19-12-13

WY* by Bart De Pooter - Brussels: er is een plaats waar dé Ster altijd schijnt

In The Mercedes House, op een toplocatie aan de grote Zavel, opende Bart De Pooter van de Pastorale** anderhalf jaar geleden de eigentijdse luxe brasserie WY Brussels. Hét plan was eerst de Pastorale te bezoeken in januari 2013. Daar kwam jammergenoeg iets tussen dus bezweek ik meteen voor de uitnodiging voor deze lunch.

En ondertussen staat er - naast op de wagens in die garage - ook naast de naam WY een (Michelin) ster. Gesuperviseerd door Bart de Pooter leiden Guus van Zon en Björn Verreckt keuken en zaal.

De toch wel heel aparte setting - een garage - 

bart de pooter, de pastorale, brasserie, wy, wy brussels

met een open hightech keuken en de lounge muziek zorgen mee voor de zeer informele sfeer.

bart de pooter, de pastorale, brasserie, wy, wy brussels

Er is voldoende ruimte tussen de tafels wat een confidentieel of een zakelijk gesprek mogelijk maakt. 

bart de pooter, de pastorale, brasserie, wy, wy brussels

Een attente, vlotte en discrete bediening. Indien gewenst gaan ze zelfs je wagen parkeren en terug ophalen.

We gingen voor een gin tonic als aperitief: Sipsmith & Monkey 47, die je per 3 of 6cl kan bestellen.

bart de pooter, de pastorale, brasserie, wy, wy brussels

Je kan kiezen tussen een driegangen weekmenu (€39) met mogelijk extra gerecht (€16) met twee (€16) of drie aangepaste wijnen (€24); een vijfgangen maandmenu (€65) met mogelijk extra gerecht (€16) met vijf aangepaste wijnen (€40); of de à la carte kan je kiezen tussen zeven voor- (€22 à 26), zes hoofd- (€32 à 38) en zes nagerechten (€12).

Wij gingen voor het driegangen menu met aangepaste wijnen.

Fingerfood

bart de pooter, de pastorale, brasserie, wy, wy brussels

Links: Meringue rode biet/gerookte paling en rechts: Brusselse wafel/bloedpens/veenbes 

bart de pooter, de pastorale, brasserie, wy, wy brussels

Brood krokant en zuurdesem/dip van groene linzen / boter en kippenleverbart de pooter, de pastorale, brasserie, wy, wy brussels

Wortelpeterselie/mossel/peterseliemousse

Voorgerecht

bart de pooter, de pastorale, brasserie, wy, wy brussels

Varkenswangen

Veldsla, spuitjes, quinoa, malgrovekruiden

Domaine des Pomès, Colombard & Ugni, Gascogne, 2012

Een zeer mooi lauw voorgerecht, zeer verrassend met quinoa en de varkenswangen

Hoofdgerechten 

bart de pooter, de pastorale, brasserie, wy, wy brussels

Zeebaars

Witlof, stoemp, mosterd

Domaine Raphaël Sallet, Macon-Uchizy, Chardonnay, Bourgogne, 2011

Mooi gegaarde vis, perfecte stoemp met er bovenop rauw krokant witlof en een luchtige heerlijke mousseline. Moeilijk om een gerecht met stoemp mooi te dresseren maar er was echt werk van gemaakt.

bart de pooter, de pastorale, brasserie, wy, wy brussels

Kalfsschenkel

Ui, aubergine, tomaat, aardappelwafeltjes

Château Lagrange Les Tours, Bordeaux Superieur 2010

Knap gegaard vlees met mooie jus met groenten in een mooie bijrol.

Nagerecht

bart de pooter, de pastorale, brasserie, wy, wy brussels

Citrus

Aspic, venkel, karnemelk, curry crème glacé

Helemaal in balans! Zure en zoete citrusvruchten met het frisse van de venkel, de zure karnemelk en krachtig pikante curry crème erbij. Een wel heel apart dessert zoals ik het graag heb. 

Versnaperingen bij de koffie

bart de pooter, de pastorale, brasserie, wy, wy brussels

Huisgemaakte lange vingers met vanille

bart de pooter, de pastorale, brasserie, wy, wy brussels

Vanille-ijs/appel/notencrumble

Prijs kwaliteit is WY* een topper. De wijnen per glas matchen perfect bij de gerechten. Als ik dat toch één opmerking moet maken. is het over de de prijzen of de presentaties van de gin tonics. Deze komen correct geserveerd met de juiste tonic énkel met ijs erbij. Maar €17 voor een 6cl Monkey 47 zonder tonic (€5 extra)… dàt is veel geld in vergelijking met de kunstwerkjes die je bij Pure C* krijgt voor maximum €15 krijgt.

Je kan er naast lunchen ook dineren of gewoon aan de bar vertoeven bij cocktail-tovenaar Patrick America. Volgende bezoeken zijn dus een must. De keuken is origineel en gedurfd en toch zeer geraffineerd en samenhangend. Een mix wordt tussen traditioneel, exotisch en zeer inventief met groenten. 

WY*, Bodenbroekstraat 22-24, 1000 Brussel. Website (op de site staat echter nog het menu van augustus)

 

De commentaren zijn gesloten.