23-02-13

Varkenswangen met Sint Bernardus Abt 12

Zoon zag zo een stoofpot met wangetjes wel zitten en gedurende de Dagen Zonder Vlees noemen we varkenswangen gewoon 'slachtafval' in plaats van vlees. 'Les excuses...'. Het zachte vlees in combinatie met het bittere bier, het kruidige van de peperkoek, de scherpte van de mosterd en het zoete van de wortelen: een voltreffer! 

 

Nodig voor 4 personen:

500 gr (of meer) varkenswangen, ontvliesd en in stukken gesneden (grootte zoals in stoofvlees)

5 sjalotten gepeld en grof versneden (of 2 dikke uien)

1 teentje look, geplet

6 dikke bio wortelen, gepeld en grof versneden

4 stukken peperkoek (of een dikke snede brood om je saus te binden)

1 flesje Sint Bernardus Abt 12

400ml kalfsfond

1 EL gewone mosterd

1 EL graanmosterd

1 bouquet garni: rozemarijn, tijm en laurier

peper en zout van de molen

boter

olijfolie

 

Mise-en-place is al de helft van het werk!

150731_10200644684739203_1918147331_n.jpg

 

Zo gemaakt:

Bak de sjalotten en look glazig in boter in een grote stoofpot. 

Kruid het vlees en bak het in een pan zonder antikleeflaag (desnoods in een paar keer) in boter/olijfolie.

Haal het vlees uit de pan en zet in de grote stoofpot. Laat het braadjus in de pan en deglaceer met het bier.

197343_10200644687299267_233938824_n.jpg

Laat het bier even inkoken zodat je alle aanbaksels mee hebt. Giet het bier in de stoofpot bij het vlees en voeg ook de wortelen en de bouquet garni toe.

Giet de fond in de pan en laat even opkoken en voeg de warme fond ook toe aan de stoofpot.

Besmeer de peperkoek met de twee soorten mosterd en leg wet van Murphy gewijs met de mosterdzijde in de stoofpot.

16414_10200644690659351_326680407_n.jpg

Laat anderhalf à twee uur sudderen op een heel laag vuur zonder deksel. Ga regelmatig eens roeren. De stoofpot is klaar als je saus mooi ingedikt is, de wortelen nog beetgaar zijn en het vlees bijna uit mekaar valt. 

533122_10200645114029935_2043192454_n.jpg

13982_10200645114549948_308550552_n-1.jpg

Serveer met een schep puree, fritjes of gebakken aardappelen. 

Commentaren

lekker bier van onze deelgemeente Watou ik ben van Poperinge

Gepost door: durnez | 26-02-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.