Hete bliksem met spek

Pin it!


IMG_3597.JPG

Zoon houdt van culinaire hoogstand - laat de '-tjes' maar weg - maar kan evengoed dagelijkse kost appreciëren. Gelukkig maar want dit kwam op tafel tijdens zijn verjaardagsfeestje thuis: eentje met kinderen die niet àlles lusten. Lekkere comfortfood en met spek nét iets hartiger dan met gehakt.  

 

Nodig voor 8 personen

4 bakjes gerookt spek

4 dikke witte uien

2 kg bintjes

2 kg appelen (boscoop,…)

scheut room

2 eieren

boter

peper en zout van de molen

nootmuskaat

paneermeel

 

Zo gemaakt:

Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet af, stamp fijn en maak de puree aan met een scheutje room, twee eieren en boter. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Snij de ui fijn en fruit glazig in boter. Voeg er het spek aan toe en bak. Kruid met flink wat peper. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in vrij grote stukken. Doe er 1 of 2 eetlepels water bij en stoof de appels onder deksel tot moes. Bij weinig tijd/zin kan je eventueel kiezen voor een goed bio alternatief in bokaal. Verwarm de oven voor op 190 graden. In een ovenschaal schep je eerst het spek met de uien, dan de appelmoes en als laatste dek je af met de puree. Strooi er paneermeel over en verdeel er nog wat boter in vlokjes over. Bak  30 minuten in de voorverwarmde oven en eindig nog een vijftal minuten onder de gril. Serveer goed heet! Vandaar ook de naam 'hete' bliksem. 

 

 

De commentaren zijn gesloten.