22-04-12

Dikke omelet met spekjes, champignons en kaas

'Pimp your omelet!' zei Jeroen, en dat deden we ook. Gebaseerd op zijn Dagelijkse Kinderkost-omelet in de oven.

omelet1_resize.jpg

omelet2_resize.jpg

omelet3_resize.jpg

Nodig voor 4 personen:
12 eieren
200 g gerookt spekblokjes
100gr gemalen parmezaan
150 g Parijse champignons
enkele (koude) gekookte aardappelen
1 dikke ui
flink wat bieslook
een klontje boter
peper & zout van de molen

Zo gemaakt:
Zet alle ingrediënten klaar en neem er ook de koude aardappelen bij (Of kook enkele aardappelen gaar in licht gezouten water. Laat ze daarna wat afkoelen.)
Smelt een klontje boter in een braadpan op een matig vuur en bak er de stukjes spek in. Laat ze enkele minuten sissen, terwijl je af en toe in de pan roert.
Pel de ui en snij de bol in twee. Snipper de ui vervolgens in fijne stukjes. Stoof de stukjes ui met de spekjes.
Maak de paddenstoelen schoon, maar spoel ze niet onder de kraan. Gebruik bv. een droog borsteltje om onzuiverheden weg te krijgen. Snij de paddenstoelen in schijfjes en bak ze een paar minuten mee. Roer regelmatig in de pan, het liefst met een houten lepel.
Kruid het mengsel met een beetje peper. De spekjes smaken al zout.
Spoel de verse kruiden, laat ze uitlekken en snipper ze heel fijn.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Neem een ruime mengschaal en breek er alle eieren in. Kluts met een garde de dooiers doorheen het eiwit.
Neem het ronde bakblik erbij en schenk er een piepklein scheutje olie in (of neem een siliconen vorm). Smeer met een keukenpenseel de hele binnenkant in met de vetstof. Zo zal je dikke omelet niet vastkleven als ze uit de oven komt.
Giet de geklutste eieren in het bakblik.
Snij de aardappelen in dobbelstenen en verdeel ze in het eiermengsel.
Schep vervolgens de hele inhoud van de braadpan bij de geklutste eieren en verdeel het mengsel van spek en groenten gelijkmatig.
Strooi een royale portie gemalen kaas over de dikke omelet.
Plaats de omelet in de hete oven van 180°C. (Door de omelet in de oven te garen, zal ze niet gemakkelijk verbranden.) Bak de omelet ongeveer 25 minuten. Maar ik deed er nog makkelijk 15 minuten bij.
Zet een plat bord omgekeerd op de bakvorm en stort de gare omelet uit.
Serveer de dikke omelet in taartpunten, warm, lauw of koud. Ook een fris slaatje smaakt er heerlijk bij.

Commentaren

uwen dikke omelet ziet er lekker uit , maar in Spanje noemt men deze een Tortilla de patatas .

Gepost door: jeanxf105 | 27-04-12

Reageren op dit commentaar

bedankt Jean, is ook heel lekker en ja dat heet nog steeds Tortilla de patatas maar wij noemen dat een dikke omelettos ;-)

Gepost door: one life | 28-04-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.