• Meergranen stokbroodpizza met duxelles, gerookte ham en Reblochon de Savoie

    Pin it!

    Deze man geeft dagelijks geweldige inspiratie en dus ruim ik de feestrestjes op door me te baseren op één van zijn recepten. Lekkere comfort food en zo klaar.

    IMG_3078_resize.JPG

    Nodig voor 4 personen:
    1 meergranenstokbrood in twee gesneden en overlangs gesneden
    500 gr parijse champignons fijn gesneden
    2 uien fijngesnipperd
    1 teentje look fijngesneden en geplet
    8 EL runds- of kalfsfond (evenveel water met bouillonpoeder of - blokje kan ook)
    klontje boter
    4 sneden gerookte ham (type ganda, bayonne, grison...)
    200 gr Reblochon de Savoie in stukken, korst verwijderen hoeft niet
    Olijfolie
    Peper en zout van de molen

    Zo gemaakt:
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Leg de stukken stokbrood op bakpapier of een siliconen mat bovenop je ovenrooster, besprenkel met wat olijfolie en laat krokant worden onder de grill gedurende een 5tal minuten.
    Fruit de ui en de look in een diepe pan en voeg de champignons toe. Kruid met peper en zout. Roerbak op een zacht vuurtje. Voeg de fond toe en laat inkoken.
    Verdeel dit mengsel over het brood, beleg met stukjes ham en Reblochon.
    Zet een 8tal minuten in de oven waarvan de helft onder de grill. Serveer met een slaatje.

     

  • Tartiflette met kabeljauwhaasje, rode ui, Corne de Gatte aardappelen en Reblochon du Savoie

    Pin it!

    Een heerlijk hartig winters gerecht! Feestelijk afgewerkt met garnaaltjes.

    tartfl_resize.jpg

    Nodig voor 4 personen:
    200 gr Reblochon de Savoie kaas
    240 gr kabeljauwhaasje in reepjes gesneden
    2 rode uien in ringen gesneden
    10 Corne de Gatte aardappelen
    300 ml room
    tijm, peper en zout van de molen
    wat piment d'espelette
    boter
    100 gr gepelde noordzeegarnalen

    Zo gemaakt:
    Kook de aardappelen in de schil half gaar en snij in dunne plakjes.
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Boter een ovenschotel in of gebruik individuele cocottes. Leg een laag aardappelen, uien, kabeljauw, kaas en kruid tussendoor. Eindig met de kaas.
    Meng de room met tijm en peper en zout. Strooi er nog wat piment over. Zet 40 minuten mét deksel en nog 15 minuten zonder in een oven van 180 graden. Serveer met garnaaltjes en een fris slaatje.

     

  • Canneloni van rundsvlees met king krab en wasabimayonaise

    Pin it!

    Surf en turf doen het altijd: het fijne van het vlees met het zilte van de zee. Je kan de wasabi ook vervangen door wat sojasaus en worcester.

    IMG_3045_resize.JPG

    Nodig:
    150 gr rundsvlees flinterdun gesneden
    300 gr king krab
    3 EL mayonaise
    wasabi naar smaak
    sap van 1/2 citroen
    peper en zout van de molen

    Zo gemaakt:
    Meng de mayonaise met extra citroensap en wasabi naar smaak. Kruid. Meng met de king krab. Het mengsel moet redelijk consistent zijn.
    Leg een stuk huishoudfolie op je werkblad. Smeer er wat olie op. Leg het rundvlees er overlappend op. Leg in het midden de king krab en rol op.
    Leg voor het serveren 15 - maar liever 30 - minuten in de diepvriezer, dat snijdt makkelijker. Serveer met dotje wasabi en wat sla.

  • Gerookte Ardeense forelfilet met rode bieten vinaigrette en mousse van geitenkaas en rode biet

    Pin it!

    Een lekker voorgerecht, kan ook als hapje met een dotje mousse.

    IMG_3042_resize.JPG

    Nodig
    Gerookte Ardeense zalmforelfilet  
    400 gr gekookte rode biet
    360 gr geitenkaas (type petit rondin de chèvre, niets te zacht/niets te hard)
    peper en zout
    20ml rode bietensap
    7 ml olijfolie
    1 sjalot versnipperd
    2 ml witte wijnazijn
    peper en zout van de molen

    Zo gemaakt:
    Doe de geitenkaas en de rode biet in de blender. Kruid met peper en zout. Giet in potjes en zet fris weg.

    bietenmousse_resize.jpg

    Voor de vinaigrette meng je 20ml rode bietensap, 7 ml olijfolie, 1 sjalot versnipperd, 2 ml witte wijnazijn en kruid met peper en zout.
    Snij de forelfilets en serveer met de vinaigrette en wat fleur de sel of cabernet/merlot zout.
    Je kan er eventueel nog wat zure room bij serveren die je gekruid hebt met peper en zout en een paar blokjes of rondjes rode biet.

  • Mousse van mascarpone met granité van koffie / clementines / marsala en cantuccini's

    Pin it!

    Een instant lichte 'would be' tiramisu. Gebaseerd op dit recept maar toch anders.

    IMG_3065_resize.jpg

    Nodig
    400ml koffie (Nespresso, what else?)
    scheut Marsala
    schil van clementine (sinaas gaat desnoods ook als het maar bio is)
    2 steranijs
    2 kruidnagels
    160 gr suiker
    500 gr mascarpone
    2 eierdooiers
    120 ml melk
    120 gr suiker
    2 blaadjes gelatine
    100ml lobbig geklopte room (dus half stijfgeklopt)
    cantuccini koekjes

    Zo gemaakt
    Laat de koffie, marsala, kruiden en schil doorkoken en voeg 160 gr suiker toe. Giet in een ondiepe bak, laat afkoelen en plaats in de diepvriezer. Roer er elk uur met een vork door. Schraap vooral goed de kanten los.
    Voor de mousse breng je de mascarpone, dooiers, melk en 120 gr suiker aan de kook. Week de gelatine in water en voeg ze toe. Klop goed door met de garde tot er van de gelatine niets meer overblijft. Voeg de lobbig geklopte room toe. Giet in glaasjes en zet een paar uur koel zodat de mousse wat opstijft.
    Voor het serveren: schep nét voor het opdienen de granité op de mousse en zet er één of meer cantuccini koekjes in.

  • Peter en de boom

    Pin it!

    Passie Voor Product: zalig boek onder de kerstboom! Hof Van Cleve, beleef en voel het in boekvorm zoals wij de eer al hadden het écht te beleven. Lees dit boek in plaats van die gossip van de laatste dagen. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind. Van hier zal de wind zeker enkel uit positieve richting komen. Onze tafel voor 2013 is trouwens al gereserveerd.

     peter_resize.jpg

  • Rauwe Sint Jacobsvruchten met frisse limoen/pistacheolie

    Pin it!

    Een frisse lichte starter die hier zeer gesmaakt werd !

    IMG_3041_resize.JPG

    Nodig voor 6 hapjes
    9 verse Sint Jacobsvruchten
    4 EL olijfolie
    sap van 1/2 limoen en de zeste
    30 gr ongezouten pistachenoten fijngehakt
    fleur de sel

    Zo gemaakt:
    Meng 4 EL olijfolie, de zeste en het sap van 1/2 limoen met 30 gr pistachenoten. Deze maak je best een dag op voorhand klaar zodat de smaken zich goed kunnen vermengen. Niet in de koelkast bewaren.
    Snij de Sint Jacobsvruchten in plakjes en verdeel over potjes of lepeltjes. Giet er wat van de olie over en strooi er wat fleur de sel over.

  • Fijne feestdagen

    Pin it!

    IMG_2831_resize.JPG

    en leg voor 't nieuwe jaar de lat maar hoog genoeg zodat je er makkelijk onder kan !

  • Bistro Oud Dorp

    Pin it!

    oud dorp_resize.jpg

    Aan het fornuis van deze vrij jonge bistro staat Jelle Temmerman. De eerste winnaar van het VTM-programma Mijn Restaurant keert zo terug naar zijn oude werkgever. Vier jaar geleden waren Jelle Temmerman en zijn moeder Micheline bekende Vlamingen door hun deelname aan het VTM-programma Mijn Restaurant.  Met hun restaurant d'Hoogeschool in Leuven sleepten ze tijdens de eerste editie van het programma zelfs de eindzege in de wacht.  Vorig jaar moest Jelle het restaurant echter sluiten na een faillissement en hij belandde in brasserie De Zwarte Fles in Gent.  Dat hij nu werkt in de nieuwe brasserie Oud Dorp, een project van de chef Lesley De Vlieger en zijn vrouw Marijke De Ron van de naastgelegen éénsterrenzaak Terborght, hoeft niet verbazen. Voor zijn deelname aan het televisieprogramma, had Jelle drie à vier jaar bij Terborght gewerkt als sous-chef.

    Een mooi sober interieur met een aantal frisse oranje accenten.

    od interieur_resize.jpg

    od kaart_resize.jpg

    Bij een lekkere huischampagne als aperitief (€8,5) kwam een hapje - toast met groenten - en twee soorten heerlijk huisgemaakt brood en boter.

    od hapje_resize.jpg

    St Jacobsvruchten uit Dieppe (€24) in carpaccio & gebakken - zwarte pens – romanesco

    od coquilles_resize.jpg

    Oesters (€18)  6 platte Zeeuwse oesters oooo op ijs

    od oestersss_resize.jpg

    od oesters_resize.jpg

    Rundsbavette met geconfijte sjalot (€19) Simmenthal geparfumeerd op de BBQ Green Egg met hout Jack Daniels geserveerd met verse frietjes.

    od vlees_resize.jpg

    Een andere hype van Jelle's Mijn Restaurant avontuur - de paling in 't groen - staat ook op het menu in Oud Dorp. De fameuze paling in 't groen komt eigenlijk uit de keuken van Terborght. Een gerecht dat Lesley heeft meegenomen uit 't Laurierblad van Guy Van Cauteren en nadien heeft aangepast.

    Paling in het groen, gefileerd (€22) Wilde paling gegaard in Geuze – groene kruiden

    od paling_resize.jpg

    Een absolute voltreffer. Alleen al daarvoor kom ik terug naar Oud Dorp. Uit de mooie bierkaart een Oude Geuze 3 Fonteinen.

    Tiramisu granité en schuim van koffie - boudoir - ijs mascarprone (€8) waar wij een meneer Konijn Tiramisu van maakten.

    od konijn_resize.jpg

    Huisgemaakte versnaperingen bij de koffie

    od koffie_resize.jpg

    De keuze om met een tweede zaak beginnen, heeft Lesley De Vlieger zich zeker nog niet beklaagd. Er was vraag naar een bistro, maar hij wist niet dat het zou zo aanslaan. Veel klanten van Terborght vinden zeer gemakkelijk de weg naar de nieuwe zaak. Ze komen dan naar Oud Dorp om met de kinderen iets te eten, of om 's avonds of 's middags snel iets te eten. De twee restaurants vullen elkaar aan. Er komen zeker niet minder klanten naar Terborght. De zaak zat die avond dan ook goed vol.
    Na een wat teleurstellend bezoek aan Terborght een aantal jaar geleden, scherpt dit bezoek aan Oud Dorp - samen met een aantal erg goede ervaringen van kennissen - onze zin aan om dit restaurant opnieuw te gaan bezoeken.

    Naar deze hedendaagse brasserie met traditionele gerechten waar het product primeert aan democratische prijzen gaan we zeker nog terug. Alles huisbereid, mogelijkheid om halve porties (aan halve prijs) te vragen voor de kinderen, lekker eten en prijs/kwaliteit top.

    Bistro Oud Dorp
    Oud dorp 12
    1654 Huizingen
    Tel.: 02/356 55 52

  • Cuvée Maison 2012

    Pin it!

    Zoals elk jaar... eerst nog een paar flessen van vorig jaar openen

    champagne,denis macquart,drama queen,stoere vent

    om dan aan de nieuwe te beginnen...

    champagne,denis macquart,drama queen,stoere vent

     

  • Lammekeshoeve

    Pin it!

    In deze oude hoeve met mooie veranda en leuke tuin worden gasten reeds 15 jaar hartelijk ontvangen.

    foto128286_std_resize.jpg

    Een authentieke brasserie die versheid als een van de belangrijkste elementen van koken beschouwt. Zo komen er al enorm veel producten vanuit de vroegmarkt in Rungis. Sinds kort hebben de broers Ken en Kevin Vleminckx - naar analogie van oa Hertog Jan - zelfs een kruidentuin laten aanleggen.

    foto228287_std_resize.jpg

    Voor de kleinsten is er een afgesloten speeltuin en enkele lekkere kindergerechten. Een prima adresje voor de hele familie!
    Reserven is noodzakelijk, ook op een zondagmiddag nabij de feestdagen zat de zaak vol en het personeel, super vriendelijk en heel gastvrij, was duidelijk met onvoldoende mankracht. Ik herkende er onder andere een gastheer van Mijn Restaurant.

    Het eten dan... De kaart is gevarieerd, mooie strakke keuze voor niét al teveel bereiding en de nadruk op vers. Typerend een Franse keuken maar ook diverse snacks, salades en pasta's. En met een – door zoon gespotte - Hendrick's Gin op de apertiefkaart kon het niet beter beginnen.

    Amuse bij het aperitief: perskop bij bijhorende saus.

    lam1_resize.jpg

    Garnaalkroketten (één stuk voor de kinderen) klassieke Oostendse garnaalkroketten geserveerd met citroen ('een stoeltje!' zoals zoon opmerkte) en gefrituurde peterselie.

    lam2_resize.jpg

    Holstein eigenhandig gerookt en gemarineerd in kruiden. Boterzacht, geservereerd met heerlijke toast en tapenade.

    lam3_resize.jpg

    Wagyu (Australië). Steak kobe n° 7-9. Uniek smaakvolle smaak. Het rijk gemarmerde vlees smelt in de mond en verrast de smaakpapillen met een ongekende sappigheid.

    lam4_resize.jpg

    Op de foto een halve portie voor de kinderen gezien die in kindermenu al lang niet meer hun gading vinden. Geserveerd met verse frietjes maar hun bearnaise stelde wat teleur, 'te flauw' dixit zoon. De 'volwassen' versie kreeg er nog een mergpijp bij.

    Hazerug met twee pepersauzen

    lam6_resize.jpg

    Anjou duifje op lage temperatuur gegaard. Met spruitjes, grondwitlof, boschampignons en jus van rode Port. Duif van uitstekende kwaliteit.

    lam5_resize.jpg

    Grietbot op Normandische wijze

    lam7_resize.jpg

    Selectie van geaffineerde kazen “Michel Van Tricht en zoon”. Uiteraard de keuze van de dochter. Alleen de veel te pikant gemarineerde olijven erbij waren geen schitterende match.

    lam8_resize.jpg

    Jammer dat de zaal niet kon volgen. Lang wachten op eten vind ik niét erg: zeker niet als je met een groot gezelschap bent waar iedereen iets anders neemt én de zaak vol zit én het lekker is. Maar wachten en moeten stoelschuifelen om drank te mogen bestellen als je eten er al is: dat vind ik ergerlijk jammer. Om te besluiten en het gaat ten slotte vooral om het lekkere eten: een voldoende mooie keuze gezien alles vers is, correct klaargemaakt en prijs/kwaliteit uitstekend.

    Lammekeshoeve
    Veldkantstraat 100
    1850 Grimbergen
    02 270 92 76

  • Bananen-chocolade muffins

    Pin it!

    Het idéale viertuurtje of gewoon bij een tas koffie of gewoon als ontbijt. Je ziet het: géén excuus om eraf te blijven dus nog minder excuses om er géén te maken. 

    156133_10200142307460085_827730866_n_resize.jpg

    Nodig voor 12 muffins
    50gr chocolade 70% cacao
    40gr gedroogde bananen/bananenchips
    2 eieren
    2 rijpe bananen
    65gr suiker of een extra banaan
    1 zakje vanillesuiker
    3 EL boter
    200ml (soja)melk
    200gr zelfrijzende bloem
    1 zakje baking powder
    Snuifje zout
    Snuifje bicarbonaat

    Zo gemaakt:
    Verwarm de oven voor op 180graden.
    Crush de chocolade en de gedroogde bananen in de blender. Of the old fashion way: alles de handdoek in, dichtvouwen en erop motten met de deegrol.
    Meng eieren, suiker, boter en melk. Voeg bloem, bakpoeder en zout toe. Plet de bananen en voeg ze samen met de chocolade en gedroogde bananen toe aan het deeg.
    Vul de vorm met muffinpapiertjes en zet ze 20 à 25 min in de oven op 180.
    Probeer ze te laten afkoelen ;-)

  • Pompoenrisotto met geitenkaas à la fiston

    Pin it!

    Yes he can cook. Zelfs voor een risotto draait hij zijn hand niet om. Gemakkelijk en snel klaar.

    Gebaseerd op dit beproefde gerecht. De geitenkaas heeft hij erin gesmolten.

    pompoenrisotto_resize.jpg

  • Aardappelpannetje met spruitjes en Breydelspel

    Pin it!

    Spruiten: ik ben er niet gek van. De kinderen wél dus maak ik ze toch wel geregeld. Lees: maximum 1 keer per seizoen. Goed daar zijn we weer vanaf.
    Ik heb er toch wel vier gegeten ! Ik geef toe: lekker klaargemaakt smaakt dat nog best ok.

    spruiten_resize.jpg

    Nodig voor 4 personen:
    200 gr Breydelspek
    400 gr spuiten
    500 gr vastkokende aardappelen (krieltjes bij voorbeeld)
    1 (rode) ui of sjalot
    1 teentje look
    muskaatnoot en peper van de molen

    Zo gemaakt:
    Maak de spruitjes schoon en blancheer ze 5 minuten in gezouten water met natriumbicarbonaat (kleur!). Giet ze af en laat ze schrikken in ijskoud water.
    Kook de aardappelen in de schil. Giet af en laat uitlekken. Spij ze in stukken zo groot als de spruitjes.
    Pel en hak ondertussen de ui en sjalot. Snij het spek in blokjes.
    Roerbak de spruiten en aardappelen in een antikleefpan zonder vetstof en voeg de look en ui toe. Voeg ook het spek toe. Kruid met muskaatnoot en peper.

    Smakelijke winterfood !

  • Sintoogst 2012: het laatste magische jaar

    Pin it!

    Ik dacht dat het laatste magische jaar vorig jaar was maar neen. Enkel zoon heeft het door en zwijgt. En dat gaf hylarische toestanden.

    Maar 't zijn wél de ongelovigen die 't ongeduldigste zijn.

     sinterklaas, drama queen, stoere vent

     sinterklaas, drama queen, stoere vent

     sinterklaas, drama queen, stoere vent

  • Wat deed mijn zoon in de keuken...

    Pin it!

    ...van La Paix* samen met David Martin en Dirk De Prins ?

    2186943339.2.JPG

    de heruitzendingen van Culinaire Speurneuzen zijn gestart op Vier en aansluitend de nieuwe reeks ? Kijken en u weet het me binnenkort te zeggen !

  • Varkenskroontje met wintergroenten en luchtige pickelsmousseline

    Pin it!

    Toen Zoon Jeroen hieraan bezig zag, stond het direct vast: dàt ging hij ook eens klaarmaken. Zo gezegd, zo gedaan.

    Look en rozemarijn in het varkensvlees steken

     stoere vent, zoon, ter duinen, hotelschool, jeroen meus, dagelijkse kost

     stoere vent, zoon, ter duinen, hotelschool, jeroen meus, dagelijkse kost

    Flink kruiden met peper van de molen en fleur de sel

     stoere vent, zoon, ter duinen, hotelschool, jeroen meus, dagelijkse kost

     stoere vent, zoon, ter duinen, hotelschool, jeroen meus, dagelijkse kost

    Dichtschroeien!

     stoere vent, zoon, ter duinen, hotelschool, jeroen meus, dagelijkse kost

    Andere kant

     stoere vent, zoon, ter duinen, hotelschool, jeroen meus, dagelijkse kost

    Zo gezegd, zo gedaan. Slow cooking ... iets minder dan een uur op 150 graden. Het vet van het varkensvlees zal de groenten zalig doen smaken.

     stoere vent, zoon, ter duinen, hotelschool, jeroen meus, dagelijkse kost

    en het was top.

     stoere vent, zoon, ter duinen, hotelschool, jeroen meus, dagelijkse kost

    De witte wijnazijn over de groenten en de pickels in de luchtige mousselinesaus gaven het gerecht nét dat tikkeltje meer.