06-11-10

40Y: diner bij Hof Van Cleve

Neen niet ineens 40 jaar samen maar Man die 40 werd. En dus had ik maanden op voorhand een tafel gereserveerd in Hof Van Cleve en een bed in Gastenverblijf Steenhuyse. In dit beschermde 16de eeuwse pand op de markt van Oudenaarde gaan design en historisch karakter in confrontatie. In elke ruimte ontmoeten verleden en heden elkaar in een luxueus en stijlvol Deens geïnspireerd decor. We logeerden er bij ons vorige bezoek aan Hof Van Cleve ook en kregen deze keer een kamer met zicht op het stadhuis en de St.-Walburgakerk.

IMAG0073_resize.jpg

IMAG0074_resize.jpg

IMAG0072_resize.jpg

IMAG0101_resize.jpg

Even na zeven pikte de taxi ons op. Op weg naar... Een weg die al een tijd in mijn culinaire geheugen zat. De weg naar Peter Goossens zijn Hof Van Cleve. We kregen een warme ontvangst van de zeer elegante gastvrouw mevrouw Lieve Goossens en werden meteen naar onze tafel begeleid: nét naast de keuken.

Ook het gekende kaboutertafeltje kwam er meteen aan.

IMAG0114_resize.jpg

Net als een mand met een overweldigende keuze aan huisgebakken brood: spelt-, zuurdesem-, trappisten-, noten-, olijven-, spek-... brood. En keuze uit zes soorten olijfolie.

IMAG0110_resize.jpg

We kozen voor gin tonic als aperitief.

IMAG0106_resize.jpg

Al snel kregen we talrijke hapjes voorgeschoteld
Dorito met kippenlever en een bolletje met vlaamse stoverij

IMAG0105_resize.jpg

Een would be ei van parmezan en beenham: een ongelofelijke creatie. Alsof er een mini spiegelei in zat maar niets is hier zoals het lijkt.

IMAG0108_resize.jpg

IMAG0107_resize.jpg

Noordzeekrab met zeewier

IMAG0112_resize.jpg

Paling / rode biet

IMAG0113_resize.jpg

Net als bij ons vorige bezoek kozen we het menu Frisheid van de natuur 'innovatie en traditie' met aangepaste wijnen (€310)

Eerste voorgerecht: Sardienen
buffelmozarella/tomaten coeur de boeuf/ olijf noir de Nice
bestond uit 4 bereidingen

IMAG0120_resize.jpg

IMAG0117_resize.jpg

IMAG0118_resize.jpg

IMAG0119_resize.jpg

Wijn: Oostenrijkse Riesling Jäger
De familie Jäger maakt al wijn sinds 1838. Met slechts 6,5 hectare aan wijngaard in het plaatsje Weissenkirchen is het één van de beste maar ook één van de kleinste producenten. Vader Manfred is één van de pioniers van de Vinea Wachau. Dit is een samen werkingsverbandvan de beste producenten van de Wachau omtrent afspraken over natuurlijke top wijnen. Zij staan voor natuurbewuste wijnen van zeer hoge kwaliteit. Door de regelgeving van de Vinea behoort de Wachau bij de beste witte wijnen ter wereld.

Tweede voorgerecht Zeebaars met de lijn gevangen
venkel / quinoa / aubergine op lage temperatuur gegaard. Langoust had jammergenoeg een rest darmkanaal...

IMAG0121_resize.jpg

Wijn: Guillaume de Rouville 2008
Domaine de l’Echevin Cote du Rhone Villages Guillaume de Rouville 2007

Derde voorgerecht Jonge zeeduivel
saffraan / chorizo / bouchotmosselen
chorizocrumble, scheermesjes, kokkel, inktvis, boullabaisse/basilicum

IMAG0123_resize.jpg

Wijn: Robert Denogent 2008 Pouilly-Fuisse

Vierde voorgerecht Langoustine Guilvinec
bloemkool / ganzenlever / belotta
bloemkool in couscousvorm, varkenswang

IMAG0125_resize.jpg

IMAG0130_resize.jpg

IMAG0132_resize.jpg

Net voor het hoofdgerecht kregen we de keuze uit de messen van Antoine Van Loocke. Echte kunstwerken, maar wel functioneel. Voor zijn 'patattenscheller' gebruikte hij hoorn van de muskusos, een zeldzaam dier uit de arctische gebieden. Een ander mes is vervaardigd uit het penisbeen van een walrus. Elk mes is uniek.
IMAG0133_resize.jpg

Duif uit de Anjou
butternut / gnocchi / champignons
Niemand kan duif zo subliem bereiden als in Hof Van Cleve... geen woorden voor.

IMAG0136_resize.jpg

Wijn: Rocca Montegrossi 2008

Eén van de desserten: Abrikoos (amandelen/caraïbe 66% / basilicum) ruilden we in voor een
Selectie van Geaffineerde kazen van Bernard Antony / Michel Van Tricht. De keuze was enorm.

IMAG0143_resize.jpg

Uiteindelijk belanden op ons bordje: Keims, Vacherin, blauwe Amont-Achel, blauwe van Gent, Oude beemster, ‘Torta de Oveja’ die we in de Mnu:box al eens kregen,...met een chutney van groene tomaten, droge vruchten, heerlijk brood...

IMAG0145_resize.jpg

IMAG0147_resize.jpg

Na de kazen volgde nog een verfrissing
komkommer
limoen/rode bietsorbet

IMAG0149_resize.jpg

Bosvruchten
limoen/ munt / gember

IMAG0152_resize.jpg

met een Madeira

Chocolade van meesterchocolatier Dominique Persoone en zoetigheden van het huis: een kar vol huisgemaakt lekkers. Doggie bag want maag zat vol... ?  

IMAG0155_resize.jpg

IMAG0156_resize.jpg

IMAG0157_resize.jpg

IMAG0158_resize.jpg

Dé chef kwam even voor middernacht aan elke tafel vriendelijk vragen hoe het was bevallen. Een overbodige vraag.

IMAG0161_resize.jpg

Hij wist te vertellen dat hij daags nadien naar Londen trok voor de opnames van Beste Hobbykok van Vlaanderen en dat het niveau dit jaar opnieuw erg hoog ligt. Die opnames gebeuren dus enkel op zijn vrije dagen. Chefs van zijn niveau laten hun keuken enkel in uitzonderlijke omstandigheden 'achter' maar dan nog is ze in uitstekende handen.

Een keuken waar wij als gastronomen en nerderige hobbykok een rondleiding kregen. Alsof ik de hemel betrad... We kregen de verschillende nissen en eilanden te zien en de eigen bakkerij waar drie mensen full time werken. Een compacte, zeer praktisch ingerichte keuken zijn. Na de service onmiddellijk en onberispelijk opgeruimd.

IMAG0162_resize.jpg

IMAG0163_resize.jpg

IMAG0165_resize.jpg

IMAG0167_resize.jpg

IMAG0168_resize.jpg

IMAG0173_resize.jpg

IMAG0174_resize.jpg

Waren hier voor 40 couverts zoveel prachtige creaties naar de tafels gedragen ? Het volledige team praatte nog even na met een drankje voor twee dagen welverdiende rust. 16uur werken vijf dagen op zeven, dat kan enkel passie zijn.

IMAG0166_resize.jpg

Zoals het hoort sloten we daar het restaurant af, voor één keer dat we niet als eerste aankwamen.

IMAG0179_resize.jpg

IMAG0176_resize.jpg

IMAG0178_resize.jpg

en een paar uur nadien genoten we van een heerlijk ontbijt in Steenhuyse als afsluiter van deze super beleving

IMAG0190_resize.jpg

 

 

 

Commentaren

Top! Echt schitterend; helaas, maar misschien ook juist goed, niet voor iedere week of maand.
We zijn toch op zoek naar een reden....
(de B&B ziet er ook prachtig uit)

Gepost door: CenC | 15-11-10

Reageren op dit commentaar

Oh ja B&B is super ! Heerlijke gastvrouw

Gepost door: onelife | 21-11-10

Reageren op dit commentaar

de natte droom van elk één die van gastronomie houd nog halfjaartje geduld se

Gepost door: mike en sabine | 05-03-11

Reageren op dit commentaar

Ja idd, dit moet je gedaan hebben ...

Gepost door: one life | 05-03-11

Reageren op dit commentaar

wij gaan op 29/11 ben benieuwd

Gepost door: mike en sabine | 01-11-11

Reageren op dit commentaar

Sabine & Mike, dat wordt een ervaring om niet te vergeten ! Laat weten hoe het was hé

Gepost door: one life | 03-11-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.