17-11-13

Tarte tatin witlof/ham/kaas

Deze keer geen tarte tatin voor zoetebekken (die kunnen deze maken) maar ééntje voor mensen die het graag hartig hebben. En eens iets anders dan de klassieke witlofrolletjes met hesp en kaassaus. Een recept van David Martin (Bonheur!) van La Paix*. Ga zéker voor grondwitlof en kwalitatieve ham. 

witlof,grondwitlof,ham,kaas,taart,tarte tatin,david martin,martin bonheur,la paix

Nodig voor 4 personen:

een rol bladerdeeg

5 stronken grondwitlof

100 gr ham

100 gr gruyère

75 gr boter

25 gr bloem

300ml volle melk

nootmuskaat en peper en zout van de molen

 

Zo gemaakt:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij het witlof in twee. Laat 50gr boter smelten en kleur hierin het witlof zonder omdraaien gedurende een 10tal minuten. (boterpapier op > braiseren)

 

Verdeel het witlof op de bodem van je bakvorm en leg hierover het bladerdeeg. Plooi het deeg tussen de randen van je bakvorm en het witlof.

 

witlof,grondwitlof,ham,kaas,taart,tarte tatin,david martin,martin bonheur,la paix

Zet 25minuten in de oven op 180graden. 

Maak de béchamel door 25 gr boter smelten. Voeg de bloem toe en roer gedurende een 5tal minuten tot je een droge massa hebt. Voeg de melk toe en blijf roeren tot de saus dik wordt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Zoon voegde de helft van de kaas al bij de saus en hield de rest voor de afwerking.

 

witlof,grondwitlof,ham,kaas,taart,tarte tatin,david martin,martin bonheur,la paix

Draai de taart om op een bord, verdeel er de ham over, de saus en de (rest van de) gruyère

witlof,grondwitlof,ham,kaas,taart,tarte tatin,david martin,martin bonheur,la paix

en zet nog 5 minuten onder de grill.

 

Gezien de Little Chefs hier graag punten geven op mijn eten, geef ik vandaag ook mijn punten: 10/10.

Commentaren

Awel,

deze tip neem ik graag ter harte. Weliswaar iets aangepast aan de voorkeur van mijn tafelgenoten en dus met Prei ipv met Witlof, maar zeker en vast -dat staat buiten kijf- een gesmaakte interventie.

TNX a million!

Gepost door: Sofie Vermaut | 17-11-13

Reageren op dit commentaar

bravo voor de chef in spe !!! ga ik zeker ook eens maken

Gepost door: moma | 17-11-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.