02-12-11

West-Vleteren XII en Saint-Marcellin

Van foodpairing gesproken ! Met - al zeg ik het zelf - heerlijk huisgemaakt donker zuurdesembrood.

IMG_9141_resize.JPG

In de veronderstelling dat elke bierliefhebber die het echt wou wel een paar flesjes Westvleteren XII in huis heeft dankzij Colruyt was het voor velen, waaronder ik, de eerste keer dat ze dit trappistenbier uit de Westhoek te pakken hadden. Het loont dan ook de moeite om zuinig om te springen met dit bier én het op de juiste manier te schenken.
De Westvleteren XII die nu in de Colruyt verkocht is, is nog vrij jong. Om de volle smaak van het bier te proeven zet je deze flesjes best nog even aan de kant (moeilijk). Rechtopstaand bewaren op een donkere en koele plaats. Na ongeveer een jaar is de smaakevolutie volledig op gang gekomen. Kan je nog langer wachten, geen probleem, na ongeveer anderhalf tot twee jaar komt het bier tot zijn volle recht. Zelfs na 20 jaar rijping is een Westvleteren XII nog steeds een topper, zij het dan wel sterk geëvolueerd naar een porto-smaak.
Als we dan toch gaan degusteren, schenk de Westvleteren XII dan niet te koud, ongeveer 10 à 12 graden is ideaal om de smaak tot zijn volle recht te laten komen. Hoe kouder het bier, hoe minder smaak.
Gebruik steeds een droog en proper glas ! Giet het flesje voorzichtig leeg (zonder schudden en laten “klokken”). Op de bodem zit altijd een gistdepot (hergisting op de fles). Aan u of u dit al dan niet in uw bier wil.
Geniet van dit fantastische gerstenat. Dit drink je niet maar degusteer je !

Met dank voor de tips.

Ik kan je alvast gelijkaardig bieren aanraden, die zeker niet moeten onderdoen aan de WestVleteren. In dezelfde smaakrichting: de Rochfort 8 of 10 of de Sint Bernardus 12.

Commentaren

Ziet er heerlijk uit !

Gepost door: Danny Van Tricht | 04-12-11

De commentaren zijn gesloten.