31-08-10

Beste Hobbykok van Vlaanderen 2010

hobbykok_resize.jpg

Na de succesvolle eerste reeks en de terecht overwinning van Claudia ben ik maar al te blij met deze opvolger. Omwille van een reis heb ik dit jaar niet ingeschreven. Volgend jaar doe ik misschien wel een poging. Zou ik ?


In de eerste aflevering selecteren Peter Goossens en Sergio Herman vanavond uit alle ingestuurde dvd's waarin de kookfanaten zichzelf voorstellen en hun kookkunsten tonen de 100 beste hobbykoks. Zij worden in Gent uitgenodigd om hun persoonlijke topgerecht voor de chefs te bereiden. Er is geen enkel detail dat Peter en Sergio ontgaat, en als het moet, zullen ze ook onverbiddelijk hard zijn. Beide chefs staan ook vermeld in de top 20 van beste chefs ter wereld, net dàt maar dit programma zo uniek.

23-08-10

'Wanneer is het weer school ?'

100 keer heb ik al op die vraag geantwoord. Nog efkes... ze vervelen zich duidelijk. Gelukkig zijn er nog de CC's...

IMG_1281_resize.JPG

22-08-10

Eén dezer

mogen jullie me een goede reis wensen. Al een idee waar ik heen trek ?

Tip: een deel van mijn reisapotheek...

IMG_1290_resize.JPG

 

 

22:33 Gepost in Op schok | Commentaren (8) |  Facebook |

Gazpacho

Gazpacho is een Spaanse koude soep van groenten en kruiden, mét tomaten en in de originele versie zonder vlees of bouillon. En zo maken we ze natuurlijk. Een favoriet van Drama Queen ('roze soep, waauw'). Heerlijk met die warme weer.

Nodig:
1 kg rijpe tomaten uit de serre
1/4 ui of 1 kleine rode
1 kleine komkommer
1 kleine groene paprika
200gr broodkruim
1 3/4 dl olijfolie extra vergine
2 EL witte wijnazijn of sherryazijn
voor de afwerking: blokjes komkommer/paprika, olijven, bolletjes geitenkaas, basilicum...

Zo gemaakt:
Mix de tomaten en haal ze door een zeef, zo zijn ze snel ontpit en ontveld.
Voeg ze de paprika (ontveld en ontpit), ui, brood, komkommer, olijfolie en azijn bij en mix tot een gladde puree.
Indien ze iets te dik is kan je gerust wat water bijvoegen maar met sappige tomaten blijkt dat niet nodig.
Zet ze zeker 2 uur in de koelkast.
Garneer, serveer ijskoud en doe er desnoods wat ijsblokjes bij.

IMG_1288_resize.JPG

19-08-10

600.000 !

Een 'beke' geschiedenis
21/05/2007: start blog
04/12/2007: 20.000 bezoekers
04/01/2008: 25.000 bezoekers
24/01/2008: 30.000 bezoekers
13/03/2008: 40.000 bezoekers
12/04/2008: 50.000 bezoekers
13/06/2008: 80.000 bezoekers
14/07/2008: 90.000 bezoekers
12/08/2008: 100.000 bezoekers
15/03/2009: 200.000 bezoekers
05/06/2009: 250.000 bezoekers
18/08/2009: 300.000 bezoekers
27/12/2009: 400.000 bezoekers
04/04/2010: 500.000 bezoekers
Gisteren stillekes over de grens van een 600.000 bezoekers gesprongen. Bedankt aan héél trouwe, trouwe en minder trouwe bezoekers!

 

08:05 Gepost in Zegdatniwaarisé | Commentaren (2) | Tags: blog, bezoekers |  Facebook |

18-08-10

Tomatensoep

Weinig is zo 'simpel' als soep. En vooral tomatensoep, maar waarom had ik die vanzeleve dan nog nooit gemaakt? Omdat ik geen lekkere tomaten vond ? Deze is met tomaten uit de serre.

Nodig:
10tal smaakvolle tomaten
2 aardappelen
2 uien
groentenbouillonblokje/pasta voor
1,5 liter water
2 EL geconcentreerde tomaten
2 EL ketchup
olijfolie

Zo gemaakt:
Snij de tomaten in stukken, schil en snij de aardappel in stukken
Snij de uien fijn en fruit ze aan in wat olijfolie. Voeg de tomaten en aardappelen toe, roer even goed door.
Voeg het water en het bouillonblokje toe.
Laat 20 minuten doorkoken (zeker niet langer).
Mix en duw onmiddellijk door een zeef om de schillen en de pitten uit de soep te halen. Als je ze te lang laat staan wordt de soep bitter door de tomatenpitten.
Voeg de geconcentreerde tomaten en ketchup bij voor een mooie rode kleur. Kruid naar believen met peper en zout van de molen.

IMG_1280_resize.JPG

 

18:03 Gepost in Keuken | Commentaren (5) | Tags: soep, tomaten, tomatensoep |  Facebook |

15-08-10

Mnu:Box BBQ opnieuw 6 sterren op onze tafel

Zoals beloofd het verslag van de Mnu:Box BBQ

Het concept zoals de vorige box. Mooi voor 13 uur kwam deze box aan.

IMG_1258_resize.JPG

Ik vond meteen een summier Ikea-achtig instructieboekje. Een menukaart ontbrak echter. Jammer als je gasten hebt maar het instructie-boekje kon daar best voor doorgaan.

IMG_1263_resize.JPG
IMG_1264_resize.JPG
IMG_1265_resize.JPG
IMG_1266_resize.JPG
IMG_1267_resize.JPG

In het piepschuimen omhulsel opnieuw drie lades waarin de kartonnen doosjes, q-bags en pipetjes met de ingrediënten voor de bereidingen zaten.

IMG_1259_resize.JPG
IMG_1261_resize.JPG
IMG_1260_resize.JPG
IMG_1262_resize.JPG

Hapjes: foccacia die je licht moet roosteren met tapenades: olijven/ansjovis/basilicum, tomaat/oregano/parmezaan en een humus limoen/koriander

IMG_1269_resize.JPG

Hoofdingrediënten:


een q-bag/papillotje van biologische zalm van uiterst gecontroleerde en gezonde kweek uit Noorwegen met selder die slechts een drietal minuten op de bbq nodig had. *

IMG_1272_resize.JPG


een sappige bovenbil van geselecteerde hoevekip, gemarineerd op thaise wijze. Een vijftal minuten regelmatig draaien. *

IMG_1273_resize.JPG


buikspek van het poldervarken met Oosterse lak. Drie minuten laten opwarmen en inwrijven met de lak.

IMG_1274i_resize.jpg


het vermaarde Wagyu rund. Ruim een uur op voorhand uit de koelkast halen. Chileense Kobe Style Beef met Japanse bloedlijn want het originele mag niet uit Japan uitgevoerd worden.

IMG_1271_resize.JPG

Dooraderd met onverzadigde cholesterol verlagende vetten zo blijkt. Ruim een uur op voorhand uit de koelkast halen. Zonder olie gekleurd op de bbq, twee minuten aan elke kant * en vier à vijf minuten afgedekt laten rusten op een warm bord. In dunne plakjes snijden en kruiden met specerijen naar believen. Rood geserveerd, énorm sappig en veruit het beste stuk vlees dat ik ook at.

IMG_1275_resize.JPG

 

Salades:

venkelsalade met dille en lente ui met een venkel-limoendressing
frisse bulghursalade met lentegroenten, feta en ras el hanout kruiden en sushi azijn
aardappelsalade met selder, zure room, pickels en bieslook.

 

Dressings:

Caesar dressing met parmezaan,
licht zoetzure dressing met chili en sesamzaadjes,
een Chinese dressing met olijfpitolie en hoisin.

 

Sauzen:

aïoli met geconfijte look, koriander en munt
tomatensalsa met olijven en basilicum
een Oosterse curry saus met citroengras, kokos en gember.

 

Extra's:
zuurdesembrood van Het Vlaamsch Broodhuys met gekonfijte ui, spekjes en tijm op steenvloer gebakken dat je enkel moet afbakken in de oven
Toscaanse specerijenzout met oa basilicum, zongedroogde tomaat en zout uit Guérande
Olijfolie geparfumeerd met Vietnamese citroenpeper
Bretoense ambachtelijke gzouten boter.

 

Nagerecht:
taartje van bladerdeeg met gecarameliseerde appeltjes en perzik, vanillesaus en amandelcrème. De q-bag met vruchten moest enkel 5 minuten op de bbq. Amandelroom onder het bladerdeegje, de vruchten erop en afwerken met de vanillesaus.


* Baktijd werd telkens iets meer, maar dat zal afhangen van bbq tot bbq.

 

Het wijnadvies klonk:
'Wit: indien U gerechten heeft met met één of andere vinaigrette of dressing, kies dan voor een voor een wijn met aangename aciditeit. Een klassieke frisse sauvignon of een chardonnay dat geen hout heeft gezien. Indien u liever in Frankrijk blijft waarom dan geen witte St. Joseph uit de Rhône regio. Rood: ga voor typiciteit, altijd leuk. Ik bedoel hiermee van eens iets anders te proeven dan wat we anders niet zouden doen. Een smaakvolle Rueda of Rioja, een Zinfandel.... Voor de Franse wijn adepten onder ons stel ik een ietsjes gekoelde Loire wijn bijvoorbeeld een Saumur Champigny. '
Wij kozen voor een witte sauvignon Las Puertas 2009 uit Chili, een jonge frisse delicate wijn; en voor een rode Rioja Campo Viejo Crianza 2006 uit tempranillo, garnacha en mazuelo.

 

Sterke punten:
Een exclusieve box in een mooie verpakking waarin je de signature van elke chef duidelijk kan terugvinden
Buiten afbakken van brood en Man aan de bbq geen werk aan de gerechten
Een absolute smaaksensatie op topniveau
Méér dan correcte porties
Ideaal om te genieten met z'n 4tjes
In totaal een kwartier kwijt in de keuken

 

Aan te werken:
Nog steeds veel verpakkingsafval

13-08-10

Cupcakes & kinderen

Ze zijn dol op die zoete rolfondant, dàt is zeker. Na deze taart kon ik mijn zoetetaartenspullen opbergen en hopelijk voor lang. Enfin, tot vandaag en na weken gezaag om eens 'cupcakes te maken'. Je moet ze ergens mee bezig houden in het verlof. Niet slecht voor een 6 en bijna 5jarige.

IMG_1252_resize.JPG

 

Patisson

Patti-wat ? Hier maar vooral hier lees je er alles over.
On onze moestuin jaar na jaar een succes met grote opbrengst. Om het simpel te omschrijven: iets tussen pompoen en courgette. De schil kan je in tegenstelling tot een pompoen en zoals een courgette wél eten. Een functionele groente dus met weinig afval.
Vandaag gingen deze twee mooie blanke exemplaren samen met wat wortelen, 2 rode uien en een aardappel de soep in.

IMG_1254_resize.JPG
IMG_1255_resize.JPG

 

16:28 Gepost in (Moes)Tuin, Keuken | Commentaren (0) | Tags: patisson, soep |  Facebook |

12-08-10

Moestuin midden augustus

In een moestuin moet het niet allemaal picco bello zijn. Enfin, toch wel een beetje maar bon, dat heeft meer met mijn karakter te maken dan met de 'legummen'. Ik laat dan tegen mijn natuur al een iets doorschieten om te zien wat het geeft. Nuttig want zo krijg je bloemen en bijhorende insecten in je moestuin. En nuttig, da's dan helemaal wél mijn natuur.

IMG_1238_resize.JPG
IMG_1241_resize.JPG
IMG_1246_resize.JPG
Onkruidaardbeien
IMG_1249_resize.JPG

Om het dan nog eens over de groenten te hebben: tomaten gaan super, courgetten ook; broccoli, pompoenen en patisson, ook dat komt goed.
IMG_1239_resize.JPG
IMG_1243_resize.JPG
IMG_1244_resize.JPG
IMG_1245_resize.JPG