19-01-14

Hertog Jan***: driesterrenduo met perfecte 'eenvoud'

Eén van de drie Belgische driesterrenrestaurants die nog op mijn wish list stonden... en dan krijg je een uitnodiging voor je verjaardag die je gewoon niet kàn weigeren.

 

In 2005 namen Gert de Mangeleer en zijn culinaire soulmate en 'Eerste sommelier van België 2005' Joachim Boudens de Brugse brasserie Hertog Jan over van Guido Francque. De man die 25 jaar geleden de wereldwijnen introduceerde in ons land. 

De naam Hertog Jan 'Hij die zijn volk leerde drinken' bedacht door Guido - hun mentor - hebben ze behouden enkel het concept veranderde van brasserie naar een restaurant dat al gauw meedraaide aan de top van de Belgische gastronomie. Eén jaar na de overname hadden ze reeds hun eerste Michelinster. In 2009 volgende een tweede ster en twee jaar later de derde. 

Wijn en bier spelen duidelijk nog steeds een hoofdrol in hun keuken. Ze proeven en creëren samen en komen hierdoor tot een hedendaagse, speelde en zeer uitgebalanceerde keuken. Hier wordt duidelijk niet gekookt voor de sterren maar voor de klanten. 

 

We werden zeer vriendelijk onthaald door gastheer en sommelier Joachim Boudens. De kaart, brood, boter, olijfolie van het huis uit Arbequina olijven,... volgden snel.

1016399_10202958443501726_1382006307_n.jpg

1505419_10202958469142367_1346317425_n.jpg

Met Joachim als 'Belgian Beer Ambassador 2013' liet ik me voor het aperitief verleiden tot een Arabier (De Dolle Brouwers, Esen), man ging voor een GT Monkey47. Een waterarrangement was ook meteen een goede keuze (€14 per persoon gedurende de hele lunch)

1521584_10202958444981763_2064048203_n.jpg

We kozen het vijfgangenmenu (€180), en wisselend menu en dus gebaseerd op de verrassing van de chef. Man ging voor een BOB-arrangement (bleek achteraf amper €35 te kosten, omschreven als 'proevertjes' maar wel zeer gul geserveerd) en ik koos enkel bier bij het hoofdgerecht. 

De lunch starte met liefst acht amuses. Halfweg dacht ik dat we reeds aan de voorgerechten begonnen waren. 

 

Amuse

Cannelloni/plattekaas/tomaat

1510398_10202958456622054_1872643447_n.jpg

Amuse

Eekhoorntjesbrood/beukenzwam/enokitake

8596_10202958456502051_219703300_n.jpg

Amuse

Kip/pinda/rijst

1517706_10202958456862060_1797967785_n.jpg

Amuse

Ganzenlever/zoethout/passievrucht met een krokante van cola onderaan

1517456_10202958457102066_597024476_n.jpg

Amuse

Avocado/tomaat/olijfolie

1601313_10202958462422199_670669127_n.jpg

Amuse

Oester/kefir/sesam

1012059_10202958464062240_590793687_n.jpg

Amuse

Ganzenlever/framboos/lychee

1609678_10202958464462250_1505927104_n.jpg

 

Amuse

Polderaardappel/koffie/vanille/mimolette

1531808_10202958464942262_1834968762_n.jpg

 

Voorgerecht

Puntpaprika

gegrild, gevuld met verse geitenkaas, groene olijf en ansjovis, geklaarde lek van gebrande paprika

Am Stein / Silvaner / Franken

1010805_10202958470822409_1537039974_n.jpg

Voorgerecht

Venkel en groene kruiden
met gelakte Oosterschelde paling, ganzenlever, bouillon van gegrilde paling en bergamot olie

Wild Boy 2011 / Chardonnay /Santa Barbara

1538687_10202958480262645_1300506538_n.jpg

Voorgerecht aangeboden door de chef

Onze selectie Royal Belgian Caviar
met crème van mozzarella, watermeloen geïmpregneerd met bonito azijn en bergamot

De Keyte / Oostendse Tripel / Ichtegem

1511748_10202958469942387_537277846_n.jpg

Voorgerecht

Knolselder en zwarte truffel uit Carpentras
winter knolselder langzaam gegaard en geroosterd met velouté van zwarte truffel en vers geschaafde truffel

1525724_10202958481902686_145602109_n.jpg

150208_10202958482702706_1872478074_n.jpg

1000271_10202958483302721_435460255_n.jpg

Hoofdgerecht

Eend uit Challans
gegrild op de barbecue, met knolletjes, coulis van gepekelde groentjes, boter met specerijen

Takler 2008 / biker blend / Szeksard

Orval

1513250_10202958485902786_778723922_n.jpg

 

1535740_10202958486302796_1188808801_n.jpg

522443_10202958486902811_2129509731_n.jpg

Nagerecht

Chocolade
crème van witte chocolade met bros van bittere chocolade, zwarte truffel en krokant hoevebrood

1551666_10202958495983038_608416312_n.jpg

Nagerecht

Black and White

crumble van zwarte olijf met koffie en anijszaad, ijs van amandel en crème van bergamot

999928_10202958493822984_1270235851_n.jpg

Nagerecht

Candy Shop
smoelentrekkers, knetterparels, kersenlollies, zure matten en zoveel meer…

1000027_10202958497663080_863823957_n.jpg

Nagerecht

Citrus
in verschillende variëteiten, met yoghurt, mascarpone, shiso en kardemom

Wittman 2012 / Riesling  / Rheinhessen

1522137_10202958488342847_23684274_n.jpg

Zoetigheden bij de koffie

Sesam/sancho/ponzu

1484085_10202958499063115_1522560757_n.jpg

Zoetigheden bij de koffie

 

Werther’s original

1604774_10202958499183118_906127181_n.jpg

Zoetigheden bij de koffie

 

Oliebollen

1524852_10202958500903161_1213356423_n.jpg

 

Zoetigheden bij de koffie

 

Aardappel/koffie/vanille

1487262_10202958501463175_669867448_n.jpg

Gedurende de hele lunch hadden de kinderen zicht op de keuken en het ging er zeer sereen en opvallend stil en rustig aan toe.

1512557_10202958442541702_1792458520_n.jpg

1505419_10202958442981713_19958348_n.jpg

Down to earth, niet zweverig en focus zowel in de keuken als in de zaal. Een jong, vlot en discreet zaalteam  maakten het helemaal af. Met een vriendelijke 'mogen wij aub even in de keuken gaan kijken?' kom je in een sterrenzaak al ver, en weg waren ze, onder begeleiding van de gastheer. Een proevertje van een nieuwe macaron sloegen ze uiteraard niet af.

1530554_10202958500423149_133792920_n.jpg

 

Een paar weken voordien vernamen we tijdens de stage van Zoon en een lunch bij La Paix* dat Gert de Mangeleer er die dag niet zou zijn: hij was met onder andere David Martin naar Japan. Maar chefs zijn geen filmsterren en hoewel ik - en ook Zoon - hem graag had ontmoet, gingen we uiteraard vooral voor zijn keuken. Deze keuken typeert zich met aardse, rinse en zilte smaken met veel lokale ingrediënten. We zijn meer dan eens verrast geweest door de geuren, kleuren, smaken en texturen van de gerechten en nog meer door de ongelofelijke food/wine/beer pairing. Zo hebben we dit - tot nu - in geen enkele bezochte sterrenzaak ervaren. Een echte troef heeft het duo Joachim-Gert hiermee in hun handen. Met 'eenvoud is niet eenvoudig' als motto kan ik enkel zeggen dat hun eenvoud perfect was.

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens,yellow

 

In 2010 kochten Joachim en Gert hun eigen boerderij uit de 17de eeuw in Zedelgem om op een stuk grond van 2,5 ha hun eigen groenten, kruiden en bloemen te kweken. De natte droom van elke moestuinierder als ik. Werken met lokale biologische produkten en koken met de seizoenen worden ook hier fel doorgetrokken in de borden. Hertog Jan zal binnen een paar weken sluiten aan de Torhoutsesteenweg in Sint Michiels en omgevormd worden tot brasserie. Gert en Joachim en hun team gaan via een tussenstap in de vorm van een laagdrempelig pop up restaurant in Brugge Yellow in rechte lijn naar de opening in juli 2014: Hertog Jan geïntegreerd in de historische boerderij. We gaan dus absoluut zeker nog eens terug.

 

Hertog Jan

 

 

Commentaren

Schitterend verslag...merci!! x

Gepost door: Nathalie | 19-01-14

Reageren op dit commentaar

Da's nu een van de weinige sterrenrestaurant (naast Ter Leepe, Zedelgem) waar ik zelf ooit ben geweest. Het ligt ook niet zo ver van waar ik woon. Ik vond het bijzonder lekker. Fijn dat jullie er ook van genoten hebben !

Gepost door: Anja | 19-01-14

Reageren op dit commentaar

Hoog op de lijst, maar toch uitgesteld tot de verhuis. Ik blijf het toch schitterend vinden dat je overal de kinderen mee naartoe neemt :) Hopelijk kan ik die van ons er ook warm voor maken laten.

Gepost door: Kristof - Le Gourmand Belge | 20-01-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.