• Ingepakte Zuiderse courgettelasagne met gerookte ham

    Pin it!

    lasagnei_resize.jpg

    Gezien mijn 'situatie' zet ik de laatste dagen gewoon mijn kindjes aan de kook (letterlijk). Eenvoudige snelle receptjes dus die weinig omhanden hebben.
    Je kan dit recept eindeloos variëren met bijvoorbeeld aubergines, geitenkaas,...

    Nodig voor 4 personen:
    1 vel bladerdeeg
    1 grote courgette (dank u moestuin)
    1 bolletje buffelmozzarella
    6 KL tomatentapenade
    8 plakjes gerookte ham
    1 bosje basilicum
    Provençaalse kruiden
    peper van de molen
    1 ei

    Zo gemaakt:
    Verwarm de oven voor op 200graden.
    Snij de courgette in zo dun mogelijke plakken, in de breedte of de lengte, kies maar.
    Laat het vel bladerdeeg op het bakpapier en leg het geheel best in een bakvorm.
    Bouw de lasagne op op één helft.
    Begin met de courgette, wat tapenade, ham, mozzarella, basilicum en kruiden en eindig met een laag courgettes.
    Maak een pakketje met het bladerdeeg. Keer om op het bakpapier.
    Bestrijk met het losgeklopt ei.
    Bak een vijftiental minuten op 200graden of tot het bladerdeeg mooi goudbruin kleurt.
    Serveer met een groene salade.

     

  • Beso De Vino 2009

    Pin it!

    foto_resize.jpg

    Beso De Vino 2009 Seleccion 2009 uit Garnache en Syrah druiven met een diep kersenrode kleur. Aroma´s van zwarte kersen en blauwe bessen met een krachtige aanzet: fijn, soepel, evenwichtig en lang. Deze wijn kreeg van Wine Advocate Robert Parker 90/100. Overroepen of niet ? Ik vind van niet en in elk geval prijs/kwaliteit een super wijn. Met een leuk etiket en schoefdop.
    Lekker met gegrild vlees, lamsvlees en rundvlees
    Temperatuur: 16-18°
    Prijs: €4,99 bij Delhaize

  • Ercavio 2008

    Pin it!

    foto 2 i_resize.jpg

    Ercavio Seleccion Limitada Mas Que Vinos 2008 van het prestigieuze Spaanse wijndomein Bodegas Ercavio. Wijn de la Tierra de Castilla uit 90% Tempranillo en 10% Merlot 12 maanden op Amerikaanse eiken vaten.
    Mooie donkerrode wijn met gerafinneerde neus van rode en zwarte kersen, compote van pruilen en ceder. Krachtig rood fruit en een vleug caramel in de mond. Elegante afdronk met gerookte eik en gedroogde kruiden, evenwichtige veelbelovende tanines.
    Speciaal voor deze gelimiteerde editie heeft de bekende Belgische kunstenaar Piet Stockmans een uniek wijnetiket ontworpen.
    Lekker bij rood rundsvlees, lam, kalf, steak, ribstuk...of bij wild en stoofpot
    Temperatuur: 12-15°
    Prijs: € 13,19 enkel voor abonnees CA via Ad Bibendum. Deze kreeg ik bij jaarlijks vernieuwen van mijn abonnement.

  • Start To Crutch with Friends ...

    Pin it!

    Mijn twee nieuwe vrienden kregen het gezelschap van deze schone immobilizer en dan nog voor een drieweekse... in 't beste geval. Noch plooien noch steunen: letterlijk en figuurlijk.

    Maar er zijn ergere dingen: zoals de Pukkelpop ramp de dag dat ik uit ziekenhuis ontslagen werd.  

    a brace_resize.jpg





  • Diner bij Les Eleveurs

    Pin it!

    Deze hostellerie met een lange familietraditie was het trefpunt van paardenfokkers, vandaar de naam.
    Sofie Dumont wordt beschouwd als een zeldzaam culinair talent. Na haar opleiding tot chef-kok, werkte ze enkele jaren voor de wereldwijd gerenomeerde Brusselse chocolatier Wittamer. In 2007 nam ze samen met haar zakenpartner Andy De Brouwer (4de generatie!) het gastronomische restaurant Les Eleveurs over. Ze kreeg de opdracht om de continuïteit te bewaren en tegelijk voor een aantal eigentijdse toetsen te zorgen. Ze voelde die taak zeer goed aan en dankzij haar inspiratie en subtiele creativiteit won Les Eleveurs nog aan faam.
    In 2009 werd ze gekroond tot Lady Chef of The Year door het culinair maandblad Ambiance.
    Ze is dan ook in de eerste plaats een chef die zich bekommert om het natuurlijke karakter van product en bereiding. Met een ruime keuze van klassiekers toont ze haar kennis en talent zodat traditionele lekkerbekken zich hier graag neervlijen. Ze komt soms klassiek, maar vaak ook creatief en funky uit de hoek.
    Voor de meesten werd Sofie bekend als Goe Gebakken dame op VT4. Met haar jonge en pittige verschijning bewijst ze dat bakken van alle tijden is en helemaal niet stresserend. Én voor iedereen...

    We hebben geen van beiden gezien die avond. Chef Sofie was weg voor opnames voor VT4 en kan duidelijk rekenen op een uitstekende keukenbrigade. Gastheer Andy liet zich in de zaal vervangen door twee zeer vriendelijke obers met kennis van zake. De zaal is mooi gerenoveerd, stijlvol en sjiek modern. 

    IMG_0109_resize.jpg

    IMG_0158_resize.jpg

    We starten met een champagne Bruno Paillard Brut Première Cuvée, met 60% van de productie het vlaggeschip van deze champagnemaker uit 45% Pinot Noir, 33% Chardonnay en 22% Pinot Meunier. Mooie goudgele kleur met fijne parels. In de neus eerst citrus en pompelmoes van de Chardonnay, nadien rood fruit van de Pinot Noir die de link maken naar geconfijt fruit en ananas van de Pinot Meunier. In de mond smaken van citrus, amandelen, gegrild brood... maar ook rood tot zwart fruit zoals vijg en kers. Een zeer pure autenthieke brut met een laag suikergehalte van 7 à 8gr/liter (kan gaan tot 15gr/l bij brut)

    We kregen meteen olijven en grisini en - na een paar minuten want ze zaten nog in de oven - een keuze uit vers gebakken brood en verschillende soorten vetstof: hoeveboter, boter met Fleur de Sel, smout, olijfolie. IMG_0115_resize.jpg
    Zeer snel kwam de amuse: een carpaccio van kabeljauw met brochutto ham, parels van citroen en peper en eitjes van zalm. Zeer lekkere starter maar de superverse vis was iets teveel op kamertemperatuur.

     IMG_0113_resize.jpg

    IMG_0114_resize.jpg

    We kozen voor het traditiemenu (€77 pp) met aangepaste wijnen. Die kan je nemen per glas (prijzen onder vermeld) of in de wijnformule (€28,5 per persoon) hetgeen we deden. De keuze uit beide formules is trouwens een zeer goed idee.

    Man nam als koud voorgerecht 'Maatje'- grijze noordzeegarnalen - avocado - sla (van mevr Colombi Essenbeek). Pure smaken, mooi omlijnd en een heerlijk  gemarineerd maatje.
    Quinta de Sant'Ana, een Portugese Riesling van 2009 (€6,4)

    IMG_0117_resize.jpg

    Ik ging voor Geitjeskaas (Geitjesweelde, Gooik) - amandelnoot - pompelmoes - Belgische kaviaar. Een frisse combinatie, zilt, zoet gecombineerd met zachte geitenkaas.
    Tres Lunas (Verdejo) 2001, DO Toro, Spanje (€4)

    IMG_0116_resize.jpg

    Het warm voorgerecht: kroketjes van Jamon Iberico 'triple equis' (Maximiliano Jabugo, Spanje) - zomerprei - bloemkool - mosterdzaad. Een absolute voltreffer. Heerlijke ham; mooie combinatie.
    Zweigelt 2009, Oostenrijkse rode (€6,4)

    IMG_0124_resize.jpg

    Hoofdgerecht was Haasje Iers rund - ansjovisboter - courgette en courgettebloem - stroaardappelen. Fantastisch gebakken vlees, perfect van bakwijze, mals als boter. De ansjovisboter was apart geserveerd en misschien best zo voor zij die niet zo van dat zilte houden als Man. Mooie frisse gegrilde courgette en gekookte courgettebloem als garnituur.
    Vina Ubezo, Cosecha 2009 uit Garnache, Tempranillo en Syrah, Spanje (€4,2)

    IMG_0129_resize.jpg

    IMG_0127_resize.jpg

    Kazenkar met toastbrood met nootjes en honing. Een mooie keuze. Ik nam vooral geit, schaap en een marwal (stinkkaas uit deze film maar zo lekker!)
    Oude Kriek 3 Fonteinen

    IMG_0149_resize.jpg

    IMG_0152_resize.jpg

    Het nagerecht was een huisgemaakte matte in mille-feuilles met tomatenconfituur, sorbet van aardbeien en pesto van pepermunt. Een bijzondere combinatie met vooral een lekkere pesto en sorbet.

    IMG_0159_resize.jpg

    Bij de koffie kwam nog dit mooie bord met huisgemaakte zoetigheden.

    IMG_0163_resize.jpg

    Volgens mij een restaurant zoals 'ze ze niet meer maken'. De zaalbereidingen zoals ik ze hier zag, zijn vandaag de dag eerder uitzondering dan regel. Aperitief rechtstreeks uit de fles geschonken, saus in de zaal zien klaarmaken, het rundsvlees in de zaal gesneden,... De kwaliteit van de produkten, vaak ook streekprodukten, is uitstekend.
    Van de service kan je enkel zeggen dat deze perfect is, vriendelijk en efficient. De wijnen zijn meer dan correct en worden ook zo geserveerd. Dat alles in een stijlvolle rustige ambiance in een modern met smaak ingericht decor. In Les Eleveurs behoort die gedachte al vele jaren tot het DNA van deze zaak. En dat merk je.
    We kunnen niet anders dan Les Eleveurs sterk aanraden voor wie houdt van perfecte gastvrije service aan een mooie tafel tafel en culinaire verwennerij in een leuke omgeving. Wij gingen buiten met het Goe Gebakken boek en het voornemen zeker nog terug te komen.
    Je kan er ook terecht in één van de 15 hotelkamers of de Bodega om wijn te degusteren en je eigen kelder samen te stekken. Van het mooie terras konden van omwille van het weer niet genieten.
    Omgeving groot Halle is les Eleveurs een absolute aanrader. Naar onze bescheiden mening veel meer dan het met een ster bekroonde TerBorght waar we dineerden. Mensen van Michelin, ga nog eens langs bij chef Sofie aub.

    Restaurant Les Eleveurs
    Suikerkaai 1A - BE - 1500 Halle
    15/50 Gault Millau
    3 vorken Michelin 2011
    Jeunes Restaurateurs d'Europe

  • Start to Crutch

    Pin it!

    Deze week nog begin ik eraan! Voor hopelijk niet langer dan een week of 3...

    kruk_resize.jpg

  • Taart met geroosterde tomaten en geitenkaas

    Pin it!

    Simpele, eerlijke en heerlijke keuken met maar een paar kwalitatieve ingrediënten.  
    IMG_7395_resize.JPG


    Nodig voor 4 personen

    1 pakje kant-en-klaar bladerdeeg of maak het gewoon zelf
    3 EL  paneermeel
    1 ui, in dunne ringen gesneden
    200 gr geitenkaas (bv. petit rondin de chèvre)
    500 gr Roma tomaten, in halfdikke plakjes uitgelekt
    5 takjes verse tijm (kan je vervangen door provencaalse kruiden)
    3 KL suiker
    olijfolie
    peper en zout van de molen
    bakpapier
     
    Zo gemaakt:
    Leg het bladerdeeg op een bakplaat bekleed met bakpapier of met papier en al in een bakvorm.
    Bestrooi het bladerdeeg met paneermeel*. Leg hierop de uienringen, verkruimel de helft van de geitenkaas erover en beleg met tomaten.
    Strip de tijmblaadjes over de tomaten heen en kruid met suiker, peper en een klein beetje zout. Besprenkel alles met olijfolie.
    Bak de taart 35 à 40 minuten op 200gr tot de tomaten zoet geroosterd zijn en het bladerdeeg knapperig en goudbruin is.
    Verkruimel de rest van de geitenkaas over de geroosterde tomaten, werk af met olijfolie en garneer met verse tijmblaadjes.
    Serveer met een fris slaatje.

    * een goede type voor elke quiche-achige bereiding. Het zorgt ervoor dat je bodem niet 'nat' wordt van vochtige ingrediënten.

  • Nieuw-Zeelandse spinazie

    Pin it!

    Het zalige aan een moestuin is dat je ook eens iets kan planten én - liefst ook -  oogsten dat je doorgaans niet in de winkel kan vinden. Nieuw-Zeelandse Spinazie bijvoorbeeld. Vanaf dit jaar zeker een vaste waarde in mijn moestuin. Aan voorzaaien binnen doe ik niet mee, gewoon the tough way: direct buiten mét resultaat. Het zaait zichzelf blijkbaar jaarlijks uit, dit moet zowat de meest voordelige moestuinplant zijn. Enkel verplanten van perceel want hier doen we aan wisselteelt. Eén plant geeft genoeg voor één gezin bijna wekelijks een lekkere groenteportie. Om te oogsten pluk je de stengeltoppen waardoor de plant zich steeds verder gaat vertakken, binnen de kortste keren heeft de plant een omvang bereikt van 1m2. Makkelijker én compacter dus dan gewone spinazie, net als snijbiet.
    De smaak leunt ook - net als snijbiet/warmoes - aan bij spinazie en je kan het ook zo bereid worden. Dat gaan we dan ook doen.

    IMG_7333_resize.JPG



  • Keuken gezocht...

    Pin it!

    Deze mensen zoeken een keuken. Niet voor mij dank u: ik heb mijn gerief.

    keuken1.JPG

  • Château Saint Maurice Cuvée Vieilles Vignes 2009

    Pin it!

    IMG_7313i_resize.jpg

    Een AOC Côtes du Rhône Villages Laudun uit 60% Grenache, 20% Syrah en 10% Oude Carignan.
    De oude wijnranken van meer dan 60 jaar oud zorgen voor zachtheid, kracht en evenwicht. De overgang naar eiken vaten zorgt voor een optimale veroudering.14,5% dus een krachtige wijn
    Krachtig geconfijt fruit, kruiden en vanille. Noten van leder en peper ondersteund door delicate taninne.
    Lekker bij rood vlees met saus, wild, lamsschouder, magret...
    Temperatuur: max 18°
    Prijs: €10
    Waar: Château Saint Maurice

     

  • Kabeljauwhaasje met crumble van chorizo en aardappelpartjes

    Pin it!

    Daar hadden we hier nog eens écht zin in. Met een slaatje erbij, heerlijk en snel klaar.

    IMG_7310i_resize.jpg

    Voor de aardappelpartjes neem je vastkokende aardappelen. Snij ze met of zonder schil en ongeveer 8 minuten, je moet met je vork er net in kunnen prikken. Haal ze uit het water en verwarm een tefal pan, doe je de aardappelen erbij en bak ze 4 min. aan één kant (tussendoor niet omdraaien). Zodra er aan een kant een goed bruin korstje zit kun je ze omdraaien en bak je ze ook aan de andere kant 4 minuten bruin. Strooi er nog wat grof zeezout overheen en wat peper en ze zijn klaar.

    Stem aub hier voor mij

     

  • KitchenAid Blender

    Pin it!

    Ah zo curieus ?

    IMG_7310_resize.JPG

    Mixen, mengen, cocktails maken, pureren, ijsblokjes crushen. Deze kan alles! Bovendien en niet onbelangrijk: veilig én superonderhoudsvriendelijk. Hij staat nu op mijn aanrecht in dezelfde kleur als mijn keukenminnaar natuurlijk. Oh ja en hij is ook mooi.
    Ik heb hem nu een week en hij draait net als zijn grote broer elke dag. Komt ongetwijfeld in mijn top 5 van favoriete kookgereedschap

     

  • Patisson

    Pin it!

    Pati-wat ?
    Identiteitskaart: een pompoen-achtige vrucht van 15 tot 20 cm groot, wit, geel of groen van kleur. Ze noemen soms ook keizers- of bisschopsmuts. Te bereiden als pompoenen voor soep, puree, vullen met bijvoorbeeld gehakt als ovenschotel. Smaken heerlijk bij vis. Ze worden ook als siervruchten gebruikt, bijvoorbeeld in bloemstukken maar da's echt zonde.
    Waar: in mijn moestuin dit jaar één plant van Ecoflora met een geweldige oogst en ongoing.

    IMG_7309_resize.JPG

    Vraag: maar wat is dat op de achtergrond ?