14-02-14

Varkenswangen met Oud Beersel kriekbier en home made peperkoek & Tierenteyn mosterd

Varkenswangen, daar heb ik een absoluut zwak voor. Een authentiek Belgisch kriekbier, huisgemaakte peperkoek, mosterd en confituur. Dit recept van Jeroen is er één om van te genieten. En op Valentijn mag het rood kleuren.

IMG_9745.JPG

Nodig voor 4 personen

1 kg varkenswangen (ontvliesd)

75 cl authentiek kriekbier (niets zoet dus bv. Oud Beersel, Br. Boon, Br. 3 Fonteinen, …)

3 uien

1 teentje look

4 blaadjes laurier

4 takjes tijm

3 kruidnagels

3 sneetjes peperkoek (voor een recept van mijn huisgemaakte klik hier)

3 eetlepels scherpe mosterd (Tierenteyn graanmosterd)

1 eetlepel kersenconfituur

peper en zout van de molen

 

Zo gemaakt:

 

Verwarm de oven voor tot 170°C.
 Je kan dit ook op een heel zacht vuur bereiden natuurlijk.

Pel de uien en snipper ze zeer fijn. Pel de look en plet de teen tot pulp.


Verhit een grote stoofpot op een matig vuur en smelt er een klont boter in.


Stoof de stukjes ui, samen met de look. Roer af en toe en laat de uien niet bruin kleuren.


Snij de ontvliesde varkenswangen in twee gelijke stukken.


Verhit ook een braadpan op een matig vuur en smelt er een klont boter in.


Bak de stukken varkenswang goudbruin in de hete pan. Kruid het vlees tussendoor met wat peper en zout. Bak nooit te grote hoeveelheden in één keer en roer niet in de pan. Enkel de buitenkant van de wangetjes is nu van tel, dus het vlees hoeft binnenin niet gaar te zijn.


Schep de gekleurde stukjes vlees in de stoofpot met ui. 


Giet het braadvet uit de pan en zet ze opnieuw op een matig vuur. Schenk het kriekbier over de bodem met aanbaksels van het vlees. Laat het bier opwarmen en roer tussendoor de bakresten los.


Schenk het warme bier in de stoofpot en voeg de kruidnagels toe. Zet het vuur zacht.


Verzamel takjes tijm en blaadjes laurier en bind ze tot een strak kruidentuiltje met behulp van een eindje keukentouw. 


Schep een beetje kersenconfituur bij het vleesgerecht.


Smeer een flinke laag scherpe mosterd op de sneetjes peperkoek. Leg deze bijzondere boterhammen (mosterd naar onder) bovenop het stoofgerecht en zet het deksel op de pot.


varkenswangen, peperkoek, kriekbier, oud beersel, kriek, tierenteyn

Gaar de varkenswangen op en zacht vuur of in de oven van 170°C gedurende anderhalf tot twee uur. (Controleer de varkenswangen. Het vlees hoort botermals te zijn.)


Verwijder het uitgekookte kruidentuiltje uit de stoofpot en serveer de varkenswangen met saus in compagnie van frietjes of puree, sla en verse mayonaise.

Op zoek naar een ander recept met varkenswangen: klik dan zeker hier.

 

 

De commentaren zijn gesloten.