• Restyling done

    Pin it!

    Verfgeur, meubels verschuiven, nog eens verschuiven, dingen ontdekken waarvan je dacht dat je ze niet meer had, kuisen, opruimen... een restyling van je woonkamer heeft vele voordelen. En we zijn rond.

    Over hoe mijn heiligdom (lees: keuken) er nu uitziet, heb ik 't later nog wel.

    IMG_6405_resize

    IMG_6409_resize

    IMG_6407_resize

    IMG_6410_resize

     

  • Leegloop

    Pin it!

    Na kiezen en beslissen en nog eens van gedacht veranderen, moet er natuurlijk ook gewerkt worden om het zover te krijgen. En dat begint met het huis leeghalen. Een tijd keukenloos... help! Wil iemand me adopteren?

    IMG_6386_resize

    IMG_6388_resize


    IMG_6393ii_resize

  • Kabeljauwfilet met een El Pozo korst en preistoemp

    Pin it!

    Nodig voor 4 personen:
    4 kabeljauwfilets
    1/2 ElPozo Fuetec spaanse salamiworst (Delhaize, Colruyt...)
    wat paneermeel/broodkruim
    olijfolie
    peper en zout van de molen

    Zo gemaakt:
    Warm de oven voor op 180°
    Cutter de worst met het paneermee/broodkruim en voeg wat olie toe tot het een kleverige massa wordt. Kruid.
    Leg het op de filets. Zet ze in een ingeboterde ovenschotel 8 minuten op 180° waarvan de laatste 2 minuten desgewenst onder de grill.
    Stoemp kan u maken volgens dit basisrecept. Voeg er gestoofde prei aan toe en kruid af.

    IMG_6384_resize

    IMG_6385_resize

     

  • De Vier Seizoenen

    Pin it!

    IMG_6378_resize

    IMG_6368_resize

    'Vier seizoenen smaakvol en creatief koken.
    Om lekkere, gezonde en smaakvolle gerechten klaar te maken, hoef je geen chef te zijn. Iedereen kan het, zoveel is zeker. Maar er moeten er wel een aantal basisvoorwaarden vervuld zijn om te slagen: kwaliteitsproducten gebruiken, koken met de seizoenen mee en over een zekere 'vakkennis' beschikken.
    Met vakkennis bedoel ik geenszinds dat er een koksdiploma aan de muur van je keuken moet hangen. Evenmin interesseert het me op welke trap van de gastronomische ladder je staat, het mag zelfs helemaal onderaan zijn. Om te kunnen koken is er inspiratie nodig, maar ook techniek, kennis en ervaring.
    Niks in de keuken is makkelijk, zelfs het koken van een ei niet. Ook als thuiskok moet je je bewust zijn dat een lekker gerecht klaarmaken zonder kennis je nooit zal lukken. Kennis van de kooktechnieken en kennis van producten. En wie beter wil worden, moet altijd blijven leren en ontdekken. Ook een driesterrenchef.
    Kook met kwaliteitsproducten.
    Kook met de seizoenen mee.
    Kook met vakkennis.
    Kook met hart en ziel'
    Peter Goossens

    Lezers die hier wel eens komen, weten dat ik grote fan ben van Peter Goossens. Ik hoorde van een spaaractie (van HLN) voor 4 kookboeken van zijn hand. Gezien ik geen kookboeken meer mag kopen, bestelde* ik ze spaaractieontwijkend toch maar direct - bedankt Hof Van Eten - en ze vielen vandaag al in de bus.
    Peter neemt je mee op een culinaire reis doorheen de 4 seizoenen...En ja...een driesterrenchef is ook maar een mens en ook al werkt hij in zijn restaurant met de allerbeste, vaak heel zeldzame producten, toch houdt hij net zoveel van een lekkere boterham met platte kaas, américain met pickels of stoemp met worst.
    Belangrijk is immers niet de prijs van de producten waarmee je kookt, wel de kwaliteit ervan en de manier waarop je ze klaarmaakt.
    Per maand krijg je de producten beschreven met een bom van productkennis en nadien de bijhorende recepten. Het zijn er meer dan 200 gerechten: soms zijn ze supereenvoudig, soms wat moeilijker, maar altijd zijn het smaakvolle gerechten met een eigen karakter. In tegenstelling tot dit en dat boek van Peter, zijn deze voor de doorsnee hobbykok meer doenbaarder. 
    4 heerlijke boeken die hier heel vaak gebruikt gaan worden in combinatie met uiteraard groenten, kruiden en kleinfruit uit eigen moestuin.

    IMG_6370_resize


    IMG_6371_resize

    IMG_6372_resize

    IMG_6373_resize

    IMG_6374_resize

    IMG_6375_resize

    IMG_6376_resize

    IMG_6377_resize

    * Hoe ga je te werk? Schrijf € 27,60 + € 3,90 (kosten) over op bankrekening 432-4015052-74 met de gestructureerde mededeling 804/0631/01423 en je krijgt de 4 luxe kookboeken met verzamelbox thuisbezorgd. Ik had ze na twee weken al.

  • Verdriet en geluk liggen dicht bij mekaar

    Pin it!

    Verdriet, veel verdriet om de vele mensen die het leven verloren, mijn steunbetuiging aan alle gewonden en de families van de nabestaanden... veel sterkte en dankbaarheid aan de hulpverleners...

    Geluk omdat Man op de trein zat die er vijf minuten voor de vreselijke ramp passeerde. Geluk omdat ik er anderhalf uur uur vroeger passeerde... geluk geluk geluk ... waarom denkt een mens bij zoiets vreselijk altijd eerst aan zichzelf ?

    trein_resize

  • 'Ribbekes' met spruitjes, spek en 'spruitwater'

    Pin it!

    volgens Drama Queen ofte : lamskroon met spruitjes, spek en san pellegrino.

    Heerlijke winterse kost.

     

     

     

    IMG_6362_resize

    IMG_6363i_resize
     

  • Semifreddo al limone

    Pin it!

    Semifreddo is de Italiaanse naam voor wat wij parfait noemen: lichtbevroren roomijs. Het mengsel bestaande uit een basis van eierdooiers met stijfgeslagen room wordt in korte tijd bevroren.

    Nodig voor 6 personen
    2 dl. citroensap (+- van 5 stuks)
    160 gr. suiker
    5 eierdooiers
    geraspte schil v/3 citroenen
    2,5 dl room

    Zo gemaakt:
    Breng het citroensap aan de kook en laat tot 2/3de inkoken
    Breng 1,5 dl water aan de kook met de suiker. Laat laat 10 minuten inkoken tot de suikersiroop dik & helder is.
    Klop de eierdooiers witschuimig.
    Roer de suikersiroop er snel maar voorzichtig door. Klop tot het mengsel bijna koud is.
    Voeg citroensap & -rasp toe.
    Klop de room stijf & spatel deze luchtig door het eiermengsel.
    Bekleed een vorm met vershoudfolie en giet het mengsel erin.
    Laat de semifreddo minstens 2uur opstijven in de diepvries. Langer mag ook.

    IMG_6334_resize

     

  • Croisière Blanche 2010

    Pin it!

    Buiten slapen bij -10°, het na 5 uur sleutelen Ikea verhaal van 'oei ik heb nog stukken over', wild horses, kampvuur...

    17450_1356117580073_1145475769_31109540_4363507_n_resize

    17450_1356150100886_1145475769_31109622_3197293_n_resize

    IMAG0188_resize

    P1030076_resize

    IMAG0189_resize

    P1030036_resize

    P1030051_resize

    P1030067_resize

    P1030114_resize

    P1030119_resize

    P1030138_resize

    P1030153_resize

    P1030158_resize

    P1030217_resize

    P1030161_resize

    P1030165_resize

     

  • Het grote Nutella kookboek

    Pin it!

    Dit kloeke boek bevat 350 verrassende en originele recepten met Nutella. Nutella is een begrip op onze ontbijttafel, maar deze Nutellabijbel maakt duidelijk dat er nog zoveel meer mogelijk is met dit bekende broodbeleg dan het enkel op je boterham te smeren. Van Nutella-cakejes tot Nutella-koekjes en van profiteroles met Nutella tot Nutella-ijs, het komt allemaal aan bod!IMG_6318_resize

    IMG_6319_resize

    IMG_6320_resize
     IMG_6321_resize

    IMG_6322_resize
     

  • Nutella-bananencake

    Pin it!

    In afwachting van mijn Nutella kookboek... een recept gebaseerd op dit maar veel lekkerder.

    Nodig:
    75gr Nutella
    110gr zachte boter (ik gebruik alphro bakken en braden vloeibaar)
    125gr rietsuiker
    2 hele eieren
    125gr zelfrijzende bloem
    1 KL bicarbonaat
    3 geprakte liefst (over)rijpe bananen.

    Zo gemaakt: verwarm de oven op 180gr.
    Smelt de Nutella wat au bain marie of in de microgolf.
    Meng de zachte boter met de suiker. Voeg één voor één de eieren toe. Dan de gezeefde bloem, bicarbonaat, gevolgd door de Nutella en geplette bananen.
    Farineer je bakvorm of gebruik een siliconen.  Deeg erin en 50 à 60 minuten de oven in. Doe de breipriemtest.

    IMG_6325_resize

  • Hoevekip met tartiflette

    Pin it!

    Geïnspireerd door een recept van Philippe Van den Bulck uit de CA van januari 2010 voor een lekkere zondagse slow food maaltijd. Aan de basis ervan een gele hoevekip van St Sever, in vrijheid gekweekt in de bossen van de Landes gedurende minimum 81 dagen met een 100% natuurlijke voeding (verkrijgbaar bij oa Delhaize).

    Nodig voor 4 personen:
    1 hoevekip
    1 wortel en 1/2 bos selder in blokjes gesneden
    1 sjalot in 4 gesneden
    6 takjes tijm en 3 takjes geritste
    80gr boter
    olijfolie
    1 bol look geplet
    4 tot 5 grote puree/fritaardappelen
    140gr spekblokjes
    2 grote uien in halve ringen gesneden
    1/2 recblochonkaas
    peper en zout van de molen

    Zo gemaakt:
    Kruid de lege buikholte van de kip met peper en zout en vul ze op met 1/2 van de boter, de sjalot, look en 6 takjes tijm. Zet de kip 1 uur weg in de koelkast.
    Schil en kook de aardappelen bijna gaar. Laat ze uitstomen en snij in grote stukken. Verwarm de oven voor op 200gr
    Bestrijk de kip met de rest van de boter en zet ze 45minuten per kilo in de oven op 200gr*. Overgiet ze af en toe met vetstof. Voeg halverwege de groenten toe. Haal ze uit de oven, dek de schotel 20minuten af en laat de kip rusten.
    Bak de uien en het spek in wat olijfolie. Schep uit de pan en bak hierin de aardappelen goudbruin. Voeg alles bij elkaar en meng. Snij de reblochon in de lengte door en leg over de schotel. Zet de kip en de tartiflette samen nog minstens 10 minuten in de oven tot de kaas mooi uitsmelt.
    Strooi de geritste tijm over de tartiflette en serveer.

    IMG_6315_resize

    * de gaartijd kan je controleren door in de buikholte te prikken en wat vocht te laten lopen op een wit bord. Pas als het vocht helder en niet roze is, is ze klaar

     

     

  • Is het eten al klaar ?

    Pin it!

    Hier geven ze de 'goesting' aan door zelf de tafel te gaan dekken. Let vooral op de sérieux en de nieuwe stijlvolle manier van borden dragen...

    IMG_6312i_resize

  • Yoghurttaart

    Pin it!

    Een torta allo yoghurt die nog sneller klaar is dan een cake. Iets droger wel maar volgende keer laat ik ze maar de helft van de tijd afkoelen in de oven.

    Nodig
    boter
    140gr kristalsuiker + wat extra
    170gr zelfrijzende bloem, gezeefd + wat extra
    2 eieren
    170 maïzena, gezeefd
    120ml yoghurt (BIO PUR bijvoorbeeld)
    5 El zonnebloem- of olijfolie
    zout

    Zo gemaakt: verwarm de oven voor op 180°
    Klop de eieren los, voeg de bloem, maïzena, yoghurt, suiker, olie en wat zout toe en roer (KitchenAid, what else?).
    Vet de taartvorm in en farineer met een gelijke hoeveelheid suiker en bloem.
    Giet het beslag in de vorm en zet 40 minuten in de oven op 180°. Zet de oven uit en laat nog 20minuten erin (noot aan mezelf: 10 dus).

    IMG_6303_resize

     

  • De Zilveren Lepel Pasta

    Pin it!

    De kleine broer van dit boek. In déze culinaire must-have voor de pastaliefhebber staan maar liefst 360 authentieke klassieke en moderne Italiaanse recepten voor pasta(saus)gerechten: droge pasta, verse pasta, lange pasta, korte pasta, gevulde pasta en in allerlei vormen en varianten. Heb je nog nooit pasta gemaakt, dan biedt dit boek uitkomst; maar dat geldt ook voor ervaren koks. In het Italiaanse kookboek staan 300 nieuwe recepten en de 60 populairste pastagerechten uit De Zilveren Lepel.
    Het boek is geschikt voor de startende pastabereider, maar ook voor ervaren koks. De recepten worden helder beschreven en zijn gemakkelijk te volgen. Naast recepten bevat De Zilveren Lepel Pasta tips om de juiste pastavorm te kiezen, goed pastadeeg te maken en de pasta te bereiden zoals de Italianen dat doen.

    Ik heb er al één saus uit geprobeerd en die was zo simpel maar goddelijk lekker.

    IMG_6278_resize

    IMG_6279_resize

    IMG_6280_resize

    IMG_6281_resize

    IMG_6282_resize
     

    IMG_6283_resize

     

  • Vino Nobile di Montepulciano 2005

    Pin it!

    Een eeuwenoude Toscaanse wijn met als kerngebied de wijnheuvels rond het wijnstadje Montepulciano bij Siena. Deze edele wijn wordt gemaakt van vooral sangiovese - prugnolo gentile - aangevuld met canaioilo nero. Hij heeft 24 maanden gerijpt in eiken vaten. Bewaring 4 à 6 jaar.
    Geconcentreerde kleur. Zachte volle wijn, krachtig, kruidig en sappig. Geurend naar zwarte bessen, pruimen en cederhout met een vleugje witte peper.
    Lekker bij - gegrild - rood vlees, kaas en kruidige pasta's met vlees.
    Temperatuur: 17°
    Waar: Colruyt
    Prijs: €6,99 in tegenstelling tot €5,49 Culinaire Ambiance 02/2010IMG_6308_resize

     

  • Puur Zeeland

    Pin it!

    van Sergio Herman en Quinten Lange

    Verkondigen dat driesterrenchef Sergio Herman zijn hart aan zijn thuishaven Zeeland heeft verloren is een open deur instampen.  In ‘Puur Zeeland’ neemt Sergio Herman je mee op een schitterende geïllustreerde maar vooral aangename ontdekkingstocht doorheen Zeeland, een van de mooiste Nederlandse provincies. Lokale ingrediënten uit de duinen, schorren en polders zijn de basis voor verrassende en toch makkelijk maakbare recepten. In het rijtje ontbreekt vanzelfsprekend noch de Oosterschelde, noch de Zee.
    Je krijgt een boeiend overzicht van de vele combinaties van klassieke ingrediënten en vernieuwende bereidingswijzen, het gebruik van exotische kruiden en specerijen, samen met de oer-Zeeuwse producten: van oester tot zeekraal, lamsoor tot lam, van mossel tot moerbij, Zeeuwse babbelaar tot dreischor. Deze elegante samensmelting maakt eten bij restaurant Oud Sluis tot een unieke gebeurtenis. Dat gaan we binnen twee maand met plezier ter plaatse beleven.

    IMG_6254_resize

     IMG_6255_resize

    IMG_6256_resize

    IMG_6257_resize

     IMG_6258_resize

    IMG_6259_resize

    IMG_6260_resize

     

  • 1080 Recepten

    Pin it!

    Hét standaard kookboek voor de Spaanse keuken dat voor het eerst verscheen in de jaren '70. Deze druk werd door de auteur Simone Ortega en haar dochter Inés aangepast en geactualiseerd met oa magnetronbereidingen. Met een voorwoord van Ferran Adrià, driesterrenchef van El Bulli.

    Het staat boordevol dagelijkse maar ook feestelijke recepten, De drie leeslinten zullen goed van pas komen. Het boek wordt afgesloten met menu's van beroemde Spaanse chefs uit heel de wereld.
    Een uiterst praktisch kookboek in een kloek formaat dat vrolijk werd geïllustreerd met kleurige tekeningen, ook het omslag. Deze bijzondere illustraties van kunstenaar Javier Mariscal maken het uniek. Tussen de hoofdstukken zitten kleinere katernen met steeds vier fotopagina's zonder enige glamour. Geen modieuze ontwikkelingen, gewoon duidelijke, informatieve recepten voor een breed publiek.
    1080 Recepten geeft de culinaire geheimen prijs van elke Spaanse regio. 

    IMG_6269_resize

    IMG_6270_resize

    IMG_6272_resize

    IMG_6273_resize

     

  • Wat gaan we eten?

    Pin it!


    De voor Bill Granger zo kenmerkende ongecompliceerde gerechten die het drukbezette moderne gezin te hulp komen. Gerechten voor elk moment van de dag: een snel en gezond ontbijt, een voedzame lunch, iets lekkers bij de thee, het dagelijkse avondmaal en dinertjes met vrienden. En, heel praktisch: er zijn hoofdstukken met voordelige maaltijden voor wie even krap bij kas zit en met vooraf te bereiden maaltijden om in te vriezen.
    Een boek met uitnodigend, smakelijk, snel te bereiden, gezond lekker en bevredigend eten, én prachtig geïllustreerd. Wat wil je nog meer ?

    IMG_6263_resize

    IMG_6264_resize

    IMG_6266_resize

    IMG_6267_resize

    IMG_6268_resize