dezelfde groene currycreme voor aankleding

Het hoofdgerecht door Peter Goossens, drie sterren bij Michelin en 19,5 op 20 bij GaultMillau. Hierbij dronken we een zachte Margaux Le Cloître du Chateau Prieuré Lichine 1999. Andere suggesties zijn Negroamora uit Puglia, Italië, Nero d'Avola uit Sicilië, Tempranillo uit Toro, Spanje of een Zuidelijke Côte du Rhône. Kortom niet teveel taninnes.  IMG_6185_resize
De gebraiseerde kalfskaken met crème van aardpeer en gnocchi en witloofcompote vol met heerlijke bruine, winterse tinten en smaken.
Een tiental minuten in de oven plaatsen en de garnituren opwarmen, meer inspanningen hoefde ik niet te leveren. De kalfswangen waren in een soort lasagne verwerkt met een parmezaancrumble en de laagjes maken de smaak interessant.
Eenvoudig maar zo verrassend. Het collageenrijk vlees, lang gegaard op lage temperatuur was perfect opwarmbaar en blijft supersappig. De garnituur: champignons en gnocchi van aardappel, een romige puree van aardpeer met een licht zoete toets, witloof en aparte champignons.

De kaasselectie van Michel Van Tricht is verrassend:IMG_6191_resize

een coulante, smeuïge, uit te lepelen en geurige schapenkaas ‘Torta de Oveja’ uit Zamora in Spanje en een rauwmelkse harde pittige oude ‘Comte Fort des Rousses’ - grotten waar comté in rijpt - met duidelijk zoutkristallen in uit de Jura in Frankrijk. Samen met een zurige sinaas/rozijnen chutney en boter, opnieuw royaal bemeten. Een glaasje porto erbij.

Het dessert van Roger van Damme, Chef van het Jaar 2010 bij GaultMillau, is het Jewel of the year: een 'creatie van bosvruchten, yoghurt, violet, framboos en pistache'.IMG_6195_resize

Hierbij drink je Moscato d'Asti - wijn met lichte pareling, niet te zoet met aangename fruitige toetsen. Enkel te assembleren. Zoet en zuur zijn perfect gedoseerd. Een winters vol rood dessery met chocolade gecombineerd met cassis, framboos, sponscake van pistache - biscuit in microwave gemaakt - limoencresse gecombineerd met een coulis van braambes met cabernet sauvignon voor een zure toets tegenover de zoete chocolade, een frambozencoulis en streuzel van roomboterkoekjes.

Met de degustatiechocolade van Pierre Marcolini http://www.marcolini.be/ die we bij de koffie serveerden, hadden we dicht bij middernacht de Mnu:Box compleet leeggegeten.

Er valt niets aan te merken op de kwaliteit van de Mnu:Box. Je krijgt waar voor je geld en hebt achteraf echt geen zin meer in een pak frit. Enkele dagen op voorhand kregen we per mail de wijnsuggestie. Bijhorende flessen zou het misschien nog makkelijker maken maar dat hoeft niet.

Sterke punten:
Een exclusieve box waar 500 personen van kunnen genieten in een mooie verpakking
Amper werk aan de gerechten
Een absolute smaaksensatie op topniveau
Correcte porties
Ideaal voor een romantische tête-à-tête
In totaal een half uur à drie kwartier kwijt in de keuken

Aan te werken:
Veel verpakkingsafval
Wijnbox
 

De box bestellen voor een speciale gelegenheid ? Mnu:   

Commentaren

  • 'k Hoor het, het viel heel goed in de smaak. Had niet anders verwacht.

De commentaren zijn gesloten.