28-02-11

Carnaval

De keuzes zijn gemaakt: uiteraard een prinses en een kok ...

drama queen, stoere vent, carnaval, prinses, kok

26-02-11

Wij

IMG_4688_resize.JPG

12:25 Gepost in Interieur | Commentaren (2) |  Facebook |

25-02-11

SteakFrit tweede bezoek

Na ons vorige bezoek en uitgebreide verslag, ditmaal in gezelschap van collega's en dus door de week. Beduidend minder volk dan op een zondag. Ik zag velen buiten op de kaart kijken, hun neus ophalen en doorlopen richting Kleine Beenhouwersstraat. Ze zouden eens moeten weten...

Brood, boter, smout, potjesvlees, pickels en radijsjes vond mijn gezelschap alvast even origineel als ik. Na een correct bereide Gin Tonic nam ik de contre-filet van Iers rund (€23). Het was duidelijk dat ik hiervoor zou terugkomen. Mooie langzaam gegaarde, nog rode stukjes en een potje jus, een bokaal kropsla met rode ui en tomaat, verse mayonaise, dressing en fritjes. En indien gewenst saus naar keuze. Meer moet dat niet zijn. Ik kreeg er spontaan een schep witlofstoemp bij 'om te proeven mevrouw'. Ik moet toegeven dat ik hem zo lekker niet kan maken.

IMAG0391_resize.jpg

We kregen tijdens ons bezoek een tweede en zelfs derde repasse. Een beetje teveel van het té goede.

Als nagerecht nam ik een flan caramel (€6) in een weckpot geserveerd.

IMAG0392_resize.jpg

Zoals ik al zei: nostalgisch, volks, vlot onthaal zoals in een brasserie met in de keuken nostalgische evergreens uit de Belgische keuken. (H)eerlijke keuken en 's avonds hoef je niet meer te eten...

20-02-11

Kaasplankje met iets extra

zeg maar gerust plank.

IMG_4672_resize.JPG

maar bovenal een oergezellige maaltijd met zoveel werk aan als je zelf wil. Maar wat is er lekkerder bij dan een zelfgemaakte chutney en notenbrood?

Nodig:
een goede kaaswinkel
een mix van gedroogde vruchten en druiven
enkele lekkere bieren: Tripel Karmeliet, La Chouffe, bruine Leffe...  want kaas verteert gewoon beter met bier dan met wijn.
een home made notenbrood deze keer met walnoten, rozijnen en gedroogde vijgen

dyn001_original_266_400_pjpeg__1757a19b3bef7b41a604e1b171c95033.jpg

een home made peren/appelchutney

IMG_4675_resize.JPGZo gemaakt:
bel naar de mensen die je liefst hebt
dan naar de kaaswinkel
laat kaas en chutney rustig op kamertemperatuur komen
schenk ieder zijn bier naar keuze in
geniet !
IMG_4680_resize.JPG


En de dag nadien heb ik altijd wel een kandidaat om de restjes op te peuzelen. Heb jij niet zo een makkelijke kinderen die alles eten, kan je ze nog altijd verwerken in deze zandkoekjes.

182751_1895580428886_1222857394_32297922_5636580_n_resize.jpg

 

Chutney van peren en appels

IMG_4677_resize.JPG

Nodig:
mix van 1 kg rijpe peren en appels (conference, doyenne en jonagold)
150 gr donkere rozijnen
350 gr uien (half gewone, half zoete)
100 gr suiker
150 ml ciderazijn (of xeresazijn)
1 stuk steranijs
wat kaneel
1⁄2 citroen, sinaasappel kan ook

Zo gemaakt:
Schil de peren en appelen verwijder het klokhuis en snij de vruchten in zeer stukjes. Snipper ook de ui in fijne stukjes.
Zet een grote kookpot op een matig vuurtje en doe er de ciderazijn en de suiker in. Laat de suiker oplossen in de azijn.
Voeg alles toe in de azijn en suiker.
Schil de citroen en doe de repen schil (zestes zonder het wit!) ook in de pot.
Voeg ook het steranijs, kaneel en de rozijntjes toe.
Laat alles rustig sudderen gedurende ongeveer 15 minuten of tot je een hartige confituur krijgt.
Verwijder de schillen en steranijs uit de pot, en lepel de chutney in een schaaltje of een bokaal. Laat de hartige saus afkoelen.
Serveer de chutney op kamertemperatuur bij een kaasschotel.

IMG_4675_resize.JPG

18-02-11

Crème van aardpeer met noten

Zoals de meeste mensen heb ik aardpeer ontdekt toen deze 'vergeten' groente weer in de mode en op de kaart van de betere restaurants kwam. Ze is nu doorgaans overal te krijgen en dus ook in mijn moestuin.

Met de oogst van deze week maakte ik deze soep. En - zonder stoeffen - het was meteen veruit de beste aardpeersoep die ooit at.

Lastig om te schillen zeg je ? Ik borstel ze gewoon af en kook ze in de schil. Soep mixen, door de zeef en opgelost.

Nodig:
1 kg aardperen
1/2 liter melk
1/2 liter kippenbouillon
1/2 citroen
peper en zout van de molen

Zo gemaakt:
Borstel de aardperen af en zet ze in het melk/bouillonmengsel met wat zout op een zacht vuurtje gedurende ongeveer 30 minuten.

IMG_4663_resize.jpg

Giet af zonder het kookvocht weg te gieten. Mix de aardperen en giet al roerend het kookvocht er weer bij tot de gewenste consistentie (ik deed alles erbij).
Laat de soep door een vergiet gaan en zo krijg je een romige crème. Verfris met het sap van 1/2 citroen en kruid bij met peper.

aardpeer,aardperen,noten

Ik serveerde ze met wat gebakken pancetta, noten en deze zandkoekjes. Je kan er natuurlijk ook wat schimmelkaas over verkruimelen.

17-02-11

Zandkoekjes met Roquefort en noten

Zandkoekjes hoeven niet altijd zoet te zijn. Hartig kan ook. En geef toe... noten en kaas: onlosmakelijk verbonden. Heb je net een kaasdiner gehad, dan zijn deze ideaal om de restjes in te verwerken. Deze makkelijke koekjes zijn heerlijk als aperitief of bij een stevige soep.

IMG_4668_resize.JPGNodig voor een twintigtal koekjes:
150 gr zelfrijzende bloem
80 gr boter (mag gezouten zijn, maar liever niet)
1⁄2 KL piment d’Espelette (te vinden bij Delhaize of bij Zeshop)
150 gr Roquefort
een paar noten

Zo gemaakt:
Meng alle ingrediënten behalve de noten en piment in de KitchenAid of met de hand.
Bestrooi je werkblad met wat bloem en vorm een worst van 5 cm diameter.
Rol de worst door de piment die je ook uitstrooit over je werkblad.
Wikkel in huishoudfolie en zet minstens 1 uur weg tot ze hard wordt. Je kan ze zo ook invriezen om onverwacht bezoek te verrassen met een lekker aperitiefkoekje.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij schijfjes van 1 cm uit de worst. Leg ze op een bakpapier of siliconen mat en bak ze 10 à 15 minuten op 180 graden. Laat afkoeken op een rooster.

Je kan ze twee à drie dagen bewaren in een koekjestrommel. Nu al goedgekeurd door Drama Queen en Stoere Vent, maar die zijn dan ook verzot op schimmelkaas.

Net een kaasdiner gehad? Ideaal om de restjes in te verwerken. Ik probeer zeker een versie met geitenkaas met olijfjes, zongedroogde tomaatjes,... . Hoe zou jij ze maken ?

16-02-11

Aardperen

Geen tijd te verliezen op woensdag. Iets na negen stond ik al in de moestuin: aardperen rooien.

 

De oogst is wat magerder dan vorig jaar. Het natte koude weer en de natte grond zullen ze voor iets tussen zitten.

IMG_4660_resize.JPG

De moestuinplanning voor 2011 ? Die is klaar en heb je nog te goed. Eerst eens tot bij Ecoflora geraken.

15-02-11

Een jaar geleden...

...dag op dag stond mijn wereld even stil... zoals bij anderen op andere dagen gebeurd...

En nog steeds is er niets veranderd en blijven treinen - oa op die plaats - door het rood rijden. 'Risico uitsluiten is onmogelijk'... een fijne gedachte....

Mijn gedachten gaan vandaag vooral voor de nabestaanden van de betreurde slachtoffers en de hulpverleners.

 

 

 

trein, halle, treinramp

 

04:26 Gepost in Op schok | Commentaren (0) | Tags: trein, halle, treinramp |  Facebook |

14-02-11

Liefde is...

... valentijn met Macarons van Marcolini maar zonder Cuberdons ;-) ... 

 chocolade, valentijn, marcolini

19:16 Gepost in Keuken | Commentaren (0) | Tags: chocolade, valentijn, marcolini |  Facebook |