24-01-13

Coq au vin

Zoon bladerde in één van deze boeken van chef Goossens want hij ging een verrassing koken voor mijn verjaardag.

Hij maakte dit lijstje voor de winkel. Het was dan ook nogal een verrassing ;-)

 

423984_10200337831268058_1304145448_n.jpg

Nodig:

120gr zilveruitjes (geen uit bokaal. Kies verse of desnoods uit de diepvries, bij oa Delhaize)

125gr spek in stukjes gesneden, ik ging voor mooie stukjes pancetta

1 poularde, dus een malse kip, Bresse bijvoorbeeld. Ik nam een Mechelse koekoek. In stukken.

1 scheut cognac

1 goede fles rode wijn. Dit maakt of kraakt je gerecht. Ik nam een Ridgeback Shiraz 2007

1 teentje look fijngesnipperd

1 bouquet garni (peterselie, tijm en laurier)

5 dl gevogeltefond

champignons de Paris. hoeveelheid naar keuze. Ik ging voor een mengeling boschampignons.

een stukje donker chocolade

boter

peper en zout van de molen

 

Zo gemaakt:

Bak de zilveruitjes samen met het spek aan in wat boter in een ruime cocotte. Haal ze eruit en kleur de kip aan, flambeer met cognac, doe er uitjes en spek opnieuw in met de bouquet garni en de look. Zet alles onder met de wijn, kruid (zuinig met zout) en zet een uur in een voorverwarmde oven op 170graden (kan ook op een zacht vuur) tot de kip gaar is. 

Bak de champignons in wat boter. 

Zeef de saus van de kip en laat ze inkoken met fond. Doe er een klontje boter bij om ze mooi te binden (en ook een stukje donkere chocolade) en te laten blinken. Voeg de champignons toe en serveer in de cocotte. 

IMG_3165.jpg

IMG_3168.JPG



De commentaren zijn gesloten.