• Gekapt op een boterham met pickels

    Pin it!

    'Van het beste wat er is'. En hij kan het weten. Voor mij pure nostalgie op een goei snee versgebakken brood.

    IMG_4641_resize.JPG

     

  • Witlofquiche met Breydelham en cheddar

    Pin it!

    De inspiratie voor deze combinatie komt van hier. Hij haalde ze bij de klassieker ham-witloofrolletjes in kaassaus.

    Nodig:
    1 vel kruimeldeeg
    2 hele eieren
    2 dooiers
    2 dl room
    100 gr cheddar (blok)
    6 grondstronkjes witloof
    200 gr Breydelham
    nootmuskaat
    peper en zout van de molen
    boter

    Zo gemaakt;
    Verwarm de oven alvast voor op 180°C.
    Rol het deeg uit en bedek er de taartbodem mee. Laat het bakpapier onder het deeg. Druk goed aan in de randen van de bakvorm.
    Laat de quichebodem 15 minuten voorbakken in de voorverwarmde oven. Hou de oven nadien op temperatuur.
    Snipper het witloof in fijne stukjes. Bak in lichtbruine boter is, bak je de stukjes witloof in de pan. Roer regelmatig om. Kruid de groente met wat nootmuskaat, een snuifje zout en wat peper van de molen.
    Verwijder het vetrandje van de ham en snij het vlees vervolgens in kleine blokjes. Neem een mengkom en klop er de hele eieren én de extra eidooiers in los, samen met de room. Kruid het mengsel met een snuifje zout en wat peper.
    Schep het gebakken witloof in de voorgebakken quichebodem. Verdeel dit egaal over het hele oppervlak. Strooi de blokjes ham over het witloof en rasp er de cheddar over. Giet tenslotte het mengsel van ei en room erbij. Verdeel dit mooi over het hele oppervlak van de quiche.
    Plaats de quiche in de warme oven en bak ze 30 minuten lang op 180°C.
    Serveer ze warm of koud met wat veldsla.

    IMG_4633_resize.JPG

     

  • Pasta alla puttanesca of hoerige pasta ;-)

    Pin it!

    Mijn eerste zelfgemaakt pasta verwerkte ik in dit pittige gerecht. Alla puttanesca betekent ‘van de vrouw van lichte zeden’. Deze pasta zou namelijk als afrodisiacum werken. Waar of niet waar? Probeer het zelf en laat het me weten.

    Indien je de ansjovis weglaat, heb je een lekkere vegetarische pasta, Voeg dan weg wat zout toe.

    Nodig (4 personen)
    400 g pasta
    4 tomaten ontveld en in stukken of 700 gr passata
    klein blikje zoute ansjovis op olie, in stukken gesneden
    75 g zwarte liefst Italiaanse ontpitte olijven, gesneden
    75 g vers geraspte Parmezaanse kaas
    2 sjalotten fijngesnipperd
    1 rood pepertje versnipperd zonder pitjes
    1 teentje knoflook fijngesnipperd
    3 eetlepels kappertjes gesneden
    1 rode paprika, ontveld - met tip: dunschiller  - en gegrild
    olijfolie
    1 bussel bladpeterselie
    peper van de molen

    Zo gemaakt
    Verhit een flinke scheut olijfolie in een kookpot en eventueel ook wat olie van de opgelegde ansjovis voor extra smaak. Voeg de sjalotten, de look, de kappers, de olijven, het pepertje, de ansjovis en de stukjes tomaat toe.
    Stoof alles 5 minuten lang al roerend in hete olie. Alle ingrediënten versmelten mooi. Kruid met peper van de molen.
    Kook de pasta, giet af. Serveer met de saus, gegrilde paprika, peterseliesnippers en flink wat schilfers Parmezaanse kaas.

    IMG_4632i_resize.jpg

  • Pasta maken met de KitchenAid

    Pin it!

    Ik zweerde bij volkorenpasta. Tot ik deze kreeg voor mijn verjaardag...
    Vanaf nu wordt hier dus zelf pasta gemaakt. Ik vreesde geklieder, een accessoire dat je niet met water mag wassen vol deeg,... maar neen. Het ging supervlot.

    Nodig (voor 6 personen):
    5 eieren
    500 gr meel van hardgraan (farina di grano duro) dus GEEN gewone witte bloem
    1 EL olijfolie of water
    pastatoebehoren van Kitchenaid

    Zo gemaakt
    Voeg alle ingrediënten in de grote mengkom. Kneed met de platte menghaak gedurende een drietal minuten. Vervang door de deeghaak en laat op stand 2 draaien tot een mooi compact deeg. Laat een 30tal minuten rusten onder een handdoek.
    Monteer het pastatoebehoren op de KA.
    Snij het deeg in 4 à 5 stukken en bestrooi met wat bloem. Duw de met de hand plat tot een stuk van +-1 cm dik en iets minder breed als het pastatoestel.
    Haal door de machine. Zet de stand altijd dunner en dunner. De pastavellen zullen langer en langer worden. Leg ze op een handdoek en bestrooi ze langs beide zijden met nog wat bloem. Dat werkt makkelijker.
    Haal, naar keuze door het spaghetti- of tagliatelle-hulpstuk. Of als deeg voor lasagne, ravioli,...
    Leg de pasta opnieuw op een handdoek, niet in te grote hopen want dan gaat hij kleven, en bestrooi indien nodig heel licht met bloem.

    Ik heb enkel een foto van het resultaat. Pasta maken en gelijk zelf foto's nemen is er iets over. Een statief en afstandsbediening zet ik alvast op mijn wish list.

    IMG_4626_resize.JPG

    Deze pasta moet je echt eens ongekookt proeven. Het koken zelf gebeurt in heel veel water, met wat zout en olijfolie. Hier was hij op maar 2 minuten al dente en zéker geen 6 minuten zoals in het boekje van KitchenAid staat!

  • Linzensalade met feta

    Pin it!

    Linzen zijn nog steeds tamelijk onbekende en onbeminde peulvruchten. Nochtans aten Romeinen en Egyptenaren ze al. Vandaag zijn ze een veelgebruikt ingrediënt in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Vetarm en eiwitrijk leveren ze gezonde voedingsstoffen. Probeer linzen zelf ook eens. Bijvoorbeeld met dit snelle recept. Kan perfect als bijgerecht bij de bbq, of zonder de feta bij kip, vlees en vis.

    Nodig voor 4 personen
    100 gr groene linzen
    1 sjalot fijngesnipperd
    1 teentje look fijngesnipperd
    olijfolie
    1/2l gevogeltebouillon
    1 EL rode wijnazijn
    1 EL citroensap
    200 gr feta
    koriander

    Zo gemaakt:
    stoof de linzen in wat olijfolie met de sjalot en look.
    Bevochtig met de kippenbouillon en kook tot ze gaar zijn (zie verpakking).
    laat ze uitlekken en vermeng met wat olijfolie, azijn en citroensap.
    Voeg in blokjes gesneden feta toe.Serveer met wat koriander.

    IMG_4624_resize.JPG

  • Kleine katten worden gigantisch

    Pin it!

    2006

    james3_resize.jpg

    2011

    james_resize.jpg

    en gigantische katten kunnen vooral lastige kinderen - op een pedagogisch verantwoorde manier -negeren ;-) james 2_resize.jpg

     

     

  • Brood te koop

    Pin it!

    Iemand interesse in twee zesgranenbroden 'ter plaatse gebakken' merk Delhaize van 400 gr/stuk, niet gesneden ?

    Dankzij de topservice van deze zaak, klop het hart van onze keuken weer. Ik ben weer compleet.* 

    brood delh_resize.jpg

     

     

    * ik had nogthans al een schoon alternatief van 70cm breed gezien gezien 't zelfde model niet meer gemaakt wordt... een proactieve vrouw is er drie waard begot

  • RIP Opera ?

    Pin it!

    IMG_6408i_resize.jpg

    En toen ging het licht uit. Niet in de opera maar in de badkamer. Net toen ik gisteren Drama Queen haar lokken aan het drogen was. De schuldige was het rijzende brood, of beter de oven van het fornuis 'Opera' die aan het voorverwarmen was om het brood in af te bakken. Hoofdschakelaar niet aan te krijgen mét fornuis dus duidelijk: kortsluiting. Tot daar mijn kennis van electriciteit...

    Om 20u15 nog de technieker van de electrozaak vastgekregen - da's pas service !. 'Ik kom morgen namiddag kijken maar twee weken voor stukken hé madame, twee weken...'. Gelukkig kan ik nog koken op gas. Old fashion gewijs met de aansteker.

    En toen was er geen brood meer, of toch geen écht brood, Dan maar naar de Delhaize. Anderhalve kilo deeg met pijn in 't hart de vuilnisbak in. Ik ben er mottig van.

    Bon, hoe lang duurt een namiddag? 

  • Cannelloni met ricotta/spinazievulling en olijven/tomatensaus

    Pin it!

    Vegetarisch koken, zelfs voor liefhebbers van een stukje vlees: uiteraard kan dat! In deze heerlijke pastaschotel zal geen enkele carnivoor z’n portie vlees missen, en voor wie vegetarisch kookt, is dit een stevige maaltijd die je kan voorzetten aan iedereen. Gebaseerd op een recept van Jeroen.

    Nodig:
    Voor de de tomatensaus:
    1 bakje kerstomaten
    1 liter tomatenpassata
    100 g ontpitte zwarte olijven
    2 uien
    2 teentjes look
    rood pepertje
    een scheut rode wijn
    olijfolie
    Voor de de vulling:
    250 g jonge spinazie of warmoes (nu nog in de moestuin!)
    500 g ricotta
    100 g Parmezaanse kaas (vers geraspt)
    1 teentje look
    nootmuskaat
    peper en zout van de molen
    Verder
    12 cannelloni
    150 g buffelmozarella

    Zo gemaakt:
    Voor de de tomatensaus:
    Plet de look fijn en snij de uien grof. Snij de rode peper (verwijder de zaadjes). Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot en stoof de uien samen met de look en pepertje goudbruin. Schenk een scheut rode wijn in de pot en laat de alcohol verdampen. Voeg de tomatenpulp toe. Hak de olijven fijn, halveer de kerstomaatjes en voeg ze toe. Laat het groentenmengsel een kwartiertje sudderen. Kruid de saus naar smaak met peper en zout.
    Voor de vulling:
    Was de spinazie/warmoes en snijd de blaadjes in zeer fijne reepjes. Neem een kom en meng de spinazie/warmoes met de ricotta. Plet de look. Voeg ze toe aan het ricottamengsel samen met de geraspte Parmezaanse kaas en kruid met voldoende peper van de molen en flink wat nootmuskaat. De vulling moet kruidig en krachtig smaken. Meng de vulling goed en voeg eventueel een snuifje zout toe. Neem een ovenschotel en schep een grote lepel tomatensaus over de bodem van de schaal.
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Schep het ricottamengsel in de spuitzak. Vul er de cannellonibuisjes mee. Schik de cannelloni op de bodem van de ovenschotel en schep er de rest van de saus over.Snij de mozzarella in schijfjes en schik ze op de ovenschotel.
    Zet de schotel +-35 minuten in de oven (180°C).

    IMG_4615i_resize.jpg

    IMG_4617_resize.JPG

  • Taart met gegrilde groenten

    Pin it!

    Jeroen is goed bezig de laatste tijd en we doen gewoon wat mee. Iets uit de richting van het seizoenskoken waar ik achter sta maar. Met diepvriesgroenten dan maar...grotendeels uit eigen tuin. Zo maken we dat weer goed. Proeft ongetwijfeld lekkerder op terras met een glaasje rosé.

    Nodig
    1 courgette
    2 rode paprika's
    1 aubergine
    1 bolletje buffelmozarella
    1 vel bladerdeeg
    1 EL provencaalse kruiden
    2 teentjes look
    1⁄2 dl olijfolie
    peper en zout van de molen

    Zo gemaakt:
    Voor de kruidenolie: Pel de look, snipper de teentjes fijn en plet ze vervolgens tot pulp. Doe de provencaalse kruiden en de look in een schaaltje.Giet de olijfolie erbij en meng alles goed. Kruid de olie met wat peper van de molen en een snuifje zout. Zet het schaaltje aan de kant.
    Snij de rode paprika’s in twee en verwijder de zaadlijsten. Schil de groente met een dunschiller. Snij elke halve paprika nog eens in twee. De aubergine en de courgette hoef je niet te schillen. Snij ze in schijfjes van zo’n 1 à 1,5 cm breed.
    Zet de grillpan op een hoog vuur en laat ze gloeiend heet worden. Gril de schijfjes aubergine kort en krachtig. (ongeveer 30 sec. aan elke zijde). Haal ze van de grillpan en leg ze in een schotel. Gril nu ook de schijfjes courgette, op dezelfde manier. Gril tenslotte ook de stukken paprika (neemt wat langer). Strijk de stukken paprika, courgette en aubergine in met de kruidenolie.
    Verwarm de oven voor op 180°C.
    Rol het bladerdeeg uit, en leg het op een ovenschaal of een ovenrooster. Zorg ervoor dat het deeg op een vel bakpapier ligt. Schik de groenten in het midden van de lap deeg. Hou een randje deeg onbedekt en plooi dit rondom naar binnen.
    Strijk nu ook de randen van het deeg in met de kruidenolie. Snij de mozzarella in stukjes of schijfjes en schik de kaas over de groentetaart. Bak de taart gedurende ongeveer 40 minuten in een oven, op een temperatuur van 180°C.
    Serveer warm, eventueel met wat verse rucola erbij.

    IMG_4614_resize.JPG

     

  • Feestelijke pasta

    Pin it!

    Deze simpele pasta komt hier vanavond op het menu. Met of zonder voorbedachte rade maar dit was de laatste keer pasta uit een pakje ten huize One Life. Het maken van lasagna, ravioli, tagliatelle, fettucine, tagliolini of andere pasta's wordt hier vanaf nu kinderspel. Ik kreeg immers deze pastaelementenset voor mijn keukenminnaar el KitchenAid cadeau voor mijn verjaardag.

    IMG_4622_resize.JPG

    Nodig voor 4 personen:
    40gr boter
    1 fijgehakte ui
    50 gr pancetta of spek
    2dl champagne
    2 EL room
    350gr festonati
    40gr vers geraspte parmezaan
    peper en zout

    Zo gemaakt:
    Smelt de boter en fruit er de ui en de pancetta in gedurende 5 minuten. Blus met de champagne en laat even inkoken tot de gewenste dikte. Roer er de room door en kruid.
    Kook de pasta beetgaar in veel zout water. Giet af. Serveer in borden en giet er de saus over. Geef er parmezaan bij.

    pasta champagne.jpg

  • SteakFrit

    Pin it!

    Wat de mensen vandaag willen is duidelijkheid, niet te veel keuze, een goede verhouding van prijs en kwaliteit.
    Horeca-entrepreneur Fernand David die in zijn gloriedagen bij Hilton hele werelddelen onder zijn beheer had en ook zijn schouders onder projecten als bar-restaurant Rosa, Smur, Ostend Queen, Museum Brasserie en Midi Station stak, heeft het wel begrepen.

    SteakFrit heeft drie vestigingen: nabij de Grote Markt, in de Schumanwijk en aan de Vismarkt. Wij kiezen voor die op twee stappen van de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen.

    IMAG0318_resize.jpg

    We komen terecht in de gemoedelijkheid van een brasserie, duidelijk voor een breed publiek. Vormgeversduo Oeyen & Winters staan voor het eenvoudige doch warme ontwerp. 

    IMAG0320_resize.jpg

    IMAG0331_resize.jpg

    IMAG0321_resize.jpg

    Terwijl we het aanbod bestuderen, wordt er onmiddellijk een mandje dik gesneden bruin brood op tafel gezet, enkele blokjes potjesvlees, pickels, radijsjes, boter én smout.

    IMAG0322_resize.jpg

    Je kan hier gerust voor één gerecht komen - het cafédeel met grappig betegelde tafeltjes is non-stop open - maar voor de prijs moet je het niet laten.
    Alle voorgerechten - klassiekers als garnaalkroketten, tomaat/garnaal, paté, ham in gelei met peterselie en de dagsoep met balletjes - kosten minder dan €12.
    Hoofdgerechten zijn onder andere vers bereide rundstartaar (€17), contrefilet van Iers rund (€21), gebraden hoevekip (€20), gegrilde zalm (€19), vol-au vent Reine Fabiola met kip en garnalen (€18) en voor de veggies zelfs een verse groetenspecialiteit (€16). Allen geserveerd met verse frietjes of stoemp en groenten.

    Wat zullen we drinken? Dat is niet moeilijk. Ofwel een pintje, ofwel witte, rode of roséwijn (alle €15 of per glas). Geen karaffen met twijfelachtige inhoud. De wijn is geselecteerd door Wijnhuis Dercor. In ons geval een rode Domaine Tranquillité 2006, aan tafel ontkurkt en meer dan correct.

    IMAG0323_resize.jpg

    Drie garnaalkroketjes met gefruite peterselie worden snel voor ons op tafel gezet door een tweetalige dienster, in deze omgeving eerder een curiosum. Ze zien er artisanaal uit en smaken zeer lekker.

    IMAG0326_resize.jpg

    Nadien volgt aan de overkant en naast me de Ierse steak: geen grote lap vlees maar vijf langzaam gegaarde, nog rode stukjes en een potje jus. Er komt een bokaal kropsla met rode ui en tomaat op tafel, verse mayonaise, dressing en de frietjes worden door de kelner uitgeschept.

    IMAG0333_resize.jpg

    Ik kies voor een mooi gekruide rundstartaar. Kwaliteitsvlees en heerlijk van smaak.

    IMAG0332_resize.jpg

    De grote tovertruc van Steak Frit is de 'repasse', een tweede bediening voor alle gerechten. Wie wil krijgt een nieuwe portie vlees, frietjes of stoemp.

    IMAG0334_resize.jpg

    Uit de dessertkaart met onder andere chocolademousse, flan caramel, pavlova met rode vruchten, rijstpap of kaas (alles onder de €8) worden dame blanches zeer gesmaakt: heerlijk ijs, verse slagroom en échte chocoladesaus. Dochter test en keurt de cupcakes goed: 'zo lekker als die thuis mama'

    IMAG0342_resize.jpg

    IMAG0343_resize.jpg

    Bij de koffie komt een leuke verrassing: minicupcakes, huisgemaakt, met een dotje chocolademousse of mojitoroom erbovenop.

    IMAG0349_resize.jpg

    Alles wordt voorbereid in het atelier in Laken en in de keuken gebeurt enkel de afwerking. Alleen zo kun je constante kwaliteit garanderen, zeker met verschillende vestigingen. En vooral... met moderne technieken doet dit geen inbreuk op de smaak. Alles wat wij proefden had smaak, was gemaakt met goede producten en werd royaal opgediend voor verteerbare prijzen. Met vier personen kwamen we aan €102. Kinderen onder de 8 jaar eten hier gratis. Ouder dan 8 jaar 50%.

    En van de dienster met stiften mogen kleuren op het papieren tafelkleed maakt het nog leuken. Direct michelinsterren toegekend. Met wel één opmerking...

    IMAG0340_resize.jpg

    IMAG0341_resize.jpg

    Nostalgisch, volks, vlot onthaal zoals in een brasserie met in de keuken nostalgische evergreens uit de Belgische keuken. Meer moet dat niet zijn.

  • Moestuin midden januari

    Pin it!

    Vandaag deze wortelen 'gered'. Nog in uitstekende staat, ik vreesde er wat voor na de dooi en onophoudende regen. Ondertussen zitten ze weer in 't nat (soep).

    IMG_4620_resize.JPG

    Nu de aardperen nog en dan zal ik maar eens beginnen aan mijn moestuinplanning 2011... . Tips ?

  • Ribbetjes met coleslaw

    Pin it!

    Ribbekes zijn verrassend veelzijdig en bovendien helemaal niet duur. Voor wie graag peuzelt aan tafel, zijn ze ideaal. Hierbij past een typisch Amerikaanse coleslaw, een heerlijke manier om witte kool te verwerken. Een recept uit Dagelijkse Kost aangepast naar mijn eigen goesting.

    IMG_4611_resize.JPG

    Nodig voor 4 personen
    600 g varkensribben
    marinade:
    2 eetlepels vloeibare honing
    2 eetlepels mosterd
    1 eetlepel ketchup
    de coleslaw:
    1⁄4 witte kool
    3 wortels
    1 appel
    1⁄2 bussel peterselie
    2 eetlepels mayonaise (grote)
    1 limoen
    peper en zout van de molen

    Zo gemaakt:
    Verwarm de oven voor op 150°C.
    Maak eerst de marinade met de honing, de mosterd, de ketchup en kruiden naar believen.
    Schik de ribbetjes in de ovenschaal. Bestrijk ze met de marinade. Bak ze 40 à 45 minuten in de voorverwarmde oven op 150 °C. Bestrijk het vlees tijdens het bakken af en toe met extra marinade.
    Maak ondertussen de coleslaw. Schil de wortels, was de witte kool en rasp deze groenten fijn. Hak de blaadjes van de peterselie. Snij de appel. Schep de mayonaise in een potje en roer het sap van de limoen er doorheen. Neem een slakom en meng alle ingrediënten tot een smeuïge sla. Kruid naar smaak met peper en zout.
    Versnijd de ribbetjes en serveer met een flinke schep coleslaw.

  • Culinaire voornemens 2011: weg met de moleculaire keuken, leve alles 'van bij ons' !

    Pin it!

    lekker_resize.jpg

    De culinaire trends van dit jaar zijn meteen ook mijn culinaire voornemens.

    - kies voor meer alledaagse en minder dure vissen, zoals makreel, pladijs en haring
    - stop met koken met stikstof en het maken van espuma's van aardappels tot zwanworstjes en mondpoppers
    - kies vooral voor 'local food', producten van bij ons, liefst biologisch en op kleine schaal of beter nog zoals ik zelf geteeld
    - ga terug naar grootmoeders keuken met vergeten vleesbereidingen (wangen...)
    - koop nu gewoon je vergeten groenten zoals pastinaak, kweepeer, zuringwortel, rode biet en peterseliewortel in de supermarkt. Ik haal ze wel uit mijn moestuin.
    - kies voor groen uit de zee: zeekraal, lamsoor, wakame...
    - bak er op los met worteltaart, courgettecakes en home-made pizza's
    - kies voor pure drankjes ipv cocktails: gin tonic, pure whisky...
    - kies voor yoghurt als minder calorierijke vervanger van room in desserts, maar ook in sauzen en dips

    Eigenlijk gewoon verder doen zoals ik bezig was... seizoenskoken met zoveel mogelijk uit eigen moes- en kruidentuin! Seizoenkoken is bovendien portemonnee- én milieuvriendelijk. Als dat niet mooi meegenomen is !

    Start jij dit jaar ook met een moestuin ?

     

  • 'Ik koop bijna nooit Dreft'

    Pin it!

    Een irritante reclame maar ik moest er spontaan aan denken bij deze geslaagde retro uitgave.

    IMG_4608_resize.JPG

     

  • Mini-stoofpotjes

    Pin it!

    En bij deze cocottes bracht de kerstman ook nog dit boek. 25 hartige en zoete recepten van crumble of tatin van kerstomaten, kruidige pilaf van courgettes, roerei met fijne kruiden zalm en verse kaas, gratin van snijbiet en schiitake over moelleux van chocolade met sinaasappel en ijssouflé met rozen en viooltjes.

    IMG_4603_resize.JPG

    Je kan ze natuurlijk 'in 't groot' maken maar geef toe: in zo'n individuele cocotte heeft het nét dat iets meer (afwas). En koken in mini-stoofpotjes is vooral makkelijk, authentiek en óverheerlijk.

     

  • Mini-cocottes: puur culinair cocoonen

    Pin it!

    Ik zweer bij gietijzer om te koken, met name Le Creuset.

    IMG_4601i_resize.jpg

    In de wolken was ik met deze acht mini-cocottes als kerstgeschenk van mama. In keramiek en bestand tegen temperaturen tussen -18 en +260°C.

    Leuk voor bijvoorbeeld een individuele portie grondwitlof met grisonvlees en parmezaanse kaassaus in de oven (recept hier maar zonder ham: een restje grisonvlees in verwerkt van de kaasfondue)

    IMG_4579i_resize.jpg

    Met welk culinair cadeau zou jij blij zijn ?

  • Ciabatta pizza

    Pin it!

    Zo noemen Drama Queen en Stoere Vent deze.

    IMG_4588i_resize.jpg

    Heel makkelijk om een paar restjes uit de koelkast te verwerken. Niets bijzonder dus maar quality time met de kindjes is belangrijkste tijdens de vakantie. Vandaag met tomatencrème, beenham, vers geraspte parmezaan en peterselie.

    Wat zit er nog in jouw koelkast om deze te garneren ?

  • Chili con carne met toast en platte kaas

    Pin it!

    Zo maakt hij dit gerecht in Thuis want 'elke' dag samen eten met de familie geeft broodnodige rust'

    IMG_4585_resize.JPG

    Nodig voor 4 personen:
    2 verse tomaten
    2 tenen knoflook fijngehakt
    1 zoete ui gesnipperd
    1 rood chilipepertje, ontpit en gesnipperd
    olijfolie
    zout
    250gr half en half gehakt
    1 blik chili con carne bonen met tomatensaus
    1 bosje koriander
    100 gr platte kaas
    peper en zout van de molen
    ciabatta
    fleur de sel

    Zo gemaakt:
    Chili con carne: verwijder de schil van de tomaten en snij het vruchtvlees fijn. Bak de look, ui en het chilipepertje aan in wat olijfolie en kruid met wat zout.
    Bak het gehakt rul en voeg toe bij de groenten. Voeg ook de bonen en de tomatenblokjes toe. Ik bluste de pan van het gehakt met een weinig kalfsfond en liet wat inkoken om de aanbaksels los te krijgen en voegde ook toe, lekker én minder afwas!
    Breng op smaak en laat zachtjes verder stoven.
    Platte kaas: breng hem op smaak met peper en zout van de molen.
    Toast: snij de ciabatta in plakken en bak goudbruin in wat olijfolie. Werk af met wat fleur de sel.
    Afwerking: schep de chili con carne in een warm bord, leg er een flinke eetlepel kwark bij, strooi en koriander over. Serveer met de toast.

    Commentaar van mijn maître d'hotel en afwasser in één : '9/10 want die witte saus was wat koud'

  • Kaasfondue

    Pin it!

    Nog altijd één van onze favorieten in winterse dagen

    IMG_4431_resize.JPG

    Ongetwijfeld hét nationale gerecht van Zwitserland. Geen wonder: het brengt je in een vrolijke stemming en zorgt voor een samenhorigheidsgevoel. Het is een echte gezelligheidsmaaltijd, die ontstaan is tijdens de strenge winters in de Alpen en die wordt gedeeld met familie of vrienden. Het verrukkelijke recept is van een zeldzame eenvoudigheid: brood, wijn, kaas!
    Al wat je nodig hebt is een fonduestelletje met regelbare vlam & een pannetje van aardewerk en….lange vorkjes.

    Het geheim van goede kaasfondue?

    De kaas : reken 200 gr per persoon
    Gruyère natuurlijk. De Zwitsers combineren vaak ook verschillende kazen. Enkele voorbeelden: half om half Gruyère en Emmental in de streek van Neufchâtel, Gruyère met Appenzeller, Tilsit of Sbrinz in Duits-Zwitserland, maar wij gaan voor de lekkerste : half om half Vacherin Fribourgeois en Gruyère. Kies in elk geval rijpe kaas dan wordt de fondue romig en smakelijk.

    Zo gemaakt: kook 2 dl wijn/400 gr kaas met wat maiszetmeel en teentje look. Haal teentje eruit en smelt er heel langzaam de kaas in. Voeg een scheut Kirsch toe naar smaak (doen!)

    De wijn : Fendant du Valais uiteraard! Witte wijn, die een beetje zuur is, zo bindt hij goed met de kaas.

    Garnituur: uitjes, augurken, grisonvlees, sla en veel peper van de molen. En lekker meergranenstokbrood.

     

  • Mnu:box oudejaar 2010: 7 sterren op onze tafel

    Pin it!

    Net het ontbijt beeïndigd om half negen en daar ging de bel al. Paul De Greef himself kwam de Mnu:box leveren. Een vriendelijke babbel over de tevredenheid van de twee vorige boxen (oudejaar en bbq box) en de 2 boxen werden overhandigd.

    Alle gerechten in de nieuwe Mnu:box mits enkele aanpassingen geïnspireerd op creaties uit het kookboek.IMG_4503_resize.JPG

    IMG_4496_resize.JPG

    IMG_4497_resize.JPG

    IMG_4498_resize.JPG

    Hapjes van de hand van Sergio Herman in mooie porseleinen kommetjes gingen perfect samen met de primeur van onze cuvée Maison 2010

    IMG_4513_resize.JPG

    Misoflan, kokkels, shisho en lime gel (links)
    Hamashi, wakamé, aubergine en dashisoepje (rechts)
    Geen werk aan, enkel soepje opwarmen en genieten

    Brood Campremy Parisien van het Vlaams Broodhuys voor bij het voor- en hoofdgerecht snel even afbakken afbakken samen met krenten roggebrood voor kaasselectie

    Het voorgerecht van de hand van Sergio Herman

    IMG_4514_resize.JPG

    Handgepelde Noordzeegarnalen, krab, rucolacrème en bisque
    Een mooi samenspel tussen de garnaal, krab, quinoasalade, butternut, radijs, bloempjes, lime cress, dressing, rucolasalade, mayonaise van piment d'Espilette, garnaalgeleiblokjes, crostini samen met de hete bisque over een frisse paprikacoulis.Echt de keuken van Sergio Herman zoals we ze al konden proeven in Oud Sluis en PureC. Fris, alles perfect in balans.
    Hierbij dronken we een  een Pouilly-vinzelles Longeays Domaine Thibert Père et Fils 2007. Een Albarinho uit Galicië was ook een mogelijkheid.

    Hoofdgerecht van de hand van Peter Goossens

    IMG_4520_resize.JPG

    Melkkalf uit de Corrèze met een puree van aardpeer, maïskroketjes, aardappeltjes, spitskool en pijpui, maïscrumble, escabèche van wilde paddestoelen.
    Een bijzondere bereiding van het kalfsvlees: water opkoken, 8 minuten van het voor halen en dan het vacuum verpakte vlees erin gedurende 25 minuten. Gezien het aantal garnituren eigenlijk niet écht iets voor iemand die niet gewoon is snel borden te dresseren. Vlees, aardappelen in de oven, kroketjes in friteuse, groenten in kippenbouillon verwarmen, de puree, de saus... Ik had er geen moeite mee, 't was wel een hete coup de feu. Zeker na een paar glaasjes cuvée maison en wijn...
    Hierbij dronken we een Nabygelegen 2005, een Zuid-Afrikaanse elegante merlot met mooie rijpe tannines. Een klassieke Bordeaux, niet te jong, had het ook goed gedaan.

    IMG_4516_resize.JPG

    Kaas van kaasmeester Van Tricht

    Saint Margaux een Belgisch geitenkaasje uit rauwe melk met een natuurlijke schimmelkorst
    Saint Marcellin zacht smeuïg koekaasje uit rauwe melk afkomstig uit de Rhône
    kwamen samen met heerlijk rogge krentenbrood van het Vlaams Broodhuys en boter

    IMG_4554_resize.JPG

    IMG_4565_resize.JPG

    Het dessert van Roger Van Damme. Niet voor niets zijn eerste ster binnen in 2010.

    IMG_4567_resize.JPG

    Gecarameliseerde appeltjes, appelcremeux, vanilleroom en krokante millefeuille. Enkel 5 minuutjes in de oven

    Koffie met de chocolade van schock-o-latier Dominique Persoone en een geweldige afsluiter van 2010.

    IMG_4502_resize.JPG

    IMG_4569_resize.JPG

    Passie, vodka en limoen (groen)
    Bittere ganache (donkere praline)
    Ganache van frambozen (rood natuurlijk)
    Praliné van sesamzaad, sancho-pepers en knetters (oranje)

    Ik blijf trouw aan mijn sterkte en aan te werken punten van de vorige editie eindejaarsfeesten met Mnu box. Enkel deze was voor de niet-zo-felle hobbykok misschien minder eenvoudig qua bereiding.
    Het voorgerecht en vooral het hoofgerecht vroegen iets meer dan enkel dresseren.
    Ik blijf fan van het concept. Prijs/kwaliteit is het een topper. En wie wil niet eens zijn gasten verwennen met 7 Michelinsterren en dan nog gezellig bij je thuis ?