12-01-10

In De Keuken

wim_resize

In de keuken is een zachtaardige portrettenreeks over gedreven topchefs van bij ons, gemaakt door Wim Opbrouck. Het is tegelijk een hommage aan de vakkennis van de chef, wiens kookkunst in elke aflevering contrasteert met de pogingen van Wims vrienden om de recepten van de chef zo goed mogelijk na te bootsen.
Als het kan staat Wim zelf graag achter zijn fornuis, met veel goesting en met grote dadendrang, maar vooral ook met wisselend succes. Om zijn honger naar meer keukenkennis te stillen, peilt hij tien weken lang naar ziele- en andere roerselen van topchefs van bij ons. Wat willen deze heren ons voorschotelen en waarom koken zij zoals zij koken. Waarmee onderscheiden de grote chefs zich van de rest van het pak en van de steeds groeiende stoet amateurkoks die erachteraan hinkt.

Om aan te tonen waar zo’n chefs het verschil maken, ontvouwen ze voor Wim telkens twee recepten die vervolgens ook klaargemaakt worden door een aantal enthousiaste amateurkoks in hun eigen keuken. Vrienden van Wim die af en toe, en vooral met plezier, in de keuken hun ding doen en zich hierbij niet laten beknotten door juiste snijwijzes of exacte gaartijden. Onder meer Els Pynoo, Regi, Jean Blaute, Frieda Van Wijck, Philippe Geubels, Yves Desmet, Els Dottermans, Kamagurka, Mich Walschaerts en Karl Van Nieuwkerke behoren tot die soort. Elk van hen maakt een gerecht van een topchef na of liever, ze zetten het naar hun hand. Het resultaat ziet er vaak ‘anders’ uit, maar de smaak is meestal raak. En niet in het minst omdat zij hierbij kunnen genieten van de morele steun van Wim Opbrouck. Iedere week zien en horen we een gedreven en gepassioneerde topchef aan het werk wiens kunde in de verf wordt gezet door de herkenbare ‘onkunde’ van één van ons. En toch speelt iedere dinsdag het eten de hoofdrol. Dit alles met maar één doel voor ogen: de kijker honger en goesting doen krijgen om na de uitzending zijn tv uit te zetten en de grenzen van zijn aanrecht te verleggen. Chefs van dienst zijn ondermeer: Geert Van Hecke (De Karmeliet), Gert De Mangeleer (Hertog Jan), David Martin (La Paix), Constantin Erinkoglou (Notos), Lionel Rigolet (Comme chez Soi).

Alle recepten en info hier.

Vorige week gestart met Geert Van Hecke in zijn Karmeliet en vanavond met David Martin, een jonge Franse topchef die in de schaduw van de slachthuizen van Anderlecht eigentijdse versies brengt van klassieke gerechten. In La Paix*, dat al sinds 1892 bestaat, roepen vergeten klassiekers als preskop en varkenswangetjes herinneringen op aan vervlogen tijden. Verslag lunch @ la Paix*

‘In de keuken', vanaf dinsdag 5 januari tien weken lang op Canvas, om 20.40 uur.

Commentaren

Dit programma is hélemaal mijn ding. De stijl, het niveau, 't is mooi gebracht en de commentaar is ook subliem! Om dan nog te zwijgen over de recepten die je gratis krijgt...ik zat met mijn potlood en papier klaar hoor ;-)

Zaaaaaaaaalig!! :-)

Gepost door: nathalie | 13-01-10

Reageren op dit commentaar

Idd zalig hé ! Die citroentaart is goddelijk. In de merengue zat venkel maar die zag ik hier niet terug. Trouwens alle recepten staan op de site ;-)

Gepost door: one life | 13-01-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.