• Havermout/dadelrepen

    Pin it!

    Al even loop- en kookgek als ik. I like dé Hapjesprinces. Al haar recepten zijn een aanrader en dit recept probeerde ik laatst uit. Ideale energieboost op mijn weg naar de marathon.

    IMG_9760.JPG

    Nodig:


    200 gr dadels, geweekt in warm water, pit eruit (Bio Delhaize) 
    100 gr havermoutvlokken (of gebruik eventueel quinoavlokken of speltvlokken)
    50 gr amandelpoeder
    1 tl bakpoeder
    65 gr noten (ik maakte een mix van rozijnen, hazelnoten en walnoten)
    1 ei

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven op 180°C. 

    Doe de dadels met warm water in een kommetje en laat even weken. Giet ze af en doe ze samen met de noten en het ei in de blender. 

    Roer dit door de droge ingrediënten (vlokken, amandelpoeder, bakpoeder) tot een kleverige brij.  Schep het mengsel in een cakevorm en duw wat aan. Ik maakte repen van +- 1cm dik dus 2 cakevormen. Bak ze 15 à 20 minuten in de oven op 180 graden. Haal uit de vorm (komt makkelijk los), laat afkoelen op een rooster. 

     

  • Varkenswangen met Oud Beersel kriekbier en home made peperkoek & Tierenteyn mosterd

    Pin it!

    Varkenswangen, daar heb ik een absoluut zwak voor. Een authentiek Belgisch kriekbier, huisgemaakte peperkoek, mosterd en confituur. Dit recept van Jeroen is er één om van te genieten. En op Valentijn mag het rood kleuren.

    IMG_9745.JPG

    Nodig voor 4 personen

    1 kg varkenswangen (ontvliesd)

    75 cl authentiek kriekbier (niets zoet dus bv. Oud Beersel, Br. Boon, Br. 3 Fonteinen, …)

    3 uien

    1 teentje look

    4 blaadjes laurier

    4 takjes tijm

    3 kruidnagels

    3 sneetjes peperkoek (voor een recept van mijn huisgemaakte klik hier)

    3 eetlepels scherpe mosterd (Tierenteyn graanmosterd)

    1 eetlepel kersenconfituur

    peper en zout van de molen

     

    Zo gemaakt:

     

    Verwarm de oven voor tot 170°C.
 Je kan dit ook op een heel zacht vuur bereiden natuurlijk.

    Pel de uien en snipper ze zeer fijn. Pel de look en plet de teen tot pulp.


    Verhit een grote stoofpot op een matig vuur en smelt er een klont boter in.


    Stoof de stukjes ui, samen met de look. Roer af en toe en laat de uien niet bruin kleuren.


    Snij de ontvliesde varkenswangen in twee gelijke stukken.


    Verhit ook een braadpan op een matig vuur en smelt er een klont boter in.


    Bak de stukken varkenswang goudbruin in de hete pan. Kruid het vlees tussendoor met wat peper en zout. Bak nooit te grote hoeveelheden in één keer en roer niet in de pan. Enkel de buitenkant van de wangetjes is nu van tel, dus het vlees hoeft binnenin niet gaar te zijn.


    Schep de gekleurde stukjes vlees in de stoofpot met ui. 


    Giet het braadvet uit de pan en zet ze opnieuw op een matig vuur. Schenk het kriekbier over de bodem met aanbaksels van het vlees. Laat het bier opwarmen en roer tussendoor de bakresten los.


    Schenk het warme bier in de stoofpot en voeg de kruidnagels toe. Zet het vuur zacht.


    Verzamel takjes tijm en blaadjes laurier en bind ze tot een strak kruidentuiltje met behulp van een eindje keukentouw. 


    Schep een beetje kersenconfituur bij het vleesgerecht.


    Smeer een flinke laag scherpe mosterd op de sneetjes peperkoek. Leg deze bijzondere boterhammen (mosterd naar onder) bovenop het stoofgerecht en zet het deksel op de pot.


    varkenswangen, peperkoek, kriekbier, oud beersel, kriek, tierenteyn

    Gaar de varkenswangen op en zacht vuur of in de oven van 170°C gedurende anderhalf tot twee uur. (Controleer de varkenswangen. Het vlees hoort botermals te zijn.)


    Verwijder het uitgekookte kruidentuiltje uit de stoofpot en serveer de varkenswangen met saus in compagnie van frietjes of puree, sla en verse mayonaise.

    Op zoek naar een ander recept met varkenswangen: klik dan zeker hier.

     

     

  • Tarte tatin met zwarte pens

    Pin it!

    Wat doe je met bloedworsten of zwarte pensen? Lekker met een stoemp of... met appelmoes. Appels, tarte tatin en wat inspiratie. Duidelijk de appels niet lang genoeg laten karameliseren…

     

    Nodig

    4 zwarte pensen, vel eraf in stukjes

    4 grote jonagolds in partjes

    150 gr suiker

    100 gr boter

    1 vel bladerdeeg

     

    Zo gemaakt

    Verwarm de oven voor op 200°C. Beboter een pan met zware bodem, doe de suiker erbij en draai met de pan zodat de suiker zich mooi rondom verdeelt.  Leg de appelpartjes naast mekaar op de bodem en druk goed aan. Zet op een laag vuur en karameliseer de suiker enkele minuten. Leg de stukjes zwarte pens op de appels.

    Gebruik het deksel van de pan om een ronde uit het bladerdeeg te snijden of plooi het zoals ik gewoon 'artisanaal' om'. Prik gaatjes in het deeg, dek de pan af met het deeg en druk zacht aan.

    Draai de oven lager tot 175°C en bak de tarte tatin 25 minuten. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Laat daarna nog 12 uur afkoelen in de koelkast.

    Warm de pan op een zacht vuur zodat de taart los komt, zet het deksel op de pan en draai om. Leg de tarte tatin voorzichtig op een bord, snijd in partjes en verdeel.

    IMG_9687.JPG

    Zin in een andere tarte tatin? Probeer zeker deze met witlof, ham en kaas.