12-01-11

Culinaire voornemens 2011: weg met de moleculaire keuken, leve alles 'van bij ons' !

lekker_resize.jpg

De culinaire trends van dit jaar zijn meteen ook mijn culinaire voornemens.

- kies voor meer alledaagse en minder dure vissen, zoals makreel, pladijs en haring
- stop met koken met stikstof en het maken van espuma's van aardappels tot zwanworstjes en mondpoppers
- kies vooral voor 'local food', producten van bij ons, liefst biologisch en op kleine schaal of beter nog zoals ik zelf geteeld
- ga terug naar grootmoeders keuken met vergeten vleesbereidingen (wangen...)
- koop nu gewoon je vergeten groenten zoals pastinaak, kweepeer, zuringwortel, rode biet en peterseliewortel in de supermarkt. Ik haal ze wel uit mijn moestuin.
- kies voor groen uit de zee: zeekraal, lamsoor, wakame...
- bak er op los met worteltaart, courgettecakes en home-made pizza's
- kies voor pure drankjes ipv cocktails: gin tonic, pure whisky...
- kies voor yoghurt als minder calorierijke vervanger van room in desserts, maar ook in sauzen en dips

Eigenlijk gewoon verder doen zoals ik bezig was... seizoenskoken met zoveel mogelijk uit eigen moes- en kruidentuin! Seizoenkoken is bovendien portemonnee- én milieuvriendelijk. Als dat niet mooi meegenomen is !

Start jij dit jaar ook met een moestuin ?

 

Commentaren

Oh ik wil zo graag een moestuin! Jammer genoeg is dat niet echt mogelijk op ons appartementje... Later wil ik zo hard een huisje mét tuin! Maar nog eventjes sparen vrees ik... Heb je trouwens geen tips voor appartementproof-moestuinerij? Bijvoorbeeld dingen die je binnen of op een terras kan kweken?

Gepost door: SasKookt | 12-01-11

Reageren op dit commentaar

Ja een moestuin ,onze tuin is reeds aangelegd en we hbn gekozen voor vaste planten! Maar in pot heb ik vorig jaar minitomaatjes en pluksla gezaaid,was er best fier op :-)
En van die minitomaatjes heb ik jouw tomatencréme gemaakt (zaten in vriezer) en met hesp,champigons,emmenthaler onze versie van ciabattapizza en t heeft gesmaakt....alweer van harte dank voor den tip
greeetzzz Cathy

Gepost door: cathy | 12-01-11

Reageren op dit commentaar

Cathy, dat doet me veel plezier! Zo tof hè je eigen groenten kweken en eten.
Saskookt, op je terras kan je makkelijk kerstomaten, courgettes, kleine pompoensoorten en ook sla kweken. Indien vragen, stel ze gerust !

Gepost door: One life | 12-01-11

Reageren op dit commentaar

Winterpostelein is een aanradertje.

@ Saskookt => Kijk eens op www.denieuwetuin.be voor fijne zaden en plantjes zou ik zeggen. Veel van die zaken zijn appartementproof

Gepost door: Sidfrisjes | 13-01-11

Reageren op dit commentaar

Ja winterpostelein is bovendien erg lekker.

Gepost door: One life | 13-01-11

Reageren op dit commentaar

Groot gelijk. Niet alleen bij het koken, maar bij zoveel andere dingen ook moeten we weg van het idee dat "hoe exotischer, hoe beter".

Gepost door: Geert | 16-01-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.