• Kort geschroeide tonijn met geraspte gember, bieslook en zeekraalsalade

    Pin it!

    Dit weekend deze nog eens gemaakt met een slaatje van rauwe zeekraal.

    IMG_3538_resize.JPG

    Méér dan gesmaakt door Drama Queen en Stoere Vent die de gember 'helemaal niet straf' vonden. Ferm makkelijk kinderen die ALLES eten.

  • Wortel/gembersoep

    Pin it!

    Nodig:
    800gr wortelen en een verloren gelopen pastinaakje
    3 rode uien
    stuk gember van een duim dik
    2 liter kippenfond
    boter

    Zo gemaakt
    Snij de groenten.
    Fruit de ui in boter, voeg de wortelen en de gember toe.
    Roer goed door en giet er de fond over.
    Laat zachtjes net niet koken tot wortels zacht zijn.
    Mix en serveer met wat zure room.

    IMG_3537_resize.JPG

  • Moestuin eind oktober

    Pin it!

    Sinds het laatste verslag is er weinig gebeurd, behalve dat ik winterpostelein heb gezaaid als groenbedekker en vooral als lekkere vorstbestendige wintergroente. Ik geef toe: door mijn reis werd de moestuin een beetje 'verwaarsloosd'... maar toch geeft ze ons nog dankbaar lekkers. Vandaag een derde van een rij wortelen en een pastinaakwees geoogst.

    IMG_3536_resize.JPG

  • Sergio Herman per Defender 'Buiten de Kaart'

    Pin it!

    buitendekaart.jpg

    Eén boek dat 3 van mijn passies groupeert. Land Rover Defender, zalig lekker eten én Namibië. Sergio kan in mijn ogen niets verkeerd meer doen. Méér dan een kookboek en kijkboek. Inspiratie !

    ‘Buiten de kaart’ is het verhaal van twee iconen op hun tocht door Namibië. Sergio Herman, door velen beschouwd als de beste kok van Nederland, trekt per Land Rover Defender, universeel beschouwd als de beste 4x4 ter wereld, door de bush om daar op culinaire ontdekkingsreis te gaan.
    In zijn nieuwe boek gaat Sergio Herman letterlijk en figuurlijk ‘buiten de kaart’. Op pad in een gebied dat niet in kaart is gebracht, op zoek naar authentieke ‘bush’-gerechten die nooit op een kaart hebben gestaan. Slechts gewapend met een ‘potje’, een traditionele gietijzeren pan, een efficiënte Ugandan Stove, wat hout en houtskool gaat hij per Land Rover Defender op zoek naar lokale ingrediënten en gerechten.

    In ‘Buiten de kaart’ doet Sergio verslag van zijn culinaire ontdekkingsreis. Middenin de prachtige natuur of onder de adembenemende sterrenhemel van zuidelijk Afrika, volgen wij een bekroonde kok op zoek naar authentieke gerechten. Maar ook een man die zichzelf beter leert kennen; nieuwe inzichten en ideeën opdoet.

    Naast de wijsheden van een reiziger en zijn avontuur, laat het ons kennismaken met een kok die wel erg ver van huis is en een Land Rover die zich overal thuis voelt. Hoe een kok die culinaire grenzen heeft verlegd de basis van Afrikaans koken ontdekt. Uiteraard spelen de negen bush-recepten die Sergio Herman ontdekt een eigen rol binnen het verhaal. Een rol die de bush overstijgt, want de eenvoudige kost uit Kalahari-woestijn en bush inspireert de kok tot zes nieuwe gerechten voor zijn met drie Michelin-sterren bekroonde restaurant Oud Sluis.
    Sergio Herman kreeg het idee voor zijn ontdekkingsreis door het werk van Julia Samuël en David Robertson van Drive Against Malaria. Per Land Rover reizen Julia en David door de binnenlanden van Afrika om voorlichting te geven en muskietennetten te verspreiden in afgelegen gebieden om zo de verspreiding van Malaria terug te dringen.

    ‘Buiten de kaart’ is in een oplage van 2.500 stuks verschenen. Wees er dus snel bij. Ik heb al 2 stuks in handen. Eén voor mijn allerliefste reisgenote tijdens deze onvergetelijke reis en één voor mij. Het boek is voor €49,95 verkrijgbaar bij Restaurant Oud Sluis, maar kan ook worden besteld via de Nederlandse & Belgische Land Rover dealers en Beleef Land Rover. Voor elk verkocht boek doneert Land Rover Nederland een muskietennet aan de stichting Drive Against Malaria.
    Vind je er geen ? Hier krijg je een kleine impressie van het boek. Of ga eens langs voor dit arrangement (reserveren voor 15 december 2010 voor zaterdag 5 februari 2011).

     

  • Sergio Herman, Peter Goossens en Roger Van Damme: Haalbare topgerechten stap voor stap

    Pin it!

    topgerechten.JPG

    IMG_3524_resize.JPG

    IMG_3526_resize.JPG

    IMG_3525_resize.JPG

    IMG_3527_resize.JPG

    IMG_3529_resize.JPG

    IMG_3528_resize.JPG

    IMG_3530_resize.JPG

    IMG_3531_resize.JPG

    IMG_3532_resize.JPG

    'Jij leert mij iets, ik leer jou iets'
    Vrienden, zielsverwanten, perfectionisten: Sergio, Peter en Roger. Het eerste boek dat ze ooit samen maakten is er. Stap voor stap, rechttoe rechtaan, klaar en duidelijk, haalbaar en ongecompliceerd.  Aangevuld met een schat aan productinformatie en met kostbare lijsten van de favoriete levenraciers van de chefs. Nu al hét kookboek van het jaar.

    Verkrijbaar bij oa Mnu:shop

    Ik kan het niet laten en moet dus dringend op zoek naar een nieuwe kast ...  

  • Smeer vandaag een boterham voor een ander

    Pin it!

    Vandaag op de dag van het brood doe ik niet anders dan alle andere dagen. Brood is hip, smakelijk, lekker, gezond en verrassend!
    Brood is hier trouwens een favoriet. En altijd iets anders. En zo maken wij dat hier klaar met desem natuurlijk.

    Wat is jouw favoriete boterham ?

    brood.jpg

    brood1.jpg

    brood2.jpg

    brood3.jpg

    brood4.jpg

     

  • Namibië 2010

    Pin it!

    Dat fotoverslag, hier is het ...

    Via Frankfurt rechtstreeks naar Windhoek: 10 uurtjes nachtvlucht en geen tijdsverschil

    IMG_1610_resize.JPG

    Aankomst in de hoofdstad en 's middags meteen lokaal bier proeven: Windhoek @ Windhoek

    IMG_1617_resize.JPG

    Stadsbezoek: Christuskirche 

     IMG_1635_resize.JPG

    Aankondigingsbord in Windhoek station

    IMG_1644_resize.JPG

    Diner @ Joe's Beerhouse @ Windhoek

    IMG_1656_resize.JPG

    Namib desert via Khomashochland en de Gamsbergpas  naar...IMG_1718_resize.JPG

    Solitaire

    IMG_1740_resize.JPG

    IMG_1749_resize.JPG

    Namib Desert Lodge: a room with a view

    IMG_1770_resize.JPG

    Oryx: een bedreigde diersoort waar er in Namibië hopen van zijnIMG_1780_resize.JPG

    De meest betoverende zonsondergang... in de Namibische woestijn met een sundowner (gin topic)

    IMG_1847_resize.JPG

    en nadien een adembenemende zonsopgang in SossusvleiIMG_1918_resize.JPG

    Duin 45

    IMG_1927_resize.JPG

    There we go: de duin op met 40graden

    IMG_1993_resize.JPG

    IMG_1990_resize.JPG

    Deadvlei

    IMG_2012_resize.JPG

    Afdalen in de Sesriem Canyon

    IMG_2051_resize.JPG

    Sorteren in de Namib woestijn

    IMG_2062_resize.JPG

    Sundowner in the logde... again. Kinine is goed tegen malaria ;-)

    IMG_2070_resize.JPG

    Tuin van de lodge

    IMG_1776_resize.JPG

    IMG_2064_resize.JPG

    Kruidentuin

    IMG_2065_resize.JPG

    Oryx aan de waterplaats

    IMG_2076_resize.JPG

    Ongelofelijke woestijnflora: euphorbia virosa waaruit bosjesmannen gif halen

    IMG_2087_resize.JPG

    Bush- of damarakomkommer

    IMG_2103_resize.JPG

    Maanvallei

    IMG_2096_resize.JPG

    quiver boom (aloe dichotoma)

    IMG_2118_resize.JPG

    levend fossiel Welwitschia plant enkel terug te vinden in de Namib woestijn en Zuid-Angola

    IMG_2136_resize.JPG

    IMG_2126_resize.JPG

    Eén droog takje afbreken van een dorre struik, een steut water en als resultaat...

    IMG_2154_resize.JPG

    En af en hoe geen los zand om in te rijden

    IMG_2124_resize.JPG

    Swakopmund

    IMG_2165_resize.JPG

    en zijn leuke onthaal

    IMG_2163_resize.JPG

     Catamarantocht in Walvisbaai met pelikanen, dolfijnen, zeehonden, walvissen én brunch met fonkelwijn aan boord

    IMG_2198_resize.JPG

    IMG_2203_resize.JPG

    IMG_2208_resize.JPG

    IMG_2222_resize.JPG

    IMG_2232_resize.JPG

    IMG_2262_resize.JPG

    IMG_2258_resize.JPG

    IMG_2259_resize.jpg

    IMG_2276_resize.JPG

    Zoutontginning in Walvisbaai

    IMG_2285_resize.JPG

    en bijhorende zoutwegen die je lang hele kustlijn kan vinden

    IMG_2327_resize.JPG

    Swakopmund Pier

    IMG_2308_resize.JPG

    IMG_2298_resize.JPG

    IMG_2304_resize.JPG

    IMG_2170_resize.JPG

    Subliem eten in Ocean Basket

    IMG_2187_resize.JPG

    Sea Food Platter: amper €12 pp met 1/2 fles heerlijke witte huiswijn

    IMG_2193_resize.JPG

    via Henties Bay, Skeleton Coast en Uis naar IMG_2328_resize.JPG

    IMG_2334_resize.JPG

    Damaraland

    IMG_2343_resize.JPG

    IMG_2344_resize.JPG

    Kalahari Ferrari

    IMG_2356_resize.JPG

    UNESCO werelderfgoed Twijfelfontijn: rotstekeningen van de bosjesmannen

    IMG_2372_resize.JPG

    IMG_2376_resize.JPG

    IMG_2380_resize.JPG

    Orgelpijpen

    IMG_2391_resize.JPG

    Het versteende woud

    IMG_2403_resize.JPG

    Adembenemend zicht vanuit Vingerklip Lodge

    IMG_2448_resize.JPG

    IMG_2475_resize.JPG

    Supermarkt

    IMG_2494_resize.JPG

    IMG_2495_resize.JPG

    Import uit Zuid-Afrika: groenten en fruit

    IMG_2496_resize.JPG

    Onvergetelijke dag: bezoek aan een Himba dorp na drie kwartier rijden met een 6x6 door de bush

    IMG_2518_resize.JPG

    IMG_2529_resize.JPG

    IMG_2558_resize.JPG

    IMG_2582_resize.JPG

    IMG_2590_resize.JPG

    IMG_2602_resize.JPG

    IMG_2595_resize.JPG

    IMG_2533_resize.JPG

    IMG_2527_resize.JPG

    IMG_2620_resize.JPG

    IMG_2678_resize.JPG

    IMG_2680_resize.JPG

    IMG_2681_resize.JPG

    IMG_2683_resize.JPG

    IMG_2607_resize.JPG

    IMG_2612_resize.JPG

    IMG_2659_resize.JPG

    IMG_2661_resize.JPG

    Nagenieten van adembenemend zicht @ Opuwo Country Lodge

    IMG_2701_resize.JPG

    Angolese grens

    IMG_2736_resize.JPG

    Acaciaboom

    IMG_2754_resize.JPG

    Visvangst

    IMG_2765_resize.JPG

    IMG_2777_resize.JPG

     missiepost Olukonda

    IMG_2788_resize.JPG

    écht spelende kinderen met geweldig speelgoed

    IMG_2780_resize.JPG

    IMG_2782_resize.JPG

    IMG_2830_resize.JPG

    Etosha: drie overweldigende dagen game driven

    IMG_2843_resize.JPG

    IMG_2869_resize.JPG

    IMG_2880_resize.JPG

    IMG_2897_resize.JPG

    'Streepies'

    IMG_2911_resize.JPG

    en 'vlekkies'

    IMG_2926_resize.JPG

    IMG_2940_resize.JPG

    IMG_2968_resize.JPG

    Roadblock

    IMG_2999_resize.JPG

    Jonge leeuw

    IMG_3011_resize.JPG

    IMG_3069_resize.JPG

    IMG_3115_resize.JPG

    IMG_3147_resize.JPG

    IMG_3152_resize.JPG

    IMG_3033_resize.JPG

    IMG_3030_resize.JPG

    Kempinski Mokuti Lodge

    IMG_3109_resize.JPG

    IMG_2951_resize.JPGIMG_3043_resize.JPG

    IMG_2947_resize.JPG

    Ombili Foundation: in mijn ogen een totaal verkeerde poging tot 'integratie' voor de Bosjesmannen

    IMG_3186_resize.JPG

    Gelukkig zijn ze er na 20 jaar nog niet in geslaagd

    IMG_3242_resize.JPG

    IMG_3252_resize.JPG

    IMG_3198_resize.JPG

     School van de foundation

    IMG_3214_resize.JPG

    IMG_3222_resize.JPG

    IMG_3231_resize.JPG

    IMG_3225_resize.JPG

    Betoverende Mount Etjo Lodge

    IMG_3403_resize.JPG

    IMG_3389_resize.JPG

    IMG_3385_resize.JPG

    Game drive in Mount Etjo private park

    IMG_3297_resize.JPG

    IMG_3433_resize.JPG

    IMG_3304_resize.JPG

    Eindelijk !

    IMG_3327_resize.JPG

     IMG_3366_resize.JPG

    IMG_3374_resize.JPG

    IMG_3390_resize.JPG

    Ontbijt met 'struis-ei' omelet

    IMG_3413_resize.JPG

    Terug in Windhoek: afscheidsdiner in het restaurant van de hotelschool NICE Namibian Institute of Culinary Education

    IMG_3438_resize.JPG

    IMG_3484_resize.JPG

    Oryx (jawel) met uienmarmelade, polenta en broccoli
    IMG_3455_resize.JPG

    Profiteroles

    IMG_3457_resize.JPG

    IMG_3475_resize.JPG

    IMG_3474_resize.JPG

    Na 2 weken en meer dan 3000 stofferige, zanderige en hobbelige kilometers met twee super gidsen en een hoofd vol van dit prachtig wijds land met vriendelijke mensen... zeker geen vaarwel maar zeker en vast een tot ziens. Enkel en alleen dankbaarheid dat ik het privilege had dit te kunnen doen. Onvergetelijk.

    Zoals ik in het boek schreef dat we de gidsen cadeau deden: 'you only cry once in Namibia: when you leave'

    IMG_3492_resize.JPG

     

  • Kort geschroeide tonijn met geraspte gember en bieslook

    Pin it!

    Wij houden van rauwe vis en dit was een snel klaar én simpel voorgerecht.

    Nodig voor 4 personen:
    400 gr tonijn
    sojasaus
    1 EL sesamolie
    verse gember
    bieslook
    sesamzaadjes

    Zo gemaakt:
    Marineer de tonijn een uur in wat sojasaus.
    Rasp of snij de gember en snij de bieslook.
    Dep de vis droog met keukenrol en smeer in met sesamolie.
    Schroei hem in hete antikleefpan dicht: maximum 1 minuut aan elke kant.
    Snij hem in plakjes - dik of dun - naar eigen goesting. Serveer met de bieslook, sesemzaadjes en gember.

    IMG_3520_resize.JPG

     

  • Risotto met gekarameliseerde Haikido pompoen en Breydelspek

    Pin it!

    Een variatie op deze met wat mascarpone door.

    Nodig voor 4 personen
    400 gr arboriorijst
    1,5 liter (groenten- of) kippenbouillon
    +-400 gr vruchtvlees van een haikido- of andere pompoen
    boter en olijfolie
    4 sjalotten fijngesneden
    200 gr Breydelspek
    60 gr mascarponekaas
    60 gr verse parmezaan
    100 ml droge witte wijn

    Zo gemaakt:
    Snij de pompoen ik blokjes van 2 op 2 en karameliseer hem in wat boter. Zet opzij.
    Giet in dezelfde pan de bouillon kort aan de kook en schraap de bakresten van de pompoen los.
    Fruit de sjalotten in olijfolie, voeg de risottorijst toe en bak kort glazig. Giet de wijn erbij en laat even inkoken.
    Giet de bouillon bij de rijst en laat 10 minuten koken onder deksel (!). Check regelmatig. Roer niet teveel.
    Voeg mascarpone, de pompoen en het spek toe en roer nog 3 minuten om (reken dus zonder groenten dus op 13minuten onder deksel voor de risotto)
    Werk af met de parmezaan. Twee keer op drie is mijn risotto iets te ver. Dit was één van die twee keer...

    IMG_3516_resize.JPG

  • Compote van tomaat met geitenkaas

    Pin it!

    Met een mooi weekend in zicht en nu er nog wat tomaten zijn uit de serre, snel nog even deze zomerse dip uit dit boek proberen. Een voltreffer: fris, vol smaak en de ideale amuse.

    Nodig:
    200 gr zachte geitenkaas (type petit rondin chevre d'ardennes bij Delhaize)
    8 tomaten
    4 sjalotten
    2 teentjes look
    olijfolie
    beetje suiker
    kruidentuiltje (laurier, peterselie en tijm)
    paar druppels tabasco en worcestersaus
    piment of mini chili peper fijngesneden en zonder pitjes
    handvol verse basilicum
    1/2 citroen

    Zo gemaakt:
    Pel de tomaten en verwijder de zaadjes, snij in grote stukken.
    Stoof de gepelde en gesneden sjalot samen met de fijngesneden look in olijfolie.
    Voeg de tomaten, suiker, kruidentuiltje, piment, worcester en tabasco toe.
    Laat een uur zacht sudderen zonder deksel tot al het vocht uit de tomaten verdwenen is. Haal de kruiden eruit en zet van het vuur.
    Doe er het sap van 1/2 citroen bij en de geitenkaas. Laat afkoelen.
    Voeg er eens afgekoeld de gesneden basilicum bij. Serveer met bruin brood of dipkoekjes.

    IMG_3513_resize.JPG

  • Zeeduivel met sinaasappel en gember

    Pin it!

    Dit boek is echt mijn ding dus weer een gerecht gebaseerd op één van Claudia's recepten.

    Nodig voor 4 personen:
    4 stukken zeeduivel
    wokgroenten (zeker mét soja, courgette, wortelen...)
    1/2 teentje look
    1 limoen
    geroosterde sesamzaadjes
    arachideolie
    1/2 EL koriander
    pepier en zout van de molen
    Voor de saus:
    4dl vers sinaasappelsap (+- 5 sinaasappels)
    2 EL verse gehakte gember (20gr)
    1/2 EL acaciahoning
    koude boter in blokjes
    1 KL bonenkruid

    Zo gemaakt:
    Spel de vis onder koud water en dep droog. Snij eventueel in stukken en los 15gr zout op in 500ml water. Laat hem een uur in de pekel, spoel af en dep droog.
    Voor de saus laat je het sinaasappelsap inkoken tot de helft, voeg de gember en honing toe en monteer met koude boter. Hou warm. Voeg voor serveren het bonenkruid toe.
    Bak de vis in wat arachideolie in hete pan. Kruid met peper en zout. Hou warm.
    Wok de groenten samen met de look en koriander.
    Dresseer het bord en werk af met limoenzeste en sesamzaad.

    IMG_3505_resize.JPG

  • Claudia kookt voor vrienden

    Pin it!

    Dit recept kwam er reeds uit en er volgen er zeker nog want dit is een zalig mooi kijk- en kookboek. Recepten van de beste hobbykok van 2009 Claudia Allemeersch geïllustreerd met prachtige foto's van Heikki Verdurme.

    Met haar eerste boek wil Claudia aantonen dat een etentje bij je thuis organiseren geen stresserende, maar juist een ontspannende aangelegenheid kan zijn. Ze selecteerde hiervoor twaalf menu’s, van makkelijk tot gesofisticeerd, om elke lezer aan te kunnen spreken. Compleet met handleiding, tijdsindeling,... om zoveel mogelijk tijd bij je gasten te zijn. Bovendien geeft ze bij elk menu tips en weetjes over technieken, tafeldecoratie en ontvangst van gasten.

    IMG_3507_resize.JPG

    IMG_3509_resize.JPG

    IMG_3511_resize.JPG

    IMG_3510_resize.JPG

    IMG_3512_resize.JPG

  • Het eerste zwarte gat

    Pin it!

    Ik had het voorspeld. En dan net nog vandaag 5/5 op zijn eerste leestest.

    IMG_3504i_resize.jpg

  • Lamsnavarin

    Pin it!

    Een heerlijk suddergerecht uit een nieuw, lekker en vooral ook praktisch én mooi boek. Daarover later meer.

    Nodig:
    200 à 250 gr lamsvlees van de schouder per persoon
    olijfolie en boter
    3 grote EL tomatenpuree
    4 knoflookteentjes
    1 grote EL mosterd
    4 grote wortelen
    6 sjalotten
    1 bakje champignons
    1 EL bloem
    een scheut of meer goede witte wijn
    1 dl kalfsfond
    1 takje citroentijm
    wat tijm
    laurier
    peper en zout van de molen

    Zo gemaakt:
    Snij het vlees in blokjes van +-3 op 3. Korst het in een hete pan in olie/boter. Peper stevig. Leg het vlees in gietijzeren pot en meng er de bloem bij.
    Stoof de sjalotten in de pan van het vlees. Voeg ze samen met de gesneden wortelen, tomatenpuree, mosterd, witte wijn en de fond bij het vlees en leg er de kruiden bij.
    Zet 2 uur in een voorverwarmde oven op 150 graden. Zonder deksel. Roer af en toe om om eventueel aanbakken te voorkomen. Voeg indien nodig nog wat wijn/fond toe.
    Snij en bak de champignons in boter en voeg de 10 minuten voor het einde toe aan de stoofpot.
    Serveer met ciabatta met boter of olijfolie; of met puree.

    Wijntip: een heerlijke Spaanse rode Corona De Castilla Ribera Del Duero Prestigio 2001 € 12,90 bij Delhaize

    IMG_3501_resize.JPG