Ladybird ladybird, my kingdom for a ladybird

Pin it!

Onze haagbeuk en buxus zijn niet zo verzot op bladluizen. Lieveheersbeestjes des te meer. Eéntje eet er gedurende haar leven zo'n 5000 van. Ook oorwormen en gaasvliegen zijn er verzot op.
Ze zijn dus meer dan welkom in onze tuin. Net als solitaire bijen. Deze zijn zachtaardige, zeker niet agressieve en op zichzelf levende bijen. En handig meegenomen: van zeer groot belang voor het bestuiven van fruit, groenten, kruiden, bloemen,...

Te huur: insectenhotel op een zonnige locatie, verschillende kamers, mooi uitzicht. Potk.

IMG_4759_resize.JPG

In deze insectenflat vinden ze zeker een gepaste woonst. Je kan dit natuurlijk ook snel in elkaar knutselen maar bij Ecoflora gaat het sneller. Ik ga zowiezo nog een paar gaten boren in een boomstam voor die 'lieve' bijtjes (zegt diegene die zwaar allergisch is aan hun steken).
Het rode compartiment biedt bescherming en huisvesting aan lieveheersbeestjes, oorwormen en groene gaasvliegen. Gewoon opvullen met wat bladeren, stro of ribbelkarton waar ze graag in nestelen.
Het bovenste gedeelte met de buisjes en het houten blokje met openingen bieden onderdak aan solitaire bijensoorten. In de holle buisjes of boorgaten kunnen de verschillende soorten solitaire bijen nestelen en er hun eitjes in afzetten. Na het leggen van een eitje en eiwitrijk voedsel voor de larven in een buisje zullen ze de opening dichtmaken met een soort van zelfgemaakte hars waar de larven zich later doorheen bijten.

IMG_4754i_resize.jpg

 

Commentaren

 • Verdorie, ik ging in het najaar ook zoiets in elkaar steken. Vergeten. Maar 't is nooit te laat hé !!
  Ik heb wel veel padden en kikkers in de tuin, die zijn ook wel nuttig. En Lieveheersbeestjes ook voldoende, maar daarvan kan je er nooit genoeg hebben.
  De rest van de insekten.... ik hou mij hart vast voor binnen een maand of zo, als de meeste bloeiend planten zo'n 30 cm hoog zijn, en bezocht worden. 'k Heb hier iemand in huis gehaald die rondvliegende insekten megatof vindt. En ernaar springt zonder er rekening mee te houden wat eronder groeit.
  't Wordt hier een moeilijk jaar :-D
  (en een mens heeft daar NIETS aan te zeggen hé)

 • Handleidingen genoeg te vinden op het inernet om zoiets ineen te steken, eigenlijk geen nodig.
  Jij hebt idd een jagerke hé... 't is duidelijk géén hond ;-))

De commentaren zijn gesloten.