• Lunch @ Oud Sluis***: Sergio Herman, what else?

    Pin it!

    Ken je het Oud Sluis fenomeen ? Bij het binnenstappen denk je dat elke mogelijke bereiding en presentatie al eens gezien hebt en bij het buitenstappen ben je weer vol verbazing en bewondering. Hoe krijgt Sergio dit allemaal verzonnen en uitgevoerd ? Buiten enkele antwoorden die ik vond ik Sergiology, moet je het antwoord verschuldigd blijven. Ik kan enkel maar zeggen dat het voorbehouden is aan de allergrootsten. Mocht er nog iemand twijfelen dat Sergio daartoe zou behoren, mag die zich laten overtuigen door onze derde culinaire ervaring in Oud Sluis.

    In de agenda van de kinderen kwam voor één keer op een woensdag de nota 'afwezig wegens familiale omstandigheden'. Gaan eten is dat tenslotte toch en het was bovendien om de zevende verjaardag van Drama Queen te vieren. Ik weet het... geen excuus voor afwezigheid maar ik kon toch moeilijk schrijven: 'in het kader van een culinaire pedagogische studiedag kozen we ervoor een verjaardag te gaan vieren in een driesterrenrestaurant?'. Midden mei hadden we deze tafel gereserveerd en uiteraard was enkel een lunch door de week nog mogelijk. Excuses, excuses,...

    2 weken voor ons bezochten C&C Culinair Oud Sluis, toen ik het verslag las, was de toon alvast extra gezet voor een prachtlunch.

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Als aperitief

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Gin The Botanist & tonic. The Botanist Gin is ontwikkeld door Bruichladdich Distillery uit Islay heeft een limited gin gedistilleerd met 31 kruiden. 22 van het eiland Islay met oa de wilde jeneverbes. Al deze kruiden gaan onder lage druk in een Lomond pot-still (de enige Lomand Pot Still ter wereld) de zogenaamde 'Ugly Betty'. Vervolgens worden ze gedistilleerd, een proces dat ongeveer drie keer langer duurt dan het traditionele spirit productieproces als gevolg van de lage druk. Dit betekent dat de spirit langzaam suddert voor geruime tijd, wat de aromaten uit de kruiden nog meer laat vrijkomen. In de smaak veel citrus met een kruidige afdronk. De enige en hopelijk niet de laatste Islay gin!

    Gin Mare & tonic. Gin Mare is een nieuwe ‘Mediterrane Gin’ uit Spanje. Gin Mare is gemaakt met de hoogste kwaliteit botanische planten en kruiden (Arbequina olijven, tijm, rozemarijn en basilicum), alle geselecteerd in de mediterrane gebieden. Deze super premium gin heeft een uniek eigen karakter en balans die totaal anders is dan elke andere Gin in de markt

    Tijdens het aperitief kwamen de volgende amuses

    Gekoelde ijspastille van mierikswortel, hamachi en mizuna

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Kokkels, yuzu, curry, rode quinoa, witte radijs en sesamcrème

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Gillardeau oester, gepekelde sjalot, specerijen en sorrento citroen

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    In het oude servies van Oud Sluis bewerkt door Sophie Lachaert kwamen de volgende twee amuses

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Fragments, seroendeng, indonesisch spek, kaffirlime en emping

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Krokant arabisch brood, makreel, roos, yoghurt en harissa

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Vette vis met tekening van Kamagurka

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Bonito, shiso, rammenas, spitskool en dashi

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Hierbij kwam een Japanse saké of rijstwijn

    Over deze steen in algen gelegd, werd zeewater gegoten. Van een totaalbeleving gesproken ! Het begin van het ...
     sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Voorgerecht:
    Zwin
    Zomerwandeling in 't Zwin

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere ventsergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Hierbij kwam een Le Petit Beaufort Brut vin effervescent

     sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent


    Hoofdgerecht:
    Griet gegrild
    gepocheerde oester, kruidentuintje, zomergroenten, kruidenvinaigrette en jus van tomaat en limoen, parmezaanschuim

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Hierbij kwam een Figure Libre 2009

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Selectie kazen met notenbrood en vijgen

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    'Mag ik die blauwe geitenkaas ook eens proeven meneer?'

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Nagerecht

    Pearls / 7 kruiden

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    'Kijk wat daar allemaal inzit: driesterren kinder surprise!'

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Hierbij kwam een zoete rode Macvin rouge pinot noir van Bénédicte en Stéphane Tissot

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Nagerecht

    Bessen, amandel, zoethout en voilet

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Hierbij kwam een organische Bugey Cerdon, een sprankelende rosé met sterke toetsen van aardbei en framboos uit de Savoie

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Extra nagerecht voor de jarige: cake of peace.

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Een glamourous glimmend, zilveren taartje gemaakt van groene thee met een mousse van Sorrento citroen en binnenin een lopend hart van granaatappel. On top een diepgevroren babyhandje in peace-houding van mascarpone en citrus. Rondom elementen van frisse kokos, yuzu en zilverachtige macarons en witte meringue.
    Reactie van jarige was goddelijk 'ik ben wel geen twee jaar hé maar zeven!'

    Bij de koffie

    Van de Mick Jagger van de chocoladewereld Dominique Persoone een doodshoofd Skull. In de vorm witte origine chocolade uit de Dominicaanse Republiek afgewerkt met zilverpoeder. Vulling van marshmallow met kersenbloesem, hazelnootpraliné met een krokant van espresso en een ganache van witte chocolade en citrus.

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Bonbon van witte chocolade en citrus, ijsje in kumquat.

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Cherry lips: een mond van kersen

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Coin van witte chocolade, gember en basilicum

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Citrus lego: legoblokjes van passievrucht, citrus en cocos met roomijs met kaffir, koriander en munt

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Bonbon van koffie, karamel en citrusparels

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Ananas en kokos

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Fris citrussapje

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Chocolade zeevruchten

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    The Final Touch: crème van hazelnoot, zalf van citrus, hazelnootolie

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    'Mommy: God is a DJ ? No God is a cook !'

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    sergio herman,oud sluis,feest,drama queen,stoere vent

    Tijdens deze onvergetelijke lunch met bezoek aan de keuken hebben de kinderen tot in de kleinste molecule van hun lijfjes genoten van elke minuut aan tafel. En wij... ja wij blonken van trots toen ze als échte gastronomen hun culinair record 'genieten' verbroken. Dit staat meteen op 5 uur.
    Bedankt Sergio en team voor deze fantastische namiddag ! Bedankt voor de aanpassingen van het menu en de vele extra's 'omdat het niet de eerste keer was dat we in Oud Sluis waren'. We'll be back soon.

    Oud Sluis***, Beestenmarkt 2, 4524 Sluis

  • Worteltaart

    Pin it!

    En wat eten amazones op hun verjaardag? Juist ja: worteltaart ! Na deze wortelcake blijkt volgende recept een pak minder suiker te bevatten én ze is lekkerder !

    IMG_1979i_resize.jpg

    Nodig:
    325 gr wortelen gehakt (is lekkerder in worteltaart dan geraspt, zowel qua textuur als qua smaak)
    handvol walnoten grof gehakt
    200 gr zelfrijzende bloem
    80 gr donkere basterdsuiker
    3 EL zonnebloemolie
    1 grote rijpe geprakte banaan
    1 EL kaneel
    3 hele eieren
    eventueel een handvol gedroogde abrokozen, fijn gesneden of rozijnen
    1 zakje bakpoeder

    Zo gemaakt:
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Meng de banaan, de olie  en voeg de suiker en kaneel toe. Eén voor éen de eieren bijvoegen en nadien de gezeefde bloem en het bakpoeder. Voeg de wortelen en walnoten toe en schep om.
    Giet in een springvorm onderaan bekleed met bakpapier.
    Zet een uur in de oven op 180 graden en laat 10 minuten afkoelen vooraleer te ontvormen.

  • Drama Queen is 7

    Pin it!

     

    verjaardag,drama queen,feest

    7 jaar geleden rond dit uur kwam je in ons leven. Cliché maar de tijd gaat snel voorbij. Je zit al op de schoolbanken van het tweede leerjaar immersieonderwijs. Je spreekt vlot - en schrijft ook - NL en FR en ook een zeer aardig mondje ENG. Na school breng je je tijd door op de dojo (oranje gordel kendo en gele gordel aïkido), in de zwemclub, achter een boek en sinds kort ook in de manège. Een Amika fiets en feestje vandaag !

    verjaardag,drama queen,feest

    verjaardag,drama queen,feest

    verjaardag,drama queen,feest

    verjaardag,drama queen,feest

    Vandaag is jouw dag, midden volgende week een hoogtepunt waar je zo naar uitkijkt en op het einde van deze maand ook nog familiefeest met dé taart!

    Gelukkige verjaardag lieve copie van je papa met een hele goede scheut assertiviteit van je mama. Oh ja... vanaf vandaag krijg je 7 minuten time-out.


     



     

  • 'Ik ken Jezus toch al'

    Pin it!

    boek jesus_resize.jpg

    De directrice sprak me aan met de melding dat ik voor de wijziging van godsdienst naar zedenleer wél een papier moet ondertekenen...Ik viel uit de lucht, zei dat ze zich van ouder vergiste en dat geen van beiden zou veranderen. Bleek dat Drama Queen tijdens haar eerste les godsdienst in tweede leerjaar bij hoog en laag beweerde dat ze in verkeerde les zat...

    Debriefing met Drama Queen.
    'Awel wat was dat allemaal in de godsdienstles vanmorgen?'
    'Ah ja mama ik ga zedenleer volgen want (met rologen en hand gebarend boven hoofd) die Jezus...'
    'Ja maar als je naar het college gaat en je hebt nooit van Jezus gehoord, dat gaat niet hé en... het zijn nog steeds papa en mama die dat beslissen'
    'Pffff ik kén die Jezus al wél hé. Ik heb daar vorige jaar al een heeeeeeeel jaar over geleerd'

  • Sergiology

    Pin it!

    Het 'Magnus Opus' van Sergio Herman. 8 november 2011 besteld, release gepland in maart en uiteindelijk ergens begin juli 2012 ontvangen.

    Ik ging het daar nog eens over hebben maar nét toen ik aan blogpost wou beginnen, zal ik deze schitterende alleszeggende post van Sid Frisjes. Ik verwijs u met plezier naar Coolinary door.

    Grote appreciatie ten huize One Life !

    serg_resize.JPG

  • 'Vluchten draait om snelheid. Veranderen draait om richting' *

    Pin it!

    Ja... ik ben veranderd sinds begin dit jaar en heb ondertussen ook weer mijn richting gevonden. Na Start to Run ga ik met Keep Running voor de 10km tegen eind 2012 en dan zien we wel weer. Ik kan je verzekeren... als ik dit kan, jij ook !

    'Move to cure !'*

    cartoonHardlopen_resize.jpg

    * Marathonman365 Stefaan Engels. Een geweldig inspirerend man !

  • Thuis was even weggeweest ...

    Pin it!

    Twee jaar geleden begon ik aan een onvergetelijke reis naar een land waar ik verliefd op ben geworden. Klik door en geniet mee !

    267574017.JPG

  • Wy by Bart De Pooter

    Pin it!

    Bart De Pooter van De Pastorale** stak zijn schouders onder de brasserie in The Mercedes House in de vorm van WY Brussels.

    webkeuken_resize.jpg

    webHolstein_resize.jpg

    Het is dan wel het 'verkeerde' automerk maar het interieur en de kaart zien er alvast veelbelovend uit. Misschien testen we deze nog eens uit voor ons bezoek aan De Pastorale in januari 2013 maar anders zéker nadien. Voor een ontbijt (9-11u) door de week, een lunch of een brunch (10-14u) op zondag ?

    WY Brussels, Bodenbroekstraat 22-24 Grote Zavel, 1000 Brussel, http://www.wybrussels.be/


  • 3 september: tweede én derde leerjaar

    Pin it!

    De boekentassen zijn dezelfde gebleven *,

    IMG_1836_resize.JPG

    de veiligheid is bij deze verhoogd

    IMG_1862_resize.JPG

    en de siesta na school houden we op woensdag nog vol, logé in huis of niet.

    IMG_1857_resize.JPG

    * pré puberteit = 'alles met een kap aan is cool'

  • Clafoutis van gele paprika, bresaola en geitenkaas

    Pin it!


    Eens iets anders dan een omelet met wat koelkastoverschotjes... Lekker en je kan er meteen zelf wel 10 variaties op verzinnen.

    IMG_1798_resize.JPG


    Voor 4 personen:
    3 hele eieren
    2 EL bloem
    2 EL room of melk
    75gr paneermeel of gecutterde beschuiten of droog brood
    5 mini gele paprika's (bv kids snack Delhaize)
    2 sneetjes bresaola of andere gerookte ham bv. Ganda, Parma,...
    Geitenkaasje type Rondin de Chèvre
    Kruiden naar keuze
    Olijfolie
    Peper en zout van de molen


    Zo gemaakt:
    Blancheer de paprika's 2 à 3 minuten in kokend water en laat ze schrikken in koud water. Snij in blokjes.
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Klop de eieren met de room/melk en de bloem op, kruid met peper en zout en roer er de gesneden bresaola ham door en kruiden naar smaak.
    Zet in een ovenvaste schotel 4 potjes die je ingeborsteld hebt met olie. Giet water in de grote schotel tot 1cm van de rand van de potjes. Verdeel het paneermeel over de potjes, schep de paprika's erin en giet het er eiermengsel over. Verdeel er de geitenkaas over en nog wat kruiden.
    Zet 25 minuten au bain marie in de oven op 200 graden.