• Oymo

    Pin it!

    Oymoleutet
    Oymotietet
    Oymogoestet
    Oymoschanset
    Omoginambraset
    Oymouptietrustet
    Oymogindustet
    Oymogezondziet
    Otmogoedis

    in 2011

  • 's Avonds als het kampvuur brandt

    Pin it!

    Als maan en sterren aan de prairie-hemel staan
    Dan zingen cowboys met elkaar
    Bij muziek van hun gitaar
    's Avonds als het kampvuur brandt

    IMG_4392_resize.JPG

  • Opnieuw stoere wensen

    Pin it!

    in de serie wensen na de stoere, de duivelse/engelachtige en de culinaire.

    blog_resize.JPG

  • Gerecycleerde worst

    Pin it!

    Geen culinaire onderwerp. Gezien dé zwemclub sinds september een feit is, is deze fijn versneden zwemworst handig als isolatie tegen de bevroren deurgrepen. Mag het iets meer zijn ?

    IMAG0256_resize.jpg

     

  • Schone mens

    Pin it!

    met een zalige Defender. Gisteren in Man Bijt Hond. En jawel in Limburg heten alle 4x4's 'Jeep'.

    '1972, 134 landen doorkruist, meer dan 3.000.000 km op de teller en  die blijft gaan hé. Die brengt me waar ik moet zijn en als die in panne valt dan blijf ik daar tot hij gemaakt is...Die Land Rover die vertelt mijn leven...'

    borgloon_resize.JPG

  • Semifreddo al amaretti

    Pin it!

    Semifreddo kan je hier al terugvinden.  

    amaretti_resize.jpg

    Oh ja, amaretti heeft niets te maken met amaretto. Het is de Italiaanse naam voor macarons. Deze kleine koekjes worden gemaakt van of amandelen of amandeldeeg, samen met suiker en eiwit. Traditioneel werden deze koekjes gediend met een zoete dessertwijn of een likeur, maar ze zijn ook prachtig begeleiders bij roomijs, sorbets, of mousses. Een andere favoriete manier om deze koekjes te gebruiken is hen fijn te malen en dan hen toe te voegen aan desserts. En dàt is wat we met dit dessert doen.

    Nodig:
    200gr fijngeprakte amaretti koekjes
    3 eierdooiers
    3 opgeklopte eiwitten
    250gr bloemsuiker
    1 liter slagroom lobbig geklopt ( maw half stijf)
    naar smaak: 2 EL oploskoffie opgelost in 1 EL heet water

    Zo gemaakt:
    klop de eierdooiers met de suiker schuimig wit. Voeg de afgekoelde koffie toe.
    Schep dit mengsel door de half opgeklopte room, schep de koekjes erdoor en dan de opgeklopte eiwitten.
    Giet in een (siliconen)cakevorm, muffinvorm,... Indien een grote vorm, eerst huishoudfolie inleggen: werkt makkelijker bij uithalen.
    Dek af en laat minstens 5 uur opstijven in de diepvries.

  • Varkenswangen met trappist en speculaas

    Pin it!

    IMG_4345_resize.JPG

    Nodig:
    1,250 kg varkenswangen
    3 uien
    2 flesjes Rochefort 10°
    2,5 dl kalfsfond
    5 speculaasjes
    beetje speculaaskruiden (wie zoekt vindt ze bij Delhaize)
    tijm
    laurier
    1 snee brood (voor de binding)
    mosterd
    peper en zout van de molen
    boter en olijfolie

    Zo gemaakt:
    Schroei de wangen dicht in wat boter/olie.
    Bevochtig met de fond  en het bier tot ze onder staan.
    Voeg de versnipperde ui, kruidentuil, speculaas, boterham met mosterd besmeerd (omgekeerd), en kruiden toe.

    IMG_4347_resize.JPG

    Laat een tweetal uur sudderen tot de wangen net niet uiteen vallen. Het ziet er niét uit...

    IMG_4349_resize.JPG*


    maar zo lekker met puree, stoemp,... en een goeie schep saus.

    IMG_4350_resize.JPG

    * wat is dat koordje vraag je je misschien af? Het kruidentuiltje om vissen achteraf te vermijden. Luidheid is toch iets geweldig.

     

  • Engelse kerstwensen

    Pin it!

    Stoere Vent zit sinds september in eerste leerjaar immersieonderwijs NL/FR. Hij schrijft ook al in het Engels (Man spreekt hier de taal van Shakespeare thuis). Fonetische interpretatie maar wel goed bedoeld.

    IMG_4348.JPG

  • Cuvée maison 2010

    Pin it!

    Jawel zoals elk jaar: le nouveau champagne est arrivé !

    IMG_4342_resize.JPG

    IMG_4344_resize.JPG

  • Spaghetti met kinnekessuiker

    Pin it!

    Dit* introduceerde ik deze week aan de kinderen en het was meteen een voltreffer. Een smaak en geur die teruggaat naar mijn jeugd. Heerlijk toch die vieze eetgewoontes doorgeven !

    IMG_4334_resize.JPG

    Kaas met confituur, salami met hagelslag, Nutella boterham gesopt in Unox soep,... wat is jouw rare eetgewoonte ?

    * kinnekessuiker is dus gewoon dit

    kinnekes_resize.jpg

  • Crumble van kabeljauwhaasje met chorizo

    Pin it!

    Nog op zoek naar een recept voor 'dé' feesten ?
    Makkelijk, weinig afwas, met tientallen dagdagelijkse of feestelijke variates én heel lekker. Wat wil je nog meer ?

    Nodig voor 4 personen:
    1 kg kabeljauwhaasje
    4 courgettes (+-1,2kg)
    3 EL olijfolie
    120 gr bloem
    80 gr geraspte parmezaanse kaas
    4 EL paneermeel
    100 gr boter
    60 gr pikante chorizo
    kruiden (rozemarijn...)
    peper en zout van de molen

    Zo gemaakt:
    Verwarm de oven voor op 180°
    Snij de courgettes in blokjes en fruit ze in een ('niet teveel afwas-gewijs' ovenvaste) pan in de olie op een matig vuur gedurende 10tal minuten.
    Meng de bloem, paneermeel, kruiden, peper en zout en doe de in blokjes gesneden boter erbij. Meng met de vingers tot je fijne kruimels krijgt. Snij de ontvelde chorizo in blokjes en meng erbij. Dit kan je makkelijk op voorhand doen voor je gasten komen.
    Leg de vis op de courgettes en bedek alles met de crumble.
    Zet 15 à 20 minuten in de oven op 180° afhankelijk van de dikte van de vis en de laatste minuten onder de grill als het even kan.
    Ik heb er niets bij geserveerd. De pan op tafel en genieten.

    IMG_4340_resize.JPG

     

  • Als jij oud bent

    Pin it!

    Stoere Vent (geveld door angine hoeray...) stapt met mij naar school om Drama Queen op te halen.

    Ik: 'kom geef me een hand, want binnenkort wil je dat misschien niet meer'

    Hij: 'ah en waarom niet? Als je oud bent, zal ik je zéker nog een hand geven'

    Womaniser, gentleman of met-mijn-voeten-rammelaar ?

    Hand_in_Hand_1_bewerkt 2.jpg

  • Kokossoepje met rauwe sint-jacobsvruchten

    Pin it!

    Verrassend soepje uit dit boek. Snel klaar en toch feestelijk. Ideaal als je nog iets speciaal zoekt voor eindejaar.

    Nodig (4 personen)
    1 liter kokosmelk
    1/2 liter kippenbouillon
    1 ui
    1 teentje look
    1 appel
    olijfolie
    wat gember en eventueel wat galanga
    4 sint-jacobsvruchten, meer mag ook
    wat fijngesneden bieslook of peterselie
    peper en zout van de molen

    Zo gemaakt:
    snij de ajuin, look en appel in blokjes.
    Stoof aan in wat olijfolie.
    Voeg de kokosmelk en gesneden gember (en galanga) toe. Voeg ook de bouillon toe.
    Laat alles 20 minuten koken*, mix en zeef.
    Snij de rauwe sint-jacobsvruchten in kleine blokjes, kruid ze met peper en zout en schik ze in midden van het bord. Giet de hete soep errond en werk af met wat groen.

    IMG_4326_resize.JPG

    * noot aan mezelf: bijblijven... en jawel voor eerste keer in mijn leven melk laten overkoken.  Resultaat: nadien weer een brandschoon fornuis en een naar tropisch eiland geurend huis

    kokos_resize.jpg

  • T'Choupi en week-end

    Pin it!

    En dan nog wel bij ons. Stoere Vent heeft hem maar één weeknacht gehad, Drama Queen begot een heel weekend. We hebben dat microbenbeest meteen een wasbeurt gegeven en mooi gedroogd voor de kachel. Zo kunnen ze morgen proper naar school.

    IMG_4299_resize.JPG

  • De Sint: voor en na

    Pin it!

    De Sint stuurde hen na deze brieven via zijn vriend de postbode van - nu moeten we zeggen - 'bpost' al een leuk geschenk.

    Vanavond was het tijd voor 't grote geschut. Wegens diepgevroren wortelen in de moestuin maar een appel voor Slechtweervandaag. IMG_4301i_resize.jpg

    En in 't holst van de nacht gebeurde dit...

    IMG_4304i_resize.jpg

     

     

  • Winterwondertuin 2010

    Pin it!

    Vorig jaar werden we er midden december op getrakteerd, nu al deze week.

    IMG_4272i_resize.jpg

    IMG_4273i_resize.jpg

    IMG_4280_resize.JPG

    IMG_4281_resize.jpg

    IMG_4292_resize.JPG