• Linzensla met geitenkaas, Breydelspek en rucola

    Pin it!

    Linzen zijn heerlijk en in Pure C konden we al ervaren hoe je ze tot iets hemels kan verheffen.
    En door het spek weg te laten maak je van dit recept een vegetarisch slaatje.

    linzen_resize.jpg

    Nodig voor 4 personen:
    200 gr groene linzen
    4 sneetjes Breydelspek in stukjes gesneden
    naar smaak 1 of 2 geitenkaasjes Le Larry met jonge uien (Delhaize)
    100 gr rucola
    1 EL olijfolie
    1 EL appelazijn
    sap van 1/2 citroen
    4 half zongedroogde tomaten in stukjes
    peper van de molen

    Zo gemaakt:
    Maak de linzen klaar zoals op de verpakking staat. Reken op 30 minuten en kook ze voor extra smaak in groentenbouillon. Laat ze afkoelen en roer er de olijfolie, azijn en het citroensap door.
    Voeg het spek, de tomaten en de geitenkaas toe. Werk af met de rucola en peper.

  • Risotto met zeekraal en handgepelde Noordzeegarnalen

    Pin it!

    En toen ging zoon weer aan het fornuis staan voor deze simpele zilte risotto. Ok...de presentatie is wat chaotisch maar je kan niet alles gelijk onder de knie hebben.

    risotto_resize.jpg

    Nodig voor 4 personen:
    2 EL gesnipperde sjalot
    250 gr risottorijst
    400 ml groentenbouillon of half en half kippen-/groentenbouillon
    100 ml droge witte wijn
    150 gr  zeekraal
    250 gr handgepelde Noordzeegarnalen
    handvol geraspte parmezaanse kaas
    sap van 1/2 citroen
    scheut olijfolie
    peper van de molen

    Zo gemaakt:
    Blancheer de zeekraal 30 seconden in kokend water met eventueel wat bicarbonaat voor de kleur en zet onmiddellijk in ijskoud water.
    Fruit de sjalot in olie. Bak de rijst even glazig en blus met witte wijn. Laat even inkoken. Voeg de bouillon toe en zet 10 minuten onder deksel op een middelmatig vuur.
    Na tien minuten voeg je de parmezaanse kaas toe. Laat maximum drie minuten smelten op een zacht vuur.  Verfris met het citroensap. Kruid met peper van de molen. Voeg de geblancheerde zeekraal en garnalen toe en serveer meteen.

  • Quick

    Pin it!

    De keuken van Hof Van Cleve, La Paix, Pure C, Les Eleveurs,... en binnenkort Oud Sluis heeft voor hen amper nog geheimen. Maar voor alles moet het een eerste keer zijn. En dus trokken we naar dé Quick, een fastfood-etablissement met keuze uit talrijke 'vetzakkerij' en gelukkig voor mezelf een paar slaatjes.

    Het interieur was 'anders' en de keuken zeker: 'een beetje zoals in het fritkot (neen zo wereldvreemd zijn ze niet) maar toch wel erg raar met die vakjes waar ze die dozen in schuiven'.

    Mijn beide foodrecensenten kozen voor de Menu Top van 9 tot 12 jaar: een Chicken filet, een portie fritten, spa,...

    quick.JPG

    Gelieve voor hun oordeel niet uit te gaan van de foto want dit was pas de eerste beet: 'Chicken Filet is wel ok en krokant maar... die fritten komen zéker uit de diepvriezer én bleek én precies niet gebakken én ook gewoon niet genoeg gebakken' Samengevat: 'Quick is ook goed voor één keer per jaar en dan nog mama'. Die Magic Box van 4 tot 8 jaar was helemaal niet goed gekomen...

  • Taart met geroosterde Coeur de Boeuf tomaten en geitenkaas

    Pin it!

    Simpele, eerlijke en heerlijke keuken met maar een paar kwalitatieve ingrediënten. Dit recept maar deze keer met Coeur de Boeuf tomaten. Nog lekkerder.

    taart.JPG

  • Salade met warme Coeur de Boeuf tomaat / geitenkaas

    Pin it!

    tomgeit.JPG

    Ik wou iets warm en zomers. Uit het boekje van Delhaize kwam de inspiratie voor dit snelle recept.

    Nodig per persoon:
    1 Coeur de Boeuf tomaat of andere stevige tomaat
    1/2 geitenkaas Le Petit Rondin Chèvre Ardennes
    1 EL provençaalse kruiden
    1/2 KL olijfolie

    Zo gemaakt:
    Verwam de oven op 180 graden.
    Emondeer de tomaten.
    Leg ze op een snijplank en snij ze verschillende keren in, zoals voor schijfjes, maar snij niet tot op het einde (ze mogen niet uiteenvallen)
    Snij de geitenkaas in plakjes, steek ze tussen de tomatenschijfjes.
    Leg de tomaten in een grote ovenschotel of individueel in een kleine cocotte, bedruip met olijfolie, kruid met peper en zout en bestrooi met kruiden. Zet 15 minuten in de oven.
    Serveer warm als voorgerecht of lichte lunch met een salade en brood.

    Tip:
    Als een tomaat toch zou uiteenvallen bij het snijden, steek dan een klein brochettestokje door de kaas- en tomatenschijfjes.

  • Patatten jassen

    Pin it!

    stoere vent,zoon,ter duinen,hotelschool,aardappelen

    Het koken is hij nog niet verleerd en in een poging om hem te degouteren laat ik hem dan maar aardappelen schillen:
    'Tijdens je eerste jaar in (hotelschool) Ter Duinen ga je vele kilo's aardappelen moeten schillen hoor'
    'Ja én ?'
    'En dan nog met een gewoon mesje hé, niet met zo een gemakkelijk van Tupperware'
    'Tja... dat is niet erg. Ik doe dat graag en dat is zoals inktvis kuisen hé'
    'Ah ja ?'
    'Ah ja mama, dat is vuil werk maar nadien was je toch gewoon je handen'

  • Een cachot met cachet: een plek om je te laten opsluiten

    Pin it!

    In een rustige straat in het historische centrum van Roermond staat Het Arresthuis, een viersterrenhotel in een magnifiek gerenoveerde pand uit 1863 dat vroeger dienst deed als gevangenis.

    arrest 2_resize.jpg

    arrest 1_resize.jpg

    arrest_resize.jpg

    Via twee glazen schuifdeuren met links de open keuken

    keuken_resize.jpg

    en rechts restaurant Damianz

    resto_resize.jpg

    loopt je via de stijlvolle receptie het cellenblok binnen waar de kamers en suites gelegen zijn.

    blok 1_resize.jpg

    Indrukwekkend

    blok 5_resize.jpg

    blok 4_resize.jpg

    Alles is heel trendy, modern en stijlvol maar wijkt niet af van het basisthema 'de gevangenis'. Elke kamer bestaat uit minstens 3 cellen: badkamer, zit- en slaapgedeelte.

    blok 6_resize.jpg

    Je kan kiezen tussen één van de 43 kamers van comfort tot de luxe cachotten of één van de vier suites: De Directeur, De Cipier, De Advocaat en De Rechter. Gaande van €144,50 tot €224,50 per kamer per nacht met ontbijt.

    kamer beeld_resize.jpg

    kamer pan1_resize.jpg

    kamer pan_resize.jpg

    Het interieur is strak, sober, stijlvol maar luxueus met grijs als hoofdkleur. Sober zijn de kamers echter geheel niet, want ze zijn voorzien van het nieuwste design en de meest luxe snufjes, zoals een iPod dockingstation, airco, gratis WiFi, flatscreentelevisie en automatische verduistering. Ook hebben alle kamers een heerlijk comfortabel boxspring tweepersoonsbed, vloerverwarming, rainshower,

    kamer badk2_resize.jpg

    zithoek, minibar en koffie- en theezetfaciliteiten.

    kamer tassen_resize.jpg

    Naar wens kan je tegen een kleine vergoeding een iPad in bruikleen krijgen. Alles is er superproper.
    Het gevangeniskarakter blijft behouden door het gebruik van veel roestvrij staal. Vaak is er vooral een knipoog naar het verleden, zoals bij de talrijke gadgets die in elke kamer terug zijn te vinden. Zo zijn de koffie- en theekopjes bedrukt met teksten die op de muren van de cellen waren geschreven door de bewoners. Voor de sloop heeft het Van der Valk-team deze laten fotograferen en onder meer op het serviesgoed en zeepdoosjes verwerkt.

    kamer badk1_resize.jpg

    kamer zeep_resize.jpg

    kamer badk_resize.jpg

    blok handboeien_resize.jpg

    Het kleine aantal kamers zorgt er ook voor dat je een zeer persoonlijke en supervriendelijke service krijgt. Ze hebben elke avond een turndown service, waarbij de kamer helemaal klaar wordt gemaakt voor de nacht met 'legal drugs' (drop),

    kamer drugs_resize.jpg

    , weather forecast krijgt voor de volgende dagen

    kamer turn down_resize.jpg

    en ze zorgen ervoor dat bij het ontbijt de favoriete kranten van de gasten klaarliggen.
    Wie wil ontspannen of sportief inspannen kan terecht in de sauna of fitness, die zijn gevestigd in de ruimte waar ooit de gymzaal voor de gevangenen was.

    blok 2_resize.jpg

     ’s Zomers kan je bovendien terecht op het binnenterras, dat te vinden is op de vroegere binnenplaats, waar de gevangenen op verplichte tijden mochten luchten. De afgesloten parking is ruim én handig in het stadscentrum.

     
    De stap richting een hoger culinair niveau, die de Van der Valk hotelketen enkele jaren geleden inzette, kon je al terugvinden bij restaurant Upstairs in Voorschoten en Kasteel Terworm in Heerlen. Sinds 2011 kunnen we designer hotel Het Arresthuis aan dat rijtje toevoegen. Chef-kok Pepijn de Wit zorgt ervoor dat je in Het Arresthuis kan genieten op hoog niveau. Door de open keuken zie je hem en zijn team bovendien live in actie.
    Een genot voor het oog, want werkelijk alle - vaak streek - producten worden vers bereid. De Wit werkte voorheen in gerenommeerde restaurants zoals ’t Nonnetje in Harderwijk, De Swaen in Oisterwijk en Bretelli in Weert. Bij al dat heerlijke eten drink je natuurlijk een goede wijn en daarbij kan Maître Sjuul Klinkert uitstekend van dienst zijn: de kaart bevat zo puur mogelijke wijnen, ongeveer negentig stuks voor elke smaak. Van heel betaalbaar (€ 19,50) tot meer aan de prijs (€ 127). De zaal is opgetrokken in crème- en grijstinten, de grote ramen en glasplaten die de diverse vertrekken scheiden dragen zorg voor een ruimtelijk geheel.

    Je hebt de keuze uit vijf voorgerechten, drie tussengerechten, zes hoofdgerechten en vijf nagerechten. De 4- tot 6-gangen menu's gaan van €47,50 tot €64,50 met bijhorende wijnarrangementen van €27,50 tot €37,50.

    dam view_resize.jpgdam boter_resize.jpg

    Hapjes bij het welkomstdrankje (prosecco)

    dam hapjes_resize.jpg

    Amuse Gaspacho met komkommer en schuim van paling

    dam gasp_resize.jpg

    Tonijn / mais / zeekraal / komkommer (€19,50)

    dam tuna_resize.jpg

    Pata Negra ham: regular, gepekeld en in crunch / La Ratte aardappel / peterselie (€17,50)

    dam pata_resize.jpg

    Kabeljauw / vongole / roseval / ratatouille (€28)

    dam kabelj_resize.jpg

    Kalfshaas / bospeen / doperwten / tuinbonen (€29,50)

    dam kalf_resize.jpg

    Kokosijs en schuim van mojito op een crunch van kokos

    dam pre des_resize.jpg

    Rabarber / crème fraîche / witte chocolade / sorbet rabarber / bittere chocolade (€10,50)

    dam dess_resize.jpg

    Granny smith / lavendel / yoghurt / appelrasp / yopol (€10)

    dam dess1_resize.jpg

    Koffie

    dam koffie_resize.jpg

     
    De bordjes die we voor ons kregen waren op z'n zachtst gezegd meer dan verdienstelijk. Strak gedresseerd, prijs/kwaliteit uitstekend en met veel gevoel en respect voor de kraakverse producten. De nagerechten waren het minst. Ze ontbraken niet aan creativiteit maar waren iets te zoet en hierdoor niet in balans.
    Zowiezo mag GaultMillau hier langskomen. Ze zullen verre van teleurgesteld zijn !

    Het ontbijt in het Arresthuis wordt geserveerd in restaurant Damianz. Het was heerlijk én super uitgebreid, met een goede prosecco erbij, eitjes naar keuze, vers geperst fruitsap, kraakvers brood en ontbijtkoeken,....

    ontbijt1_resize.jpg

    ontbijt2_resize.jpg

    ontbijt3_resize.jpg

    ontbijt4_resize.jpg

    ontbijt_resize.jpg

    ontbijt7_resize.jpg

    ontbijt5_resize.jpg

    Het Arresthuis is dé ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de Floriade, op wandelafstand van de vele winkels, ... met talrijke interessante wellness- en culinaire arrangementen.

    Het Arresthuis / restaurant Damianz
    Pollartstraat 7
    6041 GC Roermond
    http://www.hetarresthuis.nl/


     

  • Frisse vissalade ‘maison’

    Pin it!

    vissla.jpg

    Nodig:
    Een restje van 100gr kabeljauw, gepocheerd
    Een pakje gerookte forelfilet (bio time)
    1 EL mayonnaise
    Sap van ½ citroen
    1 Granny Smith

    Zo gemaakt:
    Prak de kabeljauw en voeg de in kleine stukjes gesneden forelfilet erbij.
    Roer er de mayonnaise onder. Snij de appel in kleine blokjes en besprenkel het citroensap erover. Meng onder de vissalade.
    Serveer met een stuk zuurdesembrood.

  • Da Lidia

    Pin it!

    Gelegen aan een drukke rijksweg met een mooi terras, jammergenoeg vooraan en daardoor niet echt uitnodigend om te gaan zitten. Het restaurant was gesloten en zo kwamen we terecht in het Grand Café waar we na een wat onwennige ontvangst een tafel kregen.

    dl_resize.jpg

    Een bombastisch interieur met Afrikaanse beelden (?) op de bar, een mix van vanalles en nog wat, en goedzittende maar nogal versleten en niet al te propere witte lederen zetels.
    Wat enorm tegenviel was de barslechte en chaotische service. Er werd ook geen drankenkaart gegeven, de dessertenkaart moest je 'spontaan' vragen. Klanten die later binnen kwamen - klaarblijkelijk vaste klanten - werden eerder bediend. Gelukkig hadden we brood, olijfolie en prosecco (€5). Uiteindelijk kwam het hoofgerecht - bestaande uit 4 dezelfde pizza's en 2 koude gerechten - na ruim 45 minuten aan tafel.

    Vitello tonnato (€18): lekker volgens zoon maar 'die van mama was beter'

    dl2_resize.jpg

    Platteau Da Lidia (€38 voor 2 personen): veel geld voor wat 'hapjes' van middelmatige kwaliteit. Parma met meloen, vitello tonnato, carpaccio, bruschetta con salsiccia bruschetta pomodoro, mortadella, salami, olive ascolane en caprese.

    dl3_resize.jpg

    Pizza rucola pomodorini e proscuitto crudo (€12): mooi gegarneerd maar veel te dik deeg. Geef ons dan maar de geweldige van bij Romagna.

    dl4_resize.jpg

    Kortom : het eten is niet slecht, maar ook niet overdreven goed. Prijs/kwaliteit, daar is het vooral om te doen en hier schieten ze tekort. Blijf weg bij Da Lidia tenzij je heel veel geduld hebt en het niet erg vindt om te zien dat er onderscheid gemaakt wordt tussen vaste klanten en nieuwe gasten. Een lievelingsadres van Regi Pinxten ? Een zeer overroepen Italiaanse tent.
    Indien je in de buurt bent, ga dan eerder naar La Strada, dat net als Da Lidia - onbegrijpelijk - ook de score 13/20 in de GaultMillau heeft. De volgende op de lijst in die buurt is Il Fiore.

    Da Lidia 
    Rijksweg 215
    3630 Maasmechelen

  • La Strada

    Pin it!

    Af en toe trekken we naar de roots van Man: 't Verre Oosten. En daar testen we graag ook eens 'menig etablissement' uit. Zoals La Strada, een lievelingsadres van de GaultMillau met 13/20.
    Een strak maar gezellig interieur, een zeer mooie gevarieerde kaart en vriendelijk én efficiënt personeel. We kregen een fijne tafel met zicht recht op de keuken. En dat kon zoon zéker appreciëren.

    ls1_resize.jpg

    Ristorante La Strada stamt van de eerste generatie Italiaanse familiekeuken. En beleeft nu, in Pierro en Myriame als tweede generatie, zijn groei dankzij de combinatie van oorspronkelijk karakter en culinaire vernieuwing. Pierro, geboren en getogen in de zwarte truffelstreek van Umbria, verwierf bij verschillende Florentijnse kooktempeltjes en gastronomische restaurants in de rest van Italië zijn culinaire vaardigheden. En samen met het team brengt Myriame de vele specialiteiten aan tafel.Op klassieke wijze bewandeld door Pierro, met als kompas de culinaire eenvoud en consequent gebruik van de beste verse ingrediënten. Denk aan verse kruiden, olijfolie, aceti, erbe, spezie e sapori bij Focaccia con spinaci, uovo e Tartufo, Vitello Tonato, Carpaccio di Carne con Tartufo, Spaghetti aglio Olio Peperoncino, Gnocchi al Pomodore, Filetto di Orata, Costata di Agnello con Rosemarino…

    Een proevertje met onder andere een heerlijke witlofsoep (ons bezoek dateert van begin november)

    ls.jpg

    Meer dan correcte wijn

    ls2_resize.jpg

    Mooi gebotteld 'huiswater'

    ls6_resize.jpg

    “Carpaccio di Carne”: carpaccio van flinterdunne ossenhaas met rucola en parmezaanse schilfers (€17), ook een versie op kindermaat

    ls8_resize.jpg

    ls7_resize.jpg


    “Guancia di Vitello ” kalfswang op wijze van de chef (€28): deze foto is een kinderportie geserveerd met risotto

    ls5_resize.jpg

    “King Krab” in de oven met olijfolie en fijne kruiden (€39): heerlijk vers!

    ls3_resize.jpg

    Alles geserveerd met heerlijke huisgemaakte pasta waarvan je naar believen kon bijkrijgen. Alle hoofdgerechten werden geserveerd met warme groenten of sla.

    Perfecte verhouding prijs/kwaliteit. De site beloofde 'Italiaans culinair temperament met een Belgisch tintje!' en dat was niet gelogen. Hier komen we zonder twijfel nog terug.

    La Strada
    Rijksweg 634
    3630 Maasmechelen

  • Vakantie is

    Pin it!

    ... dat schooljaar dat weer gevlogen is, net als de boekentassen die vorige week inclusief geweldige rapporten in een verloren hoek van de gang belanden.

    ... de school die verder wordt omgebouwd van immersie- tot would-be-design-school.

    school_resize.jpg

    ... kinderen die de eerste vrije dag direct àl hun vakantieblaadjes willen maken.

    huiswerk_resize.jpg

  • Confituur frambozen/aardbeien/vanille

    Pin it!

    Daar verdwenen deze in, recht uit de kleinfruittuin de confituurpot in !

    frambozen_resize.jpg

    En na de laatste recepten hier, weet ook jij ondertussen hoe je confituur moet maken. Ik deed er een opengesneden vanillestok bij tijdens koken en die ging voor extra smaak ook mee de confituurpot in.