Hertog Jan nummer 3 !

Pin it!

hj_04_resize.jpg

Een week na de GaultMillau met weinig verrassingen, telt ons land opnieuw 3 driesterrenrestaurants: Hertog Jan (Brugge) vervoegt De Karmeliet (Brugge) en Hof Van Cleve (Kruishoutem). Het is van 2005 geleden dat een restaurant naar drie sterren promoveerde.
Een schitterend parcours legde Gert De Mangeleer af. Na zijn humaniora, besloot De Mangeleer een horecaopleiding te volgen. Hij volgde de TSO–kwalificatie hotel-restaurant in Ter Groene Poorte, Brugge.
Na zijn opleiding werkte hij vier jaar lang bij chef Danny Horseele van ’t Molentje, in Zeebrugge. Daar leerde hij het vak en groeide er een band met sommelier Joachim Boudens, verkozen tot beste sommelier van België in 2005 en 2011. Samen besloten ze hun energie in Hertog Jan te steken, een restaurant dat ze overnamen van Guido Francque in 2005. Een jaar nadat chef Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens het restaurant Hertog Jan overnamen, werden ze bekroond met een eerste Michelin ster. Op 23 november 2009 voolgde de tweede. Gert is meester aan het fornuis, Joachim regeert over zaal en wijnen. Vanuit de kelder begeleidt Joachim met brio het festival van zijn goede vriend. 'Eenvoud is niet eenvoudig' werd vandaag terecht bekroond met een derde ster.

Het was van 2006 geleden dat ons land drie driesterrenrestaurants telde. Comme Chez Soi moest vijf jaar geleden, toen Lionel Rigolet het restaurant overnam van zijn schoonvader Pierre Wynants, een ster afgeven. Het Brusselse restaurant behield sindsdien zijn twee overblijvende sterren.
Le Chalet de la Foret (Ukkel) en De Jonkman (Sint-Kruis) zijn tot twee sterren gepromoveerd. Behalve stijger Hertog Jan, behouden de dertien vroeger bekroonde tweesterrenrestaurants hun status. Veertien restaurants zijn tot één ster gepromoveerd. In de Bib Gourmand-categorie zijn 21 nieuwkomers en 13 verliezers.

Welke restaurants winnen of verliezen een Michelinster zie je hier.  

De commentaren zijn gesloten.