Desem!

Pin it!

Ik heb éindelijk mijn gist vervangen door desem.
Dat zelf beginnen maken met bloem en water, dat mengsel 'spontaan' laten fermenteren/vergisten gedurende een bepaalde tijd bij een bepaalde temperatuur dàt zag ik niet zitten. *
Dus kocht ik gewoon gedroogde zuurdesem bij de natuurwinkel.

IMG_6433_resize
De voordelen van brood met zuurdesem zijn een meer karakteristiek en voller aroma, een malse veerkrachtige kruim én - hoewel dat brood hier er de kans
nooit toe krijgt: het zal langer houdbaar blijven
De nadelen ? De complexiteit van het bereidingsproces maar daar heb ik al een oplossing voor. De korst is roodachtig bruin van kleur en minder goudgeel. Ogen dicht, bijten en genieten.

* Wil je het toch zelf bereiden? Dit recept is overgenomen uit ‘Happy days met de naked chef’ van Jamie Oliver.
Dag 1: meng 500 gram biologisch roggemeel met voldoende water om een zacht deeg te maken en doe dat een kom. Zet het eerst een uur buiten en breng het vervolgens naar een warm plekje binnen, waren je het afgedekt met keukenfolie en laat staan.
Dag 2: het begin te bubbelen. Laat het met rust.
Dag 3: het mengsel blijft maar bubbelen en wordt enigszins grijs. Roer nu een handje bloem en een beetje water door het mengsel, net genoeg om het weer dezelfde consistentie te geven als op maandag. Laat het weer staan, nog steeds afgedekt.
Dag 4: laat het met rust.
Dag 5 namiddag: ondertussen heb je een bierachtig, moutig, askeurig mengsel, vol natuurlijke gist en met veel karakter. Om het brood te maken doe je door dit mengsel een kilogram bloem en voegt er zoveel water aan toe dat je een stevig, soepel deeg krijgt dat niet meer plakt. Kneed het ruim vijf minuten. Haal er 500 gram af voor een volgende begin mengsel, voordat je er zout bij doet. Dek het af en zet het weg, klaar om het zelfde proces de volgende dag te herhalen, en de dag daarna, enzovoort. Voeg aan het overige zuurdesem desgewenst zout toe. Vorm het deeg en leg het in een kom of blik en dek het af met een met bloem bestoven theedoek. Laat het 14 uur staan.
Dag 6 : bak het brood.

7granenbrood met extra sesamzaad in en op én en op basis van zuurdesem

IMG_6435_resize

Commentaren

 • Dat zit er lekker uit!

 • Hallo

  ondertussen ben ik al goed vertrouwd met het kneden in de Kitchen Aid, het lukt nu prima, zowel voor mijn dagelijks brood als voor de pasta.
  Maar ik wil graag overstappen op zuurdesem ipv verse gist. Ben vrijdag een natuurwinkeltje in Gent binnengestapt maar daar verkopen ze het niet. Kan je me zeggen welk merk je gebruikt ?(van de 'kant-en-klare' zuurdesem)
  Bedankt! groeten, Nadine

 • Hoi Nadine, fijn toestel hè de KA? Merk is PRIMEAL, zie zakje op eerste foto. Ik gebruik slechts 1/3 van zakje voor 1kg bloem. Reken op zeker 1u rijzen per rijsbeurt. Ruikt wat zurig :-) maar komt goed bij bakken.
  Ik denk dat ze het ook bij BioPlanet van Colruyt hebben.

 • Natuurlijk ! Had er niet op gelet. Bedankt voor de extra info. Ik ga het zeker proberen. Vind dit ook veel lekkerder.
  Groeten ! Nadine

De commentaren zijn gesloten.