17-01-13

Bistro Margaux*

bisro margaux,thomas locus

Al een ster, 16/20 in de GaultMillau én een bekroning als jonge topchef van het jaar: Thomas Locus is nog geen dertig, opende amper 4 jaar geleden zijn bistro in het Pajottenland en heeft er al een blitzcarrière op zitten. Hij leerde het vak onder meer bij Michel Coppens in Groot-Bijgaarden via Bruneau, Sergio Herman en de Spanjaard Martin Berasategui. Een keuken die ons zéker kan bekoren en nieuwsgierigheid en een uitnodiging voor mijn verjaardag kon ik niet links laten liggen.

 

Het landelijk ingerichte restaurant maakt een lichte stijlvolle indruk, met enkele monochrome kunstwerken aan de ecru muren, oranje schemerlampjes, mooi wit linnengoed en lederen kuipstoelen.

 

bisro margaux,thomas locus

Bij aankomst kregen we onmiddellijk brood, boter, zacht zilte rillette van varkensvlees, krokante toasts en olijven.

bisro margaux,thomas locus

We kozen een huisaperitief: de champagne Pierre Moncuit Brut Millésime 2004 (€10)

De hapjes gaven alvast de toon aan van wat volgen ging.

 

bisro margaux,thomas locus

Soepje van butternut pompoen en chorizo met een sablé van parmezaanse kaas en vitello tonnato

bisro margaux,thomas locus

Ravioli van ossenstaart met schuim van ganzenlever en groene kool

bisro margaux,thomas locus

Croque met mozzarella, pata negra, tomaat en anjovis

bisro margaux,thomas locus

De vriendelijke gastheer/maître prees een mooie vijfgangenlunch aan voor €65 met twee voorgerechten en een hoofdgerecht uit de suggesties, en een dessert uit twee delen. Prijs/kwaliteit een aanrader - toen we de gerechten voor de andere tafels zagen langskomen - maar voor ons iets teveel. Er is dus een wisselend menu, suggesties en je kan uiteraard ook à la carte eten… en het is niet makkelijk kiezen want alles klinkt zeer lekker. 

 

Uit de suggesties de voorgerechten

Sint-Jacobsnoot

Komkommer / eendenlever / preskop (€28)

bisro margaux,thomas locus

Paling

Citrus / frisse zeesla / venkel (€27) een voltreffer ! Perfecte balans tussen zilte gerookte en krokant gebakken paling.

bisro margaux,thomas locus

 

Uit de suggesties de hoofdgerechten

Zeebaars

Witte pens / Chinese kool / wortel (€36) met een fantastische crèmeuze saus van winterpostelein

bisro margaux,thomas locus

Rode poon

Krabjus / bulgur / groene asperges (€32) mooi glazige vis op het vel gebakken, prachtige jus en zuiderse bulgur.

bisro margaux,thomas locus

Hierbij namen we een witte Bourgogne Saint-Aubin 2010 (halve fles €24), een perfect passende suggestie van de maître. 

 

Nagerechten

Sweeties Karamel / witte chocolade / gepofte rijst (€12)

bisro margaux,thomas locus

Bij de koffie

bisro margaux,thomas locus

Over het eten en drinken kan ik kort zijn. Lekker, mooi gepresenteerd, prima qua smaakbalans en de wijnen zijn erg betaalbaar. De chef heeft gekozen voor een klassieke basis, die fantasierijk wordt gemoderniseerd. De bediening is vriendelijk en met klasse, maar doet je op geen enkel moment oncomfortabel voelen. Voor mij mag het gerust iets losser en misschien leuk omdat we dat gewoon zijn: een bezoekje van de chef aan de zaal. Bistro Margaux: op weg naar een tweede ster!

 

Bistro Margaux* 16/20 GM 
Dorpsplein 3

1700 Sint-Martens-Bodegem
02/460.05.45 

De commentaren zijn gesloten.