16-11-10

Pannenkoeken à la Roger Van Damme

Uit hét kookboek van het jaar dit recept. Als je deze pannenkoeken hebt geproefd, wil je geen andere meer. Pannenkoeken bakken is eenvoudig en is het ook. Maar met een paar details maak je een wereld van verschil. Gebruik voor extra aroma vanillepeulen - van verschillende oorsprong - en pandanbladeren. Deze zorgen voor een vleugje exotisme. Een beetje suiker bij het deeg zorgt ervoor dat ze mooi kleuren als je ze bakt.

Nodig voor een dertigtal stuks:
2 vanillepeulen overlangs gesneden
1,5l melk
100 gr boter
1 EL gesneden pandanblad (oosterse speciaalzaak)
550gr patisseriebloem (of zelfrijzende dus)
9 hele eieren
snuifje zout
1 EL arachideolie
25 gr witte suiker

Zo gemaakt:
Start de dag voordien en laat de vanillepeulen in de melk een nacht trekken. Zet koud weg.
Klaar de boter. Verwarm ze au bain marie en verwijder het schuim. Laat het pandanblad een nacht trekken in de boter. Indien je dit niet kan vinden, doe zeker de moeite om geklaarde boter te maken. Zo beperkt je risico op verbrande boter en onzuiverheden bij het bakken.
Haal de peulen uit de melk en indien niet goed opgelost, schraap de vanille eruit en voeg toe aan de melk.
Voeg de gezeefde bloem roerend toe aan de melk en daarna ook de eieren. Voeg voor een glad deeg 1 EL arachideolie toe. Als laatste de suiker en wat zout. Roer tot een glad deeg en laat even rusten.
Bak de pannenkoeken in de geklaarde boter. IMG_4245_resize.JPG

Serveer eventueel met wat suiker. Door het vederlichte beslag smelten ze in je mond. 'Grand cru' pannenkoeken ! 

IMG_4246_resize.JPG

 

Commentaren

Mijn vriend is gek van pannekoeken. Dit is dus een idee, want ik ben er zelf geen liefhebber van. Misschien vallen deze beter in de smaak.
Maar ik weet hier alleen niet direct een oosterse speciaalzaak zitten. Eens op verder onderzoek gaan dus.

Gepost door: Ellen | 16-11-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.