30-05-12

Focaccia met gedroogde tomaten en olijven

 foca.jpg

Ideaal voor bij de BBQ, een slaatje,... en zo klaar !

Nodig:
100 g tomaten, zongedroogde (in olie)
100 g olijven, zwarte (ontpit)
21 g gist, verse
500 g bloem (doppio zero bloem De Cecco, zelfde bloem als voor pastadeeg)
½ bosje tijm
takje rozemarijn fijn gesneden
wat piment d'espelette
5 EL olijfolie
1 KL zout
fleur de sel

Zo gemaakt:
Laat de tomaten en olijven goed uitlekken en hak ze fijn. Rist de tijmblaadjes van de takjes.
Ik kneedde het deeg met de KitchenAid Artisan maar anders doe je het gewoon zo:
Los de gist op in 250 ml lauw water. Meng in een kom de bloem met het zout. Maak in het midden een kuiltje en giet er de opgeloste gist en de olijfolie in. Kneed tot een glad deeg. Voeg een beetje lauw water toe als het deeg te droog is, of wat bloem als het te nat is. Werk er de tomaten, rozemarijn, piment en olijven door.
Kneed het deeg 10 minuten krachtig op een met bloem bestoven werkvlak. Doe het weer in de kom en laat het afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven op 200°C. Kneed het deeg nog eens krachtig door. Rol het deeg uit tot een lap ter grootte van de bakplaat. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg er de focaccia op. Laat nog even rijzen de tijd dat je oven warm is.
Duw met je vinger putjes in het deeg. Bestrooi met tijm en fleur de sel, besprenkel met flink wat olijfolie en bak 35 à 40 minuten in de oven. Haal de focaccia uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

De commentaren zijn gesloten.