25-06-12

Komkommersoep met verse maatjes en Granny Smith

maatjes, komkommer, soep, appel

Nodig:
3 komkommers
1 zoete appel (type Jonagold)
1 l kippenbouillon
1 fijngesnipperde ui
4 verse maatjes
1 zure appel (type Granny Smith)
1/2 citroen
boter
peper en zout van de polen

Zo gemaakt:
Snij de maatjes in onregelmatige stukken. Snij de Granny Smith in blokjes en pers er het sap van 1/2 citroen over om verkleuren te voorkomen. Meng doro de maatjes.
Voor de soep:
Snij de komkommer en de zoete appel in grove stukken.
Fruit de ui in boter.  Voeg komkommer en appel toe. Giet er de bouillon over, kruid en laat een 20tal minuten koken tot de komkommer zacht wordt.
Mix en haal door een zeef.
Serveer in een diep bord het maatjes/appelmengsel en giet er de warme soep rond.

17:18 Gepost in Keuken | Commentaren (0) | Tags: maatjes, komkommer, soep, appel |  Facebook |

18-06-12

Warwick The First Lady Cabernet Sauvignon 2010

warw_resize.jpg

Uit 100% Cabernet Sauvignon van Zuid-Afrikaanse Warwick Winery 

Diepe intens rode kleur. Kruidige neus van rode bessen en  krenten met een toets van zoete vanille en chocolade. De zachte ronde tannines maakt deze wijn makkelijk drinkbaar met een goede structuur

Lekker bij : vlees op de BBQ, lam, aubergine in de oven, ratatouille, pizza met parma ham en rucola

Drinken : van nu tot 5 jaar

Prijs : vraag hier  

 

 

17-06-12

Auberginekaviaar met côte à l'os en raketsla

Man is een meatlover dus af en toe een lekker stuk vlees: moet kunnen. Maar dan wel één van topkwaliteit. Vandaag een côte à l'os van Iers rund. Ik keek eerder uit naar de auberginekaviaar. Een eenvoudig zondags gerecht.

cote a l'os, aubergine, raketsla, rucola

Nodig voor 4 personen:
3 grote aubergines
olijfolie
peper van de molen en fleur de sel
2 fijngehakte knoflooktenen
boter
1 côte à l'os
raketsla

Zo gemaakt
Snij de aubergines overlangs middendoor. Strijk ze rijkelijk in met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet gedurende 25 min. onder de grill en nadien 15 min. in een hete oven van 220°C.
Het oppervlakte zal donkerbruin gebakken zijn, en de binnenkant zal smeuïg en zacht zijn. Lepel het vruchtvlees uit de schillen en doe in een pan. Snij fijn met mes en vork. Voeg de fijngehakte knoflook toe en laat verder stoven tot de aubergine helemaal gaar is.
Verlaag de oven tot 175°C. 
Kruid het vlees met peper en bak de côte à l'os 5 minuten aan elke kant in boter en olie. Zet voor saignant nog 3 minuten in de oven op 175°C. Laat het vlees 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Snij het in repen, kruid met fleur de sel en serveer met de auberginekaviaar. Werk af met raketsla. Geef er eventueel gebakken krielaardappelen bij.

15-06-12

Gelei aalbessen/Mara Des Bois aardbeien/citroengras

De moestuin in.

confituur, gelei, aardbeien, aalbessen, citroengras

Alles proper gewassen bij elkaar met pectine en rietsuiker aan de kook brengen.

confituur, gelei, aardbeien, aalbessen, citroengras

Verwijder het citroengras en verdeel het in de potten. Haal de rest door de zeef en giet bij in de brandschone potten. Resultaat: fluo lichtgevende gelei ;-)

confituur, gelei, aardbeien, aalbessen, citroengras

09-06-12

Gelei van rabarber, Mara Des Bois aardbeien en oude aceto

Zalig al dat fruit uit de moestuin. Ik zag het idee van de aceto bij te voegen in een Culinair Ambiance recept van Thomas Locus, chef van de sterrenbistro Bistro Margaux*.

confituur_resize.jpg

Nodig:
zakje pectine en 400 gr rietsuiker
1kg gewassen en gesneden fruit (2/3 ongeschilde rabarber en 1/3 aardbeien)
2 EL goede oude aceto balsamico

Zo gemaakt:
Laat het fruit met de pectine en de aceto een nacht trekken.

confitu_resize.jpg

Breng het aan de kook en voeg de suiker toe.
Mix het tot gelei en giet warm in brandschone gesteriliseerde potten.

Nu nog aan het afkoelen maar binnenkort op een lekker stukje huisgemaakt zuurdesembrood... Ander confituurrecept vind je hier.

08-06-12

Moestuin begin juni

Proper hè, ja zo ben ik!

 juni, mara des bois, aardbeien,

Ondertussen zijn sla, Nieuw-Zeelandse spinazie, venkel, wortelen, pastinaken, reukerwt, afrikaantjes... eindelijk gezaaid geraakt.
Het kleinfruit begint op gang te komen.

juni

Ik heb op een week tijd al 500 gram Mara Des Bois aardbeien geoogst. Dit weekend oogst ik de rabarber voor een paar heerlijke potten confituur. Ik heb een nieuw recept en dat heb je nog tegoed. De aalbessen en frambozen zien er ook veelbelovend uit.

En dit is nog steeds geldig:

juni, mara des bois, aardbeien,