• Crème brulée van half zongedroogde tomaten en parmezaan * Mousse van gerookt forelhaasje

    Pin it!

    Twee recepten uit dit boek maar snel nog simpeler gemaakt aan de hand van wat ik in huis had. En klaar voor een apertief?

    claudia allemeersch, tomaten, mascarpone, gerookt forelhaasje, creme brulee

    Crème brulée van half zongedroogde tomaten

    Nodig
    85 gr half zongedroogde tomaten (geconfijte kan ook)
    1 ei
    2 dl room
    1/2 dl melk
    olijfolie
    suiker
    85 gr parmezaanschilfers
    mediteraanse kruiden
    peper van de molen

    Zo gemaakt:
    Verwarm de oven voor op 180gr
    Doe tomaten, ei, room en melk in blender en mix fijn.
    Wrijf ovenbestendige potjes in met olijfolie.
    Bedekt de bodem met parmezaan en giet tomatenmengsel erover.
    Plaats 30 minuten in een braadslede met een 3tal cm water.
    Laat afkoelen en bestrooi met suiker.
    Gratineer even 30 seconden onder de grill of gebruik de gasbrander.
    Dien op met grissini of dipkoekjes als aperitief of als voorgerecht.

    Mousse van gerookte forel

    Nodig:
    200gr gerookt forelhaasje
    250gr mascarpone
    koriander
    peper van de molen of piment d'espelette

    Zo gemaakt:
    Versnipper de forel zeer fijn.
    Klop de mascarpone los en voeg samen bij de vis.
    Kruid met koriander en peper.

    Dien op met dipkoekjes als aperitief. De forelmousse kan je ook in soesjes serveren of op toastjes. Of in een glaasje, op een lepel,...

  • In loving memory of Uncas 30/6/1996 - 27/5/2006

    Pin it!

    218021_1056060601415_1222857394_30147636_4049_n_resize.jpg

    Top Bouvier des Flandres, mijn beste vriend. Ik mis hem nog, elke dag...

    207130_1056060761419_1222857394_30147640_5318_n_resize.jpg

    Afscheid van Uncas... nu al vijf jaar geleden.
    Uncas, vijf jaar staat je gedenksteen in onze tuin en je urne hier op het bureau aan de pc onder een hele resem foto's. Het lijkt wel of het gisteren was dat we je zachtjes lieten inslapen, hier bij ons thuis. Je blafte je favoriete dierenarts nog een warme welkom, maar rechtkomen ging niet meer. Je was op, je leefde op pijnstillers, we hadden alles geprobeerd, en nog is dat geen troost, nu nog steeds niet. Ik denk elke dag aan je, je zotte kuren, je koppige karakter, hoe lief en zot je was, hoe fars je was in de tuin, mijn lieve poekiboy. De kindjes weten heel goed wie je bent en wie je was. Als ze een bouvier zien, roepen ze 'dat is precies Uncas' ja precies... maar zo eentje als jij zullen we nooit meer hebben. Zelfs nu vragen af en toe nog mensen 'ah waar is Uncas, is hij er niet bij ?' ...
    Hier nog eens wat vijf jaar geleden verscheen, om je nooit te vergeten

    208690_1056056561314_1222857394_30147623_5703_n_resize.jpg

    Tot straks Pouki-boy, maateke, braaf zijn hé’
    ‘Dada Unka, wawa, doe dodo’
    Uncas
    ‘Pouki’ ‘Joske’ ‘Gizmo’ de Land Rover bouvier,
    30 juni 1996 - 27 mei 2006
    Een lege plaats in ons huis, onze tuin, onze Defender en in ons hart
    Vandaag thuis ingeslapen, van zijn pijn verlost, Uncas wordt gecremeerd in het dierencrematorium in Boom, nadien zoals hij steeds was: voor altijd bij ons.

    207390_1056056081302_1222857394_30147611_1044_n_resize.jpg

    Lord, how long have I got to keep on running,
    Seven hours, seven days or seven years?
    All I know is, since you've been gone
    I feel like I'm drowning in a river,
    Drowning in a river of tears.
    Drowning in a river.
    Feel like I'm drowning,
    Drowning in a river.
    I wish that I could hold you
    One more time to ease the pain,
    But my time's run out and I got to go,
    Got to run away again.
    Still I catch myself thinking,
    One day I'll find my way back here.
    You'll save me from drowning,
    Drowning in a river,
    Drowning in a river of tears.
    Drowning in a river.
    Feels like I'm drowning,
    Drowning in the river.
    Lord, how long must this go on?
    Drowning in a river,
    Drowning in a river of tears.
    Eric Clapton – River of Tears

    samen_resize.jpg

     

    Aan de vrienden van Land Rover Ownersclub
    "Beste vrienden,
    Hoeveel steun we hier vinden is niet onder woorden te brengen. Het gebaar van TRex tart alle verbeelding... Onze Uncas en wij zijn daar zo ongeloofelijk dankbaar voor. Zo hard dat hij waakte over ons, zo waakt hij nu over jullie. 't Is nog allemaal heel erg moeilijk en pijnlijk voor ons, maar hij is uit zijn lijden verlost. Ik heb hem zaterdag met de def naar Boom gebracht, hij zat zo graag in zijn creme-glace hard top. Donderdag ga ik hem halen, ik zal blij zijn dat hij terug bij ons is. Hij overleefde al 2 jaar prostaattumor, ze gaven hem toen nog 3 maanden. Maar hij vocht... nu zat vol artrose en ontsteking in achterste poten en heupen. Aan zo een leven had hij weinig. Hij is altijd zo goed voor ons geweest, té goed... een goede sporthond en een goede familiehond. Ik wou niet dat hij verder zo moest afzien... 't Is heel heel erg zwaar... hij was mijn eerste 'kind'. Uncas verliezen is een hoofdstuk afsluiten... ik kocht hem in mijn laatste jaar aan de univ. 2 jaar later leerden 'we' Man kennen, samen zoveel meegemaakt, hij redde ons leven van een CO-vergiftiging, zoveel wedstijden samen gespeeld, zoveel hondenshows, geen denken aan zonder hem op verlof te gaan, zoveel mensen leren kennen dankzij hem, hij was er in die moeilijke periode van 3 jaar niet zwanger geraken, ging toen elke dag mee naar ziekenhuis in auto, maakte alle tegenslagen draaglijker met zijn onnozel doen, was bij me toen ik 3 maanden moest platliggen, was bij de bevallingen zelfs mee in auto op parking  , een lieve vriend voor Stoere Vent en Drama Queen...Kortom: hij was er ALTIJD voor ons. Nu waren wij er voor hem... en jullie allen samen met ons. Bedankt ! Dit zullen we niet gauw vergeten. "

    207942_1056056681317_1222857394_30147626_6746_n_resize.jpg

    215613_1056056601315_1222857394_30147624_6066_n.jpg

    En vandaag nog, vragen mensen achter je... een indrukwekkende hond was je, veel te braaf en zot. Blij en dankbaar kijk ik terug naar de tijd dat we samen waren.


     

  • Sous-chef

    Pin it!

    Naast zijn opleiding voor maître gaat hij gewoon verder in de leer in de keuken. De mis-en-place voor de bolognaise maison lukt al goed alleen.

    IMG_5509_resize.JPG

    Let vooral op de snijtechniek. Gelukkig bestaat er naast 'heurtelevisie' ook geen 'heluidsblog' omwille van de 'pas op voor uw vingers, vingers achteruit,...'

  • Rundscarpaccio maison

    Pin it!

    Om lekker eten te maken hoef je het niet ver te zoeken: even in de moestuin, de koelkast en de voorraadkast kijken en hier is het resultaat.

    IMG_5522_resize.JPG



    Nodig per persoon:
    3 sneetjes flinterdun gesneden rundsvlees
    9 kerstomaatjes
    een bol buffelmozarella
    fleur de sel en peper van de molen
    goede olijfolie
    een paar blaadjes rucola
    een paar pompoenpitten

    Zo gemaakt:
    Leg op elk sneetje rundsvlees drie in twee gesneden kerstomaten, wat rucola en een derde van de gescheurde mozarella.
    Kruid flink met peper en fleur de sel. Strooi er wat pitten over.
    Lekker met foccacio of waarom niet met dit lekker broodje maar zonder de tomaten, of liever met ?

  • Kabeljauwhaas met venkel

    Pin it!

    Vrijdag visdag ? Hier een snel lekker recept.

    IMG_5518_resize.JPG

    Nodig voor 4 personen:
    +-800 gr kabeljauwhaas
    2 venkelknollen
    6 blaadjes salie
    sap van 1 citroen
    een flinke scheut witte droge wijn
    peper en zout van de molen
    Voor de dressing: 3 EL graanmosterd, 2 KL azijn, 1 EL acaciahoning en 6 EL olijfolie en peper en zout

    Zo gemaakt:
    verwarm de oven voor op 180 graden.
    Snij de venkelknollen in 4, verwijder het groen en de harde stukken en snij ze in repen.
    Kook ze 5 minuten en laat uitlekken. Leg ze op bodem van ovenschaal en roer er citroensap en scheut wijn door. Scheur de salie en voeg ook toe.
    Snij de kabeljauwhaas en kruid met peper en zout naar smaak. Leg ze bovenop de venkel.
    Zet 20 minuten in de oven op 180 graden.
    Maak ondertussen de dressing. Controleer op smaak en kruid bij.
    Serveer met (gebakken) aardappelen of rijst. Zet de dressing op tafel en laat iedereen naar smaak er de vis mee overgieten.

  • Petit Beurre look-alikes

    Pin it!

    IMG_5516_resize next.JPG

    Koop hier de uitsteker. Eens iets anders als bedank-, doop-, trouw-, verjaardag-, ander gsm nummer-, wijziging adres of andere feesttoestanden. Maak een gepersonaliseerd petit-beurre koekje met je eigen tekst. Je kan ook een tekst maken in het lange latje en in andere koekjesvormen uitdrukken, of in marsepein, speculoos,...

    Nodig voor ongeveer 25 koekjes
    200 gr boter
    200 gr suiker
    1 EL vanilleextract
    1 volledig ei
    400 gr fijne bloem (geen zelfrijzende)

    Zo gemaakt:
    Meng boter en suiker
    Vanille erbij
    Ei erbij
    De bloem erbij.
    Laat het deeg minstens 1/2 dag in de koelkast. Op die plaats blijft het afgesloten een week goed.
    Verwarm de oven voor op 180gr.
    Rol het open op +-4 mm en steek de koekjes uit.
    Bak ze in voorverwarmde oven op 180graden tot ze kleuren. Hier was dat 12 minuten.

    Deze zijn voor de juffen die meewaren op zeeklassen. Deze bleekscheten zijn gemaakt met bakboter ipv echte boter. Ik weet het :-/ maar om 21u is hier op een zaterdag geen boter meer te verkrijgen.

  • Zoet/zuur/zoute tomaatjes

    Pin it!

    Met dank aan Claudia. Ik moet haar nieuwe boek dringend eens halen... Dit is alvast lekker voor bij het aperitief.

    IMG_5511_resize.JPG

    Nodig
    25 kerstomaatjes
    Grof zeezout
    Sap van 1 sinaasappel
    paar druppels citroensap
    150gr fijne kristalsuiker
    150gr water

    Zo gemaakt:
    Was de tomaatjes, leg ze omgekeerd klaar op een schotel en prik er tandenstokers in.
    Neem een niet al te grote maar hoge kookpot en smelt de kristalsuiker met water op een klein vuur.
    Voeg een paar druppels citroensap toe, schud aan de pan om de warmte goed te spreiden (roer er vooral niet in met een lepel of een klopper).
    Zorg ervoor dat de suiker volledig opgelost wordt vooraleer de caramel kleur begint te krijgen. Blijf bij het vuur en blijf zeer alert!
    Stop het kookproces zodra zich langs de wand van de pan een gelige verkleuring voordoet.
    Neem de pan van het vuur en blus de caramel met het sap van 1 sinaasappel.
    Niet schrikken, want eerst koekt de caramel wat samen, nu mag roeren met een klopper wel, tot alles terug vloeibaar wordt.
    Mengsel lauw laten worden en de tomaatjes onderdompelen in de caramel, terug op een schotel schikken en overstrooien met grof zeezout.

     

     

  • Dé zeeklassen the end

    Pin it!

    De week was sneller om dan gedacht. Reikhalzend anderhalf uur wachten op de bus, daar word je dorstig van!

    zeeklassen, school, stoere vent

    Eindelijk!

    zeeklassen, school, stoere vent

    zeeklassen, school, stoere vent

    Het was fantastisch en 'wist je mama dat er kindjes van mijn klas en de andere (2de leerjaar dus) die zichzelf niet kunnen wassen ?' Hij was duidelijk in shock.

    Liefde is loslaten... Het deed me denken aan de parabel van de hand met zand

    'Er was eens een jonge vrouw. Op de vooravond van haar huwelijk stond ze bij haar moeder en keken samen naar de zon die over het strand onderging in zee.
    Toen vroeg ze: 'mijn vader houdt van je, dat moet ik doen opdat mijn man steeds meer van me zal houden?'
    De moeder zweeg, bukte zich en vulde elke hand met zand.
    Ze knelde de vingers van één hand sterkter om het zand. Het zand glipte tussen haar vingers weg. Hoe krampachtiger ze haar hand balde, hoe sneller het zand eruit gleed. Toen ze haar hand opende kleefden er nog slechts enkele vochtige korrels aan haar handpalm.
    Haar andere hand had ze open gehouden als een kleine schaal. Daar bleven de zandkorrels liggen en schitterden in het licht van de avondzon.
    De moeder zei: 'het grote geheim van de liefde aan de ander ligt in het open geven van jezelf aan de ander, niet het willen hebben van de ander. Want alles wat wij in vrijheid met open handen tegenmoet treden, zal met ons zijn... de kunst van het vrijlatend geven is de kracht die de ander ons doet liefhebben...'

  • Boterhammen met platte kaas en radijzen

    Pin it!

    IMG_5498_resize.JPG

    Een lekkere gezellige maaltijd maken kan toch zo heerlijk simpel zijn. Inspiratie genoeg in de moes- en kruidentuin.

    Nodig:
    platte kaas
    een paar dikke sneden lekker huisgemaakt desembrood
    radijzen: wat witte Chandelle de Glace en rode Cherry Belle radijzen uit de moestuin
    een paar bieslooksprieten en -bloemen
    veel peper van de molen
    wat zout

    Zo gemaakt:
    Snij de bieslook fijn en meng samen met flink wat peper en een beetje zout door de platte kaas
    Snij de radijzen, leg ze in potjes samen met de eetbare bieslookbloemen.
    Geef de gasten brood en de rest is self service. Met een Geuze. Hemels !

    IMG_5496_resize.JPG

  • Risotto met king crab en chorizo

    Pin it!

    IMG_5493_resize.JPG

    Nodig voor 4 personen:
    400gr arboriorijst
    een fijnsnipperde sjalot
    200ml droge witte wijn
    800ml groentenfond of half groenten half vis
    peper van de molen en sap 1/2 citroen
    blik 200 gr king crab of verse uiteraard
    100 gr diepvrieserwten
    50 gr chorizo in repen gesneden

    Zo gemaakt:
    Fruit de sjalot in de olie, voeg de rijst toe en laat een even zacht bakken tot hij glazig wordt.
    Giet de wijn erbij en laat even inkoken. Giet de fond bij de rijst en laat 10 minuten koken onder deksel (!).
    Check regelmatig. Voeg na 8 minuten de erwten toe (diepgevrozen jawel)
    Na de 10 minuten voeg de de king crab en chorizo toe en laat nog 3 minuten warmen. Kruid met peper en voeg sap van 1/2 citroen toe. Reken dus op 13minuten onder deksel voor de risotto.

     

  • Dé zeeklassen

    Pin it!

    Een zelfgemaakte zak voor de vuile was

    IMAG0348_resize.jpg

    en een reiszak waar voor 5 dagen zee meer inzit dan voor 15 dagen Namibië: 5 paar schoeisel begot (sandalen, stapschoenen, sportschoenen, laarzen en pantoffels) en 5 sets kleding, 2 pyama's, lakens, 3 handdoeken... En kamer 307 da's op de derde verdieping zeker in dat gebouw zonder lift?   IMAG0428_resize.jpg

    Het eerste leerjaar en de langverwachte zeeklassen. Al sinds de eerste kleuterklas vraagt hij ernaar en vandaag is het eindelijk zover ! Have fun grote man !

     

  • Salade met gerookt forelhaasje/radijzen/komkommer/appel/walnoot

    Pin it!

    Eigenlijk gewoon wat bij mekaar gekletst met wat noten- en olijfolie en ciderazijn erbij. Gebaseerd op dit recept maar toch heel anders.

    Nodig voor 4 personen:
    4 forelhaasjes
    2 komkommers
    handvol radijzen uit de moestuin
    een paar walnoten
    een zoete appel
    vinaigrette : 1 EL olijfolie en 1 KL notenolie samen met 1 EL ciderazijn + sap 1/2 citroen, peper en zout van de molen.

    Zo gemaakt:
    Schil de komkommer met de dunschiller en schil zo verder zodat je mooie slierten krijgt. Strooi er zout over en zet even koel weg.
    Snij de appel met schil in lange repen. Snij de radijsjes.
    Giet vocht van komkommers weg en voeg alles toe. Hak de noten, voeg ze toe en giet de vinaigrette erover. Eindig met de vis. Serveer met brood.

    IMG_5475i_resize.jpg

     

     

  • 7 paletten en de geplande BBQ

    Pin it!

    uitbouw2_resize.jpg

    Bouwfirma's en timing: 't zal nooit een goede combinatie worden. Zeker niet samen met een geplande bbq voor bijna 20 personen... Ikke stress ? Never.

  • Beton!

    Pin it!

    Maar eerst sukkelden ze danig op de harde grond hier dat mankracht en schup werden algauw vervangen door een drilboor.

    uitbouw_resize.jpg

    Wordt vervolgd…