• May your holiday season be decorated ...

  Pin it!

  ... with love and happiness ! *

  Wij wensen jullie alvast fijne feestdagen en een geweldig 2012 !

  IMG_8344_resize.JPG

  * je moet je inspiratie toch ergens halen

   

 • De Zilveren Lepel voor Kinderen

  Pin it!

  IMG_9215_resize.JPG

  Stoere Vent, nog altijd van plan om naar 'Ter Duinen op internaat' te gaan, was superblij met dit boek onder de kerstboom. Ik heb ook al de kleine en de grote broer.
  De recepten zijn weliswaar gebaseerd op recepten uit de originele De Zilveren Lepel, maar ze werden herwerkt door de Britse kookboekenauteur Amanda Grant. Haar stap-voor-stap recepturen worden ondersteund door de illustraties van Harriet Russell. Vooraleer de vier hoofdstukken Lunch & Snacks, Pasta & Pizza, Hoofdgerechten en Toetjes & baksels aan te vatten, krijg je enkele do's & don'ts met betrekking tot veilig koken en ook een overzicht van de meest courante keukenbenodigdheden en technieken.
  De Zilveren Lepel voor Kinderen past 41 recepten uit De Zilveren Lepel aan naar het niveau van kinderen die vanaf zes jaar samen met de ouders Italiaans willen koken. De keuze van de gerechten is eenvoudig bij de voorgerechten, uitdagend bij de hoofdgerechten en ontgoochelend bij de desserts. Niet hét ultieme kinderkookboek, maar best wel een aardige aanwinst voor op de kinderkookboekenplank.
  Misschien zou de redactie van "Ons Kookboek" een volwaardige tegenhanger kunnen bedenken om de papa's, mama's en kindjes samen in onze Belgische keuken te krijgen ?

 • Tartaar van rivierkreeftjes met rundscarpaccio

  Pin it!

  Toen de kinderen Jeroen bezig zagen, riepen ze in koor 'dàt willen we eten met Kerstmis' en zo geschiedde. Veel keuze hebben we hier niet meer... gelukkig hebben ze een goede smaak en was dit surf & turf voorgerecht dan ook een voltreffer.

  IMG_9223_resize.JPG

  Nodig:
  250 g staarten van rivierkreeftje (voorverpakt)
  8 sneetjes carpaccio van rundvlees
  40 g Parmezaanse kaas (schilfers)
  1⁄2 groene appel (Granny Smith)
  40 g rucola
  1⁄2 sjalot
  1⁄2 citroen of limoen
  10 sprieten verse bieslook
  2 takjes verse dragon
  1 eetlepel cocktailsaus
  1 scheutje notenolie of fijne olijfolie
  1 scheutje balsamico
  peper
  zout (fleur de sel)

  Zo gemaakt
  Maak dit voorgerecht naar keuze (deels) op voorhand. Het slaatje wordt wel best vlak voor het serveren bereid.
  Haal de staartjes van riviekreeften uit de verpakking en hak ze grof met een scherp koksmes.Doe de stukjes rivierkreeft in een ruime mengschaal.
  Pel de sjalot en snipper ze zo fijn als je kunt. Te grote stukjes sjalot maken het gerecht minder smakelijk.
  Pluk de blaadjes dragon en snipper ze fijn. Hak ook de pijpjes bieslook in superfijne stukjes. Gebruik een scherp mes, geen schaar. Doe de kruiden bij de stukken rivierkreeft.
  Schep wat cocktailsaus in de mengschaal. Overdrijf niet met de cocktailsaus. Rond de ingrediënten hoeft slechts een dun laagje saus te kleven.
  Voeg nu een scheutje vers citroen- of limoensap toe. Proef het mengsel en kruid het met wat peper van de molen en een snuifje zout.
  Leg telkens twee lapjes rundvlees in kruisvorm over mekaar. Kruid het vlees vervolgens met wat peper van de molen en een beetje zout.
  Opmerking: Als je het rundvlees zelf in flinterdunne schijfjes snijdt, leg het vlees vooraf dan even in de diepvriezer. Dan gaat het gemakkelijker. Koop klein- of groothoofd van rund om er carpaccio van te snijden.
  Lepel een portie van de tartaar van rivierkreeftjes in het midden. Vouw de lapjes rundvlees één voor één over de vulling, zodat je telkens een mooi pakketje krijgt.
  Spoel nadien je werkplank schoon.
  De pakketjes kan je even op voorhand maken. Het slaatje dat erbij komt bereid je best ‘à la minute’, zodat het kraakvers is.
  Spoel de appel en snij de ongeschilde vrucht in fijne ronde schijfjes. (Snijd naar het klokhuis toe.) Snipper de appelschijfjes vervolgens in fijne lucifers. (julienne)
  Neem een mengschaal en doe er de blaadjes rucola in, samen met de stukjes appel.
  Druppel er een beetje notenolie (of fijne olijfolie) over én enkele druppels balsamico. Kruid het slaatje met een klein beetje zwarte peper en een snuifje zout.
  Leg op elk bordje een pakketje met tartaar van rivierkreeftjes.
  Strooi op het vlees een beetje grof zout (fleur de sel) en druppel er wat fijne olijfolie over en rond.
  Schik een toefje van de sla met groene appel en rucola bovenop het pakketje en werk elk bord af met enkele schilfers kwalitatieve Parmezaanse kaas.

  En toen ze op waren zag ik een potje in de keuken staan met versgeraspte parmezaanschilfers...

 • Cuvée Maison 2011

  Pin it!

  Zoals elk jaar is de stock er ...

  champagne, denis macquart, drama queen, stoere vent

  champagne, denis macquart, drama queen, stoere vent

  De cuvée maison 2010 op de achtergrond en...

  champagne, denis macquart, drama queen, stoere vent

  gezien sommigen geshockeerd waren van de bikini-carwashfoto heb ik maar één en ander bedekt ;-)

 • Quiche met prei en ontbijtspek

  Pin it!

  Het blijft een zalige combinatie.

  quiche, prei, spek

  Nodig:
  1 vel bladerdeeg
  6 hele eieren
  100ml melk
  100ml room
  4 preiwitten
  boter
  100 gr ontbijtspek in reepjes gesneden
  handvol geraspte parmezaan of mozarella
  peper van de molen


  Zo gemaakt:
  Snij de prei en stoof in de boter, laat wat afkoelen. Verwarm de oven voor op 170gr.
  Klop de eieren op met de room en de melk. Kruid met peper. Voeg de helft van de kaas toe.
  Leg het bladerdeeg in een vorm en verdeel er de prei in. Leg de spekreepjes erover.
  Giet het eiermengsel erover. Strooi de rest van de kaas erover.
  Zet 45 minuten op 170gr

 • Sintoogst 2011

  Pin it!

  Het zal waarschijnlijk het laatste jaar zijn dat deze goedheilige hier zo naïef ontvangen wordt... Het moment dat de deur open gaat - vol verwachting - heeft toch iets magisch.

  IMG_9158_resize.JPG

  IMG_9154i_resize.jpg

  Onderstaande wens kwam niet uit... de stock was op.

  sinterklaas, drama queen, stoere vent

 • West-Vleteren XII en Saint-Marcellin

  Pin it!

  Van foodpairing gesproken ! Met - al zeg ik het zelf - heerlijk huisgemaakt donker zuurdesembrood.

  IMG_9141_resize.JPG

  In de veronderstelling dat elke bierliefhebber die het echt wou wel een paar flesjes Westvleteren XII in huis heeft dankzij Colruyt was het voor velen, waaronder ik, de eerste keer dat ze dit trappistenbier uit de Westhoek te pakken hadden. Het loont dan ook de moeite om zuinig om te springen met dit bier én het op de juiste manier te schenken.
  De Westvleteren XII die nu in de Colruyt verkocht is, is nog vrij jong. Om de volle smaak van het bier te proeven zet je deze flesjes best nog even aan de kant (moeilijk). Rechtopstaand bewaren op een donkere en koele plaats. Na ongeveer een jaar is de smaakevolutie volledig op gang gekomen. Kan je nog langer wachten, geen probleem, na ongeveer anderhalf tot twee jaar komt het bier tot zijn volle recht. Zelfs na 20 jaar rijping is een Westvleteren XII nog steeds een topper, zij het dan wel sterk geëvolueerd naar een porto-smaak.
  Als we dan toch gaan degusteren, schenk de Westvleteren XII dan niet te koud, ongeveer 10 à 12 graden is ideaal om de smaak tot zijn volle recht te laten komen. Hoe kouder het bier, hoe minder smaak.
  Gebruik steeds een droog en proper glas ! Giet het flesje voorzichtig leeg (zonder schudden en laten “klokken”). Op de bodem zit altijd een gistdepot (hergisting op de fles). Aan u of u dit al dan niet in uw bier wil.
  Geniet van dit fantastische gerstenat. Dit drink je niet maar degusteer je !

  Met dank voor de tips.

  Ik kan je alvast gelijkaardig bieren aanraden, die zeker niet moeten onderdoen aan de WestVleteren. In dezelfde smaakrichting: de Rochfort 8 of 10 of de Sint Bernardus 12.