Dikke omelet met kip, prei en aardappelen

Pin it!

Jeroen die is altijd goed voor inspiratie want dan roepen de kinderen 'Mamaaaaa gaan we dàt dit weekend eten???? Pleaaaaasssseeee!!!!'  Tja… je ziet wie het hier voor het zeggen heeft. 

IMG_7778.JPG

Nodig

400 g gekookte aardappelen

2 kippenborsten

4 plakjes rauwe ham

100 g Parmezaanse kaas (blokje)

10 eieren

2 stammen preien

1 ui

1 teentje look

snuifje kippenkruiden

snuifje Provençaalse kruiden

klontje boter

peper


Zo gemaakt:
Werk met een restje gekookte aardappelen of kook geschilde aardappelen gaar in lichtgezouten water. 
Als je verse aardappelen kookt: kies bij voorkeur voor een vastkokende soort en snij ze vooraf in grove stukken.
Verwarm de oven voor tot 180°C.
Snij de kipfilets in hapklare stukken. Smelt een klont boter in een ruime braad- of stoofpan op een matig hoog vuur. Leg de stukken kip in de bruisende boter en geef ze een goudbruin korstje. Pel tussendoor een ui en versnij hem matig fijn. Doe de stukjes ui bij de blokjes kip en bepoeder ze met een flinke snuif kippenkruiden. Roer af en toe even in de pan.
Pel de look en plet de teen tot pulp. Roer de geplette look doorheen de stukjes kip en ui. 
Snij de stammen prei overlangs in twee. Spoel ze schoon onder stromend water. Laat de waterstraal tussen de compacte bladeren stromen, zodat er geen aarde of zand in je omelet terechtkomt.
Snij de halve stammen prei in stukjes van een centimeter breed en schuif ze in de pan. Roer en laat de groente een paar minuten meestoven.
Neem de (koude) gekookte aardappelen en snij ze in hapklare stukken. Leg ze in de pan en roer. Kruid de inhoud van de pan met een snuif provençaalse kruiden en een bescheiden snuif van die straffe cayennepeper.
Snij de plakjes rauwe ham in reepjes of stukjes en laat ze meebakken. Laat de pan nog enkele minuten sudderen op een zacht vuur.
Breek de eieren in een ruime mengschaal en klop ze los met een garde. Kruid de eieren met een beetje peper van de molen.  
Rasp de Parmezaanse kaas in het eiermengsel en kluts opnieuw. Voeg enkel zout toe als je weinig of geen Parmezaanse kaas gebruikte.
Neem een ruim bakblik bij de hand. Kies een blik met een middelhoge of hoge opstaande rand. Smeer de binnenzijde eventueel in met een beetje olijfolie. 

Giet de hele inhoud van de pan in het bakblik. Let erop dat de stukken kip, aardappel en prei evenredig verdeeld zijn. Giet de geklutste eieren over het gevulde bakblik. Let erop dat het ei zich evenredig verspreid tussen de ingrediênten.

Bak de dikke omelet met kip en prei 25 minuten in de voorverwarmde oven van 180°C. Ik deed er ruim een half uur bij. De bakvorm was nogal hoog. Controleer of de omelet gaar is door er in te prikken.  

Zet een plat bord omgekeerd op de bakvorm en stort de gare omelet uit. Draai ze daarna voorzichtig om. Gebruik bv. een brede spatel als hulpmiddel.
Serveer de dikke omelet in taartpunten of dikke plakken. Eet ze warm of koud.
Serveer er getoast bruin brood en/of een lepeltje pesto bij.

De commentaren zijn gesloten.