19-08-11

Diner bij Les Eleveurs

Deze hostellerie met een lange familietraditie was het trefpunt van paardenfokkers, vandaar de naam.
Sofie Dumont wordt beschouwd als een zeldzaam culinair talent. Na haar opleiding tot chef-kok, werkte ze enkele jaren voor de wereldwijd gerenomeerde Brusselse chocolatier Wittamer. In 2007 nam ze samen met haar zakenpartner Andy De Brouwer (4de generatie!) het gastronomische restaurant Les Eleveurs over. Ze kreeg de opdracht om de continuïteit te bewaren en tegelijk voor een aantal eigentijdse toetsen te zorgen. Ze voelde die taak zeer goed aan en dankzij haar inspiratie en subtiele creativiteit won Les Eleveurs nog aan faam.
In 2009 werd ze gekroond tot Lady Chef of The Year door het culinair maandblad Ambiance.
Ze is dan ook in de eerste plaats een chef die zich bekommert om het natuurlijke karakter van product en bereiding. Met een ruime keuze van klassiekers toont ze haar kennis en talent zodat traditionele lekkerbekken zich hier graag neervlijen. Ze komt soms klassiek, maar vaak ook creatief en funky uit de hoek.
Voor de meesten werd Sofie bekend als Goe Gebakken dame op VT4. Met haar jonge en pittige verschijning bewijst ze dat bakken van alle tijden is en helemaal niet stresserend. Én voor iedereen...

We hebben geen van beiden gezien die avond. Chef Sofie was weg voor opnames voor VT4 en kan duidelijk rekenen op een uitstekende keukenbrigade. Gastheer Andy liet zich in de zaal vervangen door twee zeer vriendelijke obers met kennis van zake. De zaal is mooi gerenoveerd, stijlvol en sjiek modern. 

IMG_0109_resize.jpg

IMG_0158_resize.jpg

We starten met een champagne Bruno Paillard Brut Première Cuvée, met 60% van de productie het vlaggeschip van deze champagnemaker uit 45% Pinot Noir, 33% Chardonnay en 22% Pinot Meunier. Mooie goudgele kleur met fijne parels. In de neus eerst citrus en pompelmoes van de Chardonnay, nadien rood fruit van de Pinot Noir die de link maken naar geconfijt fruit en ananas van de Pinot Meunier. In de mond smaken van citrus, amandelen, gegrild brood... maar ook rood tot zwart fruit zoals vijg en kers. Een zeer pure autenthieke brut met een laag suikergehalte van 7 à 8gr/liter (kan gaan tot 15gr/l bij brut)

We kregen meteen olijven en grisini en - na een paar minuten want ze zaten nog in de oven - een keuze uit vers gebakken brood en verschillende soorten vetstof: hoeveboter, boter met Fleur de Sel, smout, olijfolie. IMG_0115_resize.jpg
Zeer snel kwam de amuse: een carpaccio van kabeljauw met brochutto ham, parels van citroen en peper en eitjes van zalm. Zeer lekkere starter maar de superverse vis was iets teveel op kamertemperatuur.

 IMG_0113_resize.jpg

IMG_0114_resize.jpg

We kozen voor het traditiemenu (€77 pp) met aangepaste wijnen. Die kan je nemen per glas (prijzen onder vermeld) of in de wijnformule (€28,5 per persoon) hetgeen we deden. De keuze uit beide formules is trouwens een zeer goed idee.

Man nam als koud voorgerecht 'Maatje'- grijze noordzeegarnalen - avocado - sla (van mevr Colombi Essenbeek). Pure smaken, mooi omlijnd en een heerlijk  gemarineerd maatje.
Quinta de Sant'Ana, een Portugese Riesling van 2009 (€6,4)

IMG_0117_resize.jpg

Ik ging voor Geitjeskaas (Geitjesweelde, Gooik) - amandelnoot - pompelmoes - Belgische kaviaar. Een frisse combinatie, zilt, zoet gecombineerd met zachte geitenkaas.
Tres Lunas (Verdejo) 2001, DO Toro, Spanje (€4)

IMG_0116_resize.jpg

Het warm voorgerecht: kroketjes van Jamon Iberico 'triple equis' (Maximiliano Jabugo, Spanje) - zomerprei - bloemkool - mosterdzaad. Een absolute voltreffer. Heerlijke ham; mooie combinatie.
Zweigelt 2009, Oostenrijkse rode (€6,4)

IMG_0124_resize.jpg

Hoofdgerecht was Haasje Iers rund - ansjovisboter - courgette en courgettebloem - stroaardappelen. Fantastisch gebakken vlees, perfect van bakwijze, mals als boter. De ansjovisboter was apart geserveerd en misschien best zo voor zij die niet zo van dat zilte houden als Man. Mooie frisse gegrilde courgette en gekookte courgettebloem als garnituur.
Vina Ubezo, Cosecha 2009 uit Garnache, Tempranillo en Syrah, Spanje (€4,2)

IMG_0129_resize.jpg

IMG_0127_resize.jpg

Kazenkar met toastbrood met nootjes en honing. Een mooie keuze. Ik nam vooral geit, schaap en een marwal (stinkkaas uit deze film maar zo lekker!)
Oude Kriek 3 Fonteinen

IMG_0149_resize.jpg

IMG_0152_resize.jpg

Het nagerecht was een huisgemaakte matte in mille-feuilles met tomatenconfituur, sorbet van aardbeien en pesto van pepermunt. Een bijzondere combinatie met vooral een lekkere pesto en sorbet.

IMG_0159_resize.jpg

Bij de koffie kwam nog dit mooie bord met huisgemaakte zoetigheden.

IMG_0163_resize.jpg

Volgens mij een restaurant zoals 'ze ze niet meer maken'. De zaalbereidingen zoals ik ze hier zag, zijn vandaag de dag eerder uitzondering dan regel. Aperitief rechtstreeks uit de fles geschonken, saus in de zaal zien klaarmaken, het rundsvlees in de zaal gesneden,... De kwaliteit van de produkten, vaak ook streekprodukten, is uitstekend.
Van de service kan je enkel zeggen dat deze perfect is, vriendelijk en efficient. De wijnen zijn meer dan correct en worden ook zo geserveerd. Dat alles in een stijlvolle rustige ambiance in een modern met smaak ingericht decor. In Les Eleveurs behoort die gedachte al vele jaren tot het DNA van deze zaak. En dat merk je.
We kunnen niet anders dan Les Eleveurs sterk aanraden voor wie houdt van perfecte gastvrije service aan een mooie tafel tafel en culinaire verwennerij in een leuke omgeving. Wij gingen buiten met het Goe Gebakken boek en het voornemen zeker nog terug te komen.
Je kan er ook terecht in één van de 15 hotelkamers of de Bodega om wijn te degusteren en je eigen kelder samen te stekken. Van het mooie terras konden van omwille van het weer niet genieten.
Omgeving groot Halle is les Eleveurs een absolute aanrader. Naar onze bescheiden mening veel meer dan het met een ster bekroonde TerBorght waar we dineerden. Mensen van Michelin, ga nog eens langs bij chef Sofie aub.

Restaurant Les Eleveurs
Suikerkaai 1A - BE - 1500 Halle
15/50 Gault Millau
3 vorken Michelin 2011
Jeunes Restaurateurs d'Europe

Commentaren

Het probleem dat ik lang had met Sofie was dat ik haar niet sympathiek vond in de media. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat het wat gebeterd is.

Ik schrijf haar restaurant bij op mijn to do lijstje na deze leuke recensie.

Gepost door: Kristof | 20-08-11

Reageren op dit commentaar

Dit doet altijd plezier
--------------------------------------------------------------------------------
Van andy.de.brouwer1@telenet.be
Naar onelifeliveit@proximus.be
Datum Sat, 20 Aug 2011 00:25:38 +0200
Onderwerp Re: Ons bezoek aan uw restaurant

Geachte,

Ik moet toegeven dat ik de tranen in mijn ogen kreeg bij het lezen van uw
recensie.
Uw omschrijving van ons restaurant doorheen uw buitengewoon gedetailleerde
gewaarwordingen zijn meer dan opmerkelijk en exact hoe we onszelf zouden
profileren.
Zelden heb ik een tekst mogen lezen die zo kort aanleunt bij wat wij
proberen te brengen en waar we naartoe willen. Het product laten gelden en
als het effe kan ook nog uit eigen streek.
Niet te veel garnituren die voor niets dienen en zonder schuimpjes en
texturen die snel gaan vergeten worden. Eten geven aan de mensen op een
fijne manier met oog voor verzorgd zaalwerk.
Mooi dat u dit allemaal hebt opgemerkt en dat u het wenst te delen met
anderen.
Ik kan u enkel aanmoedigen om te blijven recenseren en waarom niet voor een
gids of magazine u doet dit beter dan vele professionals.

U weet waarover u spreekt! Respect voor mensen met culinaire
fijngevoeligheid.

Andy, Sofie en het volledige "les Eleveurs" Team


-----Oorspronkelijk bericht-----
From: onelifeliveit@proximus.be
Sent: Friday, August 19, 2011 9:43 PM
To: andy.de.brouwer1
Subject: Ons bezoek aan uw restaurant

Beste team van Les Eleveurs,
Vorige week bezochten wij uw restaurant. We hebben fantastisch gegeten en de
service was onberispelijk.
Ik heb een verslag geschreven op mijn blog zoals ik dat altijd doe. Het zou me plezier doen als u daar even kan reageren
http://onelifeliveit.skynetblogs.be/
Met vriendelijke groeten
One Life

Gepost door: one life | 20-08-11

Reageren op dit commentaar

Koks hoeven niet sympathiek te zijn maar gewoon hun producten kennen en vooral hun vak ...
Doen !

Gepost door: one life | 20-08-11

Reageren op dit commentaar

mooie beschrijving van het restaurant , wij hebben verleden maand hetzelfde ervaren bij ons bezoek. Ik had je verwittigd dat het super ging zijn , en ben blij dat je hetzelfde hebt genoten. Eerst zien en dan geloven zeg je altijd :-) spijtig voor u dat Andy en Sophie er niet waren , ze geven nog een meerwaarde aan het hele restaurant , zal je wel merken bij uw volgende bezoek(en). Les Eleveurs doe zo verder zou ik zeggen. Groeten. Rik

Gepost door: Rik | 20-08-11

Reageren op dit commentaar

Idd eerst proeven dan geloven ;-) t was zeker Goe Gebakken!
Nog zovele goede adresjes te ontdekken hè en zo blijven we bezig!
Merci voor je commentje
X

Gepost door: One life | 21-08-11

Reageren op dit commentaar

Dag foodiemaatje,

Wat een puik verslag zeg. Ik heb het met heel veel plezier gelezen en het deed mij terugdenken aan ons bezoek van vorig jaar. Het is inderdaad een restaurant zoals een restaurant hoeft te zijn. Geen overdreven toestand maar kwaliteit op je bord en een leuke ongedwongen sfeer. Nog meer herkenbaar vond ik toen ik las dat je ook een kookboek gekocht hebt...ik heb dat namelijk ook gedaan (haar eerste en een hele mooie)
Misschien moeten wij samen eens gaan volgende keer?

Anniek

Gepost door: foodie | 23-08-11

Reageren op dit commentaar

Idd een tof restaurant en we gaan zeker eens met de kindjes terug ook ! Ik heb Goe Gebakken gekocht, andere heb ik ingekeken. Ook leuk maar... ik mocht er geen meer kopen remember ;-)
Ja idd lijkt me leuk dat eens te doen.

Gepost door: one life | 24-08-11

Reageren op dit commentaar

Ziet er schitterend uit! Staat al langer op ons lijstje, maar waren het restaurant wat uit het oog verloren.
Intussen bezochten we Nuance, ook meer dan een aanrader. Later dit jaar hebben we nog een topadres in Nederland tegoed, maar eerst nog Parijs en New-York. In Parijs houden we het simpel, maar wel goed (denken we); van NY verwachten we heel veel. Intussen wensen we jullie veel culinair genot in Oud Sluis!

Gepost door: C&C | 14-09-11

Reageren op dit commentaar

Een adresje in Parijs ? Comme chez Maman, 5, rue des Moines, Paris 17... bij Wim Van Gorp, niet duur, even weg uit het centrum, maar dat mag niet letten.
Trap niet in de val van de unifood, soit-disant toprestaurants met een zelfde fabriekskeuken...

Gepost door: B&M | 10-10-11

Reageren op dit commentaar

Bedankt B&M voor de tip !

Gepost door: onelifeliveit | 12-10-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.