30-03-11

Toast champignon

Dé bistroklassieker. Dat kwam goed uit want ik was hierin de champignons vergeten.

IMG_4975_resize.JPG

Zo maak ik hem...

Nodig voor 4 personen:
600 g Parijse champignons
donker meergranenbrood
1 fijnversnipperde sjalot
5 takjes platte peterselie
1 teentje look
een scheutje room
een beetje groentenbouillon

Zo gemaakt:
Snij voor elke toast een boterham van zo’n 2 cm breed. Laat die korsten er maar gewoon aan en kies voor donker brood ! 
Schuif de sneetjes brood met wat boter op in de oven en toast ze krokant op 175°C of doe het zoals ik snel in de pan.
Maak de champignons proper en snij ze in grove stukken. Versnipper ook een sjalot en plet een teentje look.
Neem een pan en smelt er een klontje boter in op een hoog vuur. Kleur de champignons aan, en voeg tussendoor nog een klontje boter toe.
Zet het vuur lager en voeg dan pas de sjalot en de look toe.
Doe er wat groentenbouillon bij, laat wat inkoken, een scheut room en voeg de peterselie toe.
Voeg pas nu wat peper en zout toe. Schud alles door mekaar.
Leg op elk bord een warme toast en schep er de champignons over.

29-03-11

Kabeljauwhaasje met ratatouille

Ik zag mooie primeurgroenten liggen en maakte daarmee ratatouille. Maak ze zo maar hou de groenten redelijk beetgaar. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Giet de ratatouille een ovenschotel in, leg het kabeljauwhaasje erop, kruid en zet 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Lekker met volkoren rijst.

IMG_4850_resize.JPG

25-03-11

Chocoladetaart à la Pain Quotidien

Ken je die brownies van le Pain Quotidien ? Een heerlijk chocoladegebak is krokant van buiten en zacht en smeuïg binnenin. En op deze taart ligt nog een net niet té krokant chocoladelaagje en dat maak je door chocolade te mengen met room.

IMG_4841_resize.JPG

Nodig:
250 gr goede ongezouten boter
250 gr zwarte chocolade met hoog cacaogehalte
4 hele eieren
340 gr griessuiker
150 gr gezeefde bloem
snuifje zout
een snuifje bicarbonaat (factultatief)
Voor het chocoladelaagje: 100 gram chocolade, 10 ml room en 20 gram boter

Zo gemaakt:
Verwarm de oven voorverwarmen op 180graden
Smelt de boter en de chocolade.
Klop de eieren en de suiker wit.
Laat het chocolademengsel iets laten afkoelen vooraleer onder het eimengsel te roeren.
Meng de bloem erbij en ook een snuifje zout en bicarbonaat
Bekleed de vorm met bakpapier. Ik nam de ronde siliconen tupperwarebakvorm die ik voor de zekerheid farineerde (boter en bloem dus)
Zet 40 à 45 min in de oven. De bovenkant moet gedroogd zijn maar in het midden mag het nog klef zijn. Ik heb na 25 minuten de oven teruggedraaid op 150 graden. Een beetje zoeken want elke oven is anders.

Breek voor het chocoladelaagje chocolade in stukken en leg samen met de room en boter in een ovenbestendig kommetje.
Zet dit in de oven wanneer de taart er uit komt.
Haal de taart uit de vorm, haal het kommetje uit de oven, roer goed en giet op de taart in een niet te dikke laag.
Laat de taart afkoelen.

IMG_4842_resize.JPG

Ongetwijfeld dé beste én makkelijkste chocoladetaart die ik ooit maakte. En in mini test versie geeft het dit

IMG_4848_resize.JPG

want de taart zelf heb ik niet kunnen proeven: dat deden de klasgenoten van Stoere Vent in het eerste leerjaar. Inderdaad opnieuw met Defender erop.

IMG_4843zn i_resize.jpg

 

24-03-11

After cheese dinner pizza

Zo verkopen ze die niet. Pizzabodem met champignons, hamblokjes, sjalot en een restje roquefort, geitenkaas en een ondefinieerbare reeds aan 't weglopende kaas van de kaasschotel van de dag voordien. Alles op een pizzabodem en 20minuten op 180 graden.

IMG_4772_resize.JPG

 

23-03-11

Dé Defendertaart

Net als vorig jaar was het natuurlijk een Defendertaart die de show ging stelen op zijn verjaardag. Een speculaastaart mét 'échte' modder ! 

IMG_4786 zn_resize.JPG

IMG_4835 zn_resize.JPG

IMG_4796 zn_resize.JPG

IMG_4802 zn_resize.JPG

IMG_4793 zn_resize.JPG

IMG_4822_resize.JPG

Mijn fiets, zo nieuw dat de prijs er nog aanhangt !

IMG_4791_resize.JPG

 

 

Stoere Vent is 7

Stoere Vent is 7 jaar vandaag. Alsof hij net pas 6 was geworden. Je doet het zo goed in het eerste leerjaar en leest al flink in het Frans én Nederlands !
7 jaar alsof het gisteren was, en en alles wat eraan vooraf ging weer naar boven komt.
Wat voorafging. Na bijna 3 jaar, zoveel maanden van...
...geknoei met hormonenpillen via gewone gyné
...de knoop doorhakken en de stap zetten over de drempel van het besef van infertiliteit
...eerste afspraak in het Centrum van Reproductieve Geneeskunde van het AZ Jette
...vele vragen, vele pré-onderzoeken, veel info, duidelijkheid !
...traagwerkende schildklier en cysten op eierstokken (PCOS)
...een aangepaste behandeling
...vaak elke avond op en af naar het Centrum van Reproductieve Geneeskunde van het AZ Jette
...vele bloedafnames tot aders onvindbaar zijn
...echos
...groeiende follikels
...zelf vele ampules inspuitingen menopur en profasi zetten
...al je privé van 'moetens' en soms tot vervelens toe op één doel richten
... ... :-)
...14 dagen lang & bang & vol twijfel afwachten
...veel hoop
...1 telefoontje
...veel verdriet & veel teleurstellingen
...twijfel om door te gaan
...boos om de verloren tijd
...stilzwijgen tegenover velen
...overal zwangere vrouwen zien en beseffen dat ook zij misschien lang hebben moeten wachten
...plooien maar niet breken
...er samen sterker uit komen
...vol moed beginnen aan de volgende poging
en dan de beslissing na het resultaat van de zoveelste poging in juli 2003 om een pauze van een paar maanden in te lassen
... en dan beseffen dat je de mooiste dingen pas bereikt na veel geduld !
29 juli 2003 15uur: ik bel naar 02/4778888 monitoring CRG, een nummer dat ik nu nog van buiten ken. Een stem die zegt: 'proficiat, uw waarden zijn goed, u bent zwanger' WE ZIJN ZWANGER !
De zwangerschap liep goed tot de 28ste week, verweking, opening, risico op vroeggeboorte. Platliggen dus. De hele dvd box van Geert Hostes conferences wel 10x gezien. Boeken lezen tot ik ook dat beu werd. Tennisbal gooien voor Uncas, die maar bleef apporteren.
Uiteindelijk 23 maart ingeleid ergens vroeg in de ochtend. Uncas mee in de koffer van Dumbo. God weet hoe lang het ging duren. Gelukkig voor hem dat hij mee was.
De weeën blijven uit ondanks het infuus, ze breken mijn water. Ergens in de namiddag wordt infuus vervangen door iets 'straffer', stilaan komen weeën op gang, tot er geen houden meer aan is en mijn bloeddruk de dieperik ingaat. Anesthesist wordt erbij gehaald, epidurale wordt met veel moeite gestoken, werkt (gelukkig) maar aan één kant. Bloeddruk stabiliseert, ik kan weeën terug opvangen.
Maar dan, 18u30: 10cm opening en het kan beginnen. De epidurale werkt van geen kanten meer (ik blij), duwen doet pijn, wat dacht u. Dus ik houd me in. Het duurt uren en uren vooraleer ik me durf over te geven aan de persdrang. 22u05 was je er, eindelijk.

Geluk is niet te koop, maar vloeit soms voort uit heel veel hoop: 3kg520 en 48 cm.

Verwonderd waren we. Je zocht en vond de borst waarmee ik je acht maanden mocht voeden.

dyn008_original_300_271_pjpeg_2596869_5adaad91903a2246d35a704ced4093f1.jpg

dyn008_original_300_400_pjpeg_2596869_babb52eab157f85bcc9934f363dcbf0a.jpg

Stoere Vent, een stoere lieve koppige Ram met een tomeloze energie en altijd wel een blauwe plek. We zien je zo graag. Vandaag is het jouw dag !

'Bon en wanneer mag ik nu op internaat mama' (lees: hotelschool Ter Duinen)... slik...My Little Chef...

 verjaardag, feest, taart, land rover, defender, stoere vent

22-03-11

Dit jaar gaan ze me niet liggen hebben

Ik ga dit moestuinjaar geen verschillende keren achter hetzelfde plantgoed rijden naar Ecoflora want dan koop ik weer vanalles dat ik niet echt 'nodig' heb (volgens Man).

IMG_4756_resize.JPG

Ik vond deze slakkenvallen: te vullen met milieuvriendelijke Escar-Go korrels of bier/gist. De korrels blijven veel langer werkzaam. Bij regen, ochtenddauw of bij het begieten blijven de korrels droog in de slakkenval waardoor ze veel langer werkzaam zijn en je er veel minder hoeft te kopen.
Als je ze vult met gistrijk bier komen slakken af op de gistgeur, willen er van drinken en verdrinken in het bier. Een zalige dood ? Deze slakkenval hoef je niet uitgebreid schoon te maken omdat de slakken grotendeels in het bier oplossen. Zo nu en dan bijvullen en omspoelen is voldoende.

 

 

16:50 Gepost in (Moes)Tuin | Commentaren (2) | Tags: slakken, slakkenvallen |  Facebook |

21-03-11

Ladybird ladybird, my kingdom for a ladybird

Onze haagbeuk en buxus zijn niet zo verzot op bladluizen. Lieveheersbeestjes des te meer. Eéntje eet er gedurende haar leven zo'n 5000 van. Ook oorwormen en gaasvliegen zijn er verzot op.
Ze zijn dus meer dan welkom in onze tuin. Net als solitaire bijen. Deze zijn zachtaardige, zeker niet agressieve en op zichzelf levende bijen. En handig meegenomen: van zeer groot belang voor het bestuiven van fruit, groenten, kruiden, bloemen,...

Te huur: insectenhotel op een zonnige locatie, verschillende kamers, mooi uitzicht. Potk.

IMG_4759_resize.JPG

In deze insectenflat vinden ze zeker een gepaste woonst. Je kan dit natuurlijk ook snel in elkaar knutselen maar bij Ecoflora gaat het sneller. Ik ga zowiezo nog een paar gaten boren in een boomstam voor die 'lieve' bijtjes (zegt diegene die zwaar allergisch is aan hun steken).
Het rode compartiment biedt bescherming en huisvesting aan lieveheersbeestjes, oorwormen en groene gaasvliegen. Gewoon opvullen met wat bladeren, stro of ribbelkarton waar ze graag in nestelen.
Het bovenste gedeelte met de buisjes en het houten blokje met openingen bieden onderdak aan solitaire bijensoorten. In de holle buisjes of boorgaten kunnen de verschillende soorten solitaire bijen nestelen en er hun eitjes in afzetten. Na het leggen van een eitje en eiwitrijk voedsel voor de larven in een buisje zullen ze de opening dichtmaken met een soort van zelfgemaakte hars waar de larven zich later doorheen bijten.

IMG_4754i_resize.jpg

 

20-03-11

Moes- en kruidentuin eind maart

Na de opkuis en composteren van vorige week ben ik eraan 'begonnen': het nieuwe moestuinjaar! In de volgende dagen kan de aarde nog wat opwarmen. De planning ziet er als volgt uit.

Bij het kleinfruit gaan de rabarber, aalbessen en frambozen goed komen, dat voel ik. Kwestie van goed snoeien.

moestuin, kruiden, fagus sylvatica, buxus, rabarber, aalbessen, frambozen, insectenhotel, slakken, slakkenvallen, slakkenkorrels

moestuin, kruiden, fagus sylvatica, buxus, rabarber, aalbessen, frambozen, insectenhotel, slakken, slakkenvallen, slakkenkorrels

moestuin, kruiden, fagus sylvatica, buxus, rabarber, aalbessen, frambozen, insectenhotel, slakken, slakkenvallen, slakkenkorrels

In de kruidentuin schieten bieslook, lavas, citroenmelisse, munt, oregano... al mooi uit de grond. Een moes- en kruidentuin: geen werk aan ! Hoe groeit het bij jou ?

moestuin, kruiden, fagus sylvatica, buxus, rabarber, aalbessen, frambozen, insectenhotel, slakken, slakkenvallen, slakkenkorrels

moestuin, kruiden, fagus sylvatica, buxus, rabarber, aalbessen, frambozen, insectenhotel, slakken, slakkenvallen, slakkenkorrels

moestuin, kruiden, fagus sylvatica, buxus, rabarber, aalbessen, frambozen, insectenhotel, slakken, slakkenvallen, slakkenkorrels

moestuin, kruiden, fagus sylvatica, buxus, rabarber, aalbessen, frambozen, insectenhotel, slakken, slakkenvallen, slakkenkorrels

moestuin, kruiden, fagus sylvatica, buxus, rabarber, aalbessen, frambozen, insectenhotel, slakken, slakkenvallen, slakkenkorrels

 

17-03-11

Puerta Adalia 2008

IMG_4722_resize.JPG

Een Spaanse Rueda uit Castilla y Leonda gebotteld op het eigendom.
Uit Tempranillo met mooie kersenrode kleur met paarse rand. Mooi aroma van kruiden en fruitige smaak
Lekker bij kalfs-, lams-, runds- en varkensvlees. Ik serveerde hem bij een heerlijke lamsnavarin
Temperatuur: 16° tot 18°
Prijs: €4,99
Waar: Delhaize

10:43 Gepost in Zattebeuzze | Commentaren (0) | Tags: rueda, spanje, rood, 2008 |  Facebook |