Gesmoorde varkenswangen / Tierenteyn picles
Vrijmoed
Een dik half jaar geleden opende Michaël Vrijmoed, voormalig sous-chef van Hof Van Cleve***, zijn eigen restaurant in de Vlaanderenstraat in Gent.
Nog voor het officiële reservatiesystem online was op zijn site, had ik - ons kent ons - al een tafeltje vast voor Man zijn verjaardag. Vrijmoed zat na de opening al meteen weken volgeboekt en - ook nu nog - kan je best een aantal maanden op voorhand reserveren, zeker voor een tafel op een zaterdag.
Waarom ? Omdat mensen denken dat ze er Hof Van Cleve style zullen eten aan een 'spot'prijsje ? Wel, dan moet ik je teleurstellen. Waarom ? Lees gewoon verder.
De ontvangst was zeer vlot en gemoedelijk. We werden onmiddellijk gespot door een vriendelijke en uiterst professionele man van het zaalpersoneel die ons kende van in Hof Van Cleve 'met de kinderen die met de heli vertrokken' en hij vroeg meteen waarom ze er niet bij waren. We kwamen eerst eens voorproeven ;-)
Het pand is zowel aan de buiten- als aan de binnenkant prachtig. Een klassieke houten vloer en glas-in-loodramen met keurig gedekte tafels met wit gesteven tafellakens. De houten planché vloer en de authenticiteit van het pand bleven bewaard en werden aangevuld met modernere en stijlvolle toetsen.
De sommelier Benjamin De Buck, die we voordien zagen in Oud Sluis***, geeft ons een aantal keuzes qua aperitief en we kiezen voor G&T. Op de vraag welke gins ze hebben krijg ik het antwoord: 'gezien de huidige hype rond Gin hebben we gekozen voor… 1 soort: Sipsmith'. Meteen een topper.
Hierbij kwamen de amuses. De ene al verrassender dan de andere, misschien lag dat aan de florale vurige gin met kruidige noten met citrus en geneverbes. De smaken van de eerste amuses gingen wat 'verloren': wellicht was een glas champagne hier beter bij geweest. De twee laatsten waren iets vettiger in de mond en pasten beter bij de gin.
Structuren van aubergine
Quiche lorraine
Radijs / plattekaas / rucola / zalmei
A la carte heb je keuze tussen vier voor-, hoofd- en nagerechten. We gingen voor het vijfgangenmenu (€59) met aangepaste wijnen (€30).
Voorgerecht
Makreel
Appel / curry
Hongaarse witte Tokaji Furmint 2011 met toetsen van droge pere en abrikozen
Voorgerecht
Rode Poon
Noordzeegarnaal / Basmati
Witte Vouvray 2007
Voorgerecht
Octopus
Chorizo / Buikspek
Prachtoge surf en turf
Witte Auastralische Adèle 2012 Pinot Grigio
Hoofdgerecht
Aanzet tot hoofdgerecht: mousse eend met textuur van rode biet
Wilde eend
Butternut / Hazelnoot
Portugese rode Quinta Dos Cozinheiros 2003
Nagerecht
Groene tomaat
Lychee / Pistache
Eén van de meest verrassend desserts die ik ooit voorgeschoteld kreeg.
Chenin blanc Sablerette
Zoetigheden bij de koffie
Keuken
Logo van restaurant leuk doorgetrokken naar de kleinste kamertjes
Onze verwachtingen voor Vrijmoed waren, gezien de voorgeschiedenis van de chef en gezien de 'hype', behoorlijk hoog maar ze werden meer dan volledig ingelost. Deze jongen kan super lekker koken en verdiend zeker snel een eerste ster. Hij kwam ook heel los en no-nonsense aan tafel de gasten begroeten. Onze complimenten ook aan de sommelier: de wijnen pasten perfect bij de gerechten en het zaalpersoneel is allesbehalve gierig bij het schenken.
De amper vierkoppige zaalbrigade - een al zeer geoliede machine - zorgde ervoor dat alles perfect op tijd kwam. De wachttijden tussen de verschillende gangen was prima. We zijn gestart om 19u30 en omstreeks 23 uur stapten we buiten. Voor mooiere foto's (verwijs ik deze keer graag naar de website) en het fantastische eten gaan we zéker nog eens terug: voor een lunch en mét kinderen.
Tot slot kom ik graag terug op het aangehaalde waarom van de volle reservatielijst en de teleurstelling die ik je zal besparen. Je leest in de andere reviews dat het een beetje 'ontgoochelend' is als je Vrijmoed vergelijkt met Hof van Cleve***. Waar men dan echter nooit naar verwijst is het verschil in prijs. Vrijmoed slaagt erin om met relatief 'basic' producten een fantastische maaltijd voor te schotelen en dit voor een binnen zijn categorie zeer aanvaardbare prijs. Wie Hof Van Cleve style wil eten gaat gewoon bij Peter Goossens eten. Hetzelfde gaat op voor een vergelijking tussen Pure C* en Oud Sluis***. Jonge koks als (Syrco Bakker en) Michaël Vrijmoed kunnen zich best en zo snel mogelijk losweken van de chef die jaren hun leidende hand was. En de resultaten zijn er. Je mag kritisch zijn maar moet verschillende niveau's niet gaan vergelijken.
Vrijmoed: een absolute aanrader dus.
Vrijmoed, Vlaanderenstraat 22 te 9000 Gent