• Limoncello

    Pin it!

    Zeer makkelijk zélf te maken. Ik deed de test met 1/4 van de ingrediënten van dit recept omdat ik - net voor ons verlof - dringend van een paar citroenen af moest. Het vergt wat tijd, maar dan heb ik het over 'wachttijd' vooraleer je kan proeven.

     

    Nodig:

    10 à 12 bio (!!!) citroenen

    750 ml wodka

    400 gr witte suiker

    400 ml water

     

    Zo gemaakt:

    Was de citroenen grondig, ook als ze bio zijn. Giet er nét geen kokend water over en schrob ze schoon met een borstel. Laat ze even afkoelen in koud water en droog ze af.

    Schil ze met en dunschiller. Verwijder zoveel mogelijk van de witte laag van de schil anders gaat je limoncello bitter smaken.

    Doe de schillen in een luchtdichte bokaal of fles en giet er de wodka over.

    969269_10201667283143524_1824317796_n.jpg

    Zet ze één maand weg op een koele, donkere plek en schud de fles telkens je ze ziet. Zet ze in de barkast bijvoorbeeld. Daar kom ik wel vaker. Kom jij eerder in de snoepkast, zet ze dan daar ;-) 

    Na een maand ziet het er zo uit

     

    IMG_7280.jpg

    en dan wordt het tijd om de suikersiroop te maken.

    Breng de suiker en het water aan de kook tot de suiker volledig opgelost is. Laat dit afkoelen en giet het bij de wodka en schillen. 

    IMG_7283.jpg


    Ik zette de fles vandaag opnieuw weg in de barkast, jawel voor één maand.

    Eind deze maand (zie blogpost) rest me enkel nog de limoncello door een zeef te gieten zodat de schillen eruit zijn, hem te verdelen over flessen en de diepvriezer in te zetten.

    En dan opnieuw de barkast in duiken: achter van die kleine glaasjes...En die zet je dan voor het serveren van de limoncello ook even in de vriezer. 

  • Muffins met speltbloem en aalbessen

    Pin it!

    Gebaseerd op dit recept en inspiratie om eens speltbloem te gebruiken vond ik hier. Deze vind je bij Delhaize. Volgende keer: volledig met speltbloem.

    Je kan de bessen vervangen door elk seizoensfruit. Zo lang je de verhoudingen maar wat respecteert want 'mama patisserie dat moet just zijn!'

    Mijn kleine patissier ging voor lekkere aalbessen, de laatste zurige vitaminebommetjes uit onze moestuin. En naast vitaminebommetjes zouden ze ook de eetlust vergroten. Ze maakte er dus meteen een hele hoop van. 

     

    Nodig:

    190 gr patisseriebloem

    190 gr speltbloem

    1 zakje bakpoeder

    130 gr (bruine) suiker of een vervanger zoals agavesiroop, honing,...

    130 gr boter

    2 eieren

    1 zakje vanillesuiker of wat extract

    250 ml (soja)melk

    190 gr fruit hier aalbessen

     

    Zo gemaakt (nét genoeg voor 24 muffins):
      

    Verwarm de oven voor op 210 graden.

    Zeef de speltbloem en de gewone patisseriebloem in de mengkom van de keukenmachine.

    Smelt de boter.

    Voeg intussen het bakpoeder en de suiker en vanillesuiker) toe aan de bloem. 

    Plaats de mengbeker in de machine en laat de droge ingrediënten kort mengen op lage snelheid. 

    Breek de eieren en doe ze in de mengbeker met bloem en suiker.

    Laat de machine rustig draaien en schenk er even later de melk bij. Giet vervolgens ook de gesmolten boter bij het beslag. Laat de machine nog een minuutje draaien tot je een homogeen beslag krijgt.

    Giet nu de 1/2 van de bessen bij het beslag, en spatel ze er gelijkmatig door.  

    IMG_7260.JPG

    Neem de bakplaat voor kleine cakes erbij. Plaats in elk vormpje een papieren cup. 

    IMG_7256.jpg

    Vul elk vormpje tot net onder de rand met het beslag (ongeveer 2/3 van het vormpje). Kan met een spuitzak maar even goed met een lepel. Verdeel de andere helft van de bessen erover.

    IMG_7267.JPG

    IMG_7269.jpg

    Bak de muffins goudbruin in de oven op 210 graden, gedurende 20 minuten.

    Haal de muffins uit de vormpjes en laat ze afkoelen.

     

    IMG_7275.JPG


  • Albondigas

    Pin it!

    Ik maak maar zelden twee keer hetzelfde maar uiteindelijk komt alles wat goed is terug. Zoals deze Spaanse 'ballekes'.. Ja balletjes in tomatensaus maar geen gewone: lekker gekruid en pittig met een Spaans pepertje, gebakken en daarna gekookt in kippenfond en droge witte wijn en tomaten.  

    1208851_10201819842837421_543300237_n.jpg

     Het recept kan je hier vinden. Ik serveer ze met stokbrood. 

    IMG_7246.JPG

  • La Paix* 2013 : een brasserielegende om nooit genoeg van te krijgen

    Pin it!

    Alweer verlof dus had Zoon voor de zoveelste keer de 'dikke chance' om een mise-en-place mee te draaien in één van onze favoriete restaurants: een adres om te koesteren omwille van de no-nonsens topchef David, de unieke losse sfeer in de zaal geleid door zijn vrouw Nathalie, de herwerkte klassiekers die telkens anders 'uitgevonden' worden afhankelijk van het seizoen, de geweldige suggesties,…


    U leest het wel: 'Goede wijn behoeft geen krans' maar indien je na deze blogpost echt niet overtuigd zou zijn, lees dan ook hier de verslagen van onze vorige bezoeken aan deze 'Brasserie der Brasserieën'. Dit is ook dé uitgelezen plaats om kinderen te laten kennis maken met de sterrenkeuken. De onze waren 14 april 2010 tijdens hun allereerste bezoek aan een en deze sterrenzaak meteen overtuigd. 

     

    Net voor de service kwam hij nog een 'viske' tonen 

    david martin, la paix, stoere vent

    en dan was het omkleden en kiezen.

    david martin, la paix, stoere vent

    Zoon bracht 's morgens voor de chef een aantal patissons vanuit onze moestuin en die maakte er dankbaar gebruik van. En zo wordt mijn moestuin meteen 'leverancier van een sterrenzaak': trots!

    david martin, la paix, stoere vent

    'Eigen groenten eerst' denkt u... maar ze moeten ook écht lekker geweest zijn. Toen de gastvrouw aan een andere tafel refereerde naar mijn moestuin waren de gasten vol lof. Voilà!


    Amuses:


    Patisson uit onze moestuin 'rauw' (geweldig!) met vijg en gepekeld. 

    david martin, la paix, stoere vent

    Stucturen van courgette en platte kaas

    david martin, la paix, stoere vent

     

    Voorgerechten

     

    Van de suggesties: krab/advocado/algen & side dish 'courgette'

    david martin, la paix, stoere vent

    david martin, la paix, stoere vent

    Kaaskroketten La Paix & side dish 'rode biet': 'what else daddy?' zegt hij dan...

    david martin, la paix, stoere vent

    david martin, la paix, stoere vent

    Van de suggesties: mosselen / poivrade artisjok / selder & side dish 'tomaten'

    david martin, la paix, stoere vent

    david martin, la paix, stoere vent

    Tussendoortje 'omdat de chef goed gezind is' (zoals altijd) : cevenne ui / harissa maison 

    david martin, la paix, stoere vent

    Chef David maakt graag tijd voor een 'klapke'.

     

    david martin,la paix,stoere vent

    Hoofdgerechten

    'Vitello Anguillo' kalfsvlees uit Corrèze, gerookte paling, dashi en seizoensgroenten. Mijn absolute favoriet !

    david martin, la paix, stoere vent

    Kalfsniertjes gebraden in eigen vet, bloedsaus & side dish 

    david martin, la paix, stoere vent

    david martin, la paix, stoere vent

    Wangen van Wagyu gekonfijt/krokant of zoals Dochter het zei 'ik neem dàt vleeske'. Geproefd en TOP bevonden. 

    david martin, la paix, stoere vent

    david martin, la paix, stoere vent

    Cordon bleu Belgisch Brasvar varken  

    david martin, la paix, stoere vent

    Nagerechten

    Citroentaart met citroensorbet met karnemelk en merengue met venkel

    david martin, la paix, stoere vent

    Brusselse wafel: 1/2 portie wegens nog 'een klein gaatje'

    david martin, la paix, stoere vent

     

    Dame blanche 'minute'

    david martin, la paix, stoere vent

    'Gastronomie ten dienst van de brasseriekeuken' zoals David het zegt. Een authentiek adres met perfecte service om te koesteren en om telkens opnieuw thuis te komen. Leve de volgende pedagogische studiedag en schoolvakanties ! Hoewel… Man en ik gaan niet zo lang gaan wachten voor ons volgende bezoek. 


    La Paix*
    Ropsy Chaudronstraat 49  
    1070 Brussel
    02 523 09 58

  • De streep

    Pin it!

    Kent u deze streep ? 

    IMG_0705.JPG

    Het baken aan de Watersportbaan in Gent. 

    IMG_0715.jpg

    IMG_0716.JPG

    Gisteren ging Man er vlotjes 6 keer over en ik 4 keer. De bedoeling is er eind oktober 6 keer over te gaan en Man 8 keer en nog oh ja... nog 2,195km extra. 

    Post-loop-catering: een gat in de markt.

    Volkoren pasta/kip/limoen/mozzarella. 

    IMG_0713.jpg

  • Moestuin midden augustus

    Pin it!

    kIMG_7152.jpg

    IMG_7170.JPG

     

    IMG_7151.JPG

    IMG_7173.JPG

    IMG_7155.JPG

    IMG_7154.JPG

    IMG_7153.jpg

    IMG_7161.JPG

    IMG_7162.JPG

  • De mosselen zijn gearriveerd: L'Amour des Moules

    Pin it!


    Een must-have voor mijn kookboekenkast, nu mét dvd hier verkrijgbaar. 

  • Zomers aperitief

    Pin it!

    Zeer simpel: guacamole à la Sergio met wat bio tortilla chips en heerlijk hartige aperitiefcake met zongedroogde tomaten (deze keer de gruyère vervangen door parmezaanse kaas)

    IMG_7138.JPG

    IMG_7139.JPG

    IMG_7140.JPG

  • Met gehakt gevulde patisson

    Pin it!

    Hartige zomerse slow food !

    patisson, gehakt

    Nodig voor 4 personen:

    een middelgrote patisson, kan je vervangen door courgettes

    250 gr ongekruid gehakt half kalf half varken

    1 rode ui

    1 teentje look

    een paar sneden pancetta (of spek)

    1 ei

    kruiden uit de tuin: peterselie, salie en oregano

    1 EL broodkruim of paneermeel/panko

    peper en zout van de molen

    wat olijfolie

     

    Zo gemaakt:


    Snij de hoed van de patisson en stoom de twee delen (reken op 20 minuten).

    Bereid ondertussen het gehakt door de overige ingrediënten te mengen. 

    Hol de patisson uit (met dat vruchtvlees kan je soep maken: dit recept bijvoorbeeld).

    Verwarm de oven voor op 160 graden.

    Smeer wat olijfolie in een ovenschaal, zet de patisson erin en vul met het gehakt. Zet er het hoedje op en bak een 30tal minuten op 160 graden.

     IMG_7145.jpg

  • Verlof

    Pin it!

    U merkte het hier niet maar wij een tijd ver van hier : zon, zee, zwembad en geweldig lekker eten en drinken. 

    IMG_6784.JPG

    IMG_6805.JPG

    IMG_5803.JPG

    IMG_6945.JPG

  • Acaciahoning met truffel en comté

    Pin it!

    Onze favoriete wijnleverancier had bij de vorige levering een potje van deze honing bij met de tip er comté bij te eten. Pure Foodpairing is dat: acaciahoning met truffel en comté. Uiteraard samen met huisgemaakt zuurdesembrood

    IMG_5601.jpg


  • Dikke omelet met pancetta, aardappelen, patisson en parmezaanse kaas

    Pin it!

    Nog eens een gepimpt omelet uit de oven gebaseerd op dit idee maar met gebakken aardappelblokjes, een rode ui, een in blokjes gesneden patisson, pancetta, verse peterselie en parmezaanse kaas. TOP !

    IMG_5647.JPG

  • Carpaccio van paddenstoelen met gerookte ham en een kruidenslaatje

    Pin it!

     

    Dit is een echte topper. Vooral de foto vind ik niet mis. En de smaak ook niet. Eigen stoef stinkt.  

    paddenstoelen, champignons, gerookte ham, kruiden, carpaccio

     

    Nodig voor 4 personen:

    500gr paddenstoelen

    8 sneden gedroogde ham (serrano, parma, pata negra als het iets feestelijker mag,… maar bayonne kan ook)

    Olijfolie

    Witte wijnazijn

    Verse kruiden naar keuze (platte peterselie, lavas en bieslook),

    Peper en zout van de molen.

    Zo gemaakt:

    Maak een vinaigrette met de verse kruiden, olie en azijn, peper en zout. Zet fris weg.

    Borstel de champignons af en snij ze in fijne plakjes.

    Schik ze op het bord boven de ham en serveer er de kruiden over.

    Giet er de kruidenvinaigrette over en werk af met (eetbare!) bieslookbloemen.

    De champignons garen kort in de vinaigrette. Ik had ze enkel nog fijner moeten snijden.

  • Loopboekenkast ?

    Pin it!

    Na de kookboekenkast, binnenkort de loopboekenkast ? 

    hardlopen


  • Pasta alla putanesca of hoerige pasta !

    Pin it!

    Dat aten wij op één van de heetste dagen van het jaar. Een absolute favoriet van de kinderen. Het recept kan je hier vinden. Deze keer met zoete puntpaprika. 

    pasta, stoere vent, olijven, ansjovis, kappertjes, paprika

    Veel platte en krulpeterselie en vers geraspte parmezaanse kaas.

    pasta, stoere vent, olijven, ansjovis, kappertjes, paprika

    En, ik wil nu geen reclame maken maar gezien je én ansjovis én kappertjes nodig hebt, zijn deze zeer handig in je voorraadkast!


    pasta, stoere vent, olijven, ansjovis, kappertjes, paprika


  • Courgettetaart met geitenkaas

    Pin it!

    Loop door de moestuin en oogst een courgette de Nice. 

    Kijk in de koelkast en vind wat geitenkaas en een rol bladerdeeg.

    Google courgette, geitenkaas en bladerdeeg en vind hier inspiratie.

    IMG_5118.JPG

     

    Nodig voor 4 personen:

    1 vel bladerdeeg

    3 eieren

    100ml room

    100ml melk

    1 EL graanmosterd van Tierenteyn

    1 courgette de Nice of een gewone natuurlijk

    2 geitenkaasjes (type rondin de chèvre)

    2 rode uien

    1 teentje look

    een paar takken oregano (iets minder mag ook maar de dochter had wat 'gesnoeid' in de kruidentuin)

    peper en zout van de molen

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 180 graden. 

    Snij de courgettes in blokjes en stoof in wat olijfolie. Laat afkoelen. 

    Leg het bladerdeeg mét bakpapier in een bakvorm, leg er een bakpapier bovenop en doe er droge bonen/linzen/bakparels op (tip: zet zolang je oven niet warm is opnieuw in de koelkast) en bak 20 minuten 'blind' op 180 graden.

    Meng de eieren met de room en de melk, voeg de mosterd toe en kruid. 

    Snij de uien fijn en hak de oregano. 

    Verwijder de bakparels en het bakpapier dat op het deeg ligt. Beleg de taart met de courgettes, de rauwe uien en de oregano, leg er plakjes geitenkaas op en overgiet met het ei/room/melk mengsel.

    Zet 25 à 30 graden in een oven op 180 graden. 

    Lekker warm, lauw en koud. 

  • Aperitief 'Half en half De Brouwer'

    Pin it!

    Als inspiratie diende dit aperitief dat we eens kregen als starter bij dit etentje bij Les Eleveurs (je weet wel: hét restaurant van Sofie Dumont). Een restje van een cadeau gekregen fles en een flesje Oude Geuze Boone deden de rest. We gaan dat zeker nog eens overdoen met onze huischampagne. 

    IMG_5645.jpg

    Zo gemaakt: 1/5de Geuze en 4/5de Champagne maar half en half werkt ongetwijfeld ook. 

    Fijn om weten is dat de familiezaak Les Eleveurs een bistro-wijnzaak zal worden. Met Andy De Brouwer zijn passie en wijnkennis nu al een topper in Halle. 

  • Zoek de verschillen

    Pin it!

    Sergio Herman 

    44_bpm.jpg


    één van de meest belangrijke vertegenwoordigers van de nieuwe generatie chefs in Europa. 

    zijn culinaire feats zijn gebaseerd op professionalisme, gevoeligheid, de fijnste producten uit Zeeland en de laatste culinaire technieken. 

    zijn keuken is één groot culinair experiment. 

    spontaan, snel, enthousiast, recht voor uit en zeer veel eisend, niet alleen voor hemzelf maar ook voor zijn team.

     

    Stoere Vent

    sergio herman,stoere vent,berghoff,pieter stockmans

    kookt graag, eet àlles zeer graag en gaat liever eten in een sterrenrestaurant dan naar Disneyland.

    telt nu al de jaren af om naar Hotelschool Ter Duinen te gaan.

    oefent in de keuken van mama 

    en doet ondertussen stages bij onder andere La Paix* en Il Fiore


    ps: nieuw messenblok BergHOFF ontworpen door Pieter Stockmans. 

  • Koude pikante patissonsoep met gebakken mosselen

    Pin it!

    Patisson, je kent ze wel en anders klik je maar eens hier. Je kan ze natuurlijk vervangen door courgettes maar ik vind patisson iets milder van smaak. Ze zien er bovendien ook leuk uit. 


    De eerste oogst ging deels de 'soep in'.

    IMG_5623.JPG

    Lekker verfrissend en toch hot met deze temperaturen.

     

    Nodig:

    een drietal patissons in grove stukken gesneden (mét schil)

    2 rode uien fijngesnipperd

    1 teentje look fjngesnipperd

    een Spaans pepertje zonder pitten

    kippenbouillon of water en bouillonblokje

    een tak rozemarijn en tijm

    olijfolie

    peper en zout van de molen

     

    Zo gemaakt:

    Fruit de ui, de look en het pepertje in olijfolie. 

    Voeg de patissonblokjes toe en bouillon tot de groenten onder staan.

    Voeg de kruiden toe en wat peper en zout.

    Laat op een middelhoog vuur koken tot de schillen zacht zijn.

    Haal de tak rozemarijn en tijm eruit en mix.

    Lekker koud met een restje in olijfolie gebakken mosselen. Maar wat feta of geitenkaas moet ook kunnen. 

     

    IMG_5625.JPG


  • Een oënologisch orgasme: bestaat dat ?

    Pin it!

    Indien wel, was het er zeer dichtbij ;-) 

    Lucky me deed nog een paar van de laatste kartons van dit topjaar in via Marc van Tastewineathome

    Geproefd door zoon en goedgekeurd. Kreeg niet voor niets 'goud' op de Concours Mondial de Bruxelles Wine Competition 2010.

    Deze 100% shiraz is de beroemdste wijn van Ridgeback. Alleen de beste druiven zijn geselecteerd en de wijn heeft 18 maanden gerijpt op nieuwe, 2e en 3e jaar oude vaten.

    Kleur: ondoorzichtig donkerrood

    Geur: viooltjes, rokerig, vanille, gedroogde pruimen, zwarte kersen, koffie 

    Smaak: fruitbom, dik, sappig, veel smaak, tannines rond, intens, complex

    Houdbaar: al op dronk, houdbaar tot 2016

    Lekker bij: wildgerechten, gegrild vlees, stoofpotten, belegen en oude  kaas

    Prijs: €14,95

    IMG_5633.jpg

  • Mosselen à la Sergio Herman

    Pin it!

    Want als er iemand is die weet hoe mosselen te maken, is het hij wel. Het filmpje kan je hier zien. En met zijn tips ging mijn kleine chef aan de slag. 

     

    Koop levende exemplaren: geen vacuüm brol.

    IMG_5604.JPG

    IMG_5603.jpg

    Onderaan in de pot komen de fijngesnipperde uien en fijngesneden selder, deze stoof je niet aan.

    Daarop de mosselen (vul je pot tot maximum 3/4de), flink wat peper van de molen, 

    IMG_5608.JPG

    veel geritste tijm en een flinke scheut witte wijn. En een beetje water. 

    IMG_5605.JPG

    Onder deksel maximum 3 minuten koken, opschudden en opnieuw maximum 3 minuten.  

    En wat deze mosselen helemaal af maakt, is wat kleine klontjes gezouten boter die je net voor het serveren over de mosselen laat smelten. Heaven !

     

    De pot op tafel en genieten met mosterdsaus en brood of fritten!

  • Moestuin begin augustus

    Pin it!

    Pompoen-, patisson- en courgette invasie ! Vooral de hokkaïdo pompoenen groeien liever uit dan in de moestuin. 

    IMG_5578.JPG

    IMG_5581.JPG

    IMG_5588.JPG

    IMG_5586.JPG

    IMG_5587.jpg

    IMG_5585.jpg

    IMG_5590.JPG

    IMG_5575.JPG

    IMG_5591.jpg

    en jawel die bewolkte dag hebben we ondertussen ook gehad... 

    IMG_5583.jpg


  • Zalm op het vel met parmezaankorst en gegrilde courgettes

    Pin it!

    Courgettes à volonté in de moestuin dus doen we er eens iets anders mee.

    IMG_5573.JPG

    Nodig:

    4 zalmfilets mét vel

    60 gr parmezaanse kaas

    40 gr panko of paneermeel of gemixt oud brood

    olijfolie

    een grote courgette de Nice of 2 gewone

    herbes de provence

    peper en zout van de molen

    zeste van een citroen

     

    Zo gemaakt:

    Rasp de parmezaan, meng er het paneermeel bij, kruid met peper en zout en de zeste van een citroen. 

    Giet er wat olijfolie bij tot je een papje gekomt, niet té nat. Ik deed er 2 EL bij. 

    Snij de courgettes in schijven, borstel er een mengsel van olijfolie en herbes de provence op en grill ze. Leg ze in een ovenschotel. 

    Verwarm de oven voor op 180 graden.

    Leg de zalmfilets met de verkant op de courgettes en doe er een dikke laag van het parmezaanmengsel op.

    Zet een 15 tal minuten in de oven op 180 graden en eindig met nog 5 minuten onder de grill.