09-11-13

Meesterlijke klassieker: witlofrolletjes met hesp en kaassaus

Een drukke zaterdag dus stond om 8u30 het witlof al te braiseren. Een meesterlijke klassieker van de hand van dé Godfather van de Belgische gastronomie. Zoon maakte dit recept al eens klaar en deze keer mocht ik ook assisteren.

 

Nodig voor 4 personen:

voor de rolletjes: 

12 stronkjes grondwitlof

100 gr boter

voor de puree:

1kg bintjes of ratte aardappelen

120 gr boter

voor de saus:

90 gr boter

100 gr bloem

750 ml volle melk

75 gr geraspte Gruyère

vers geraspte nootmuskaat

peper en zout van de molen

voor de afwerking:

boter om de schotel in te vetten

12 plakjes beenham

75 gr geraspte Gruyère

 

Maak de witlofrolletjes. Verwijder het hart uit het witloof, zorg dat de blaadjes niet openvallen. Smelt de boter en kleur hierin het witlof lichtjes aan. Kruid aan beide kanten met peper en zout. Voeg een bodempje water toe en braiseer het witlof ca. 1 uur onder bakpapier met het deksel op de pan. Haal het witlof uit de pan en houd de jus opzij voor de saus.

Maak de puree: Kook de aardappelen met de schil in gezouten water. Giet af, spoel onder koud water en pel ze. Pureer de aardappelen met de stamper, roer de boter erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Maak de saus. Laat de boter smelten en roer de bloem erdoor tot een droge roux. Bevochtig met de melk en laat de saus even opkoken. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat. Klop er vijf lepels bakvocht van het witlof door. Meng de Gruyère onder de saus en laat smelten.

Werk af. Warm de oven voor op 180°C. Beboter een ovenschotel. Rol de witoof stronkjes in de ham en schep de saus erover. Strooi de Gruyère erover en bak 15 minuten in de voorverwarmde oven. Zet de schotel onder de grill en gratineer tot een mooi krokant korstje. 

Serveer de gratin met de puree en schep er wat saus bij.

IMG_8658.jpg

Zin in een andere versie: wat denk je van een aperitief met witlof en camembert uit de oven, een lekker hartige witlofquiche met breydelham en cheddar of de favoriet van de kinderen hier: pittige Breydelhamrolletjes met grondwitlof en Hervekaas ?

De commentaren zijn gesloten.